Jump to content
Sign in to follow this  
Guest house

RT-AC68U brak giga bitowego połączenia.

Rate this topic

Recommended Posts

Guest ZuberA

Witam 

Router Asus RT-AC68U soft Merlin 376.49_5. 

Nie mogę w tym routerze w żaden sposób połączyć się z żadnym urządzeniem z szybkością 1GB/s. 

Gdy zmienię na Tp-Linka 1043ND v1 uzyskuję takie połączenie bez problemu.

post-373-0-27318500-1422286904_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Wyłącz iptraffic i zobacz czy coś się zmieniło. może wyłączenie HNAT coś namieszało i powinno być na auto. 

 

openit_1422287587__2015-01-26_165233.png


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ZuberA

Wyłączenie IPTraffic nic nie zmienia, nie mogę znaleźć tego HNAT. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ustaw NAT Acceleration na Auto w :

http://192.168.1.1/Advanced_SwitchCtrl_Content.asp

jeśli to nie pomoże to przywróć router do ustawień fabrycznych, jeśli to nie zadziała to sprawdź OFW. Jak pokazuje Ci link host o nazwie NAS ?


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ZuberA

Miałem na Auto. Przy ustawieniach fabrycznych dalej to samo. Wieczorem wgram OFW.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Jeśli po wgraniu OFW i przywróceniu ustawień do wartości fabrycznych dalej będzie tak zestawiał link to wysyłaj router na RMA. Podłączone hosty również pokazują status linku na fast ethernet ?  Czy tylko router tak pokazuje ? Jak jest z prędkościami w LAN po ftp/smb ? 


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ZuberA

Podłączone urządzenia po kablu pokazują też 100 Mb/s. Kopiowanie pliku 10GB z podpiętego dysku do routera waha się między 10 a 11 MB/s

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

rzeczywiście, 10-11MB/s wskazuje, że switch w routerze coś nie domaga :/ rozumiem, że na tplinku wszystko jest ok ? 


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ZuberA

Tak. Po podłączeniu na TP Linka zaraz połączenie przechodzi na 1 Gb/s. Zaraz wgram OFW do tego ASUSA 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Po wysyłce do serwisu dostaniesz nowy egzemplarz więc jeśli OFW nie pomoże więcej nic nie zrobisz. Dla pewności wgraj OFW przez firmware restoration tool. Był nowy bootloader po drodze więc sprawa trochę się komplikuje (trzeba wgrać OFW z listopada a następnie przez GUI ostatnią wersję)


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ZuberA

Tak więc wgrałem firmware:3.0.0.4.378_3873 i nadal 100 Mb/s. Przypomniało mi się, że ostatnio podłączyłem laptopa od żony kablem (też ASUS). Na lapku pisało cały czas "kabel sieciowy odłączony" pomyślałem sobie że gniazdo walnięte. Właśnie teraz spróbowałem mu ręcznie ustawić kartę sieciową na 100 Mb/s i połączyła się od razu z routerem. Jak mu zmienię na 1 Gb lub Auto to tak jak wyżej pisałem - kabel odłączony. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Auto negocjacja linku padła, nie ma co dyskutować - to nie jest usterka FW jeśli masz dobre kable (kabel Asus sugeruje ze jest to kabel od kompletu więcCat 5). Wysyłaj na gwarancję :/


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ZuberA

Spróbowałem teraz jeszcze podłączyć mojego kompa tym kablem co dają do routera. I o dziwo wyskoczyło połączenie 1 Gb/s na PC. Podłączając laptopa wyskakuje brak podłączenia kabla sieciowego.(zmieniając połączenie na sztywno 100 Mb/s znów się łączy)  Do pewności podłączyłem laptop tym kablem do TP Linka i jest1 Gb/s

Wiec już zgłupiałem czy jednak router uwalony i oddawać go na gwarancje czy może kable nie takie. (Wszystkie kat 5e) 

Edited by ZuberA

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Najszybciej i najmniej kosztownie będzie sprawdzenie kabli. Jeśli nowe kable zadziałaja na PC i nas ok to coś nie tak z lanem w laptopie. Inaczej - jeśli kabel od kompletu do routera działa ok wszędzie poza 1 laptopem to może lepiej przyjrzeć się jego karcie. W sumie najprostsza metoda eliminacji spowoduje że wszystko jest ok poza np 1 kartą i kilkoma kablami (które są tanie jak barszcz).


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • Guest house
      By  Guest house
      Witajcie

