Skocz do zawartości
rafv

QNAP nie odnajduje systemu i macierzy po wyjęciu i sprawdzeniu dysków.

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

rafv    0
rafv

Witam,

 

Znając upodobanie Seagate do wadliwych firmware w dyskach, raz na jakiś czas sprawdzam sobie dyski tego producenta w sprzęcie, czy nie pojawił się dla nich nowy firmware.

 

Robiąc to, natrafiłem również na QNAPa TS-419P II, którego zakupiłem z 2 dyskami 3TB Seagate-a.

Okazało się, że sprzedawca zamontował mi tam dyski z różnych partii z różnymi firmware, jeden z aktualnym i drugi z starszym, wadliwym (z czarnej listy).

2 dyski 3TB Seagate ST3000DM001-9YN166

kieszeń 1) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4B (upgrade po wyjęciu do CC4H gdy już pracowały w RAID1)

kieszeń 2) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4H

w woluminie RAID 1 (mirror) na QNAP TS-419P II, system plików ext4

 

Dysk 1) ST3000DM001-9YN166 posiadał firmware CC4B i został pomyślnie zaktualizowany do CC4H (po wyłączeniu systemu i po wyjęciu dysku, podłączeniu do PC i upgrade z płyty bootowalnej) ale po aktualizacji firmware zmieniła się pojemność dysku na 2792,37 GB gdzie pojemność dysku 2) to 2794,52 GB w związku z czym QNAP TS-419P II po zamontowaniu dysku i uruchomieniu wyświetlał mi komunikat "RAID device in degraded mode. Volume failed because the disk size is too small".

Zanim jednak odczytałem te komunikaty już po zaktualizowaniu firmware dysku zaktualizowałem firmware QNAPa z przed ostatniej wersji 4.0.7 do najnowszej 4.1.0.

Po tej sytuacji QNAP nadal pracował i system wstawał, usługi działały, tylko logował błędy przedstawione wyżej.

 

Są to modelowo te same dyski (obecnie mają ten sam firmware) więc powinny mieć tą samą pojemność i wydaje mi się, że po aktualizacji firmware pojemność dysku nie powinna się zmienić.

 

Dla pewności postanowiłem sprawdzić, jakie wartości będą pokazywały inne programy w innym sprzęcie.

Zamknąłem system QNAPa, wyjąłem oba dyski i każdy z osobna podpiąłem do PC, nie testowałem jakoś specjalnie tych dysków, spisałem informacje które programy przedstawiły po uruchomieniu i zczytałem SMARTa (wskazania z BIOSu płyty głównej oraz z programów z bootowalnej płyty):

Wskazywane dane:

1) BIOS: 2998 GB; HD TUNE: Capacity 762238 MB (744,4 GB (~799,3GB)), Victoria: 5856031999 LBAs 2859390 MB, Size 744 GB; QNAP: 2792,37 GB  (CC4B --> CC4H)

 

2) BIOS: 3000 GB; HD TUNE: Capacity 764435 MB (746,5 GB (~801,6GB)), Victoria: 5860531055 LBAs 2861587 MB, Size 746 GB; QNAP: 2794,52 GB

 

Po zamontowaniu dysków w takiej samej kolejności jak były nie mam już w przeglądarce standardowego okienka do zalogowania a informacje:

"Zainstaluj oprogramowanie firmowe.

Kliknij "Start", aby pobrać najnowsze oprogramowanie firmowe i zainstalować je automatycznie.

Podczas instalacji oprogramowania firmowego wszystkie dane z napędu zostaną wyczyszczone."

 

Próbowałem też z każdym dyskiem podłączonym z osobna w tych samych kieszeniach w jakich były pierwotnie, bez rezultatu, cały czas pozostaje tylko opcja zainstalowania oprogramowania firmowego na nowo z utratą danych.

 

IP pozostał taki jaki miałem ustawiony.

Mogę się do niego zalogować po ssh.

