Skocz do zawartości
b3rok

DS1512+ problem z dyskami USB na DSM 4.2-3211

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

b3rok

W powyższej konfiguracji (czyli najnowszy DSM), serwer nie wykrywa mi dysku SEAGATE BACKUP PLUS 2.5 1TB USB 3.0, a na poprzedniej wersji było ok. Zgłosiłem sprawę Synology, pierwsze porady były dosyć dziwne/śmieszne (zmiana kabla USB, zmiana typu partycji - z EXT4 na EXT3, NTFS, FAT32), mimo że pisałem, że dysk jest ok i jest wykrywany przez inne urządzenia (PC, routery). Przesłałem plik debug.dat do Synology i mam nadzieję, że przyczynię się do wydania kolejnej, poprawionej wersji firmware.

Ciekawostka - problem nie występuje na DS110j z DSM 4.2-3211.

 

Aktualne rozwiązanie problemu - downgrade do poprzedniej wersji DSM 4.2-3202.

 

 

 

 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

wartościowe info mając na uwadze :

 pierwsze porady były dosyć dziwne/śmieszne (zmiana kabla USB, zmiana typu partycji - z EXT4 na EXT3, NTFS, FAT32)

:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
b3rok

Dzisiaj Synology rozwiązało problem - otrzymałem plik z patchtem do wgrania jako aktualizacja DSM. Po wgraniu patcha dysk zewnętrzny jest normalnie wykrywany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house


Dzisiaj Synology rozwiązało problem - otrzymałem plik z patchtem do wgrania jako aktualizacja DSM

 

dość szybko  :huh:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
b3rok

Hmmmm czy ja wiem : ), pierwsze zgłoszenie było 26.04, potem wymiana @, jakieś dziwne pomysły, sugestie. Potem nie podobało się Synology, że miałem zainstalowane Optware, musiałem robić czystą instalację, potem jeszcze zrobiłem wejście na ssh do mojego serwera i dopiero wtedy (po kilku dniach) pojawił się patch.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house


wejście na ssh do mojego serwera i dopiero wtedy (po kilku dniach) pojawił się patch

 

to szybko :) niektórzy producenci robią to dopiero przy maintenance release który zazwyczaj ma cykl kilku miesięczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
b3rok

W sumie masz rację, a w dodatku zainteresowali się problemem i go rozwiązali. A na pytanie czy ten patch coś pomoże przy kolejnych wersjach, dostałem odpowiedź pozytywną i że zostanie użyty w kolejnej wersji DSM : ).

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

zadowolony jesteś z DS512+ ? mam w sumie podobny sprzęt tylko na mniej dysków  ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
b3rok

Zadowolony, stabilność sprzętu i softu Synology (co pewnie wiesz : ) ) - idealna, żadnych zastrzeżeń (i na DS110j, DS210j i DS1512+).

DS1512+ w porównaniu do DS110j i DS210j - działa żwawiej, tzn. poruszanie się po DSM, transfery po LAN,

 

ale:

 

- wkurzają mnie wentylatory (2 szt.), które po roku pracy są dosyć głośne i myślę o wymianie na inne (podobno w DS1512+ nie ma problemu, bo to jakiś standarowy rozmiar).

A np. w DS110j (1x wentylator) - nie pamiętam jak długo pracuje (to jest ten co kupiłem od Ciebie), czy w DS210j (1x wentylator) pracującym ok 3 lata - wentylatory pracują zdecydowanie ciszej.

Hałas ma dla mnie znaczenie, bo NAS stoi w pokoju dziennym : (.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
- wkurzają mnie wentylatory (2 szt.), które po roku pracy są dosyć głośne i myślę o wymianie na inne (podobno w DS1512+ nie ma problemu, bo to jakiś standarowy rozmiar)

tak :) ludzie do nich nawet Noctua NF-R8 pakują a to są merce w powietrznym obiegu :)

ds713+ uważam za bardzo cichy model (przy 2 dyskach) - trybu performance wentylów nie włączałem. i tak jest cichszy niż podobny qnap (ts-269pro).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday
ds713+ uważam za bardzo cichy model (przy 2 dyskach)

Tak, jest cichy.

