Skocz do zawartości
StachoF

RT-AC68U uszkadzanie plików w trakcie kopiowania USB

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

StachoF

Witam

 

Mam taką prośbę do wszyskich testerów testujących prędkość zapisu na dyski podłączone do portów USB aby po przekopiowaniu plików w szczególności w formacie iso najlepiej większych gabarytów albo całego katalogu z obrazami płyt porównali sumy kontrolne oryginałów i kopii i podzielili się swoimi spostrzeżeniami.

 

Temat chciałbym poruszyć gdyż jestem po wymianie routera RT-AC68U który miał przypadłość uszkadzania niektórych plików w trakcie kopiowania z komputera na dyski USB jak również w trakcie kopiowania pomiędzy dyskami.

Reklamacja przebiegła bez większych problemów, otrzymałem nowy egzemplarz który niestety zachowuje się tak samo jak poprzedni czyniąc zniszczenie.

Testowane na dyskach HDD pamięciach flash z włączoną opcją redykcji zakłóceń ja i wyłączoną.

Jeden egzemplarz można przyjąć jako pech, drugi no może jako pdwójny pech gorzej jeżeli trzeci będzie robił to samo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

porównali sumy kontrolne oryginałów i kopii i podzielili się swoimi spostrzeżeniami

@
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
- sprawdzę i dam znać

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit


porównali sumy kontrolne oryginałów i kopii i podzielili się swoimi spostrzeżeniami.

Napisz jakim programem robisz to porównanie. Ja sprawdziłem dwa pliki .mkv (ok 10GB każdy), programem MD5 Checksum Tool i sumy się zgadzają, nie mam niestety nic .iso

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

MD5 Checksum Verifier do testowania calych katalogów i HashTab 5.1.0.23 rozszerzenie do exploatora window na pojedyńcze pliki.

MKV nie sprawdzałem postaram się w wolnym czasie zobaczyć jak z tymi plikami wygląda.

 

Dodam że nie wszystkie pliki się uszkadzają, często udaje się przekopiować bez błędów a przy katalogach tylko niektóre pliki są uszkodzone.

 

O własnie skończyłem testowanie mkv 11GB niestety znowu róznice w sumach są, w zasadzie widzę że wymieniony model częściej uwala pliki niż pierwszy egzemplarz.

Edytowane przez StachoF

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

Ok... wyszukałem na kompie jakieś stare pliki .iso (ok 4.3GB). Też wszystkie sumy kontrolne się zgadzają.


Jeden egzemplarz można przyjąć jako pech, drugi no może jako pdwójny pech
Nie chce mi się wierzyć w taki zbieg okoliczności. Podejrzewam, że problemem jednak nie jest tu ruter. Ale musisz podać więcej informacji, na temat sprzętu i testów jakie robiłeś, że podejrzewasz ASUSA.
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Dzisiaj niestety muszę kończyć do pracy czas się zbierać na nocną zmianę, jutro postaram się opisać bardziej szczegółowo co i jak.

A ta na szybkiego testowane na dwóch komputerach laptop i stacjonarka dyski wd elements 2T 2 sztuki USB 2.0 wd MyBook 2T USB 3.0 peny emtec 32GB USB 3.0 emtec 8GB USB 2.0.

Nigdy nie bylo problemów z tymi dyskami podłączonymi bezpośrednio do kompów ja i do routera TP-Link Archer C7 którego ASUS miał zastapić z uwagi nalepsze prędkości portów USB i może to jest właśnie przyczyną niestety pomoc techniczna również nie bardzo może pomóc dlatego szukam informacji na forum.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

kilkakrotnie wgrałem i usunąłem przykładowe pliki (zarówno jako pojedynczy jak i w katalogu) z dwóch różnych komputerów - nie zanotowałem żadnych zmian

# MD5 checksums generated by MD5summer (http://www.md5summer.org)
# Generated 2014-05-19 18:03:26

040ca835c550ce8e48d9a312405b0bee *testfile4GB.iso

2014-05-19_181306.png

# MD5 checksums generated by MD5summer (http://www.md5summer.org)
# Generated 2014-05-19 18:21:16
4dd89d32979b9fc9e8a5abf879cc9b43 *00000.m2ts

2014-05-19_183948.png

uruchom to narzędzie i daj znać czy masz już ustawione taktowanie pamięci na wyższy zegar :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Pamieć ustawiona na wyższy zegar.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

trudno mi coś wywnioskować. sprawdziłem i działa w porządku. stawiałbym raczej na któregoś z pecetów. masz jakiegoś switch'a po drodze ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Switcha nie ma co do pecetów żadnych problemów z nimi nigdy nie bylo, tak jak pisałem wcześniej z TP-linkiem działało wszstko jak należy ale może, postawię system na nowo bez zadnych dodatków może tam tkwi problem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

zobacz czy na karcie sieciowej nie masz włączonej opcji Jumbo Frame. Nie wiem czy ten tryb jest domyślnie w AsusWRT włączony czy też nie.

kolejna możliwość to wgranie Tomato lub DD-WRT i sprawdzenie czy na alternatywnym sofcie dzieje się to samo.

 

 

 

Pamieć ustawiona na wyższy zegar.

 

i tym samym straciłeś możliwość włączenia trybu turbo, dzięki której mogłeś podkręcić procesor do wartości 1GHz.

Edytowane przez shibby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

i tym samym straciłeś możliwość włączenia trybu turbo, dzięki której mogłeś podkręcić procesor do wartości 1GHz.

obecnie sprzedawane modele mają to "out-of-box" i tool mówi, że nie ma potrzeby zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

true, ale przed odpaleniem toola nie było wiadomo jaką wersję "poreklamacyjną" dostał kolega. Jak pamiętam gdy odpali się tool na starszym routerze to nie zapyta czy zrobić upgrade, tylko zwyczajnie go robi. Tak więc powrotu nie ma. Pewniejszym sposobem jest więc próba włączenia turbo mode i sprawdzenia jak się router zachowa.

Edytowane przez shibby
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

zobacz czy na karcie sieciowej nie masz włączonej opcji Jumbo Frame. Nie wiem czy ten tryb jest domyślnie w AsusWRT włączony czy też nie.

kolejna możliwość to wgranie Tomato lub DD-WRT i sprawdzenie czy na alternatywnym sofcie dzieje się to samo.

i tym samym straciłeś możliwość włączenia trybu turbo, dzięki której mogłeś podkręcić procesor do wartości 1GHz.

 

Aktualnie zainstalowałem czystą 8-ke przewaliłem ponad 100 GB na nowy dysk MyBook 3TB trochę czasu zejdzie zanim się przetestuje jak sie skończy to dam znać.

Opcje Jumbo Frame na karcie i w routerze są wyłączone, w laptopie jej nie widzę, jeżeli dalej będzie się sypać to napewno załaduje twoje Tomato.

Co do taktowania pamiąci oba egzemplarze miały już wyższe taktowanie od nowości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

Co do taktowania pamiąci oba egzemplarze miały już wyższe taktowanie od nowości.

 

no to szczęście w nieszczęściu :) Widać mój Rt-AC68U z aktywnym Turbo Mode to już egzemplarz muzealny, którego ze świeczką szukać :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Jak narazie na czystej 8-ce 100GB przeszło bez szfanku teraz trzeba poinstalować sterowniki itp i zobaczymy jak się będzie zachwywac, może coś mialem skopane w w7 ciekawostka.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jak narazie na czystej 8-ce 100GB przeszło bez szfanku

światło w tunelu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Stery, aktualizacje antyviry itp poinstalowane, poraz kolejny puszczona paczka 100GB przeszła bez problemów, wygląda na to że problem rozwiązany.

Dzięki wszystkim za sugestie temat uważam narazie za zamknięty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Niestety problem powrócił w trakcie kopiowania na drugi dysk USB 2.0 oraz w trakcie przekopiowywania z dysku USB 3.0 na USB 2.0 ręce opadają.

Jeszcze sprawdzę w grugą stronę.

Pora chyba wgrać Tomato i zobaczyć co się będzie działo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

czekam z niecierpliwością na info zwrotne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Narazie pusciłem kopiowanie z dysku na dysk z routerem podpiętym pod starego pentiuma IV trochę to zejdzie ale chcę zobaczyć co wyjdzie a potem zmieniamy soft.

Jeśli można prosić o szybki tutorial i ewentualne problemy przy wgrywaniu bo już mam dośc ślęczenia przed kompem od soboty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Asus FW restore z pakietu :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

po flashowaniu przycisk WPS i czekasz aż się router odezwie 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

Na pentium IV i XP tak samo uszkodzonych kilka plików.

Tomato załadowany kopiowanie puszczone na dysk usb 3.0 z kompa tylko coś te prędkości nie zabardzo, skacze w okolicach 20MB/s +- 5 coś cienko, nic trzeba czekać.

Edytowane przez StachoF

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Tomato załadowany kopiowanie puszczone na dysk usb 3.0 z kompa tylko coś te prędkości nie zabardzo, skacze w okolicach 20MB/s +- 5 coś cienko, nic trzeba czekać.

Hmm :/ że tak chrzakne :/

tapniete z telefonu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

szybka prędkość i uwalone pliki czy wolniej ale poprawnie? Z dwojga złego co wybierasz?