 

Wybrany fragment z polecenia dmesg, dyski są widoczne:

 

[   29.594782] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl F330)

[   29.754799] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330)

[   29.794814] ata1.00: HPA detected: current 5856031999, native 5856034112

[   29.794839] ata1.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133

[   29.794855] ata1.00: 5856031999 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32)

[   29.854821] ata1.00: configured for UDMA/133

[   29.855063] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5

[   29.855384] Check proc_name[sata_mv].

[   29.855687] sd 0:0:0:0: [sda] 5856031999 512-byte logical blocks: (2.99 TB/2.72 TiB)

[   29.855711] sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks

[   29.855877] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off

[   29.855895] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00

[   29.855963] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA

[   29.856148] Check proc_name[sata_mv].

[   29.856934] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0

[   29.883067]  sda: unknown partition table

[   29.883645] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk

[   30.364799] ata2: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330)

[   30.404815] ata2.00: HPA detected: current 5860531055, native 5860533168

[   30.404839] ata2.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133

[   30.404855] ata2.00: 5860531055 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32)

[   30.464820] ata2.00: configured for UDMA/133

[   30.465023] scsi 1:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5

[   30.465319] Check proc_name[sata_mv].

[   30.465612] sd 1:0:0:0: [sdb] 5860531055 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB)

[   30.465636] sd 1:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks

[   30.465798] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off

[   30.465816] sd 1:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00

[   30.465883] sd 1:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA

[   30.466023] Check proc_name[sata_mv].

[   30.466773] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0

[   30.492273]  sdb: unknown partition table

[   30.492833] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk

[   30.814794] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 330)

[   31.164792] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330)

[   31.514776] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl F330)

[   31.514836] md: Skipping autodetection of RAID arrays. (raid=autodetect will force)

[   31.514904] RAMDISK: gzip image found at block 0

[   32.294450] VFS: Mounted root (ext2 filesystem) on device 1:0.

[   32.295054] Freeing init memory: 168K

[   32.428225] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver

[   32.428298] orion-ehci orion-ehci.0: Marvell Orion EHCI

[   32.428355] orion-ehci orion-ehci.0: new USB bus registered, assigned bus number 1

[   32.454805] orion-ehci orion-ehci.0: irq 19, io mem 0xf1050000

[   32.474774] orion-ehci orion-ehci.0: USB 2.0 started, EHCI 1.00

[   32.481474] hub 1-0:1.0: USB hub found

[   32.481514] hub 1-0:1.0: 1 port detected

[   32.794783] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using orion-ehci

[   32.952879] hub 1-1:1.0: USB hub found

[   32.953240] hub 1-1:1.0: 4 ports detected

[   45.381633] md: linear personality registered for level -1

[   45.391087] md: raid0 personality registered for level 0

[   45.412536] md: raid10 personality registered for level 10

[   45.416493] xor: measuring software checksum speed

[   45.464769]    arm4regs  :  1809.200 MB/sec

[   45.514768]    8regs     :  1259.200 MB/sec

[   45.564767]    32regs    :  1484.400 MB/sec

[   45.564781] xor: using function: arm4regs (1809.200 MB/sec)

[   45.745008] raid6: int32x1    134 MB/s

[   45.914867] raid6: int32x2    190 MB/s

[   46.084865] raid6: int32x4    214 MB/s

[   46.254921] raid6: int32x8    194 MB/s

[   46.254935] raid6: using algorithm int32x4 (214 MB/s)

[   46.254948] raid6: using intx1 recovery algorithm

[   46.264504] async_tx: api initialized (async)

[   46.312580] md: raid6 personality registered for level 6

[   46.312607] md: raid5 personality registered for level 5

[   46.312619] md: raid4 personality registered for level 4

[   46.329441] device-mapper: ioctl: 4.22.1-ioctl (2012-06-01) initialised: dm-devel@redhat.com

[   46.397928] MV-CESA:Fallback driver 'hmac(sha1)' could not be loaded!

[   46.397959] alg: hash: Failed to load transform for mv-hmac-sha1: -2

[   46.413874] cryptodev: driver 0.9 loaded.

