Skocz do zawartości
Borg

RT-AC87U - niestabilna praca na OFW i Merlinie

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Borg

Witam wszystkich.

 

@house czy na tym beta sofcie masz możliwość nadawania nazw w opcji ręcznie nadawania ip poza dhcp ?

 

Przesiadłem się miesiąc temu po trzech latach z RT-N66U i co raz bardziej jestem rozgoryczony RT-AC87U - niestabilna praca na OFW i Merlinie, samoistne rozłączanie 5 Ghz, na 2,4 Ghz pojawiający się co kilka minut dziwna "czkawka" powodująca skoki pinga z 40-250 ms (nigdzie nie widać nawet minimalnego wysycenia w tym momencie). Obniżyłem temperaturę do 72 stopni przy obciążeniu, za każdym razem przy zmianie softu przed i po hard reset z czyszczeniem nvram po ssh - jakiś większych efektów nie ma, do tego non-stop jakieś krytyczne dziury w sofcie (np. z WPS).   RT-N66U nie raz był mocno sponiewierany, nie resetowany przez kilkadziesiąt zmian softu chodził stabilnie jak skała - zachciało mi się większej wydajności z dlna i usb dyskiem to mam za swoje :( .

Edytowane przez Borg
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Witam wszystkich.

@house czy na tym beta sofcie masz możliwość nadawania nazw w opcji ręcznie nadawania ip poza dhcp ? .

Doprecyzuj,... Ustawionym z palca IP na karcie czy statycznym wpisom w dhcp? Tym drugim tak...

napisałem przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

Dzięki za odpowiedź - znalazłem, za bardzo się do Merlina przyzwyczaiłem - w OFW przez status klienta można. Dam jeszcze kilka dni na nowym sofcie Asusa jak to nie pomoże to idzie do serwisu albo na sprzedaż i nigdy więcej Asusa - dobrze że się nie skusiłem na AC3200.

 

 

ps. Ktoś wie jak można wyłączyć te nowe logowanie - po klika razy na godzinę zmusza mnie do wpisania hasła (przy ustawianiu dhcp, ssh, nazw) - jakaś masakra już zmieniłem hasło na krótsze - czyli odwrotny efekt niż oczekują :( .

Edytowane przez Borg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

ps. Ktoś wie jak można wyłączyć te nowe logowanie - po klika razy na godzinę zmusza mnie do wpisania hasła (przy ustawianiu dhcp, ssh, nazw) - jakaś masakra już zmieniłem hasło na krótsze - czyli odwrotny efekt niż oczekują

Administration - System - Auto Logout zmień na 0 

Przesiadłem się miesiąc temu po trzech latach z RT-N66U i co raz bardziej jestem rozgoryczony RT-AC87U

przeszedłem drogę od RT-N66U przez RT-AC68U do RT-AC87U i jestem bardzo zadowolony. Nie mam z nim żadnych problemów. Dla mnie osobiście najlepsze wydania to OFW, w Merlinie zawsze coś mi nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

albo na sprzedaż i nigdy więcej Asusa - dobrze że się nie skusiłem na AC3200
podobnie jak @house jestem zdziwiony... miałem N66U>AC66U>AC68U a obecnie AC87U, testowałem po kilka dni i neatgear-a i linksysa, miałem nawet tp-linka (szczerze odradzam) i zawsze wracałem do ASUS-a. Oczywiście każdy z nich przechodził choroby wieku niemowlęcego (jaki sprzęt w dzisiejszych czasach nie przechodzi ;-)), ale wcześniej czy później producent rozwiązywał problem (co nie jest już takie oczywiste u innych producentów). Jest to moja subiektywna ocena... każdy z nas oczekuje czegoś innego, ale żeby nie okazało się, że cudze chwalicie swego nie znacie. Od kilku wersji oprogramowania AC87U działa

stabilnie jak skała
podejrzewał bym więc usterkę twojego egzemplarza. Zaczął bym jednak od powrotu do ustawień fabrycznych, przeinstalowania ponownie najnowszej wersji OFW i ustawieniu wszystkiego od początku ręcznie.
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Zaczął bym jednak od powrotu do ustawień fabrycznych, przeinstalowania ponownie najnowszej wersji OFW i ustawieniu wszystkiego od początku ręcznie.

Zdaje się, że kolega już to robił.

za każdym razem przy zmianie softu przed i po hard reset z czyszczeniem nvram po ssh - jakiś większych efektów nie ma

Wysłałbym go na gwarancję po uprzednim zweryfikowaniu czy to nie wina ISP. Przynajmniej w kwestii pingów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg
przeszedłem drogę od RT-N66U przez RT-AC68U do RT-AC87U i jestem bardzo zadowolony. Nie mam z nim żadnych problemów. Dla mnie osobiście najlepsze wydania to OFW, w Merlinie zawsze coś mi nie pasuje.

