Jump to content
Sign in to follow this  
Guest house

Konfiguracja i działanie openVPN na asusie 5300

Rate this topic

Recommended Posts

Guest Łukasz Socha

Uprzejmie proszę o pomoc w konfiguracji ww. Routera do działania z openVPN.

Po skonfigurowaniu zgodnie z poradnikiem VPN nawiązuje połączenie z routerem, mogę pingować router, ale nie mogę pingowac komputerów w sieci lan, a zatem nie mam dostępu do zasobów. W sieci domowej

w netgearze to samo działa out of box.

Jakieś wskazówki?


Share this post


Link to post
Share on other sites
house

teraz mam Merlina i w zaawansowanych opcjach openvpn jest przełącznik dla "Push LAN to clients"

2016-08-04_201743.png

nie mam jak sprawdzić jak jest w OFW

 


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Chętnie wybrałbym merlina, ale po uploadzie pliku wyskakuje info żeby sprawdzić plik lub połączenie sieciowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest indzoj

Ja mam Asusa 5300 i zainstalowanego merlina 380.58. Nie wiem jak jest z nowszym merlinem ale ten u mnie chodzi. Spróbuj może tego uda Ci się wrzucić.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
2 godziny temu, Łukasz Socha napisał:

Chętnie wybrałbym merlina, ale po uploadzie pliku wyskakuje info żeby sprawdzić plik lub połączenie sieciowe.

update robisz przez webgui czy firmware restore tool ? nie musisz zmieniać FW, ta opcja jest też w OFW. zmień VPN Details z General na Advanced settings i włącz Push LAN to clients


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bodzio

Jak chcesz Merlina to musisz go wgrac przez firmware restoration. Przez webgui chyba nie da rady. Proponuje stabilna wersje 380.59. Ale jak @house wyzej pisal zaawansowane opcje OpenVPN masz tez w OFW.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Prawdowpodobnie jednak problemem jest sam komputer/serwer z którym próbuje się połączyć, bo reszta pinguje bez problemu. Nawet ten serwer pinguje po wyłączeniu na nim firewalla. Niestety nawet wtedy nie mam dostepu do udostępnionych zasobów. Będę walczył. Dzieje się tak zarówno na openVPN jak i VPN "windowsowym"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz Socha

Wystarczyło zmienić opcję tun na tap. Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.