Skocz do zawartości
glorifyday

Absurdalne zuzycie RAM w Windows 7 - co robic?

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

glorifyday

Na sluzbowym komputerze Winda zaczela mi od jakiegos czasu zzerac jakies absurdalne ilosci RAMu. Nie wiem, jak sie zmierzyc z tematem, dotychczasowe (TFU!) guglanie nie wykazalo, zeby moj przypadek byl jakos specjalnie powtarzalny, a na problemy z duzym uzyciem RAMu odpowiedzi sa raczej standardowe i niewiele wnoszace...

 

Problem jest nastepujacy:

 

1. Robie restart kompa i nawet sie nie loguje. Komputer zostawiam wlaczony na tydzien i w tym czasie teroretycznie nie dzieje sie na nim cokolwiek (komputer byl wlaczony, bo myslalem, ze bede musial w czasie przedluzonej majowki zalogowac sie na niego zdalnie, co na szczescie nie okazalo sie konieczne).

 

2. Po tygodniu takiego niedzialania probuje sie na komputer zalogowac i trwa to dobre pol godziny, nawet na klawisze komputer reaguje z opoznieniem paru sekund.

 

3. Po zalogowaniu sie wlaczam task managera, a tam... zajete 7 GB RAMu.

Z tego okolo 1 GB zajety przez kilka procesow: svchosta i pochodne McAfee, ktore jest u nas tzw. standardem korporacyjnym. A potem ze 30 procesow z zajetymi mniej niz 10 MB RAMu.

Jakby nie liczyc, nie ma prawa wyjsc wiecej niz jakies 1.5 GB, a zajete jest 7 (oczywiscie mam zaznaczone pokzaywanie wszystkich taskow).

 

4. Generalnie zawsze, jak Winda dziala troche za dlugo, zaczyna mulic i wymaga restartu. Co ciekawe rowniez wtedy, jesli dziala "jalowo", czyli po restarcie i bez zalogowania sie.

 

Nie bardzo mam pomysl, z ktorej strony to ugryzc.

 

Moja konfiguracja to:

- Windows 7 Enterprise,

- Intel i7,

- 8 GB RAMu.

 

Ktokolwiek slyszal o czyms podobnym i rozwiazaniu innym niz reinstall - prosze o sygnal.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

Plik stronicowania to kolega ma ? Jak to nie strzał w 10 to może dołożyć ramu ? :D Zarciki mnie się trzymają po urlopie

 

"Natomiast jak możecie zauważyć na mojej maszynie z 8 GB RAMu prawie 2 GB jest “zjedzone” przez dane zapisane dzięki SuperFetch (parametr “Cached”). Ale dane te w dowolnej chwili mogą być błyskawicznie zwolnione w razie potrzeby."

 

Tak że specjalnie to bym się nie stropował jeżeli wszystko chodzi jak należy.

Edytowane przez lud3ik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

Miałem kiedyś bardzo podobnie, nie dało się w ogóle pracować na kompie. Niestety wirus, rootkit zdaje się, którego nie odnajdował antywirus. Pomogło dopiero głębokie skanowanie, najpierw NortonPowerEraser a później z bootowalnej płyty NortonBootableRecoveryTools. Nigdy nie używałem McAfee więc nie wiem jak nazywają się odpowiedniki.

Objawy miałem identyczne, choć wcale to nie musi być to, sprawdzić nie zawadzi.

Nie zazdroszczę, zajęło mi to dwa dni walki a wszystko w ślimaczym wręcz tempie. Sam start LiveCD trwał ze dwie godziny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Z tego okolo 1 GB zajety przez kilka procesow: svchosta i pochodne McAfee, ktore jest u nas tzw. standardem korporacyjnym. A potem ze 30 procesow z zajetymi mniej niz 10 MB RAMu.

a co mówi :
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
?

Osobiście używam Windows 8.1 i od listopada stał non stop włączony, ostatnio jedynie był restart w związku ze spring update ale nie mam problemów z utylizacją zasobów. Loguję się do niego zdalnie od 2 tygodni. W Twoim przypadku podejrzewam, że McAfee wisi na jakimś zasobie (być może zainfekowanym, który jednocześnie może być w użyciu). W takim przypadku offline'owe skanowanie jakimś livecd może pomóc... Looknij jeszcze w event viewer i poszukaj w google błędów po event ID. TechNet jest pełen rozwiązań :) tak jak Windows błędów :)

Plik stronicowania to kolega ma ? Jak to nie strzał w 10 to może dołożyć ramu ?

ja korzystam z 8GB bez pagefile i nie mam problemów, nawet z 40 zakładkami w google chrome :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

@house ale 8 ma dużo lepsze zarządzanie pamięcią od 7 Też nieraz sobie kart naotwieram jak szalony. W 7 przy 20 przeglądarka zdychała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Dodam, ze mam te siodemke juz pare lat, a dziwne zachowanie zanotowalem stosunkowo niedawno.