Wiem bo udzielałeś się na kiedyś na openli.... forum  - to właśnie między innymi po Twoich opiniach na temat AC87 przesiadłem się z N66  :)

 

 

 

Od kilku wersji oprogramowania AC87U działa

 

 

a u mnie to tak wygląda - dzisiaj po 5 rano w idle router zrobił sobie restart.

Jak pisałem wcześniej czyściłem nvram na różne sposoby, restart do fabryki z poziomu menu, jedynie czego jeszcze nie zrobiłem to wgrywania w trybie awaryjnym ale wydaje mi się że to trochę przesada. Zastanawia mnie co to za alarm odnośnie dysku jeżeli z w menu odnośnie kondycji dysku usb nic nie ma ?

 

May 14 09:59:57 ntp: start NTP update

May 14 10:00:00 ntp: start NTP update
May 14 10:59:57 ntp: start NTP update
May 14 11:59:57 ntp: start NTP update
May 14 12:59:59 ntp: start NTP update
May 14 13:00:02 ntp: start NTP update
May 14 13:59:57 ntp: start NTP update
May 14 14:59:57 ntp: start NTP update
May 14 15:59:57 ntp: start NTP update
May 14 16:59:57 ntp: start NTP update
May 14 17:59:57 ntp: start NTP update
May 14 18:59:59 ntp: start NTP update
May 14 20:00:01 ntp: start NTP update
May 14 20:59:57 ntp: start NTP update
May 14 21:59:57 ntp: start NTP update
May 14 22:00:00 ntp: start NTP update
May 14 22:59:57 ntp: start NTP update
May 14 23:59:59 ntp: start NTP update
May 15 00:00:55 disk_monitor: Got SIGALRM...
May 15 01:00:01 ntp: start NTP update
May 15 01:59:57 ntp: start NTP update
May 15 02:59:57 ntp: start NTP update
May 15 03:00:00 ntp: start NTP update
May 15 03:59:57 ntp: start NTP update
May 15 04:00:00 ntp: start NTP update
May 15 04:59:57 ntp: start NTP update
Jan  1 01:00:11 syslogd started: BusyBox v1.17.4
Jan  1 01:00:11 kernel: klogd started: BusyBox v1.17.4 (2015-05-13 17:22:37 CST)
Jan  1 01:00:11 kernel: Linux version 2.6.36.4brcmarm ([email protected]) (gcc version 4.5.3 (Buildroot 2012.02) ) #1 SMP PREEMPT Wed May 13 17:29:26 CST 2015
Jan  1 01:00:11 kernel: CPU: ARMv7 Processor [413fc090] revision 0 (ARMv7), cr=10c53c7f
Jan  1 01:00:11 kernel: CPU: VIPT nonaliasing data cache, VIPT nonaliasing instruction cache
Jan  1 01:00:11 kernel: Machine: Northstar Prototype
....
Jan  1 01:00:41 ntp: start NTP update
May 15 05:12:41 rc_service: ntp 761:notify_rc restart_upnp
May 15 05:12:42 rc_service: ntp 761:notify_rc restart_diskmon
May 15 05:12:42 disk_monitor: Finish
May 15 05:12:43 disk monitor: be idle
May 15 05:12:47 asusware: re-mount partition /dev/sda1...
May 15 05:12:47 disk monitor: re-mount partition
May 15 05:12:47 usb: USB /dev/sda1(ntfs) failed to mount At the first try!
May 15 05:12:47 usb: USB ntfs fs at /dev/sda1 mounted on /tmp/mnt/ADATA_HD710.
May 15 05:12:47 asusware: done.
May 15 05:12:47 disk monitor: done
Edytowane przez Borg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a u mnie to tak wygląda - dzisiaj po 5 rano w idle router zrobił sobie restart.

Pisałeś, że zbiłeś mu temperaturę i pomimo tego brak większych efektów - u mnie stał ostatnie 3 tygodnie włączony non stop (byłem 500km od domu) i w logach widziałem jedynie aktualizację czasu. Kompletnie nic poza tym, pomimo tego, że nie chłodzę go w żaden sposób. Załącz logi i wysyłaj go na RMA. Restarty nie mają prawa się dziać. btw- ten dysk /dev/sda1 jest sprawny ? po jego odłączeniu router również restartuje się ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg
Dnia 15.05.2015 o 10:22, 'house napisał:
Załącz logi i wysyłaj go na RMA. Restarty nie mają prawa się dziać. btw- ten dysk /dev/sda1 jest sprawny ? po jego odłączeniu router również restartuje się ?

