Jump to content
pociej

ASUS RT-AC68U - dostęp do udostępnionych udziałów na PC z zewnątrz.

Rate this topic

Recommended Posts

pociej

Hej

 

Mam na PC podłączonym do routera ASUS RT-AC68U udostępnione parę folderów do których chciałbym mieć dostęp z zewnątrz sieci domowej.

 

Z dostępem do plików z urządzeń w sieci LAN poprzez sambę nie mam problemu, jednak gdy chcę skorzystać z nich z innego urządzenia poprzez sieć WAN już nie mogę się połączyć.

 

Próbowałem przekierowywać porty 137, 138 ,139, 445 z zewnątrz na lokalny IP komputera jednak to nie przyniosło skutku.

Nadmienię że udaję mi się połączyć z zewnątrz poprzez ftp z obecnym w sieci NASem dzięki przekierowaniu portów na niego.

 

Proszę o pomoc jak skonfigurować router aby móc skorzystać z plików udostępnionych na komputerze poprzez sambę z sieci WAN.

Jakie porty muszą być przekierowane oraz czy może potrzebuję coś dodatkowo zmienić w systemie (Windows 7).

 

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie wiem czy to zadziała, gdyż smb wbudowane w asuswrt ma zapewne wyłączony interfejs wan. oczywiście nie możesz tego zmienić (smb.conf tylko do odczytu). rozwiązania są trzy - instalacja samby z entware, moim zdaniem najlepsze - włącz OpenVPN na routerze i loguj się do całej sieci LAN z zewnątrz lub AiCloud 2.0

 

Samba przez WAN to nie najlepszy pomysł, gdyż cała komunikacja leci niezabezpieczonym kanałem który łatwo można podglądać :/

 

Próbowałem przekierowywać porty 137, 138 ,139, 445

137/UDP, 138/UDP, 139/TCP, 445/TCP 

Share this post


Link to post
Share on other sites
pociej

Dziękuję za odpowiedź.

Porty przekierowywałem dla obu protokołów także nie tutaj leży problem.

AiCloud z tego co widzę to tylko na smartfon/tablet także odpada.

Brak bezpieczeństwa w Sambie mi nie przeszkadza, szkoda że nie da się z niego korzystać z WAN, w domu się sprawdziło  to i poza nim chętnie bym używał.

Pozostaje VPN, przyjrzę się jutro temu rozwiązaniu.

Niestety napotkałem nowy problem...

Na NASie w sieci lokalnej stworzyłem nowy folder z dostępem dla wybranego użytkownika z hasłem (jak dotąd wszystkie foldery były widoczne dla każdego w sieci).

Okazało się że jest problem przy logowaniu z Windows 7, pojawia się taki błąd:

Z Macbooka, system OS X, czy teleonu z odpowiednią aplikacją korzystająca z Samby mogę do niego uzyskać dostęp bez problemu.

Mogę również się do niego dostać z poziomu Windows XP na wirtualnej maszynie na PC z Windows 7 z poziomu którego nie mogę.

Sprawdziłem również czy mogę się zalogować do innego udziału, tym razie na laptopie, który również wymaga logowania i skończyło się na tym samym.

Od paru godzin siedzę i przeczesuję google (okazuje się że to popularna bolączka Windows 7) jednak żadna z powtarzających się rad nie przynosi skutku.

Co najlepsze jestem prawie pewien że w zeszłym roku przed reinstalacją Windowsa, która została przeprowadzona na początku stycznia, takiego problemu nie było

Może tutaj dostanę jakąś skuteczną pomoc, wszystkie znalezione w google zawiodły.

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie masz zapamiętanych poświadczeń do jakiegoś udziału w samym windows ? Udziały są publiczne na serwerze ? Konto gościa włączone ?

czy polecenie 

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

coś pomaga ?

 

czy możesz tak się dostać ?

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

Share this post


Link to post
Share on other sites
pociej

Polecenie

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

rozwiązało cały problem.

Usunęło mi pozostałe zmapowane udziały ale za to teraz wszystkie są dostępne, czy to publiczne, czy zabezpieczone!

 

Serdecznie dziękuje!  :)

 

Oraz też znalazłem że Smart Access w AiCloud działa także przez przeglądarkę (a nie tylko mobilną aplikację) czego chyba nie było w czasie jak kupowałem router...

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  
    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.