Skocz do zawartości
janusp

QNAP 469Pro traci identyfikacje sieci

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

janusp

Witam wszystkich,

Otoz, kilka dni temu kupilem QNAP 469Pro jako drugi serwer plikow (dotychczas w sieci pracuje model QNAP 469L).

 

Specyfkacja 469Pro:

- najnowszy firmware 4.0.7

- w serwerze pracuja dwa dyski WD RED 4TB kazdy

 

Oba serwery podpiete sa do tego samego routera.

 

Problem: QNAP 469Pro po ok godzinie pracy traci identyfikacje sieci (na wyswietalaczuL 0.0.0.0)

 

Prosze o rade - co robic?

 

Dziekuje bardzo za wsparcie.

Przemek

 

NAS469L: WD RED 2TB (4szt)

NAS469Pro: WD RED 4TB (2szt)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Problem: QNAP 469Pro po ok godzinie pracy traci identyfikacje sieci (na wyswietalaczuL 0.0.0.0)

nie jest widoczny w sieci, nie pinguje, czy tylko na wyświetlaczu jest adres 0.0.0.0 ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

Witam

Qnap nie jest widoczny w sieci (nie mozna sie zalogowac poprzez QNAP Qfinder) a na wyswietlaczu jest 0.0.0.0

 

pozdr

P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jak adresujesz NAS'a ? statycznie czy dhcp ? jak ustawisz adres IP ręcznie po godzinie znów brak komunikacji ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

jak adresujesz NAS'a ? statycznie czy dhcp ? jak ustawisz adres IP ręcznie po godzinie znów brak komunikacji ?

 

korzystam z UPC, uzywam dhcp (nie mam statycznego ip); restartuje qnap (soft reset) aby urzadzenie pobralo adres

 

nie jestem sieciowcem ale zastanawiam sie czy wpinajac kolejny qnap (469pro) w siec, w ktorej juz jeden (469l) pracuje, nie powinienem dokonac innych ustawien w 469pro aby poprawnie dzialal....(mam na mysli: ustawienia systemowe/siec/tcp ip)

 

oto ustawienia dla 469L:

ip: 192.168.aaa.bbb

dalej, uzyj ponizszego adresu DNS: 192.168.ccc.ccc

 

a ustawienia dla 469pro:

ip: 192.168.aaa.ddd

dalej, uzyj ponizszego adresu DNS: 192.168.ccc.ccc

 

czy ide dobra droga?

 

pozdr

p

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

nie powinienem dokonac innych ustawien w 469pro aby poprawnie dzialal

od tego trzeba zacząć :) 2 różne adresy, ta sama bramka i dns. podepnij jeszcze 2 lan w pro na zupełnie innym adresie ale skonfigurowanym ręcznie dla pewności. korzystasz z routera od UPC :/ ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

dzieki!

korzystam z routera upc, oba urzadzenia sa podpiete pod upc

a teraz najwazniejesze: czy istnieje jakis przewodnik jak prawidlowo dokonac konfiguracji? taki przewodnik dla 'opornych'? czyli co gdzie wpisac bo cos czuje ze jestem za krotki

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jaki masz router UPC  - thomson ? i jaką adresację ? 192.168.2.1/24 ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

Jaki masz router UPC  - thomson ? i jaką adresację ? 192.168.2.1/24 ?

router cisco, adres ip 192.168.1.3 (na tym adresie jest 469L)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

router cisco

cisco modem kablowy czy cisco router z WiFi ? jaki model, Cisco EPC3925 czy EPC2425 ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

cisco modem kablowy czy cisco router z WiFi ? jaki model, Cisco EPC3925 czy EPC2425 ?

cisco model epc3925, jest to model ktory ma funkcjoinalnosci wifi aczkolwiek z tego nie korzystam, dla moich celow jest tylko kablowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

ethernet1 w 469L - 192.168.1.3, tak ? więc w 469pro ustaw ręcznie adres 192.168.1.4 lub inny wolny w Twojej sieci. NAS'a lepiej przestawić na statyczny adres.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

DNS na automat, maska bez zmian

pokaż screen z qnap finder co Ci znajduje...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

ale...jak/gdzie ustawic adres 192.168.1.4?

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

qnap finder znaleźć NAS'a, zalogować się do QTS przez przeglądarkę, panel sterowania, sieć, tcp/ip - przy interfejsie Ethernet1 kliknąć guzik edytuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

qnap finder znaleźć NAS'a, zalogować się do QTS przez przeglądarkę, panel sterowania, sieć, tcp/ip - przy interfejsie Ethernet1 kliknąć guzik edytuj.

zmieniam

po pierwszym podejsciu qnap utrzymal poprzednie ustawienia, probuje drugi raz zmienic adres

cos musze robic zle, nie udaje mi sie zmienic adresu ip...

btw, w jaki sposob wkleic zrzut ekranu?

poleglem, zmieniam w qnap adresowanie na 192.168.1.4 a qnap upracie przyjmuje adresacje 192.168.1.23

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

cos musze robic zle, nie udaje mi sie zmienic adresu ip...

