Jump to content
Wojtek Golubski

Asus RT-N18U problem z widocznością udostepnionych dysków przez VPN

Rate this topic

Recommended Posts

Wojtek Golubski

Mam oprogramowanie, które posiada licencje sieciową, więc muszę mieć łączność z komputerem na którym jest serwer licencji.

Mam skonfigurowany VPN, który działa. Mogę się zalogować będąc na zewnętrznym komputerze na routerze asus rt-n18u. Mogę mapować dysk podłączony do routera. Nie widze pozostałych komputerów w sieci wewnętrznej. Wcześniej wszystko mi działało jako router miałem komp z uruchomionym pfsensem.  Sama konfiguracja VPN za pomocą PPTP jest bardzo prosta , nie mogę jednak znaleść co blokuje dostęp do dysków udostępnionych w sieci wewnętrznej. ma ktoś pomysł .... dzieki z góry

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

RT-N18U posiada tę opcję ? :

openit_1427090593__2015-03-23_070206.png

łączyszy się po nazwie czy po adresie IP ? spróbuj wklepać w cmd :

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

Tak posiada tę opcje i mam ją włączoną, ale próbowałem też na wyłączonej , nie działa. 

Zapomniałem dodać, że mam zmapowane dyski z poprzedniego ustawienia, konfiguracja nowa jest identyczna z poprzednią. Próbowałem też dodatkowo ręcznie mapować dysk, spróbuje jeszcze tą metodą co podałeś ale dobiero wieczorem będę miał możliwość

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

najpierw zrób tak :

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

zawsze łącze się po numerze ip, mam stały numer. A pro po 1 podpowiedzi net use Z: \\adres.ip\nazwa_folderu /user:hasło system zarzuca mi blad skladni

zrobilem to tak, nie wiemczy dobrze to zapisalem prosze o korekte

net use S:\\192.168.1.102\licencja /xxxxx:yyyyyyy bład skladni a przy zapisie

net use S:\\192.168.1.102\licencja /User:xxxxxx yyyyyyy

"wystąpił bład numer 67 nie można znaleść nazwy sieciowej

zaraz sprawdze druga podpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

net use S:\\192.168.1.102\licencja /User:xxxxxx yyyyyyy

to jest poprawna składnia - mój błąd - źle podałem ci polecenie (

You do not have the required permissions to view the link content.
)

na początek wklep to:

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

a następnie tak jak piszesz.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

nie mam pojecia dlaczego ww komenda mi nie dziala, pokazuje mi blad nr 67 nawet jak probuje sie podlaczyc do dysku podłączonego do routera na numerze 192.168.1.1, zastosowalem taki wpis  net use Z:\\192.168.1.1\wojtek /USER:admin hasło .Wrzucilem przez kopiuj wklej zmieniajac tylko urzytkownika i haslo. zwykle mapowanie z nr 192.168.1.1 poszło bez problemu 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

hasło wpisz przed /USER:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

czuje sie jak debil, jaka formule nie wpisze wyskakuje mi ten sam blad rece opadaja

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

A mapuje udziały przez explorer'a?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

przez explorera bez problemu ale tylko z dyskiem na routerze, z kompem wewnatrz sieci nyny. ja mam win 8.1 spróbuje jeszcze na kompie z win 7

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Wgraj mu alternatywne FW tomato i zobacz czy będzie lepiej. Może się okazać ze zadziała od razu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

Nie chce wrzucac Tomato, przynajniej na razie. Zastanawia mnie ze pingi nawet nie idą, jeszcze poszukam


Zastanwia mnie jedynie to , że wcześniej jak kożystałem z PFsense połączenie VPN na kompie klienta pokazywalo brak łacza z internetem przez VPN a teraz pokazuje ze mam internet

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

jakich pul adresowych używasz dla LAN'u i dla klientów pptp ? może tutaj jest problem i klientów vpn musisz przesunąć do podsieci lanu routera ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wojtek Golubski

Problem rozwiązany, jak zwykle najciemniej pod latarnia. Nie zwróciłem uwagi , że adres klienta VPN jest w innej klasie adresowej. Cała sieć jest na 192.168.1.1 natomiast adresy klienta ustawiły mi się automatycznie na 192.168.10. po zmianie ręcznej wszystko śmiga. dzięki za pomoc

post-422-0-71385400-1427188949_thumb.jpg

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Łukasz_B
      By Łukasz_B
      Witajcie
      Mam problem z serwerem VPN asusa. Początkowo postawiony VPN działał bardzo ładnie i miło. Niestety od jakiegoś czasu (może po którymś update'ie) z połączenia VPN może korzystać ostatnio dodany użytkownik.
      W przypadku łączenia za pomocą pozostałych kont użytkowników- nie pozwala nawiązać połączenia i wywala w logach takie coś:
       
      Mar 15 09:50:45 pptp[31886]: pppd 2.4.7 started by admin, uid 0
      Mar 15 09:50:45 pptp[31886]: Connect: pptp0 <--> pptp (188.146.28.8)
      Mar 15 09:50:49 pptpd[31885]: CTRL: Ignored a SET LINK INFO packet with real ACCMs!
      Mar 15 09:50:49 pptp[31886]: Peer pawel failed CHAP authentication
      Mar 15 09:50:49 pptp[31886]: Connection terminated.
       
    • gabrychu
      By gabrychu
      Szuka router do firmy z VPN.
       
      Z jednej strony 100/100, druga strona Orange 10/1 (planowane DO 80/4).
       
      Cisco RV042G (mam w jednej firmie, chodzi bez problemów z VPN) lub Cisco RV320. Konstrukcja ma chyba trochę lat, ale ma być stabilnie. No i mają wsparcie producenta.
       
      Znalazłem taki wynalazek jak Linksys LRT214. Ciekawie wygląda, ma też OpenVPN. Nie wiem jak ze wsparciem.
       
      Lub obecnego Mikrotika RB750Gr3 podpiąć do łącza Orange. A kupić "lepszego" Mikrotika do łącza 100/100 i między nimi zrobić VPN. Tylko tutaj trzeba dłubać.
       
      A może lepiej  coś z Ubiquiti EdgeRouter.
    • servee
      By servee
      Witam wszystkich,
      Już od jakiegoś czasu jestem obecny na forum, ale bardziej jako bierny uczestnik. Chcę wprowadzić nietypową konfiguracje w swoim routerze, a ponieważ nie znalazłem podobnego tematu, więc postanowiłem poprosić Was o radę.
      Przepiąłem sobie jeden port LAN do osobnego VLAN'u wg tego opisu.
      https://www.snbforums.com/threads/force-lan-port-4-to-use-the-guest-network-for-asus-merlin-rt-ac68u.18969/
      Teraz chciałbym do tego wydzielonego VLAN'u przekierować tunel openVPN (TAP). Tunel ma być dostępny TYLKO w tym jednym porcie. Jak najlepiej, najprościej i najmniej konfliktowo dla GUI to zrobić?
      Czy konieczne do tego jest stworzenie nowego bridge'a, czy można jakość prościej połączyć/wyizolować VLAN z VPN?
      Oczywiście w grę wchodzi "wyklikanie" wszystkiego w konsoli, bo zapewne w GUI tego nie ustawię.
      I pytanie pomocnicze.
      Czy takie ustawianie dodatkowych funkcjonalności z poziomu konsoli może wpłynąć na poprawność działania GUI (wysypywanie się panelu, nieaktywne ikony/zakładki itp.), a jeżeli tak, to na co zwracać uwagę, albo czego powinienem unikać, aby do takiego konfliktu w GUI nie doprowadzić.
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.