Skocz do zawartości
lackypl

WIFI ac do Zenbook - Asus USB-AC56

Rekomendowane odpowiedzi

lackypl    22
lackypl

Czy ktoś może wie czy wystęuj karty wifi w fomracie  jak w onizszym linku w standardzie ac :

 

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

 

??

 

Posiadam takiego ultrabooka od dzisiaj i sądziłem, że spokojnie DW1550 tam wejdzie, jednak po otwarciu go szczena mi opada....

Edytowane przez lackypl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
eclip    13
eclip

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

 

Pzdr

 

Edit: Podałem karty ze złączem M.2 a po specyfikacji w.w karty to jest pcie (290x200mm).

Edytowane przez eclip

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

@lackypl Asus do wszystkich swoich przenośnych komputerów wkłada karty Intela. W najnowszych Zenbookach jest to Intel AC7265. Pytanie tylko czy nadal jest to tak niestandardowe PCIe.

A czy karta half mini PCIe jest za duża czy za mała? Bo jeśli to drugie ta ja kiedyś zamontowałem kartę half w miejsce pełnej... mini (ciekawie to brzmi)  :DD podkleiłem ją taśmą izolacyjną i działało bez zarzutów... ze trzy lata, do momenty sprzedaży kompa. 

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

wyczytałem, że do modeli UX31 były wifi specjalnie skonstruowane i są mniejsze od Half Mini PCI-E mniej więcej o połowę. Znalazłem jeden post gdzie coś jest napisane "It has MHF4 Female connectors so you need an adapter with that on one end and U.FL connectors on the other (found a few on Ebay coming from China " Szykam tych adapterów, ale nie znalazłem.  Jest ona może o połowe mniejsza od half, niestety nie ma możliwości dołożenia jej bo nie ma miejsca. Chyba zostaje mi zakup jakiejść karty USB AC i chyba tak zrobię...

Edytowane przez lackypl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

Chyba zostaje mi zakup jakiejść karty USB AC i chyba tak zrobię...
 To ja polecam produkt Asusa USB-AC56, używam już od dłuższego czasu i osiągam na niej transfery o 50% lepsze niż na DW1550 czy AC7260.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1386
house

i osiągam na niej transfery o 50% lepsze niż na DW1550 czy AC7260

jakież to, że tak zapytam z ciekawości ?  :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit
jakież to, że tak zapytam z ciekawości ?

Dell i Intel... nie udało mi się nigdy przekroczyć 50MB/s (jeśli mnie pamięć nie myli), na Asusie USB zaś, 72-80MB/s mam na porządku dziennym. Oczywiście warunki testów są identyczne.

O.T. Po zainstalowaniu Win10 nie nie mam autokorekty.  :(  Może ktoś coś doradzi.  :blush:

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

USB-AC56 w plecaku, może uda mi się dzisiaj troche wygospodarować czasu na testy !!

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

Łuchajcie mam karte z duzym problemem cokolwiek bym nie robil nie ma pasma 5GHz tylko 2.4

 

Od początku jak podłączyłem tylko 2.4, na 2-gim kompie mam DW1550 i tam w 5-tką bez problem się linkuję.

 

Zainstalowałem nawet z pytki asusa stary ale nic to nie daje.

WiFi Analitycs również żadnej sieci 5 nie widzi...

 

Sprawdzałem na 3 różnych komach i wszędzie tak samo, wszędzie windws 10

 

Na routerze asus ac68u mam tomato 131, ale jakby to był problem z ruterem to bym nie łączył się lapkiem z DW1550 gdzie inkuje sie na 866,5

 

 

Cóż chyba połowicznie dozedłem do tgo, że działa 5GHz ale tylko jak zrobie na 20/40 Hz i channel 36/40, gdy przełącze na 80 to już sieć zanika.

Edytowane przez lackypl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1386
house

Nie powinno tak być :/ U mnie usb-ac56 działała normalnie na 80mhz i była bardzo szybka. Idanit używa tej karty na co dzień i bardzo chwalił transfery. Jak ustawiasz kanał dla pasma 5GHz ? Ostatnio walczyłem z tomato i r7000 - ustawienie trochę dziwne bo wszystkie kanały dostępne były w trybie auto, ręczna zmiana na A lub N powodowała, że jedynie kanały 44 i 149 były dostępne. Może pasmo masz na kanale 149 (DFS) i dlatego adapter go nie widzi ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

Trochę więcej wczoraj opanowałem. Faktycznie jak ustawiłem ręcznie 80MHz oraz kanał 36 to się połączyłem, jednak transfery było na poziomie 30MB/s (USB 3.0) , no ale karta się linkowała na 866,5.

 

Dzisiaj dalej będę się bawił ustawieniami i  zobaczę jak transfery w DW1550 po zmianie kanału.

