Jump to content
Sign in to follow this  
Guest house

Nie wstaje serwer OpenVPN w Tomato...

Rate this topic

Recommended Posts

house

Dla ustalenia - Tomato by Shibby, 1.28, build 110RT-N AIO.

Ruter - Asus RT-N16.

 

Konfiguracje przyrzadzilem wedlug jakiegos popularnego manuala z sieci i ten serwer mi nawet wstal. Ale potem z jakichs powodow musialem zaorac i po tym zabiegu z ta sama konfiguracja wpisana od nowa nie wstaje.

 

Byc moze czeski blad, ale chcialbym dotrzec jakos do diagnostyki i zobaczyc dlaczego nie wstaje.

W tej chwili mam dostep do rutera wylacznie przez SSH, wiec diagnostyka musi byc przez konsole.

 

Komenda

service vpnserver1 start

powoduje wypisywanie w nieskonczonosc ciagu gwiazdek na konsoli, serwer nie wstaje :-/.


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
cat /var/log/messages

co mówią logi ?


Pozdrawiam

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest glorifyday

No wlasnie to jest ciekawe... w /var/log/messages sa tylko informacje od dropbeara o moihc polaczeniach i jeszcze jakies markery

syslog.info root: -- MARK --

ale specjalnie zanotowalem godzine proby uruchomienia serwera... ten /var/log/messages milczy na ten temat :-/.

Z ostatniej chwili.

Po prostu ruszylo, jakby nigdy nic ;-).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest glorifyday

Powracajac do tematu OpenVPN. Zweryfikowalem, ze mialem wszystko dokladnie tak jak w tutorialu, poza adresem podsieci (w tutorialu 10.8.0.0, u mnie ostatnio 192.168.255.0, ale wczesniej mialem  10.8.0.0 i bylo to samo).

 

W tutorialu znalazlem jednak porade, zeby przestawic TUN na TAP. Ale teraz klient OpenVPN sie w ogole nie chce laczyc. Niby idzie wszystko dobrze, ale na koniec wyskakuje systemowe okienko:

 

"OpenVPN Daemon has stopped working"

 

Details:

Problem signature:
  Problem Event Name:    APPCRASH
  Application Name:    openvpn.exe
  Application Version:    2.3.1.0
  Application Timestamp:    515439fb
  Fault Module Name:    openvpn.exe
  Fault Module Version:    2.3.1.0
  Fault Module Timestamp:    515439fb
  Exception Code:    c0000005
  Exception Offset:    0000000000062bc2
  OS Version:    6.1.7601.2.1.0.256.4
  Locale ID:    1045
  Additional Information 1:    ba6a
  Additional Information 2:    ba6a7549612837cd0da5c347c874cfe8
  Additional Information 3:    ba5e
  Additional Information 4:    ba5ead5f85b19368f99c145d1d95cdd5

 

(chetnie dopisalbym to do watku "Nie wstaje serwer OpenVPN na Tomato", ale jest zamkniety)

Edited by glorifyday

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

(chetnie dopisalbym to do watku "Nie wstaje serwer OpenVPN na Tomato", ale jest zamkniety)

otworzyłem i przeniosłem, popraw sobie 1 zdanie :) opcja najlepszej odpowiedzi automatycznie zamyka temat i dodaje punkt reputacji osobie której post został oznaczony jako rozwiązany :)

"OpenVPN Daemon has stopped working"

to Ci się aplikacja wyłożyła w systemie :/ podejrzewam, że musisz jeszcze raz wygenerować klucze...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest glorifyday

Ech, srednio zasluzony ten punkt byl :bashful:.

Dzieki za boska interwencje i przerzucenie posta tutaj :D.

 

to Ci się aplikacja wyłożyła w systemie :/ podejrzewam, że musisz jeszcze raz wygenerować klucze...
Edited by glorifyday

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest glorifyday

Chyba tak... Wyglada, ze tu juz sie wiele nie wymysli ;-).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • Openitbot
      By Openitbot
      W przypadku problemów z lunami iSCSI w serwerach QNAP polecamy zapoznać się z dwiema procedurami recovery:
      Instrukcja recovery poprzez konsolę:
      http://qnapsupport.net/wp-content/uploads/2012/07/iSCSI_LUN_Recovery.pdf
      oraz w Windows:
      http://qnapsupport.net/?page_id=529
    • Guest house
      By  Guest house
      Witam. Mam kłopot z ruterem tplink, soft ddwrt chociaż soft raczej nie chyba nie ma znaczenia.  Laptop byl podlaczony do sieci wifi, IP rutera i brama 192.168.1.1, IP rutera z DDWRT podpietego do gniazda LAN laptopa 192.168.100.1. Podpinam ddwrt do laptopa i net znika, odłaczam-net jest. Jak jest net z palucha usb net nie znika. DDwrt czysty po resecie, zmienilem tylko IP.
       
      w trakcie pisania pomyslalem, czy nie powinienem ustawic na sztywno innej bramy na DDWRT?
       
      Mój cel to taka konfiguracja https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=17234&pid=128911#post_127870 .
    • Guest house
      By  Guest house
      Cześć może ktoś z Was poda mi pomocną dłoń  zacznę, że korzystam z poradnika: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=16352 (niestety tamto forum padło nie można założyć konta). 
      Chce skonfigurować OpenVPNa z interfejsem TAP między Asus RT-AC68U (server na OFW) z adresacją 192.168.1.x a Asus RT-N66U (client na Tomato) z adresacją 10.1.1.x.  Napotkałem kilka na kilka problemów.
       
      Docelowo chce aby 1-2 portów na RT-N66U działały w adresacji 192.168.1.x i stanowiły część sieci gdzie znajduje się RT-AC68U a pozostałe 2 w 10.1.1.x
       
      Startuje server na RT-AC68U wg poniższej konfiguracji:
      http://prntscr.com/puxjgo
       
      na RT-N66U stawiam clienta:
      http://prntscr.com/puxkc7
       
      na RT-AC68U logi wskazują, że połączenie zostało nawiązane:
       
      Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] ale gdy próbuje sprawdzić czy tunel się zestawił na RT-N66U pingując bramę 192.168.1.1 to nie widzę aby tunel się postawił. 
      Gdy sprawdzam komendą ifconfig:
       
      tap11 Link encap:Ethernet HWaddr ____________________ inet addr:192.168.1.201 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:100 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) to widzę, że interfejs TAP11 się postawił i przydzieliło mu adres w teorii z sieci RT-AC68U 192.168.1.x . Coś pominąłem? Na tą chwilę zależy mi aby mieć pewność, że tunel ruszył kwestia portów to temat na później. Nie wiem czy nie muszę przypadkiem czegoś odblokować na routerze na którym stoi Server OpenVPN. Próbowałem generować klucz static zarówno na routerze serverze jak na cliencie (z racji, iż AC68U ma OFW i nie ma "konsoli" generowałem z tamtąd - nie wiem czy to ma znaczenie). 
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. For more information, please see ours Guidelines and Privacy Policy.