Skocz do zawartości
Yaro

hibernacja dysków DS214se

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Yaro

posiadam DS214se i od pewnego czasy zauważyłem, że nie hibernują mi się dyski.


Nie jestem pewny czy nie zaczęło się to po upgrade do DSM5.0.
Zmieniałem czasy hibernacji w ustawieniach - nic.


Zablokowałem na ruterze dostęp do synka z zewnątrz - nic.
Odpiołem go całkowicie od LAN - nic.
Dysk kręci cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@Yaro - używasz CloudSync ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

tak, ale też to wyłączałem

i to jest problemem, z tego co widzę odinstalowanie a nie wyłączenie przywraca poprawne działanie hibernacji. Obserwuj logi - będzie jasny komunikat od "SYSTEM" że dysk wszedł lub wyszedł ze stanu hibernacji. Wejście w hibernację dysku nie wyłącza wentylatora jeśli schemat zasilania ustawiony jest na chłodzenie a nie ciszę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

Niestety odinstalowanie nie pomogło.

Odinstalowałem, przeładowałem, ustawiłem dla pewności czas hibernacji (żeby odświeżyć ustawinia) i w logach brak wpisów o hibernacji.

Nie jestem na 100% pewien czy się zahibernowały bo nie jestem w tej chwili na miejscu (robię to zdalnie).

Jakieś inne sugestie?

post-1-0-88591200-1400495894_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday


Wejście w hibernację dysku nie wyłącza wentylatora jeśli schemat zasilania ustawiony jest na chłodzenie a nie ciszę.

Wtrace sie pomiedzy wodke a zakaske... a czy jesli schemat zasilania jest "na cisze", to w DS713+ wiatrak sie wylacza po hibernacji dyskow?

Wydawalo mi sie, ze sie kreci...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a czy jesli schemat zasilania jest "na cisze", to w DS713+ wiatrak sie wylacza po hibernacji dyskow?

nie sprawdzałem, ale z tego co pamiętam to chyba nie bo po wybudzeniu dysku system zanotuje wysoką temperaturę i zrestartuje DSM.

 

Nie jestem na 100% pewien czy się zahibernowały bo nie jestem w tej chwili na miejscu (robię to zdalnie).

jak dłubiesz zdalnie to nie ma "nieaktywności" do przejścia w hibernację :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

no nie :)

dłubałem, przeładowałem, zamknołem przeglądarkę i połączyłem się ponownie po godzinie

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

Niestety, nie pomogło. Dyskiem cały czas kręci. Odłączałem go od LAN - też kręci. W logach brak wpisów o hibernacji lub wybudzeniu z niej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jakie dyski ? jeśli wyłącznie cloudsync nie pomogło a dyski są sprawne i na liście HCL Synology to nie pozostaje nic innego jak RMA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

Mam załorzone ST2000DL003, nie są na liście (wcześniej tego nie sprawdzałem).

Jednak jestem na 100% pewny że wcześniej się hibernowały. Widziałem na głasne gały logi z hibernacji i "pobódki".

 

A tak poza konkursem, wypełniłem zgłoszenie RMA i zostałem skierowany na forum.

 

Jedno co mi jeszcze chodzi po głowie to zamiana dysku na inny i zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jednak jestem na 100% pewny że wcześniej się hibernowały. Widziałem na głasne gały logi z hibernacji i "pobódki".

to było na DSM 4.3 ? hibernacja przestała działać na DSM 5.0 ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

tak mi się zdaje że hibernacja nie działa od upgrade do DSM5.0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

to masz 2 opcje przed sprawdzeniem dysku :

z czego najpierw wybrałbym downgrade do 4.3 i upewnił się, że jest tak jak piszesz. Jeśli na DSM 4.3 nie zadziała to wtedy zgłoszenie do Synology. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

Dzięki za odzew i pomoc.

Spróbuję jeszcze powalczyć, szczegóły sukcesu - jeśli będzie:) - dopiszę

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Popieram nekanie Synology zgloszeniami serwisowymi w tej sprawie. Widze juz ktorys wpis dotyczacy problemow z hibernacja po wgraniu DSMa 5.0.

 

Poniewaz stosuje hibernacje, sam poki co powstrzymalem sie od aktualizacji systemu i zostalem na 4.3.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Yaro

obawiam się że mogą mi odrzucić moje pretensje z powodu tego że dyski które użwam nie sa na liście HCL Synology, ale nie zaszkodzi spróbować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Fakt, to nieco komplikuje sprawe.

 

W sumie dziwne to troche... ten dysk jest na liscie kompatybilnosci dla mojego DS713+.

 

Przepraszam za off-topic.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

W sumie dziwne to troche... ten dysk jest na liscie kompatybilnosci dla mojego DS713+.

no znaczy nie mniej nie więc jak to, że zostały sprawdzone z danym modelem i Synology gwarantuje ich poprawne działanie z DSM. Jeżeli go nie ma na liście HCL to znaczy, że takiego testu nie było ale nie znaczy, że nie będzie działał. Nie wiem jak będą interpretowane ewentualne zgłoszenia z tego powodu. Osobiście używam dysków z listy do mojego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • djdamm
      Przez djdamm
      Witam
      Mam DS214se i wszystko przez lata działało jak należy. Od kilkunastu dni zauważyłem, że dysk twardy zwolnił. Dioda od dysku nie miga jak szalona podczas operacji na synku tylko zapala się z przerwami. Przez to transfer jest wolny, ledwo co się łącze. Przez FTP w ogóle, przez www po 10 min. Photo station działa bardzo wolno, wszystko wolno ale jestem pewien, że przez dysk który działa z przerwami. LAN mam szybki, system sprawny, dysk nie zgłasza problemów. Proszę o pomoc co się dzieje z takim dziwnym, przerywanym dostępem do dysku. Dioda status świeci, niebieski power świeci, Lan miga, dysk miga niestety sporadycznie co wszystko spowalnia.
      Mam jeden dysk twardy Seagate Barracuda 2TB.
      Dziękuję
    • milanoa
      Przez milanoa
      Może mnie ktoś oświecić, dlaczego po wyłączeniu hibernacji dysków, dalej następuje hibernacja i wyłączenie dysków po 20 minutach bezczynności.
    • Tokepit
      Przez Tokepit
      Witam,
      Mam NASa Synology DS1513+ z 5cioma dyskami WD RED. Do tego mam dwie obudowy Welland TorboLeopard USB 3.0 gdzie jedna służy na dysk będący bac-upem ważnych danych a druga na dysk dodatkowy - gdyby zaszła potrzeba (teraz obudowa jest pusta).
       
      Chciałbym dokupić do tego UPSa, który pozwoliłby, w przypadku zaniku zasilania na bezpieczne wyłączenie się NASa a może i dysków w obudowach. Nie znam się na tym ale zakładam, że NAS po wykryciu, że jest zasilany z UPSa sam się bezpiecznie wyłączy.
       
      Nie wiem jak z dyskami zewnętrznymi - one raczej się same nie wyłączą...
       
      Jakiego UPSa polecacie?
       
      Ja przez jakiś czas myślałem o tym:
      http://www.cyberpower-eu.com/products/ups_systems/pfc-sinewave/cp1500epfclcd.htm
       
      ale jak żona zobaczyła co chcę kupić to znacząco popukała się w głowę
       
       
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności