Skocz do zawartości
sebasvp

router ac68u i dysk 2tb wd ultra

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

sebasvp

Witam

Na poczatek witam wszystkich uzytkownikow forum openitforum gdyz jestem tu nowy. Mam otoz taka sprawe uzywam routera asus ac68u i z poczatku wszystko fajnie smigalo ale gdy wprowadzilem ddns to podlaczony do routera dysk wd 2tb ultra pokazal ze wykrywa jakies bledy i nalezy je naprawic. Wiec po chwili wylaczylem ddns ale problem nie zniknal, a support asusa probuje mi wmowic ze dysk nie dostaje wystarczajacego napiecia i dlatego tak sie dzieje ale moim zdaniem to by od razu niedzialalo a wczesniej wszystko fajnie chodzilo. Zalaczylem zrzut ekranu jak to wyglada u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Nie widzę zrzutu ekranu więc trudno coś wywnioskować. Niewystarczające napięcie z USB powoduje raczej, że dysk jest lub nie jest widoczny w asuswrt. Nie napisałeś jaki system plików masz na dysku ale jeśli to ntfs to mogą pojawić się błędy o których wspominasz. Sprawdziłeś system plików dysku w komputerze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

Przepraszam jeszcze raz dodam powinno byc ok. Co do plikow to na 99% sa to ntfs teraz nie sprawdze bo w pracy jestem, ale przyjze sie temu dokladniej w domu a ten system plikow na dysku to nie wiem. Dzieki za zainteresowanie tematem.

Edytowane przez sebasvp
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Sprawdź dysk w komputerze. Dopiero po pełnym chkdsk podepnij pod router i okaże się co dalej. Ddns nie miał z tym nic wspólnego - zbieg okoliczności :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Po pierwsze to zamaż na zdjęciu (choćby Paintem) nr PIN i Mac adresy (MAC adresy to Pesel twojego rutera), bo w ten sposób to (obrazując), zostawiłeś uchylone drzwi w sylwestra i poszedłeś na całonocną hulankę... tym bardziej, że podałeś jeszcze adres WAN IP!!!

Oczywiście zmień nr PIN w ruterze bo teraz, każdy kto znajdzie twój Login w otoczeniu sieciowym (który też widać na zdjęciu) może bez problemu... sam domyśl się reszty ;-)

 

Jak to zrobiłeś, to zrób co następuje:

zrestartuj prądowo ruter, jeśli to nie pomogło to zaznacz ikonkę dysku... po prawej stronie wyświetli Ci się okno status dysku USB... "wejdź" w narzędzia dyskowe i przeskanuj dysk ponownie. Mi czasami już to pomagało.

 

Jeśli nadal jest błąd, to podepnij dysk do kompa, powinno się pojawić okienko o błędzie na dysku z pytaniem czy naprawić, wiesz chyba co zrobić. Nawet jeśli nie pojawi się to okienko to Windows i tak dopisze brakujące nazwijmy to "pliki startowe". Podepnij dysk do rutera i na 99% problem zniknie. Jeśli nie, to napisz.

Edytowane przez Idanit
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

teraz to mam problem HOUSE nie czyta wogóle nie widzi dysku po chkdsk. pomóż  bo mnie żona zabije chyba

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

:) to tym bardziej utwierdza w przekonaniu że dysk lub partycja ntfs był uszkodzony :) czy dysku nie widzi router czy komputer ? Czy po podłączeniu do komputera dysk się kręci /działa po USB? Litera dysku jest przypisana? Czy tylko w asuswrt jest niewidoczny?

Chkdsk znalazł jakieś błędy? Jak się zakończył?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

Halo terazjuż na spokojnie wszystko jest ok z dyskiem nie wiem czemu nie wykrywało na kompie nie mam pojęcia. Chkdsk nie znalazł żadnych błędów. Jak podłączyłem do routera to jest napisane że dysk jest odmontowany. zamontuje go jeszcze raz i zobaczymy.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
The Dino

Mam podobny problem (błąd w $UpCase coś tam). Zaczęło się to po aktualizacji do najnowszego fw, pisałem tu gdzieś o tym przy okazji. W tym fw wymienili sterownik NTFSa i od tego się to zaczęło. Ogólnie olewam to na razie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

przez router dalej to samo , po skanowaniu wychodzi dalej ze jest odmontowany:

etMount(/proc/mounts): "/dev/sda1"

GetMount(/proc/mounts): "/dev/sda1" is not mounted
GetMount(/etc/mtab): "/dev/sda1"
GetMount(/etc/mtab): "/dev/sda1" is not mounted

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
The Dino

Jeśli jest wymontowany, odepnij go i po chwili podepnij. Po jakieś chwili router powinien go podpiąć. Przynajmniej u mnie tak jest (jeśli się nie podmontuje, to sprawdź czy nie zaczął skanować dysku).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jakiej wersji FW używasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

3.0.0.4.376_1663-ge9dbdf3 fw cos takiego jest napisane

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Powroc do poprzedniej gdzie jest inny modul obslugi ntfs.moze to pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

A jak to zrobić by nie spi**** i do której wersji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Do wersji 3.0.0.4.374.5656, u mnie bardzo dobrze dzialala. Nic nie popsujesz aktualizujac ofw w dol.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sebasvp

Faktycznie coś z ta aktualizacją nie halo wielkie dzięki na wczesniejszym jest wszystko ok. napiszę zaraz do asus że coś z aktualizacją z**** ze jak coś to niech najpierw pomyślą 2 razy, a nie że potem czlowiek staje na glowie i nie wie o co caman? przez ich durne i nieprzemyślane aktualizacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Temat zamykam jako rozwiazany. Na przyszlosc prosze - mniej inwektyw :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Archer C5400X to trzypasmowy zaawansowany router gamingowy od TP-Link. Osiem gigabitowych portów Ethernet pozwala na podłączenie do sieci przewodowych urządzeń takich jak komputery, konsole do gier czy telewizory smart, bez konieczności używania dodatkowego przełącznika. Archer C5400X to trzypasmowy, gigabitowy router bezprzewodowy MU-MIMO, który został zbudowany od podstaw z myślą o graczach oraz innych wymagających użytkownikach.

      Archer C5400X korzysta z technologii NitroQAM, oferując łączną przepustowość nawet do 5334Mb/s w trzech pasmach transmisji (1000Mb/s w paśmie 2.4GHz oraz po 2167Mb/s w pasmach 5GHz). Pozwala to na optymalizację działania sieci poprzez jej podział pomiędzy wszystkie urządzenia w domu.  Np. jedno pasmo można przeznaczyć do gier, drugie do streamingu wideo w 4K, a ostatnie na użytek mniej wymagających domowników. Wykorzystując Smart Connect, router automatycznie wybierze najlepsze pasmo dla każdego sprzętu połączonego z siecią. Stała siła sygnału w każdym kącie domu zapewniona jest przez osiem anten wspieranych technologią Range Boost. Archer C5400X dodatkowo wykorzystuje technologię Beamforming umożliwiającą zlokalizowanie łączących się do routera urządzeń, a następnie zwiększenia siły sygnału nadawanego w ich kierunku, zapewniając najwyższą wydajność i stabilność połączeń. Dzięki technologii MU-MIMO, Archer C5400X wysyła pakiety danych do czterech urządzeń w tym samym czasie, co zwiększa wydajność komunikacji. Innym rozwiązaniem pozwalającym optymalizować wydajność WiFi jest Airtime Fairness. Działanie tej technologii polega na promowaniu wydajniejszych użytkowników bezprzewodowych, którzy są w stanie przesłać większą ilość danych w żądanym przedziale czasu.

      Osiem gigabitowych portów Ethernet pozwala na podłączenie do sieci przewodowych urządzeń takich jak komputery, konsole do gier czy telewizory smart, bez konieczności używania dodatkowego przełącznika. Moc do grania na najwyższych obrotach zapewnia czterordzeniowy procesor 64-bitowy o taktowaniu 1,8GHz, trzy procesory pomocnicze oraz 1GB pamięci RAM. Archer C5400X wykrywa ruch sieciowy z gier i nadaje mu najwyższy priorytet. Zaawansowani gracze mogą dzięki temu osiągać taktyczną przewagę i grać bez lagów. Natomiast mniej wymagający domownicy docenią np. streamowanie filmów w rozdzielczości 4K, bez żadnych przeszkód.
      System HomeCare z antywirusem od TrendMicro ochroni domową sieć przed cyberatakami. Rodzice z pewnością docenią funkcję kontroli rodzicielskiej, która umożliwia blokadę dostępu do wybranych zasobów sieciowych i treści w Internecie. Wystarczy ustawić listy adresów URL dostępnych lub zablokowanych z poziomu danej sieci, by zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych domowników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za pomocą harmonogramu określić także pory dostępu dla poszczególnych urządzeń łączących się z siecią. Korzystając z funkcji QoS (Quality of Service) można przydzielić pasma określonym urządzeniom i usługom, aby móc wykorzystać w pełni ich możliwości. Ustalanie priorytetów dla takich działań jak streaming, granie, rozmowy wideo czy zwykłe surfowanie po sieci jest szybkie i proste.
       