 

Co można zrobić aby uruchomić QNAPa z danymi jakie posiadał ?

Pracował w RAID1, więc powinien przynajmniej działać z dyskiem, który nie miał aktualizacji firmware a tylko był wyjęty, sprawdzony pod PC i załadowany ponownie.

Edytowane przez rafv

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

Co można zrobić aby uruchomić QNAPa z danymi jakie posiadał ?

nie mam doświadczeń z qnapem gdyż od dawna go omijam. szansa jest spora ale może skończyć się kopiowaniem danych przez PC. możesz zabootować oba dyski w livecd i podmontować mdadm.

Po zamontowaniu dysków w takiej samej kolejności jak były nie mam już w przeglądarce standardowego okienka do zalogowania a informacje: "Zainstaluj oprogramowanie firmowe. Kliknij "Start", aby pobrać najnowsze oprogramowanie firmowe i zainstalować je automatycznie. Podczas instalacji oprogramowania firmowego wszystkie dane z napędu zostaną wyczyszczone."

wskazuje na to, że na DOMie QTS się wysypał :/ wtedy pozostaje :

http://openitforum.pl/page/articles.html/_/recenzje/faq/qnap-recovery-dla-modeli-ts-11x-ts-21x-ts-41x-r38

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
rafv    0
rafv

Witam,
 
Dziękuję za szybką odpowiedź.
 

Dnia 24.07.2014 o 10:05, house napisał:

nie mam doświadczeń z qnapem gdyż od dawna go omijam. szansa jest spora ale może skończyć się kopiowaniem danych przez PC. możesz zabootować oba dyski w livecd i podmontować mdadm

 
 
Nie korzystałem wcześniej z mdadm więc czy możesz dokładniej napisać jak to zrobić.
Nie zależy mi w chwili obecnej na korzystaniu z RAID, wystarczy abym mógł odpalić QNAPa na jednym z dysków, był to mirror więc powinny posiadać te same dane.
Najlepiej aby udało się wykorzystać dysk na którym nie było potrzeby aktualizacji firmware dysku, a tamten ze zmniejszoną pojemnością po jego aktualizacji, odesłałbym na serwis gwarancyjny.
 

Dnia 24.07.2014 o 10:05, house napisał:

wskazuje na to, że na DOMie QTS się wysypał :///* wtedy pozostaje : Qnap Recovery dla modeli TS-11x, TS-21x, TS-41x, wersje P, P+, P II - FAQ - Recenzje - Artykuły - OpenITForum.pl

 

A czy QNAP nie proponuje zainstalowania oprogramowania firmowego bo nie widzi go na dysku (system w tym QNAPie znajduje się prawdopodobnie na dysku) i nie jest to kwestia DOMa ?

 

 

niezależnie który dysk wsadzę lub oba to w przeglądarce mam:

gallery_231_85_46186.jpg

natomiast po wyjęciu dysków:

gallery_231_85_18515.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house
Nie korzystałem wcześniej z mdadm więc czy możesz dokładniej napisać jak to zrobić.

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

 

A czy QNAP nie proponuje zainstalowania oprogramowania firmowego bo nie widzi go na dysku (system w tym QNAPie znajduje się prawdopodobnie na dysku) i nie jest to kwestia DOMa ?

skoro nie wstaje to był i tu i tu - do uruchomienia potrzebujesz całości OS z DOM'a i z macierzy. 

 

 

niezależnie który dysk wsadzę lub oba to w przeglądarce mam:

skoro raid1 się zdegradował to qts myśli, że któryś dysk uległ awarii. zapewne wynika to z różnicy w rozmiarze dysku zapisanych w tabilcy raid a tym co otrzymałeś po aktualizacji FW dysku. 

nie mam doświadczeń z disaster recovery w qnap więc za bardzo nie pomogę. jeśli tych danych nie było na dysku "pod korek" to spróbowałbym zamontować raid pod mdadm, zgrałbym dane na bok a potem na jednym dysku postawił QTS od nowa. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


Openitforum

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności