Jump to content
Borg

RT-AC87U - niestabilna praca na OFW i Merlinie

Rate this topic

Recommended Posts

Borg

Witam wszystkich.

 

@house czy na tym beta sofcie masz możliwość nadawania nazw w opcji ręcznie nadawania ip poza dhcp ?

 

Przesiadłem się miesiąc temu po trzech latach z RT-N66U i co raz bardziej jestem rozgoryczony RT-AC87U - niestabilna praca na OFW i Merlinie, samoistne rozłączanie 5 Ghz, na 2,4 Ghz pojawiający się co kilka minut dziwna "czkawka" powodująca skoki pinga z 40-250 ms (nigdzie nie widać nawet minimalnego wysycenia w tym momencie). Obniżyłem temperaturę do 72 stopni przy obciążeniu, za każdym razem przy zmianie softu przed i po hard reset z czyszczeniem nvram po ssh - jakiś większych efektów nie ma, do tego non-stop jakieś krytyczne dziury w sofcie (np. z WPS).   RT-N66U nie raz był mocno sponiewierany, nie resetowany przez kilkadziesiąt zmian softu chodził stabilnie jak skała - zachciało mi się większej wydajności z dlna i usb dyskiem to mam za swoje :( .

Edited by Borg
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Witam wszystkich.

@house czy na tym beta sofcie masz możliwość nadawania nazw w opcji ręcznie nadawania ip poza dhcp ? .

Doprecyzuj,... Ustawionym z palca IP na karcie czy statycznym wpisom w dhcp? Tym drugim tak...

napisałem przez Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg

Dzięki za odpowiedź - znalazłem, za bardzo się do Merlina przyzwyczaiłem - w OFW przez status klienta można. Dam jeszcze kilka dni na nowym sofcie Asusa jak to nie pomoże to idzie do serwisu albo na sprzedaż i nigdy więcej Asusa - dobrze że się nie skusiłem na AC3200.

 

 

ps. Ktoś wie jak można wyłączyć te nowe logowanie - po klika razy na godzinę zmusza mnie do wpisania hasła (przy ustawianiu dhcp, ssh, nazw) - jakaś masakra już zmieniłem hasło na krótsze - czyli odwrotny efekt niż oczekują :( .

Edited by Borg

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ps. Ktoś wie jak można wyłączyć te nowe logowanie - po klika razy na godzinę zmusza mnie do wpisania hasła (przy ustawianiu dhcp, ssh, nazw) - jakaś masakra już zmieniłem hasło na krótsze - czyli odwrotny efekt niż oczekują

Administration - System - Auto Logout zmień na 0 

Przesiadłem się miesiąc temu po trzech latach z RT-N66U i co raz bardziej jestem rozgoryczony RT-AC87U

przeszedłem drogę od RT-N66U przez RT-AC68U do RT-AC87U i jestem bardzo zadowolony. Nie mam z nim żadnych problemów. Dla mnie osobiście najlepsze wydania to OFW, w Merlinie zawsze coś mi nie pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idanit

albo na sprzedaż i nigdy więcej Asusa - dobrze że się nie skusiłem na AC3200
podobnie jak @house jestem zdziwiony... miałem N66U>AC66U>AC68U a obecnie AC87U, testowałem po kilka dni i neatgear-a i linksysa, miałem nawet tp-linka (szczerze odradzam) i zawsze wracałem do ASUS-a. Oczywiście każdy z nich przechodził choroby wieku niemowlęcego (jaki sprzęt w dzisiejszych czasach nie przechodzi ;-)), ale wcześniej czy później producent rozwiązywał problem (co nie jest już takie oczywiste u innych producentów). Jest to moja subiektywna ocena... każdy z nas oczekuje czegoś innego, ale żeby nie okazało się, że cudze chwalicie swego nie znacie. Od kilku wersji oprogramowania AC87U działa

stabilnie jak skała
podejrzewał bym więc usterkę twojego egzemplarza. Zaczął bym jednak od powrotu do ustawień fabrycznych, przeinstalowania ponownie najnowszej wersji OFW i ustawieniu wszystkiego od początku ręcznie.
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Zaczął bym jednak od powrotu do ustawień fabrycznych, przeinstalowania ponownie najnowszej wersji OFW i ustawieniu wszystkiego od początku ręcznie.

