Skocz do zawartości
mbalsam

Asus rt68u dwa dyski

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

mbalsam

Witam ,posiadam podłączone dwa dyski do portów usb (brak już miejsca na jednym) problem w tym iż gdy zaloguje się poprzez ftp są obydwa widoczne ale  w otoczeniu sieciowym jest tylko widoczny jeden ten pierwszy wszystkie opcje włączone do udostępniania dysków poprzez ftp ,media serwer,AiDisk Wizard jak naprawić aby były widoczne dwa dyski .Obeny router asus rt68u i firmware 3.0.0.4.376_3626 .

 

 

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Podejrzewam że na którymś z dysków masz same pliki a brak folderów. Samba w asuswrt udziały tworzy automatycznie na podstawie znalezionych na wolumenie katalogów a przez FTP widzisz od razu etykiety wolumenów i dlatego widzisz obydwa - u mnie wygląda to tak:

openit_1420738221__samba_a.pngopenit_1420738214__samba.png

openit_1420738209__ftp_a.pngopenit_1420738202__ftp.png

i widzę foldery z 2 dysków jako udziały bezpośrednio w otoczeniu sieciowym. 

Stwórz katalogi na 1 i 2 dysku poprzez router i powinieneś zobaczyć je jako udziały w otoczeniu sieciowym.

openit_1420738228__samba_add.png

Poza tym w 

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.
 ustaw sobie coś co się nazywa "nazwa domenowa" (wtf?) - usprawni to działanie otoczenia sieciowego i widoczność komputerów grupy roboczej (o ile będą miały taką samą nazwę ustawioną) a router będzie serwerem WINS dla tej grupy.  Czasem po niepoprawnym odłączeniu dysku z routera trzeba na komputerze puścić chkdsk ze względu na kondycję NTFS (o ile takiego systemu plików używasz) - czasami bez tego katalogi nie są w sambie udostępniane jako udziały. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
mbalsam

Bardzo ładnie profesjonalnie napisane po zastosowaniu wytycznych dwa dyski widoczne .Dziękuje

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Więc temat zamykam jako rozwiązany :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • szyjac
      Przez szyjac
      Witam wszystkich.
      Tak, ja we wszystkim muszę zmienić oprogramowanie, nawet w samochodzie.
      ...
      Ostatnio miałem Gargoylle na TPL-WDR4300, niestety ze względu na niską jakość sieci propagowanej przez ten router postanowiłem dokonać zmian i w domu pojawił się RT-AC58U.
      Jakość sieci zadowalająca, niestety mnie brakowało  statystyk z Gargoylle.
      Postanowiłem zaryzykować i ze stron o których wyżej wspomniano zainstalowałem LEDE.
       
      Wybrałem najprostszy wariant instalacji czyli plik stock2lede.trx jako aktualizacja oficjalnego softu, potem aktualizacja LEDE plikiem openwrt-r1283-f176f1f-ipq806x-asus_rt-ac58u-squashfs-sysupgrade.tar.
      Obydwa kroki aktualizacji poprzez interfejs web routera.
       
      Jak narazie jestem zachwycony, w ok godzinkę ogarnąłem konfiguracje, przekierowania portów i wszystko co miałem ustawione na oryginalnym sofcie.
      Teraz router jest po ok 3h od aktualizacji i działa, nie wiem co może niedomagać, skrajności nie testowałem bo nie było kiedy.
      Oczywiście interface web jest teraz po angielsku.
       
      Jak upłynie trochę czasu będę mógł powiedzieć więcej.
      PS - również nie biorę odpowiedzialności za czyjeś błędy, aktualizacje robiłem po KABLU nie wifi.
    • Maciek90
      Przez Maciek90
      Mam problem z tym routerem a mianowicie z aplikacją download master. Po podpięciu dysku pod usb klikam "zainstaluj" w zakładce aplikacja usb. Wszystko przebiega pomyślnie, aplikacja się instaluje i na końcu wyświetla komunikat "uruchom download master". Po kliknięciu odsyła mnie ponownie do strony logowania, co jak wczytałem w instrukcji jest rzeczą normalną. Niestety tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę się zalogować bo wyskakuje komunikat o błędnym haśle lub nazwie użytkownika. Dane logowania wpisuję oczywiście dobre, bo powinny być takie same jak do całego panelu routera. Dodam jeszcze, że robiłem reset do fabrycznych i sprawdzałem inne nośniki i sytuacja się powtarza. Ktoś coś na to poradzi?
    • matthies
      Przez matthies
      Hej
      rozważam zakup tego routera bardzo poważnie. Pytanie tylko czy ktoś może potwierdzić jego działanie z modemami USB?
      Mam Huawei E3372s w wersji HiLink.

      Inna sprawa, w podobnej cenie i z podobnymi funkcjami znalazłem też Fritz 4040. Porównywał ktoś może te dwa urządzenia?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.