Skocz do zawartości
yacq

RN104 - problemy z dyskami

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

yacq

Witam,

 

podczas tworzenia woluminu na 4 dyskach Seagate Constellation ES.3 2TB (ST2000NM0033) za każdym razem inny dysk zmienia status z ONLINE na OFFLINE. Dyski zostały odesłane do Seagate, przyszły kolejne i na nich jest taki sam problem. Dodatkowo dość często występuje w logach wpis "Detected increasing command timeouts". Poczytałem trochę na ten temat i jedną z przyczyn może być wydajność zasilania dysków. Byś może ten NAS nie radzi sobie z 4 dyskami tego typu?

Edytowane przez yacq

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Seagate ST2000NM0033 nie widnieje na liście kompatybilności RN104:

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

więc jego działanie nie jest przetestowane. Wymień dyski na inne modele. Tutaj akurat sprawa jest prosta :

NETGEAR Technical Support can and will deny support on devices using drives not found on the official compatibility list

Byś może ten NAS nie radzi sobie z 4 dyskami tego typu?

odwrotnie, to dyski nie dają sobie rady :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
yacq

Szkoda, że nie są obsługiwane, bo to jedne z najlepszych dysków klasy Enterprise. Używam ich w dziesiątkach serwerów i nie sprawiają najmniejszych problemów, jednocześnie wydajnościowo są naprawde dobre.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Edytowane przez yacq
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

to są dyski do urządzeń klasy ReadyDATA nie ReadyNAS  B) Enterprise rządzi się swoimi prawami. RN104 to segment SOHO  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
yacq

to są dyski do urządzeń klasy ReadyDATA nie ReadyNAS  B) Enterprise rządzi się swoimi prawami. RN104 to segment SOHO  ^_^

 

Hmm...to dlaczego na liście kompatybilności widnieją dyski klasy Enterprise Western Digitala?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Edytowane przez yacq

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

to dlaczego na liście kompatybilności widnieją dyski klasy Enterprise Western Digitala

To już pytanie do samego NETGEAR'a :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • manol68
      Przez manol68
      Witam. W logach systemych mam dwie różne wiadomości:
       
       
      Ten pojawia się głównie przy ściaganiu plików przy wysokich prędkościach. Mam łącze 1Gb/s.
      Łącze jest stabilne, nie rozłącza się. Co ta wiadomość oznacza i jak naprawić ten problem ?
      Drugi sprawa to urządzenie wifi które ciąglę się rozłacza i łączy ponownie:
       
       
      Jest to dekoder satelitarny nc+ (chip: Sagemcom Broadband SAS).
      Urządzenie łączy się zarówno z siecią 2.4 GHZ jak i 5 GHZ, jakość sygnału i zasięg nie jest tutaj problemem.
      Tu są ustawienia mojej sieci wifi:
       

       
      Czy mogę cokolwiek poprawić / zmienić aby naprawić lub zredukować ten problem ?
      Obie wiadomości pojawiają się niezależnie od użytego firmware, obecnie używam AsusWRT / Merlin 384.10_beta1.
      Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu !
       
    • emer
      Przez emer
      Od dawna mam problemy z automatycznym logowaniem do sieci WiFi (5GHz). 
      Mam takie na chybił trafił - czasem się zaloguje automatycznie po uruchomieniu lapka, czasem muszę ręcznie (ostatnio prawie zawsze muszę ręcznie robić "połącz").
      Nie pomaga "zapomnij sieć" i jeszcze raz połącz automatycznie, hasło itd. Bywa nawet tak, ze kompletnie nie chce się połączyć i muszę robić restart lapka.
      Może ktoś wie, może np gdzieś w rejestrach wyczyścić coś ... nie mogę znaleźć przyczyny takiego działania, a właściwie nie działania ...
      Mam Windows 10 insider, ale to dzieje się właściwie prawie na każdym buildzie.
    • fuzzy
      Przez fuzzy
      Ma problem z zasięgiem często spada mi z 4 na 3 kreski (mam antenę zewnętrzną) oraz gdy nikt nie korzysta z internetu router tak jak by rozłącza się i traci zasięg. Macie może pomysł jak temu zaradzić.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.