Zdaje się, że kolega już to robił.

za każdym razem przy zmianie softu przed i po hard reset z czyszczeniem nvram po ssh - jakiś większych efektów nie ma

Wysłałbym go na gwarancję po uprzednim zweryfikowaniu czy to nie wina ISP. Przynajmniej w kwestii pingów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg
przeszedłem drogę od RT-N66U przez RT-AC68U do RT-AC87U i jestem bardzo zadowolony. Nie mam z nim żadnych problemów. Dla mnie osobiście najlepsze wydania to OFW, w Merlinie zawsze coś mi nie pasuje.

Wiem bo udzielałeś się na kiedyś na openli.... forum  - to właśnie między innymi po Twoich opiniach na temat AC87 przesiadłem się z N66  :)

 

 

 

Od kilku wersji oprogramowania AC87U działa

 

 

a u mnie to tak wygląda - dzisiaj po 5 rano w idle router zrobił sobie restart.

Jak pisałem wcześniej czyściłem nvram na różne sposoby, restart do fabryki z poziomu menu, jedynie czego jeszcze nie zrobiłem to wgrywania w trybie awaryjnym ale wydaje mi się że to trochę przesada. Zastanawia mnie co to za alarm odnośnie dysku jeżeli z w menu odnośnie kondycji dysku usb nic nie ma ?

 

May 14 09:59:57 ntp: start NTP update

May 14 10:00:00 ntp: start NTP update
May 14 10:59:57 ntp: start NTP update
May 14 11:59:57 ntp: start NTP update
May 14 12:59:59 ntp: start NTP update
May 14 13:00:02 ntp: start NTP update
May 14 13:59:57 ntp: start NTP update
May 14 14:59:57 ntp: start NTP update
May 14 15:59:57 ntp: start NTP update
May 14 16:59:57 ntp: start NTP update
May 14 17:59:57 ntp: start NTP update
May 14 18:59:59 ntp: start NTP update
May 14 20:00:01 ntp: start NTP update
May 14 20:59:57 ntp: start NTP update
May 14 21:59:57 ntp: start NTP update
May 14 22:00:00 ntp: start NTP update
May 14 22:59:57 ntp: start NTP update
May 14 23:59:59 ntp: start NTP update
May 15 00:00:55 disk_monitor: Got SIGALRM...
May 15 01:00:01 ntp: start NTP update
May 15 01:59:57 ntp: start NTP update
May 15 02:59:57 ntp: start NTP update
May 15 03:00:00 ntp: start NTP update
May 15 03:59:57 ntp: start NTP update
May 15 04:00:00 ntp: start NTP update
May 15 04:59:57 ntp: start NTP update
Jan  1 01:00:11 syslogd started: BusyBox v1.17.4
Jan  1 01:00:11 kernel: klogd started: BusyBox v1.17.4 (2015-05-13 17:22:37 CST)
Jan  1 01:00:11 kernel: Linux version 2.6.36.4brcmarm ([email protected]) (gcc version 4.5.3 (Buildroot 2012.02) ) #1 SMP PREEMPT Wed May 13 17:29:26 CST 2015
Jan  1 01:00:11 kernel: CPU: ARMv7 Processor [413fc090] revision 0 (ARMv7), cr=10c53c7f
Jan  1 01:00:11 kernel: CPU: VIPT nonaliasing data cache, VIPT nonaliasing instruction cache
Jan  1 01:00:11 kernel: Machine: Northstar Prototype
....
Jan  1 01:00:41 ntp: start NTP update
May 15 05:12:41 rc_service: ntp 761:notify_rc restart_upnp
May 15 05:12:42 rc_service: ntp 761:notify_rc restart_diskmon
May 15 05:12:42 disk_monitor: Finish
May 15 05:12:43 disk monitor: be idle
May 15 05:12:47 asusware: re-mount partition /dev/sda1...
May 15 05:12:47 disk monitor: re-mount partition
May 15 05:12:47 usb: USB /dev/sda1(ntfs) failed to mount At the first try!
May 15 05:12:47 usb: USB ntfs fs at /dev/sda1 mounted on /tmp/mnt/ADATA_HD710.
May 15 05:12:47 asusware: done.
May 15 05:12:47 disk monitor: done
Edited by Borg

