Jump to content
eclip

Asus Merlin + jmicron pci express gigabit ethernet adapter

Recommended Posts

eclip

Witam,

obecnie posiadam rt-ac56u, problem polega na połączeniu kablowym lan  routera z laptopem Asus K52F (karta jmicron pci express gigabit ethernet adapter). Łączy się ale połączenie jest 100Mb zamiast 1Gb.To samo miałem z rt-n66u ale po jakimś czasie było 1Gb. Sterowniki najnowsze ze strony producenta, laptop łączy się z innymi urządzeniami po 1GB (np linksys ea4220, modem cisco). Co może być przyczyną ? 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Déjà vu :1_grinning:

 

A tak na poważnie - kable wykluczyłeś ? Dzieje się tak na oryginalnym kablu dostarczonym z routerem ?  Niby kable CAT5e na krótkie odcinki nie robią różnicy, ale stosowanie CAT6 na odległość mniejszą niż 10m to już zbytek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
eclip

Witam,

kabli mam kilka na każdym 100Mb, inne urządzenia pracują na tych kablach na 1Gb.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Więc jeśli to samo będzie na OFW, a zapewne tak to nie pozostaje nic innego jak wysyłka do serwisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  
    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.