Każdy kraj posiada swój szczególny zbiór przeróżnych rozporządzeń kulinarnych, jaki specyficzny jest tylko dla danego rejonu. Pod tym względem nasz kraj nie zostaje od innych gorszy oraz poszczycić się może niewątpliwie atrakcyjną tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz pokaźniejsze uznanie również za granicą, o czym świadczyć są w stanie chociażby sukcesy wielu lokalnych restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych.
Oddziaływanie na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne i historyczne. Podlegała wpływom różnych kultur, które na przestrzeni dziejów osiedlały terytorium polskie. Sztuka kulinarna polska odnotowuje silne działania tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie – w dowolnym wypadku wypróbuj pokaz thermomix. Stereotypowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnorodnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Polacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z ryb najentuzjastyczniej jadamy; śledzie, dorsze oraz makrele dużym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny i jagody. Ukochanymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, rozmaitych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się skłonność do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.