Jump to content
Łukasz Socha

Uszkodzona karta ? Intel AC7260

Recommended Posts

Łukasz Socha

witam,

 

potrzebuję porady...w moim laptopie siedziała oryginalnie karta Intel AC3160 i wszystko oprócz maksymalnej prędkości 433 Mbit/s było ok.

Własnie przyszła do mnie AC7260 i niestety nie wykrywa żadnych sieci WIFI, choć sama karta instaluje się bez problemów.

Karta uwalona, czy może cos innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
maker3

Karta nie zachowuje się czasami jakby była wyłączona?

Spróbuj zakleić taśmą pin nr 20 i zobacz czy coś się zmieni.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
dimson

Proponuję sprawdzić inne kanały. Jaki masz Router?

Może poprzednią kartą była ustawiona na kanale który nowa AC7260 nie obsługuje.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łukasz Socha

karta włączona, ale brak połaczeń pokazuje.

siedzę w miejscu gdzie jest kilkanaście sieci, nawet przed chwila włożyłem 3160 i po chwili je wykrywa(ponad 10), nowa karta nie widzi niczego.

 

zmieniam kanały - nie widzi nic.

Edited by Łukasz Socha

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Laptop nie ma whitelisty w bios? Sprawdź sposób kolegi maker3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łukasz Socha

to jest karta NGFF half pcie więc chyba bez pinu 20.

przy okazji ta toshiba wychodziła zamiennie z kartą 7260.

karta się instaluje, nie ma żadnych problemów oprócz 'braku radia' wifi

bluetooth działa

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@Łukasz Socha nie masz kombinacji klawiszy Fn+? do trybu airplane bądź innej formy wyłączenia radia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idanit

To, że karta nie widzi żadnych sieci w otoczeniu sieciowym a nie tylko twojego routera jest dosyć niepokojące i jakiekolwiek zmiany w routerze na 99% nie przyniosą żadnego skutku. Wina według mnie leży tylko i wyłącznie po stronie komp/karta. Oczywiście uszkodzenia karty nie można wykluczać, ale należało by najpierw wykluczyć jakikolwiek wpływ oprogramowania na działanie urządzeń. Nie pierwszy byłby to przypadek, że zmiana karty bez całkowitej wymiany sterownika, wprowadza mniejsze lub większe problemy. Zaczął bym od kompletnego usunięcia wszystkich sterowników WiFi i Bluetooth, usunięcia oprogramowania Intel PROSet i wszelkich zapisanych ustawień sieciowych. Następnie restart komputera tak aby zainstalowały się sterowniki systemowe przez Windows i wtedy sprawdziłbym czy karta widzi cokolwiek. Jeśli nie to... raczej d..a zbita. Oczywiście zainstaluj najnowsze stery i oprogramowanie ale...  :(

Edited by Idanit

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łukasz Socha

dzięki za pomoc, tryb samolotowy nie był włączony, sterowniki odinstalowywane przed, po, uaktualniane.

nic nie pomaga - karta leci na RMA...cóż zdarza się. podmiana na starą 3160 i sieć działa bez najmniejszego problemu, bez aktualizacji sterowników.

 

jeszcze raz dziękuję i powiadomię jak sprawa będzie rozwiązana.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

jeszcze raz dziękuję i powiadomię jak sprawa będzie rozwiązana.

ok, zostawię otwarty temat... przypomniało mi się że kilka dni po zakupie laptopa miałem dokładnie taki sam problem - karta była permanentnie offline - wymieniono mi ją od ręki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łukasz Socha

nie mam już nerwów rozkręcać kompa, a karta dodatkowo jest już spakowana.

czytam właśnie o tym pinie 51 i przede wszystkim jest różnica taka, że u mnie ta karta jest normalnie wykrywana. jest włączona, ale nie wykrywa żadnych sieci. mogę zmieniać jej ustawienia,ale nic to nie daje.

w systemowym diagnozowaniu problemów z kartą wychodzi, że problem z kartą lub routerem - niemożliwe by w biurowcu, gdzie stara karta wykrywa 10-15 sieci, nowa nie widziała żadnej, nawet hotspot z telefonu lezącego 10 cm od kompa.

 

powiadomię o wynikach podmiany.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Wysyłaj na rma. U mnie taki wypadek zdarzył się z kartą która działała kilka dni a potem klops nie widziała żadnej sieci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Łukasz Socha

a więc karta wymieniona.

 

po włożeniu do lapka od razu działa, więc poprzednia była uszkodzona.

 

dzięki wszystkim za pomoc i rady.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • OpenITbot
      By  OpenITbot
      Zobacz plik Intel PROSet/Wireless Software
      The Intel® PROSet/Wireless Software or Intel® PROSet/Wireless WiFi Software is the name of the package that includes the Wi-Fi drivers and some other software components for Intel Wireless Adapters.
      Dodający &nbspOpenITbot Dodano 08.02.2019 Kategoria Karty sieciowe  
    • nowy57
      By nowy57
      witam 
      posiadam dell precision 5530 
      Intel Wireless-AC 9260 2x2 802.11ac + BT5.0 (vPro)
       
      przy ustawieniu szerokosci kanalu na 160Mhz osiagam fizycznie 700/200 
      router Netgear Nighthawk X4S D7800
       
      dla przyklady na mackbooku pro osiagam 800/400 
      czyli predkosci mojego łącza internetowego 
       
      prosze o porade na jaka karte moglbym wymienic by osiagac predkosci te z macbooka 
      thx . 
    • equusman
      By equusman
      Witam
       Wymieniłem w laptopie Dell Latitude e6530 kartę wifi Broadcoma , na kartę intela jak tytule postu. No i zaczęły się problemy. Efekt - nie można uruchomić urządzenia błąd 10. System windows 10 pro czysta instalacja. Przed wymianą karty zainstalowane były wszystkie potrzebne sterowniki ze strony Della i działało. Po wymianie karty - wifi niedostępne. Sterowniki do karty ściągnąłem ze strony Intela. Menadżer urządzeń wyświetla zainstalowane sterowniki karty. Karta wifi jest sprawna, bo na tym laptopie mam jeszcze zainstalowanego linuxa i na nim pięknie hula .
      Wczoraj postanowiłem zrobić jeszcze raz czystą instalacje windows 10. Sam dociągnął sterowniki. Na stronie della zrobiłem diagnostykę , zainstalowałem tylko trzy pliki wskazane przez program diagnostyczny ( chipset intela, grafika intela, sterowniki do sata). Ani na świeżo ani po instalacji w/w składników karta nie ruszyła ( kod 10) Menedżer kartę widzi i to wszystko. Wczoraj i dzisiaj szperałem w internecie , ale bez skutku. Nie mam pojęcia to ugryźć. Oczywiście na linuxie bez zmian działa super (out of the box).

      Z dodatkowych urządzenień zainstalowanych w laptopie mam :
      - kartę bluetooth 380, DW5560 HSPA+ ( bez karty sim). Nie wiem co jeszcze podesłać co by pomogło rozwiązać problem.
      Bardzo proszę o pomoc

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.