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a u mnie to tak wygląda - dzisiaj po 5 rano w idle router zrobił sobie restart.

Pisałeś, że zbiłeś mu temperaturę i pomimo tego brak większych efektów - u mnie stał ostatnie 3 tygodnie włączony non stop (byłem 500km od domu) i w logach widziałem jedynie aktualizację czasu. Kompletnie nic poza tym, pomimo tego, że nie chłodzę go w żaden sposób. Załącz logi i wysyłaj go na RMA. Restarty nie mają prawa się dziać. btw- ten dysk /dev/sda1 jest sprawny ? po jego odłączeniu router również restartuje się ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg
Dnia 15.05.2015 o 10:22, 'house napisał:
Załącz logi i wysyłaj go na RMA. Restarty nie mają prawa się dziać. btw- ten dysk /dev/sda1 jest sprawny ? po jego odłączeniu router również restartuje się ?

Miałem już szykować go do wysyłki ale w akcie desperacji wyciągnąłem z szafy starego N66 - ustawiłem AC87 tak samo i co : 

TaTDQog.png

2,4 Ghz praktycznie nie istniało pokazywał się momentami  i znikał - ponieważ wraz z routerem kupiłem nową sieciówkę 5 Ghz do laptopa zacząłem podejrzewać że może ta karta, wrzuciłem starą ale nic nie pomogło. Na drugim laptopie, telefonach/tabletach to samo więc mówię coś jednak z routerem - tym bardziej że momentami 2,4 Ghz  pojawiało się na dosyć długo.

Wgrałem nową betę bo może coś źle się załadowało przy poprzedniej aktualizacji gdzie nowe sterowniki do wifi dali - reset z przycisku na obudowie i dalej nic. 

Wtedy przypomniałem sobie Twoje pytanie i posty z anglojęzycznego forum o problemach z kablami usb 3.0.
Błędnie wychodziłem z założenia, że przecież na N66 działał prawidłowo to i tu działa tym bardziej, że skany z poziomu external usb disk status pokazywały OK dla tego dysku.
Odłączyłem dysk a tu proszę jaka niespodzianka - nagle 2.4 Ghz się pojawiła na wszystkich urządzeniach i jak widać stabilna (identyczne ustawienia jak ze starego N66) : 
 
oCYDtb0.png
 
Od ponad 2 lat mam dysk  ADATA HD710 do tej pory na N66 używałem go z  fabrycznym kablem Adata- okazuje się że nie było problemu bo był podjęty do usb 2.0.
Po podpięciu do usb 2.0 na AC 87   tym samym kablem nic się nie stało z 2,4 Ghz - więc podkręciłem wartości na max i tak to wygląda teraz : 
 
X7jNCuy.png

Na razie zostanę na starej sieciówce 2,4 Ghz - kilka dni po testuję a może lagi i restarty też się skończą :12_slight_smile: .

4362998379.png

123247910.png

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

o dysk zapytałem, dlatego że czasem obsługa samego ntfs mocno kuleje a podłączanie i odłączanie dysku bez odmontowania powoduje błędy w systemie plików. Jeśli na usb 2.0 nie będzie większych problemów, to spróbuj po podłączeniu do usb 3.0 ustawić w opcjach pasma 2,4GHz to :

openit_1431761620__2015-05-16_093039.png


mam dysk  ADATA HD710 do tej pory na N66 używałem go z  fabrycznym kablem Adata

też miałem ten dysk :) kabel pasował do prowadnicy w gumowanej obudowie i pamiętam, że miałem z nim same problemy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg

Jak na razie 24 h stabilnej pracy, lagów również brak, co dziwne temperatura również spadła, wcześniej poniżej 72 stopni nie dało się zejść a teraz :

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

samą temperaturę zbiłem za pomocą coolerpada za 30 zł do laptopów - domyślnie bez chłodzenia miałem 85 stopni.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

u mnie to wygląda tak :

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

i nie odczuwam potrzeby zastanawiania się nad tym skoro router działa poprawnie. jak się przegrzeje i padnie, dostanę nowy w ramach gwarancji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg

Mi udało się jeszcze niżej zejść prawdopodobnie trafiłem dokładnie w otwór wentylacyjny - router wraz z NAS'em stoi w zamkniętej szafce i za kilka złoty chciałem mu zapewnić lepszy komfort pracy. Być może nie wpływa to na stabilność pracy ale z pewnością poprawia samopoczucie :)  .

 

ASUSWRT RT-AC87U_3.0.0.4 Thu May 14 21:38:00 UTC 2015

[email protected](none):/tmp/home/root# cat /proc/dmu/temperature
CPU temperature : 68

 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg

Małe uaktualnienie  Intel® Centrino® Ultimate-N 6300 wraz z Lenovo Y580 i RT-AC87U nie jest dobrym pomysłem przynajmniej u mnie. Niby 5 Ghz ale max 150 (podłączyłem dodatkową trzecią antenę nic nie pomogło), pingi też zaczęły skakać dziwnie - wróciłem do fabrycznej Intel Wireless-N 2200 całe szczęście za 6300 dałem tylko 40 zł. Teraz zastanawiam się nad  Intel® Dual Band Wireless-AC 7260 pytanie tylko czy nie będzie kolejny fail.

Edited by Borg

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Niby 5 Ghz ale max 150 (podłączyłem dodatkową trzecią antenę nic nie pomogło)

bo nie o antenę chodzi tylko o szerokość kanału z którego karta korzysta - można to w zaawansowanych opcjach sterownika ustawić ręcznie.

Wireless-AC 7260 pytanie tylko czy nie będzie kolejny fail.

A dlaczego miałby być fail ? Obecnie można ją kupić za : 
You do not have the required permissions to view the link content.
 więc cena nie jest straszna - miałem i polecam. Jednak bez zastanawiania wziąłbym
You do not have the required permissions to view the link content.
Uważam, że karta Dell'a działa sprawniej, chociaż @Idanit ma obie i nie widzi różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg

bo nie o antenę chodzi tylko o szerokość kanału z którego karta korzysta - można to w zaawansowanych opcjach sterownika ustawić ręcznie.

Wiem o tym do dyspozycji było automatycznie albo 20 MHz - próbowałem z każdym ustawieniem dla 5 Ghz, zmieniałem standardy od a do n i max 160 - karta widziała tylko jeden kanał. 

 

Tak sam problem z tą kartą znalazłem na forum intela

You do not have the required permissions to view the link content.
- tak samo na 2,4 Ghz wszystko ok na 5 Ghz dramat - podobno to wina routera D-Linka.

 

ps. Dell na Y580 z mod biosem pójdzie ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Z modem biosu pójdzie każda karta half mini-pcie

napisałem przez Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Borg

 

 

Czas systemowy  

* W tej strefie czasowej jest uruchomiony “czas letni”. Data startu 7 dni 17 godziny 15 minuty 3 sekundy

jedyne zapisy typu :
May 25 06:59:57 ntp: start NTP update
May 25 07:59:57 ntp: start NTP update
May 25 08:00:00 ntp: start NTP update
May 25 08:59:57 ntp: start NTP update
May 25 09:59:57 ntp: start NTP update
 
 
Jak dla mnie temat wyczerpany - w chwili obecnej dysk pracuje na usb 2.0 porcie jak się dorobię jakiegoś dobrego 3.0 to przepnę w tej chwili nie ma ciśnienia :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  
    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.