Jump to content
muzykcb

Merlin 378.55 wolna pamięć routera

Recommended Posts

muzykcb

Witam

Posiadam router RT-AC68U - po aktualizacji do wersji Merlina 378.55 wolna pamię routera to 34 MB w wersjach wcześniejszych (378.54) było jej znacznie więcej bo aż 180 MB. Czy tak ma być w obecnej wersji - macie podobnie - czy może coś nie tak wykonanłem podczas "czystej" instalacji ?

 

 

post-136-0-63073400-1437253195_thumb.jpg

Edited by muzykcb

Share this post


Link to post
Share on other sites
Portal

ja u siebie mam wolne 161 MB , aktualizowałem bez resetu ustawień fabrycznych itp...

 

a robiłeś restart routera ?

Edited by Portal

Share this post


Link to post
Share on other sites
mickarp

na AC87U też mam około 30MB ramu wolnego przy każdym 378.55, resety,restarty nie pomagają zwolnic trochę MB

Share this post


Link to post
Share on other sites
Axelsys

Ja na 378.55 mam 80MB wolnego ale najbardziej mnie wkurza to, że teraz trzeba za każdym razem login i hasło wpisywać przy wejściu do routera :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

ja u siebie mam wolne 161 MB , aktualizowałem bez resetu ustawień fabrycznych itp...

 

a robiłeś restart routera ?

Tak oczywiście - robiłem pełny reset routera (przywracałem ustawienia fabryczne) i ustawiałem wszystko od nowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Tak oczywiście - robiłem pełny reset routera (przywracałem ustawienia fabryczne) i ustawiałem wszystko od nowa.

You do not have the required permissions to display the content of the code field.
You do not have the required permissions to display the content of the code field.
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie zauważyłem większej różnicy

[compimg]http://openitforum.pl/uploads/imgs/openit_1437335406__2015-07-19_213602.png|http://openitforum.pl/uploads/imgs/openit_1437335410__2015-07-19_214618.png|302|215|przed|i po akualizacji|center[/compimg]

myślę, że @muzykcb podał konkretną przyczynę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Portal

to jak to jest u jednych dużo wolnego u innych mało..od czego to zależy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

od modelu routera ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Portal

no ja, jak i autor watku mamy ac68 - u mnie dużo wolnego ramu u niego zas mało...

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

używasz dysku usb / pendrive'a  i samby ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Portal

nie......czyli to az tak zajmuje cachowanie tego co udostępnia się ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

czyli jest już pierwsza różnica pomiędzy Wami. To nie jest cache udostępnionych danych, tylko cache zajętej pamięci przez usługę, a tak naprawdę myk polega na uwalnianiu go w miarę potrzeb dla innych usług. Różnice występują w raportowanej pamięci w webgui. Poza tym obstawiam, że jak jest dysk to i minidlna które też utylizuje zasoby - dorzuć do tego DPI TrendMicro i jest komplet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

czyli jest już pierwsza różnica pomiędzy Wami. To nie jest cache udostępnionych danych, tylko cache zajętej pamięci przez usługę, a tak naprawdę myk polega na uwalnianiu go w miarę potrzeb dla innych usług. Różnice występują w raportowanej pamięci w webgui. Poza tym obstawiam, że jak jest dysk to i minidlna które też utylizuje zasoby - dorzuć do tego DPI TrendMicro i jest komplet. 

 

Dokładnie - ja używam Samby, minidlna, FTP, Trend Micro, VPN itd -  czyli większość opcji jakie udostępnia router RT-AC68U

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  
    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.