Skocz do zawartości
Asterion

R7500 problem z ustawieniami czasu

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Asterion

Witam

W swoim R7500 borykam się z problemem niewłaściwego ustawienia czasu.
Router pokazuje, że mamy rok 1970.  :tongue: 
Poszperałem trochę w necie i ludzie pisali, że im pomagało albo zmienianie stref czasowych albo przywrócenie routera do ustawień fabrycznych.
Mnie niestety nie pomogło.
Może jestem "ślepy" ale nie mogę znaleźć w menu gdzie można ustawić adres serwera NTP.

post-247-0-34981300-1427719009_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Nie ma pola do wpisania własnego serwera czasu :/ Netgear twierdzi, że router pobiera czas z gateway'a ISP automatycznie :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

To bez sensu to trochę zrobili, że nie można wpisać własnego serwera czasu.

Coś im ta opcja automatycznego pobierania z gatewaya nie wyszła. Na poprzednim moim Tp-linku 1043 nie było takich problemów z ustawieniami czasu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Miałem chwilę czasu, więc z nudów zapytalem Netgear'a o ten zgryz z NTP. Twierdzą, że nikt jeszcze nie zgłosił im takiego problemu.

chat fajnie się zaczął :

*: Dziękujemy za wybór firmy NETGEAR.
House Oit: witam
*: Guten Tag. Mein Name ist * Wie kann ich Ihnen behilflich sein? *: Herr Oit, ich verstehe, dass Sie Unterstützung benötigen, aber bevor wir mit dem Support beginnen, würde ich Ihre Anmeldedaten, wie E-Mail Adresse, Telefonnummer verifizieren müssen -im Falle, dass die Chat-Sitzung unterbricht, und ich Sie daraufhin kontaktieren möchte. Nennen Sie mir bitte Ihre richtige E-Mail Adresse.
House Oit: any other language support assisant is avalaible ?
House Oit: I set polsh lang and you schprechen sie german :)
*: Przepraszam bardzo,
House Oit: :D
*: Oczywiscie wpracie bedzie w jezyku polskim.

:D

 

Zaproponowali kilka rozwiązań

Zalecany jest reset, aktualizacja oprogramowania ewentualnie wgranie firmware poprzez TFTP

Posiadamy oprogramowanie firmware, ktore mozemy udostepnic kleintom,jezeli standardowe kroki nie pomogly, ktorzy zglosza do nas taki problem. Jest to oprogramwanie zanjdujace sie jeszcze w fazie testow Niestety aby doslac Panu oprogamowanie musimy zarejestrowac sprzet w bazie danych, nastepnie wyslac warunki otrzymania beta firmwaru i wtedy chetnie Panu je udostepnie. Firmware nie moze byc udostepniany przez uzytkownikow dla osob trzecich

Skontaktuj się przez live-chat i poproś o betę - może coś pomoże - musisz podać nr seryjny routera.

 

Coś im ta opcja automatycznego pobierania z gatewaya nie wyszła. Na poprzednim moim Tp-linku 1043 nie było takich problemów z ustawieniami czasu

Rzeczywiście, coś kuleje. Na asusie czasem mam zonki ale to związane jest z czasem letnim/zimowym niż samą synchronizacją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

To się z nimi jutro skontaktuje przez live-chata bo polski jest tylko do 17 czynny.
Da radę jakoś sprawdzić z wiersza poleceń w Windowsie czy ISP udostępnia serwer NTP na gatewayu.

Edytowane przez Asterion

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

komunikacja idzie na UDP/123 więc wklep np time.atman.pl jako serwer czasu i zrób sync. Jak zadziała to przynajmniej wiadomo, że ISP nie filtruje. Netgear sugerował też zmianę ISP i sprawdzenie u innego operatora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

komunikacja idzie na UDP/123 więc wklep np time.atman.pl jako serwer czasu i zrób sync. Jak zadziała to przynajmniej wiadomo, że ISP nie filtruje. Netgear sugerował też zmianę ISP i sprawdzenie u innego operatora.

Odpaliłem NetTime połączył  za pomocą SNTP na porcie 123 z 0.nettime.pool.ntp.org po UDP 123 nie chciał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

połączył za pomocą SNTP na porcie 123

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Czyli SNTP to uproszczona wersja NTP dla urządzeń przenośnych.