Miałem już szykować go do wysyłki ale w akcie desperacji wyciągnąłem z szafy starego N66 - ustawiłem AC87 tak samo i co : 

TaTDQog.png

2,4 Ghz praktycznie nie istniało pokazywał się momentami  i znikał - ponieważ wraz z routerem kupiłem nową sieciówkę 5 Ghz do laptopa zacząłem podejrzewać że może ta karta, wrzuciłem starą ale nic nie pomogło. Na drugim laptopie, telefonach/tabletach to samo więc mówię coś jednak z routerem - tym bardziej że momentami 2,4 Ghz  pojawiało się na dosyć długo.

Wgrałem nową betę bo może coś źle się załadowało przy poprzedniej aktualizacji gdzie nowe sterowniki do wifi dali - reset z przycisku na obudowie i dalej nic. 

Wtedy przypomniałem sobie Twoje pytanie i posty z anglojęzycznego forum o problemach z kablami usb 3.0.
Błędnie wychodziłem z założenia, że przecież na N66 działał prawidłowo to i tu działa tym bardziej, że skany z poziomu external usb disk status pokazywały OK dla tego dysku.
Odłączyłem dysk a tu proszę jaka niespodzianka - nagle 2.4 Ghz się pojawiła na wszystkich urządzeniach i jak widać stabilna (identyczne ustawienia jak ze starego N66) : 
 
oCYDtb0.png
 
Od ponad 2 lat mam dysk  ADATA HD710 do tej pory na N66 używałem go z  fabrycznym kablem Adata- okazuje się że nie było problemu bo był podjęty do usb 2.0.
Po podpięciu do usb 2.0 na AC 87   tym samym kablem nic się nie stało z 2,4 Ghz - więc podkręciłem wartości na max i tak to wygląda teraz : 
 
X7jNCuy.png

Na razie zostanę na starej sieciówce 2,4 Ghz - kilka dni po testuję a może lagi i restarty też się skończą :12_slight_smile: .

4362998379.png

123247910.png

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

o dysk zapytałem, dlatego że czasem obsługa samego ntfs mocno kuleje a podłączanie i odłączanie dysku bez odmontowania powoduje błędy w systemie plików. Jeśli na usb 2.0 nie będzie większych problemów, to spróbuj po podłączeniu do usb 3.0 ustawić w opcjach pasma 2,4GHz to :

openit_1431761620__2015-05-16_093039.png


mam dysk  ADATA HD710 do tej pory na N66 używałem go z  fabrycznym kablem Adata

też miałem ten dysk :) kabel pasował do prowadnicy w gumowanej obudowie i pamiętam, że miałem z nim same problemy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

Jak na razie 24 h stabilnej pracy, lagów również brak, co dziwne temperatura również spadła, wcześniej poniżej 72 stopni nie dało się zejść a teraz :

ASUSWRT RT-AC87U_3.0.0.4 Thu May 14 21:38:00 UTC 2015
[email protected](none):/tmp/home/root# cat /proc/dmu/temperature 
CPU temperature : 69

samą temperaturę zbiłem za pomocą coolerpada za 30 zł do laptopów - domyślnie bez chłodzenia miałem 85 stopni.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

u mnie to wygląda tak :

[email protected](none):/tmp/home/root# cat /proc/dmu/temperature
CPU temperature : 83C

i nie odczuwam potrzeby zastanawiania się nad tym skoro router działa poprawnie. jak się przegrzeje i padnie, dostanę nowy w ramach gwarancji. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

Mi udało się jeszcze niżej zejść prawdopodobnie trafiłem dokładnie w otwór wentylacyjny - router wraz z NAS'em stoi w zamkniętej szafce i za kilka złoty chciałem mu zapewnić lepszy komfort pracy. Być może nie wpływa to na stabilność pracy ale z pewnością poprawia samopoczucie :)  .

 

ASUSWRT RT-AC87U_3.0.0.4 Thu May 14 21:38:00 UTC 2015

[email protected](none):/tmp/home/root# cat /proc/dmu/temperature
CPU temperature : 68

 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

Małe uaktualnienie  Intel® Centrino® Ultimate-N 6300 wraz z Lenovo Y580 i RT-AC87U nie jest dobrym pomysłem przynajmniej u mnie. Niby 5 Ghz ale max 150 (podłączyłem dodatkową trzecią antenę nic nie pomogło), pingi też zaczęły skakać dziwnie - wróciłem do fabrycznej Intel Wireless-N 2200 całe szczęście za 6300 dałem tylko 40 zł. Teraz zastanawiam się nad  Intel® Dual Band Wireless-AC 7260 pytanie tylko czy nie będzie kolejny fail.

Edytowane przez Borg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Niby 5 Ghz ale max 150 (podłączyłem dodatkową trzecią antenę nic nie pomogło)

bo nie o antenę chodzi tylko o szerokość kanału z którego karta korzysta - można to w zaawansowanych opcjach sterownika ustawić ręcznie.

Wireless-AC 7260 pytanie tylko czy nie będzie kolejny fail.

A dlaczego miałby być fail ? Obecnie można ją kupić za : 
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
 więc cena nie jest straszna - miałem i polecam. Jednak bez zastanawiania wziąłbym
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Uważam, że karta Dell'a działa sprawniej, chociaż @
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
ma obie i nie widzi różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

bo nie o antenę chodzi tylko o szerokość kanału z którego karta korzysta - można to w zaawansowanych opcjach sterownika ustawić ręcznie.

Wiem o tym do dyspozycji było automatycznie albo 20 MHz - próbowałem z każdym ustawieniem dla 5 Ghz, zmieniałem standardy od a do n i max 160 - karta widziała tylko jeden kanał. 

 

Tak sam problem z tą kartą znalazłem na forum intela

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
- tak samo na 2,4 Ghz wszystko ok na 5 Ghz dramat - podobno to wina routera D-Linka.

 

ps. Dell na Y580 z mod biosem pójdzie ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Z modem biosu pójdzie każda karta half mini-pcie

napisałem przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

 

 

Czas systemowy  

* W tej strefie czasowej jest uruchomiony “czas letni”. Data startu 7 dni 17 godziny 15 minuty 3 sekundy

jedyne zapisy typu :
May 25 06:59:57 ntp: start NTP update
May 25 07:59:57 ntp: start NTP update
May 25 08:00:00 ntp: start NTP update
May 25 08:59:57 ntp: start NTP update
May 25 09:59:57 ntp: start NTP update
 
 
Jak dla mnie temat wyczerpany - w chwili obecnej dysk pracuje na usb 2.0 porcie jak się dorobię jakiegoś dobrego 3.0 to przepnę w tej chwili nie ma ciśnienia :) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • kamil2234
      Przez kamil2234
      Czy ktoś z kolegów ma może pakiet ipkg lcd4linux w wersji  współracują z ramką  samsung SPF-72H dla routera RT-AC68U (architektura armv7)?  
      Ewentualnie prośba o naprawadzenie jak można skompilować sobie samemu pakiet  ipkg dla routera AC68U z lcd4linux bez wkomilowywania go w całe firmware.
      Obecnie używam optware i chciałbym aby tak pozostało.
    • lycone
      Przez lycone
      Przeprowadziłem się do nowego domu. Kupiłem Asusa RT-AC86U, który stoi w garażu (gniazdo z internetu tam jest niestety). Zasięg na dole w salonie (garaż za ścianą) jest w porządku, ale na piętrze prawie nie ma Wi-Fi. Router ma problem, żeby przebić się przez strop. Myślałem, aby dokupić drugiego Asusa i podłączyć go do skrętki na piętrze, aby działał w AiMesh. Ewentualnie zamiast niego kupić 2x Ubiquiti i wyłączyć wifi w tym Asusie i postawić 1 szt Ubiquiti w salonie na dole i 1 szt na piętrze. To drugie rozwiązanie jest droższe i moje pytanie brzmi czy uzyskam jakąś przewagę między 2x Asus? 
       
      Mam w domu około 8 urządzeń podłączonych kablem i 25 - 30 urządzeń na WiFi. 
    • Paul
      Przez Paul
      Witam jak w temacie nie moge sie połączyć z siecią 5G modem można raczej wykluczyć firmware był wgrany 377,380 i teraz mam najnowszy 384.7 a pozatym na laptopie karta z intela ac działa bez problemu
      Ustawienia w routerze kanał czy 44 czy 48 to samo kanał auto nie wykrywa sieci 80mhz ustawione na sztywno
      PCE AC68 sterownik broadcom 7.35.317.3 to samo pobrałem z strony asusa i zaktualizowałem sam sterownik do wersji 7.35.351.0 ten sam efekt
      w właściwosciach sterownika opcje zaawansowane jedynie co mam zmienione to
      20/40 Coexistance Wartosc Disable
      2G Bandwidth Capability Wartosc 2.4G 20/40 Mhz = to musze mieć tak ustawione bo gdy dam na 20mhz to po 2.4ghz max 50mg wyciągam a jak ustawie 20/40mhz to 100mb
      40mhz Intolerant Wartosc Disable
      Po wgraniu najnowszego softu do routera zresetowałem ustawienia  i jedyne co zmieniłem to wyłączyłem WPS
      Przedtem korzystałem z tych ustawień podanych na stronie nie wiem czy jakoś polepszają
      https://aivboh.wordpress.com/2017/06/04/tuning-the-asus-wireless-router-to-best-performance/

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.