      Zwracam się do Was z zapytaniem - czy jest możliwość przyspieszenia połączenia między dwoma punktami (A i B - jak na rys).
      Opis miejsca i otoczenia:
      - teren zabudowany, stare (przedwojenne) i nowe (powojenne) kamienice. Na parterze sklepy, na piętrach w 90% mieszkania.
      - punkty A i B są po tej samej stronie ulicy
      - punkty A i B są na tej samej wysokości - 1. piętro
      - na przeciwko punktu A są kamienice
      - na przeciwko punktu B jest więcej otwartej przestrzeni (drzewo), budynki nieco dalej
      Obecne połączenie:
      - punkt A dostaje internet z kabla i rozsyła przez WiFi do punktu B  - punkt B odbiera przez WiFi.
      - w obu punktach są małe sieci (1-2 komputery, drukarki sieciowe, NAS Synology)
      - w punkcie A nadawcą jest AirLive N.Power w trybie AP
      - w punkcie B odbiorcą jest AirLive N.Power w trybie Client.
      - w punkcie B łapię zasięg 25-35 innych sieci 2.4 GHz. 
      - w obu punktach routery ustawione są na parapecie, pionowo, antena przy szybie.
      Obecne transfery:
      iperf.exe -c 192.168.1.10 -P 1 -i 1 -p 5001 -f m -t 10 ------------------------------------------------------------ Client connecting to 192.168.1.10, TCP port 5001 TCP window size: 0.06 MByte (default) ------------------------------------------------------------ [264] local 192.168.1.9 port 58287 connected with 192.168.1.10 port 5001 [ ID] Interval       Transfer     Bandwidth [264]  0.0- 1.0 sec  4.10 MBytes  34.4 Mbits/sec [264]  1.0- 2.0 sec  3.98 MBytes  33.4 Mbits/sec [264]  2.0- 3.0 sec  4.03 MBytes  33.8 Mbits/sec [264]  3.0- 4.0 sec  4.44 MBytes  37.2 Mbits/sec [264]  4.0- 5.0 sec  4.22 MBytes  35.4 Mbits/sec [264]  5.0- 6.0 sec  4.19 MBytes  35.1 Mbits/sec [264]  6.0- 7.0 sec  4.23 MBytes  35.5 Mbits/sec [264]  7.0- 8.0 sec  4.33 MBytes  36.3 Mbits/sec [264]  8.0- 9.0 sec  4.52 MBytes  37.9 Mbits/sec [264]  9.0-10.0 sec  4.21 MBytes  35.3 Mbits/sec [264]  0.0-10.0 sec  42.3 MBytes  35.4 Mbits/sec Co próbowałem:
      - zmieniać kanały, obecnie jest na 3. Inne sieci są rozłożone mniej więcej po równo, na kanałach 1,6,11.
      - podłączałem antenę na przedłużaczu SMA by spróbować innego umiejscowienia (np na górze okna, bardziej z prawej, bardziej z lewej) - niewiele to dało.
      Czego nie mogę wykonać:
      - ustawić połączenia antenami na dachu
      - pociągnąć kabla po elewacji - sprzeciw wspólnoty
      Co chciałbym osiągnąć:
      - szybsze połączenie między punktami A i B. Zwłaszcza chodzi o dostęp do NASa z punktu B, a który znajduje się w punkcie A.

      Dodatkowe pytania:
      - wolałbym w obu miejscach mieć routery - w jednym i drugim punkcie są małe sieci lokalne, w punkcie B jest podłączony NEXX by nadawał wifi dla telefonów, tabletów, kindle itp. drobnica.
      - jeśli ww nie będzie możliwe (nie wiem czy wszystkie routery mają tryb AP i Client) - biorę pod uwagę zestaw router + karta sieciowa USB
      - czy tutaj zmiana routerów na działające w paśmie 5 GHz poprawi transfery czy "to zależy, będziesz wiedział jak podłączysz"?
      - nie wiem jaki jest tłok w paśmie 5 GHz - nie mam czym sprawdzić, zakładam że mniejszy. Obecny tłok na 2,4 GHz to w połowie routery UPC, routery 4G Play, drukarki. 
      Pytanie główne:
      Jakie routery (lub router + karta wifi) wybrać?  
      Budżet na oba urządzenia ok. 500-800 zł. - jeśli racjonalne jest wydanie większych pieniędzy ze względu na wydajność - również proszę o info.

      Dziękuję!

    • Guest house
      By  Guest house
      Kupiłem ostatnio router Netgear WNR3500L v2 z Advanced Tomato, za główny w tej chwili robi mi D-Link DWR-116(nie ufać marketingowcom, przepłacicie za szmelc 2x). Z internetem łączę się przez modem Huawei E3372 Hilink. Router miał resetowane ustawienia do stanu fabrycznego. Problem polega na tym że po wpięciu do niego modemu i wybraniu go w WAN, router pokazuje że dostęp do sieci ma, jednak ani PC po kablu, ani smartfon po WiFi tego internetu nie widzą.
      W planach mam zrobienie z netgeara głównego routera + NAS(dorzucę hub i dysk 2 TB na USB), a z D-Linka(wgram tomato, jak netgear się okaże stabilny) odbiornika WiFi, by przekazywał dalej sieć po kablu do PC na innym piętrze.
      Będę wdzięczny jak ktoś podrzuci pomysł czemu router nie daje neta dalej...
    • Guest house
      By  Guest house
      Podpiąłem pod USB dysk 6TB Seagate Backup Plus do routera Asus DSL AC68u, wszystko (AiCloud, FTP, Samby, mapowanie dysku w Windzie, DLNA na TV i inne gady, sorki nie znam się) działało do czasu kiedy nie użyłem opcji sprawdzenia dysku
      i wyskoczyły błędy na dysku. No to oczywiście format dysku (przez router) i dysk się wykrzaczył. Cały dzień grzebania ponowny format (NTFS, GPT) podpinam i znowu błędy. Odszukałem tablicę kompatybilnych
      dysków z routerem i wychodzi, że obsługuje dyski do 4TB, (przy czym jest dopisek "read only" lub "write only" tzn że samego NTFS nie obsługuje czy co?). Obecnie robię test partycji dysku programem zewnętrznym po podpięciu do lapka, który już 
      leci parę godzin. Zanim znowu coś spier... mam pytania:
      1. Czy podzielić dysk na mniejsze partycje ?
      2. Czy wyświetlane przez router błędy dysku mogą wynikać z braku obsługi, czy faktycznie mam uwalony dysk?
       
      Pozdrawiam serdecznie, jeżeli coś przedstawiam niefachowo to sorki.
      Artur
       
       


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.