Podejrzewam, ze albo jakis robal, albo MS tak rozwalil wlasny produkt ktoras aktualizacja.

 

Poczytam, co mi tam podeslaliscie :good:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • pepe44
      Przez pepe44
      Witam, to mój pierwszy post na tym forum mimo że dosyć długo je śledzę, zawsze udawało mi się znaleźć rozwiązanie problemu ale tutaj nie mam zupełnie pojęcia co jest grane.
       
      Posiadam router ASUS AC68U który średnio radzi sobie z LTE - dołączany modem HUAWEI. Zdecydowałem się na zakup Zyxel LTE3301 ze względu na pochlebne opinie o jego wspaniałym zasięgu i stabilności pracy. Rewelacji przyznam szczerze nie było już od samego początku - tam gdzie modem HUAWEI tylko na USB bez anten zewnętrznych nie miał problemu z nawiązaniem połączenia z BTS - Zyxel wskazuje na słabe połączenie a na początku na jego brak (być może czas na inicjalizację połączenia). Mimo wszystko jak już nawiązał połączenie, to udało mi się osiągnąć na nim ponad 40Mbps co w pełni mnie zadowala (ASUS około 15Mbps ze względu na brak wsparcia 4G/LTE) . Postanowiłem sprawdzić w innej lokalizacji tam gdzie teoretycznie sygnał jest mocniejszy i tutaj moją uwagę zwróciło działanie routera - statystyki połączenia z BTS praktycznie takie same jak w pierwszy przypadku jednak szybkość internetu zwala z nóg... ping 250 (czasem speedtest  pokazywał wartości 2000ms), download jakies 0,18 Mbps - po powrocie do starej lokalizacji to samo, więc ewidentnie problem po stronie routera... Macie pomysł od czego można zacząć rozwiązywanie tego problemu ? Załączam staty z tych dwóch lokalizacji, tam gdzie teoretycznie parametry są lepsze - internet działał dramatycznie (BTS ten sam). Wcześniej, chociażby przy pierwszym podłączeniu routera, (zanim udało mi się osiągnąć 40Mbps) również miał problemy z szybkością ale zignorowałem problem bo nie miałem czasu na analizę...
       
      Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
       
       


    • PeterMac
      Przez PeterMac
      Borykam sie z problemem częstych wybudzeń serwera Qnap TS-231P, przeczytałem ze tego typu wybudzenia mogą byc tez spowodowane przez uzyskiwanie adresu przez DHCP.

      W związku z tym chciałem przestawić Qnapa na adres IP statyczny

      Ustawiłem jak na zdjęciach ponizej

       
      Czyli ustawiłem adres statyczny na 192.168.1.150 dla Qnapa na stałe.

      Niestety wchodząc w ustawienia mojego routera FunBox 3.0 od Orange, adres ten jest przypisywany nadal przez DHCP, pomimo ze zawęziłem pule przydzielania adresów DHCP od 100 do 149. co widać ponizej na zrzucie.

      Dlaczego nadal router przydziela ten adres przez DHCP skoro jest juz poza pulą .100-149 ?

      Sprawdzajac QFinderem Qnap cały czas adres otrzymuje z DHCP

       
       
      Albo ja czegoś nie ogaraniam albo coś nie działa jak należy, proszę pomózcie drodzy forumowicze.
    • maxikaaz
      Przez maxikaaz
      Szarpię się już ponad godzinę, a pewnie nie zauważam jakiegoś drobiazgu...
      Pacjent to NSA325v2. W środku 2 dyski po 3TB. FW oryginał, V4.81(AALS.1).
      Na jeden z dysków nie mogę wrzucać dużych plików, np. BDRipa ważącego 14GB. Na drugi - wchodzi bez problemu. Wolnego miejsca na obu dyskach po ok.500-600GB.
      Żeby było śmieszniej - na tym dysku, na który nie da się wrzucać dużych plików, jest takowych plików sporo, można je odczytywać, można kasować, można w obrębie dysku przenosić.
      Z mniejszymi plikami nie ma problemu - można dorzucać na dysk do woli.
      Problem do tej pory nie występował, pojawił się nagle.
      Jak ma ktoś pomysł - to pisać :)

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.