 

Przeszedłeś już tyle, że priorytetem powinno być dla ciebie by w ogóle zapis był poprawny, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Dnia 22.05.2014 o 12:31, shibby napisał:

szybka prędkość i uwalone pliki czy wolniej ale poprawnie? Z dwojga złego co wybierasz?

zdecydowanie poprawność zapisu :12_slight_smile:

 

Dnia 22.05.2014 o 12:31, shibby napisał:

priorytetem powinno być dla ciebie by w ogóle zapis był poprawny, prawda?

dokładnie, aczkolwiek przez ostatnie 2 dni (tak dla sportu aby sprawdzić) przerzuciłem na dysk w asusie tak ca 40-50GB i wszystkie sumy kontrolne były poprawne więc coś mi tu nie gra. Rzeczywiście może coś jest nie tak z kolejnym egzemplarzem, albo przyczyny trzeba szukać poza nim. poprawnie to dla mnie jest możliwości sprzętu oraz poprawny zapis :12_slight_smile:

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
-

tutaj

Dnia 20.05.2014 o 14:42, StachoF napisał:

MyBook 3TB

masz NTFS ?

 

a tu ? 

Dnia 19.05.2014 o 16:48, StachoF napisał:

peny emtec 32GB USB 3.0 emtec 8GB USB 2.0.

FAT32 ?

próbowałeś zmienić system plików na ext2/3 na penach lub ext4 na dysku WD i sprawdzić ? kopiowanie przez exploratora windows, total commander, xcopy, rsync - jakim narzędziem to robisz?

sprawdź 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

i obserwuj source i target crc:

teracopy_full.png

często używam tego toola na serwerach z server2008/2012 i nigdy nie miałem problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

szybka prędkość i uwalone pliki czy wolniej ale poprawnie? Z dwojga złego co wybierasz?

 

Przeszedłeś już tyle, że priorytetem powinno być dla ciebie by w ogóle zapis był poprawny, prawda?

 

Po to kupowałem RT-AC68U żeby bylo szykbo i poprawnie, do wolno mam TP-Linka Archer C7 10-12 MB/s

 

 

house

MyBook 3TB - NTFS

peny emtec 32GB USB 3.0 emtec 8GB USB 2.0 również NTFS,kopiowanie przez exploratora windows

Raz puściłem pena 8GB na ext3 ale też się sypło

TeraCopy wygląda ciekawie właśnie zapuściłem 100GB z kompa na dysk USB 3.0 potem to samo z dysku na dysk i zobaczymy czy wolniej znaczy lepiej.

 

Dzisiaj trochę lepiej idzie średnio 30 MB/s może wtyczka cos nie stykała.

Edytowane przez StachoF
  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

10-12 a 20-25MB/s to jednak spora różnica prawda? Skoro chciałeś mieć szybki storage to trzeba było kupić NASa, byłoby szybciej i taniej. Pamiętaj, że to jednak w dalszym przypadku jest router, a funkcja NASa to tylko dodatek. Jeżeli obciążysz procesor np. szybkim łączem lub wifi to wydajność USB diametralnie spadnie. W końcu za wszystko odpowiedzialny jest ten sam procesor.

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
StachoF

10-12 a 20-25MB/s to jednak spora różnica prawda? Skoro chciałeś mieć szybki storage to trzeba było kupić NASa, byłoby szybciej i taniej. Pamiętaj, że to jednak w dalszym przypadku jest router, a funkcja NASa to tylko dodatek. Jeżeli obciążysz procesor np. szybkim łączem lub wifi to wydajność USB diametralnie spadnie. W końcu za wszystko odpowiedzialny jest ten sam procesor.

Pewnie masz rację czlowiek przecież uczy się na błędach, w pszyszłości coś się wykombinuje. Narazie na domowe warunki miał wystarczyć, byle by nie psuł bo już mam dość patrzenia na CRC pograło by się w coś.

 

 

Dzień następny

Po nocnym kopiowaniu sytuacja wygląda następująco:

Kopiowane 100GB za pomocą TeraCopy - fajny bo sam robi weryfikację

Win8 z koputera na dysk USB 3.0 - bez błędów

Win8 z dysku USB 3.0 na dysk USB 2.0 - bez błędów

Win7 Laptop z dysku USB 3.0 na dysk USB 2.0 -bez błędów

 

Teoretycznie wychodzi na to że problem tkwi w firmware Asusa skoro na Tomato działa, tylko dlaczego problemy występują tylko u mnie.

 

Potwierdzenie

Powróciłem do najnowszego firmware Asusa, kopiowanie TeraCopy z dysku na dysk i ponownie błędy sum kontrolnych.

Edytowane przez StachoF
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

Amen.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Zobacz plik ASUS RT-AC68U Firmware
      ASUS RT-AC68U Firmware
      Dodający OpenITbot Dodano 14.02.2014 Kategoria ASUS  
    • PeterMac
      Przez PeterMac
      Jakie transfery uzyskuje po porcie USB ?
    • kowalio
      Przez kowalio
      Witam
      Już od dłuższego czasu nie mogę wejść do ustawień routera w zakładkę Aplikacja USB.
      Kółeczko z aktualizacją kręci się cały czas. Zmieniałem oprogramowanie na oryginalne i merlina i to samo.
      Mogę prosić o podpowiedz?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.