Ustawiłem w windowsie serwer czasu na time.atman.pl i zegar systemowy się zsychronizował. Jutro pomęczę ISP czy wspierają NTP poprzez gatewaya w swojej sieci.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Po konsultacjach z live chatem Netgeara sprawa mojego przypadku trafiła do działu inżynieryjnego. Jak się coś wyjaśni to opisze to w wątku.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Dział techniczny Netgeara doszedł do wniosku, że ISP musi mi porty blokować i router nie może się połączyć z ich serwerem NTP.
ISP zapewnia zaś, że nie blokuje portów tym bardziej jak mam zewnętrzne IP.
Coś czuję, że się naczekam na rozwiązanie tego problemu.  :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jaki ISP? Ja pracuję w dość dobrze separowanym LAN ale nawet tutaj ntp działa chociaż dostawca to państwowa instytucja a nie operator telekomunikacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Jaki ISP? Ja pracuję w dość dobrze separowanym LAN ale nawet tutaj ntp działa chociaż dostawca to państwowa instytucja a nie operator telekomunikacyjny.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Twój ISP ma nawet własny serwer NTP: biuro.4web.pl [194.63.135.2] :) Nie sądzę, aby tutaj był problem bo kto w dzisiejszych czasach blokuje sync czasu :/ Za to netgear kiedyś zaliczył fail w tej materii :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
:D Do dziś nie nie można ręcznie określić adresu :/

Aby sprawdzić w Windows  wklep w linię poleceń (z prawami administratora) :

w32tm /query /configuration
w32tm /query /status
Time /T

config pokaże Ci źródło synchronizacji, czas i parametry usługi. sprawdź też komunikację za pomocą :

w32tm /stripchart /computer:time.atman.pl /dataonly /samples:5

jak zadziała to przekaż Netgear aby puknął się w czoło :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

@house
Działa pięknie:

Windows bez bólu zsynchronizował czas time.atman.pl.

Podłączyłem nawet starego 1043ND i ten też sobie czas z NTP pobrał. 
NEGEAR chyba nie potrafi dobrze ogarnąć softu do swojego sprzętu.
 

post-247-0-53305100-1428514727_thumb.jpg

Edytowane przez Asterion

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Więc masz rację - nie potrafią tego ogarnąć i stosują spychologię :) Ciśnij ich o to... może coś pomoże :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

@house
Posłałem im screeny.
Naprawdę szkoda, że taki fajny hardware w R7500 nie jest wspierany przez odpowiednie oprogramowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

sprawdź dla sportu : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dareksa

@Asterion

u mnie synchronizacja czasu działa poprawnie. Jedyny problem jaki jest z czasem, to konieczność ręcznego odklikania zmiany zimowy\letni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

@Asterion

u mnie synchronizacja czasu działa poprawnie. Jedyny problem jaki jest z czasem, to konieczność ręcznego odklikania zmiany zimowy\letni.

Może jakiś felerny egzemplarz mnie się trafił. Działa ci płynnie interfejs routera w przeglądarce, bo ja mam wrażenie, że w porównaniu do tego w 1043ND to się strasznie ślimaczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dareksa

Interfejs faktycznie potrafi przymulić. Nie mam teraz podpiętego 1043ND żeby porównać, ale chyba faktycznie tam działał sprawniej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Problem został na razie rozwiązany metodą "chałupniczą".

Dostałem od suportu Netgeara program do ręcznej aktualizacji czasu na routerze.

Na rozwiązanie w pełni automatyczne mam poczekać aż im się uda je zaimplementwać do któregoś nowego firmware.

Czyli pewnie zdążę  do tego czasu wymienić R7500 na jakieś nowsze rozwiązanie na rynku.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

eee, sorry - to ma być rozwiązanie ?  ;-) Coś tak prozaicznego jak aktualizacja czasu wymaga osobnej aplikacji  :facepalm:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • cesio
      Przez cesio
      Wczoraj miałem brak prądu i wiadome router się wyłączył i jak się wyłączył ponownie to zegar bije o 1h szybciej strefa czasowa jest Warszawa próbowałem innych i nic i serwery ntp też dawałem inne ale zawsze chodził mi domyślny pool.ntp.org a teraz już nie dxziala dlaczego??? Router asus gt ac 5300
    • Vesst
      Przez Vesst
      Witam wszystkich .
      Szukam pomocy odnośnie informacji doboru anten do routera R7500. Nie mogłem nigdzie znaleźć informacji technicznych o fabrycznie instalowanych. Moje pranie to czy to są anteny pracujące w dwóch zakresach 2,4 i 5 GHZ ? Dlaczego gniazda i anteny mają konkretne numery według których należy je podłączyć ? Mam możliwość zakupu anten od Asus AC87 ale nie jestem w 100% pewny czy będą odpowiednie.
      Z góry dziękuję za wszelką pomoc
    • kewis
      Przez kewis
      Cześć, wiem że stary to urzadzenie już ale mam je od jakiegoś czasu i widzę teraz dopiero , że nie świeci mi łącze 5 Ghz. Resetowałem cały router ale to także nic nie dało.  
      Dodatkowo mam w wzmacniacz sygnały, który jak próbuje sparować z 5Ghz to nie wykrywa mi sieci, z 2,4 Ghz nie ma takie problemu. 
      Poradźcie coś proszę, dzieki 

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.