Jump to content
lukaszo44

Problem z podłączeniem do QNAP TS-412

Rate this topic

Recommended Posts

lukaszo44

Jesteś prawdopodobnie za podwójnym nat'em (router za routerem) więc dlatego nie możesz dostać się z internetu do aicloud. Najlepiej byłoby zmienić tego badziewnego thomsona na Ubee który pracuje w trybie Bridge. Wtedy takich problemów nie będzie. Ostatecznie przekierowac porty z thomsona na asusa.

 

Chciałbym wrócić do dyskusji ponieważ mam podobny problem z podłączeniem do dysku sieciowego QNAP TS-412. Dotychczas korzystałem z lokalnego dostawcy internetowego i używałem routera Cisco 870. Za pomocą niego łączyłem się z dyskiem. Ostatnio zmieniłem miejsce zamieszkania i założyłem internet z UPC. Tu własnie dostałem router Thomson TWG870UG. Niestety za jego pomocą nie mogę się już za żadne skarby połączyć z dyskiem sieciowym. Jedyna możliwość to połączenie lokalne przez stary router Cisco (net->Thomson->Cisco->dysk). Czy mogę tak skonfigurować Thomsona, abym mógł odłożyć w kąt Cisco i tylko z niego korzystać?

 

Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie to proszę o łopatologiczną instrukcję, gdyż w obszarze administracji sieci jestem niestety laikiem :(.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@lukaszo44 a nie wystarczy przekierować portów na Thomsonie ? W tej instrukcji () w sekcji Gateway -> Advanced -> Forwarding (Przekierowywanie portów) masz opisane jak to zrobić (nr portów nie znam ale podejrzewam że znajdziesz je w tym Cisco). Qnap'a możesz skonfigurować tak jak w tym poradniku :

You do not have the required permissions to view the link content.
o ile masz włączoną funkcję UPnP (Gateway -> Advanced -> Options (Opcje))

Share this post


Link to post
Share on other sites
lukaszo44

@lukaszo44 a nie wystarczy przekierować portów na Thomsonie ? W tej instrukcji () w sekcji Gateway -> Advanced -> Forwarding (Przekierowywanie portów) masz opisane jak to zrobić (nr portów nie znam ale podejrzewam że znajdziesz je w tym Cisco). Qnap'a możesz skonfigurować tak jak w tym poradniku :

You do not have the required permissions to view the link content.
o ile masz włączoną funkcję UPnP (Gateway -> Advanced -> Options (Opcje))

 

Kiedy podłączę dysk bezpośrednio do Thomsona nie mogę uzyskać dostępu do danych z dysku. Aplikacja QNAP Qfinder lokalizuje mi urządzenie i znajduje jego adres: xx.xx.xx.xx. Jednak wyskakuje błąd podczas wczytywania tej witryny przez przeglądarkę. Jeżeli to faktycznie wina przekierowania to jak skonfigurować przekierowanie portów

 

W załącznikach zamieszczam dane sieci jakie udało mi się zlokalizować.

 

Nie moge sie polaczyć ze strona konfiguracyjną routera Cisco 870. Zlokalizowałem jego adres przez router detectora, jednak również się nie ląduje.

 

Od wczoraj przeszukuję internet i manuale, jednak muszę sie zwrócic o pomoc...

 

 

 

post-456-0-27748300-1431510054_thumb.jpg

post-456-0-75682900-1431510054_thumb.jpg

post-456-0-32384300-1431510055_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Jak podłączysz qnapa do thomsona nie dostaje adresu IP ? może jest zaadresowany ręcznie na innej podsieci.... thomson ma pulę 192.168.0.x a cisco może 192.168.1.x.... podepnij nasa bezpośrednio do komputera i sprawdź. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
lukaszo44

Jedynie, kiedy podlącze się do sieci z Cisco mogę połączyć się z NASem. W przypadku podlączenia bezpośrednio NAS-komputer lub NAS-Thomson również nie mam dostepu. Nie wiem czemu nie mam dostępu do Cisco, skoro pokazuje mi jego adres 10.10.10.1.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Podłącz NAS'a i komputer do cisco, podłącz się do nas'a i zmień adres IP na auto (dhcp) i po podłączeniu do thomsona sprawdź czy możesz się na nim zalogować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
lukaszo44

Zmienilem ustawienia na auto, jednak bez zmian -> nie moge się połączyć, chociaż Qfinder znajduje mi nr IP. Poza tym w NAS wyskakuje mi błąd (zalącznik) kiedy sie na niego loguję przez sieć z Cisco.

post-456-0-38909300-1431517124_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Komunikat mówi o tym, że nie wpisałeś adresu serwera DNS odpowiedzialnego za zamianę IP na nazwę. Podłączając się po adresie IP wejdź na qnapa i w zależności którego routera używasz wpisz jego IP w polu DNS. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
lukaszo44

EDIT:

Udało mi się skonfigurować połączenie. Zmieniłem na NAS adres IP poprzez dhcp oraz ustawiłem forwarding na routerze kilkunastu portów odpowiadających za komunikację dysku sieciowego.

Na tej stronce znalazłem przydatne informacje odnośnie forwardingu na popularnych routerach:

You do not have the required permissions to view the link content.

 

Dziękuje za pomoc. :)

Edited by lukaszo44

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.