wylącz dhcp i włącz ip statyczne

btw, w jaki sposob wkleic zrzut ekranu?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

wylącz dhcp i włącz ip statyczne

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

 

oj zajelo mi to troche czasu, probowalem roznych trikow ...i w koncu udala sie zmiana na ip statyczne

wskazowka: zmiana udala sie dopiero poprzez Qfinder/konfiguracja serwera. wczesniejsze proby zmiany ip poprzez strone www nie daly rezultatu. teraz zobacze jak zachowuje sie qnap - mam nadzieje ze to rozwiaze problem. dam znac. 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

wskazowka: zmiana udala sie dopiero poprzez Qfinder/konfiguracja serwera.

miałem taki przypadek na TS-269L którego ze względu na problemy zmieniłem na synology :/

mam nadzieje ze to rozwiaze problem. dam znac

:question:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

:question:

testuje
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
janusp

testuje

qnap dziala bez zarzutu, bardzo dziekuje za pomoc

teraz bede inwestygowal czy UPC oferuje swoim klientom wiecej niz jedno IP abym mogl widziec z zewnatrz oba qnapy a nie tylko jeden

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

oferuje swoim klientom wiecej niz jedno IP abym mogl widziec z zewnatrz oba qnapy a nie tylko jeden

do tego nie potrzebujesz 2 publicznych IP, możesz to zrobić na jednym z 2 różnymi portami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • pepe44
      Przez pepe44
      Witam, to mój pierwszy post na tym forum mimo że dosyć długo je śledzę, zawsze udawało mi się znaleźć rozwiązanie problemu ale tutaj nie mam zupełnie pojęcia co jest grane.
       
      Posiadam router ASUS AC68U który średnio radzi sobie z LTE - dołączany modem HUAWEI. Zdecydowałem się na zakup Zyxel LTE3301 ze względu na pochlebne opinie o jego wspaniałym zasięgu i stabilności pracy. Rewelacji przyznam szczerze nie było już od samego początku - tam gdzie modem HUAWEI tylko na USB bez anten zewnętrznych nie miał problemu z nawiązaniem połączenia z BTS - Zyxel wskazuje na słabe połączenie a na początku na jego brak (być może czas na inicjalizację połączenia). Mimo wszystko jak już nawiązał połączenie, to udało mi się osiągnąć na nim ponad 40Mbps co w pełni mnie zadowala (ASUS około 15Mbps ze względu na brak wsparcia 4G/LTE) . Postanowiłem sprawdzić w innej lokalizacji tam gdzie teoretycznie sygnał jest mocniejszy i tutaj moją uwagę zwróciło działanie routera - statystyki połączenia z BTS praktycznie takie same jak w pierwszy przypadku jednak szybkość internetu zwala z nóg... ping 250 (czasem speedtest  pokazywał wartości 2000ms), download jakies 0,18 Mbps - po powrocie do starej lokalizacji to samo, więc ewidentnie problem po stronie routera... Macie pomysł od czego można zacząć rozwiązywanie tego problemu ? Załączam staty z tych dwóch lokalizacji, tam gdzie teoretycznie parametry są lepsze - internet działał dramatycznie (BTS ten sam). Wcześniej, chociażby przy pierwszym podłączeniu routera, (zanim udało mi się osiągnąć 40Mbps) również miał problemy z szybkością ale zignorowałem problem bo nie miałem czasu na analizę...
       
      Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
       
       


    • PeterMac
      Przez PeterMac
      Borykam sie z problemem częstych wybudzeń serwera Qnap TS-231P, przeczytałem ze tego typu wybudzenia mogą byc tez spowodowane przez uzyskiwanie adresu przez DHCP.

      W związku z tym chciałem przestawić Qnapa na adres IP statyczny

      Ustawiłem jak na zdjęciach ponizej

       
      Czyli ustawiłem adres statyczny na 192.168.1.150 dla Qnapa na stałe.

      Niestety wchodząc w ustawienia mojego routera FunBox 3.0 od Orange, adres ten jest przypisywany nadal przez DHCP, pomimo ze zawęziłem pule przydzielania adresów DHCP od 100 do 149. co widać ponizej na zrzucie.

      Dlaczego nadal router przydziela ten adres przez DHCP skoro jest juz poza pulą .100-149 ?

      Sprawdzajac QFinderem Qnap cały czas adres otrzymuje z DHCP

       
       
      Albo ja czegoś nie ogaraniam albo coś nie działa jak należy, proszę pomózcie drodzy forumowicze.
    • maxikaaz
      Przez maxikaaz
      Szarpię się już ponad godzinę, a pewnie nie zauważam jakiegoś drobiazgu...
      Pacjent to NSA325v2. W środku 2 dyski po 3TB. FW oryginał, V4.81(AALS.1).
      Na jeden z dysków nie mogę wrzucać dużych plików, np. BDRipa ważącego 14GB. Na drugi - wchodzi bez problemu. Wolnego miejsca na obu dyskach po ok.500-600GB.
      Żeby było śmieszniej - na tym dysku, na który nie da się wrzucać dużych plików, jest takowych plików sporo, można je odczytywać, można kasować, można w obrębie dysku przenosić.
      Z mniejszymi plikami nie ma problemu - można dorzucać na dysk do woli.
      Problem do tej pory nie występował, pojawił się nagle.
      Jak ma ktoś pomysł - to pisać :)

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.