      Specyfikacja techniczna urządzenia dostępna jest na stronie TP-Link: https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-9_Archer-C5400X.html#specifications
      Router Archer C5400X jest już dostępny w sprzedaży i objęty zostały 3-letnią gwarancją.
    • vwrafi
      Przez vwrafi
      Witam.
       
      Posiadam internet w firmie Vectra. Mam stały adres IP oraz router Cisco EPC3928. Posiadam mieszkanie dwupoziomowe oraz komórkę lokatorską na półpiętrze obok mieszkania ( komórka o pół piętra niżej niż mieszkanie ). Obecny router daje mi dostęp do internetu w całym mieszkaniu oraz w komórce lokatorskiej. W najbardziej skrajnym punkcie mieszkania oraz w komórce mam 2/3 kreski zasięgu wi-fi 2.4GHz. Chcę zmienić tryb pracy routera na bridge i podłączyć do niego zewnętrzny router, abym mógł przekierowywać porty. Wykorzystanie routera będzie przez 2 telewizory, 3 komórki, 3 laptopy,do tego podłączony będzie raspberry pi jako serwer www dla prostej stronki na wordpress'ie oraz 2 kamerki IP na Wi-Fi. Raspberry będzie podłączony poprzez port LAN. Łącze w Vectrze mam 100/10. Czy w moim przypadku muszę posiadać porty LAN 1Gb czy wystarczą 100Mb? Jaki router kupić, aby zasięg mi się poprawił i w miejscu, gdzie do tej pory były 2/3 kreski pojawiły się 3/4?
       
      Chciałem kupić Asus AC1200G+, trochę ponad moje możliwości finansowe ale może bym dozbierał. Przeczytałem jednak, że się wiesza, a obecny router Cisco EPC3928 chodzi nieprzerwanie od 2 lat bez żadnego zawieszenia ( wyłączany jest z prądu tylko 4 razy w roku jak trzeba posprzątać za szafką RTV na której stoi ) i wolałbym nie resetować Asus'a co tydzień czy dwa.
       
      Później chciałem kupić kupić TP Linka Archer C1200, podobno mniej się wiesza, ale jeśli to jest bliźniacza konstrukcja do wspomnianego wyżej Asus'a to według mnie będzie podobnie ( najwidoczniej więcej osób posiada Asus'a i stąd wydaje się, że większej liczbie osób się wiesza a w rzeczywistości procentowo może być tak samo jak w Archer'ze ).
       
      Jest kilka fajnych routerów poniżej 150zł ( np. Archer C50, Archer C20),  ale mają one wtedy porty LAN i WAN 100Mb. Nie wiem, czy ja potrzebuję aż 1Gb dla moich potrzeb i internetu 100/10, może porty 100Mb wystarczą?
       
      Co byście poradzili? I czy ten Archer C1200 posiada anteny 5dBi jak w Asus'ie czy raczej 2dBi?
       
      Zamieszczam schemat mieszkania. Między routerem a komórką lokatorską jest jedna ścianka działowa oraz jedna gruba nośna. Odległość od miejsca gdzie stoi obecny router do komórki lokatorskiej to 10 metrów.

    • patryczekk
      Przez patryczekk
      Witam, mam problem z sambą. Otóż skonfigurowałem sambę na routerze RT-AC58U - podpięty jest pendrive USB 32 gb fat-32.
      Dysku nie widać na komputerach podpiętych do sieci przez lan.
      Widzę jedynie media serwer, a tam już jest ten dysk usb również, ale nie można tam nic zapisać, można jedynie odtworzyć.
      Co powinienem zrobić aby samba zadziałała? USB jest na fat-32, grupa jest właściwa WORKGROUP
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.