 

Zauwazylem jednak, ze przez pewien czas wydawal dziwne, dosc glosne basowe pomruki, kiedy wybudzal dyski z hibernacji przy probie dostepu po ich dluzszym nieuzywaniu. Takie cos trwalo z minute, moze dwie, po czym znow cichl i slychac bylo tylko delikatny szum.

 

Mialem to nawet nagrac, moze zapytac u producenta co to... ale mu ostatnio przeszlo ;-).

 

 

EDIT:

Noctua NF-R8

Tak sobie patrze na przyszlosc, gdyby u mnie wiatrak mial zaczac halasowac... ten Noctua reguluje rzekomo obroty automatycznie... czy on ma jakis czujnik temperatury czy jak? Czy tez istnieje jakis sposob komunikacji pomiedzy takimi wentylatorami a urzadzeniem-matka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Czy tez istnieje jakis sposob komunikacji pomiedzy takimi wentylatorami a urzadzeniem-matka?

 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
. ds713+ to nic innego jak mini-komputer z procesorem intel atom i systemem operacyjnym :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

OK, czyli to DS steruje obrotami...

 

Wydawalo mi sie, ze nie znalazlem w menu DSMa opcji, ktora by to wprost ustawiala... czyzby chodzilo o wybor pomiedzy trybem cichym a ... tym drugim? (nie pamietam nazwy ;-)).

 

Wychodzi na to, ze obydwaj mamy 713+?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a ... tym drugim?

dokładnie o to, tryb chłodzenia :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

Można edytować odpowiedni plik który ma zapisane progi co do zmiany obrotów wentylatora.

U siebie tak zrobiłem w ds112 Domyślnie serwer pozwalał nagrzać dysk do 45 stopni po modyfikacji mam stałe 38 :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Wychodzi na to, ze obydwaj mamy 713+?

tak, mamy :D

po modyfikacji mam stałe 38

ja bez modyfikacji mam stałe 34st oraz 36st na drugim hdd od strony płyty z prockiem  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

@house ale jakiego rozmiaru (przepustowości w metrach sześciennych) masz wentylator ?
 
U mnie zapierdyka mały 70x70x15 który ledwo powietrze wyciąga ... Tu muszę przytoczyć że synology nie dopracowało pliku konfiguracyjnego dla progów wentylatora w tym modelu.
Po mojej modyfikacji wentylator chodzi cały czas na 58% co jest mało słyszalne natomiast wcześniej potrafił chodzić bardzo cicho lub nawet się wyłączyć po czym nagle wchodził na 80% obrotów co było słyszalne z pokoju obok :wacko:
 
W DSM 4.2-3211 plik jest w /usr/syno/etc.defaults/scemd.xml
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@house ale jakiego rozmiaru (przepustowości w metrach sześciennych) masz wentylator ?
Wentylator systemu : 92 x 92 mm X 1

 

:blush:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Potwierdzam to, co pisze House.

Na "cichych" ustawieniach bez jakiegokolwiek tuningu dyski maja w 713+ zazwyczaj 34 i 36 stopni.

To, czego mi w 713+ brakuje, to hibernacji systemu, ale cos za cos... chcialem Intela, widzialy galy...

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

W obudowie masz 125 ? Ja na chipie nie mam nawet radiatora tylko jakaś blaszka jest ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Dnia 12.06.2013 o 21:39, lud3ik napisał:
Ja na chipie nie mam nawet radiatora tylko jakaś blaszka jest ...

ds713+ :

Synology_DS713+_inside.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Automatyczna wiadomość

Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: temat wyczerpany

Jeśli nie zgadzasz się z podanym powodem, prosimy o zgłoszenie tego posta do personelu forum.

Pozdrawiamy,

Ekipa OpenITForum.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • pepe44
      Przez pepe44
      Witam, to mój pierwszy post na tym forum mimo że dosyć długo je śledzę, zawsze udawało mi się znaleźć rozwiązanie problemu ale tutaj nie mam zupełnie pojęcia co jest grane.
       
      Posiadam router ASUS AC68U który średnio radzi sobie z LTE - dołączany modem HUAWEI. Zdecydowałem się na zakup Zyxel LTE3301 ze względu na pochlebne opinie o jego wspaniałym zasięgu i stabilności pracy. Rewelacji przyznam szczerze nie było już od samego początku - tam gdzie modem HUAWEI tylko na USB bez anten zewnętrznych nie miał problemu z nawiązaniem połączenia z BTS - Zyxel wskazuje na słabe połączenie a na początku na jego brak (być może czas na inicjalizację połączenia). Mimo wszystko jak już nawiązał połączenie, to udało mi się osiągnąć na nim ponad 40Mbps co w pełni mnie zadowala (ASUS około 15Mbps ze względu na brak wsparcia 4G/LTE) . Postanowiłem sprawdzić w innej lokalizacji tam gdzie teoretycznie sygnał jest mocniejszy i tutaj moją uwagę zwróciło działanie routera - statystyki połączenia z BTS praktycznie takie same jak w pierwszy przypadku jednak szybkość internetu zwala z nóg... ping 250 (czasem speedtest  pokazywał wartości 2000ms), download jakies 0,18 Mbps - po powrocie do starej lokalizacji to samo, więc ewidentnie problem po stronie routera... Macie pomysł od czego można zacząć rozwiązywanie tego problemu ? Załączam staty z tych dwóch lokalizacji, tam gdzie teoretycznie parametry są lepsze - internet działał dramatycznie (BTS ten sam). Wcześniej, chociażby przy pierwszym podłączeniu routera, (zanim udało mi się osiągnąć 40Mbps) również miał problemy z szybkością ale zignorowałem problem bo nie miałem czasu na analizę...
       
      Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
       
       


    • PeterMac
      Przez PeterMac
      Borykam sie z problemem częstych wybudzeń serwera Qnap TS-231P, przeczytałem ze tego typu wybudzenia mogą byc tez spowodowane przez uzyskiwanie adresu przez DHCP.

      W związku z tym chciałem przestawić Qnapa na adres IP statyczny

      Ustawiłem jak na zdjęciach ponizej

       
      Czyli ustawiłem adres statyczny na 192.168.1.150 dla Qnapa na stałe.

      Niestety wchodząc w ustawienia mojego routera FunBox 3.0 od Orange, adres ten jest przypisywany nadal przez DHCP, pomimo ze zawęziłem pule przydzielania adresów DHCP od 100 do 149. co widać ponizej na zrzucie.

      Dlaczego nadal router przydziela ten adres przez DHCP skoro jest juz poza pulą .100-149 ?

      Sprawdzajac QFinderem Qnap cały czas adres otrzymuje z DHCP

       
       
      Albo ja czegoś nie ogaraniam albo coś nie działa jak należy, proszę pomózcie drodzy forumowicze.
    • maxikaaz
      Przez maxikaaz
      Szarpię się już ponad godzinę, a pewnie nie zauważam jakiegoś drobiazgu...
      Pacjent to NSA325v2. W środku 2 dyski po 3TB. FW oryginał, V4.81(AALS.1).
      Na jeden z dysków nie mogę wrzucać dużych plików, np. BDRipa ważącego 14GB. Na drugi - wchodzi bez problemu. Wolnego miejsca na obu dyskach po ok.500-600GB.
      Żeby było śmieszniej - na tym dysku, na który nie da się wrzucać dużych plików, jest takowych plików sporo, można je odczytywać, można kasować, można w obrębie dysku przenosić.
      Z mniejszymi plikami nie ma problemu - można dorzucać na dysk do woli.
      Problem do tej pory nie występował, pojawił się nagle.
      Jak ma ktoś pomysł - to pisać :)

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.