 

Zgadza się że jak 80MHz ustawie kanał 149  to jedynie go widzi DW1550 nic poza tym... i również mam do wyboru 2 kanały 36 i 149. Gdy zrobię auto N Only wygląda to jak poniżej :

 

Wireless (5 GHz / eth2) (hide) Wireless Mode Access Point
Wireless Network Mode N Only
Interface Status Up (LAN)
Radio Enabled
SSID WiFi5
Broadcast Enabled
Security WPA2 Personal (PSK) + AES
Channel 149 - 5.745 GHz
Channel Width 40 MHz
Interference Level Acceptable
Rate 600

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

zrobiłem test i tak to wygląda

 

Karta sieciowa ma najnowsze sterowniki które sobie sama wyszukała, windows 10 64 bit,

Jakość sygnału super, link 867 Mb/s i wygląda to tak :

Running a 400MB file write on Y: 5 times...
Iteration 1:     34,31 MB/sec
Iteration 2:     34,50 MB/sec
Iteration 3:     35,31 MB/sec
Iteration 4:     30,47 MB/sec
Iteration 5:     34,45 MB/sec
-----------------------------
Average (W):     33,81 MB/sec
-----------------------------
Running a 400MB file read on Y: 5 times...
Iteration 1:     30,04 MB/sec
Iteration 2:     30,15 MB/sec
Iteration 3:     28,44 MB/sec
Iteration 4:     30,16 MB/sec
Iteration 5:     31,58 MB/sec
-----------------------------
Average (R):     30,07 MB/sec
-----------------------------

Na DW1550 było lepiej...

 

Może powinienem coś zmienić  ustawieniach karty ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1386
house

@Idanit posiada ten model karty, może podzieli się doświadczeniem. Ustaw w merlinie wszystko na auto a szerokość kanału na 80MHz, wyłącz również na chwilę zabezpieczenia sieci. Sterownik masz z windows update czy od Asusa ? Sterowniki do USB 3.0 poprawnie wgrane ? Chipset płyty to intel ? Może na początek poszukałbym tutaj problemu : Intel Chipset Device Software (INF Update Utility) + sterownik do kontrolera USB 3.0 jeśli jest na innych chipie. Może karta nie przełącza się w trybie USB ? jako ostateczność - jeśli masz jeszcze katalog windows.old przywróć poprzedni system i sprawdź - być może będziesz musiał czekać na zaktualizowany sterownik dla win10 od Asusa. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

Oj... przegapiłem, że to chodzi o Kartę USB Asusa  :D.

Szczerze powiem coś musi być nie tak.

Karta u mnie działa od pierwszego strzału, niezależnie od wersji systemu czy sterowników. Podłączam instaluje się plug&play i tyle. Transfery są zawsze bardzo zbliżone. Prawdę powiedziawszy nie widzę różnicy nawet po zainstalowaniu najnowszego sterownika ze strony Asusa.

Może to wina tego egzemplarza w co wątpię. USB? nie wierzę, że zmiana sterownika zwiększy transfer dwukrotnie, ponadto sprawdzałeś na kilku kompach, no chyba, że karta pracuje w trybie 2.0.

Nie wiem co mógłbym zasugerować, u mnie karta jest bezobsługowa.  :blush:

Jaki router, może słabo się zwąchują... choć w sumie łączą się na 866.  :my_cry:

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

dzięki za zainteresowanie się tematem i pomogo.

 

@house miałem zainstalowane stery ze strony w lapku, ale poszedłem krok dalej i poszukałem nowe na intelu ect. dzięki temu mam zaktulizowane a oto efekty :

Running a 400MB file write on Y: 5 times...
Iteration 1:     41,16 MB/sec
Iteration 2:     43,24 MB/sec
Iteration 3:     47,58 MB/sec
Iteration 4:     47,06 MB/sec
Iteration 5:     47,85 MB/sec
-----------------------------
Average (W):     45,38 MB/sec
-----------------------------
Running a 400MB file read on Y: 5 times...
Iteration 1:     29,59 MB/sec
Iteration 2:     29,77 MB/sec
Iteration 3:     31,10 MB/sec
Iteration 4:     30,33 MB/sec
Iteration 5:     32,57 MB/sec
-----------------------------
Average (R):     30,67 MB/sec
-----------------------------

O ile download mam podobny na DW1550 oraz AC56 to już upload mi przeszkadzał. Sam powyższy test jednak nie odzwierciedla samby gdzie jest nieco szybciej bo około 50 MB/s więć dla mnie satysfakcjnujące, choć daleko mi koledzy do Was :)

Edytowane przez lackypl
  • Lubię to 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1386
house

Nie ważne jakie rozwiązanie, ważne, że skuteczne  :my_cool:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lackypl    22
lackypl

Moje testy, spostrzeżenia.

Testy między WIFI AC56 5GHz 887 Mb/s, a synology DS115J po kablu 1GB i wygląda to tak :

Asus merlin Upload na poziomie 31 MB/s

Tomato v 131  - 27 MB/s

OFW  - 27 MB/s

 

Są to wyniki po wgraniu softu, wyczyszczeniu nvram i zrbieniu testu.

W tomato zmieniałem kanały, ale to niewiele pomogło i wynik cały czas był ten sam.

Asus merlin po włączeniu Jumbo frame transwer wzrósł do 45 MB/s.

OFW bardziej nie zagłebiałem się w ustawienia.

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1386
house

Asus merlin po włączeniu Jumbo frame transwer wzrósł do 45 MB/s.

rzeczywiście, jumbo w asusie dość wdzięcznie działa, w połączeniu z DSM u mnie przynajmniej stabilizuje transfery (najważniejsze, że ich nie spowalnia).  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


Openitforum

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności