Jump to content
Otaro

TS-1279U - system nie widzi dysków

Rate this topic

Recommended Posts

Otaro

Witam.
Po długim majowym weekendzie mam problem z macierzą qnap TS-1279U.
Wentylatory chodzą na pełnych obrotach. Wszystkie usługi działają. Lecz po wejściu via www zaczynają się problemy. W systemie nie widać dysków twardych oraz po kilku przejściach pomiędzy menu, system automatycznie wylogowuje użytkownika. System nie widzi również adresów na ethernecie, ale po IP można się zalogować.
Wersja firmware: 3.7.3 build 20120801

Nie wiem dlaczego tak się rozjechało ani tym bardziej jak go przywrócić do poprawnego działania, tak żeby nie stracić danych.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Nie wiem co jest z tym qnapem, cały czas zonki :/

Ile dysków posiadasz w jakim trybie raid?

Jeśli masz możliwość zrób kopię zapasową danych i przeprowadź procedurę recovery firmware (jest u nas na forum w dziale FAQ). Qnap Finder umożliwia aktualizację do qts 4.x?

tapniete z telefonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otaro

Nie wiem co jest z tym qnapem, cały czas zonki :/

Ile dysków posiadasz w jakim trybie raid?

Jeśli masz możliwość zrób kopię zapasową danych i przeprowadź procedurę recovery firmware (jest u nas na forum w dziale FAQ). Qnap Finder umożliwia aktualizację do qts 4.x?

tapniete z telefonu.

RAID 5 oraz RAID 10 Nawet teraz sprawdzić nie mogę bo tego po prostu nie widać. Na 5 mam udziały sieciowe na 10 maszyny wirtualne iSCSI. Oczywiście nie widać nic przez www. Nie wiem czy sam restart by mógł pomóc. Gorzej jak się rozjedzie. Maszyna produkcyjna więc za dużo też zrobić nie mogę w ciągu dnia.

Podejrzałem bezpośrednio przy macierzy. Problem z błędnym logowaniem do ISCSI. Błędy: rx_data( ) returned error oraz ISCSI Login negotiation failed cały czas się przewija przez ekran.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otaro

Chociaż się tak zastanawiam czy powyższe FAQ coś pomogą skoro system nie widzi praktycznie nic. A stawianie wszystkiego od 0 mnie nie przekonuje :D

Mam jeszcze pytanie. Czy backupy konfiguracji qnap-a zapisują też ustawienia iSCSI oraz LUN-ów?

Na początku będę chciał dokonać restartu samej macierzy. Mam nadzieję że nie będzie chciał po tym restarcie dokonać konfiguracji od 0, albo nie wywali RAID-ów w kosmos.

 

Jeszcze jedno pytanie mi się zebrało.

Mianowicie podczas wpięcia dysków po podniesieniu firmware na qnapie. System zaczytuje sobie konfigurację z tych dysków?

Edited by Otaro

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Czy backupy konfiguracji qnap-a zapisują też ustawienia iSCSI oraz LUN-ów?

powinien, ale nie zdziwiłbym się gdyby to nie działało :) niestety qnap ma wysoką awaryjność w takich rozwiązaniach.

System zaczytuje sobie konfigurację z tych dysków?

tak, mdadm potrafi rozpoznać który dysk jaką rolę pełnił w raid. Z racji tego, że jest to rozwiązania software'owe a sama konfiguracja jest trzymana na DOM'ie (tam gdzie OS) potrafi coś czasem strzelić. Z symptomów wniosuję, że posypał Ci się właśnie sam QTS. Najbezpieczniej byłoby zrobić obrazy każdego dysku (raw image) zanim przystąpisz do procedur naprawczych.

 

Qnap ma artykuł na temat odtwarzania LUN :

 

a samo recorvery dla Twojego modelu:

You do not have the required permissions to view the link content.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otaro

A jakby po prostu wyłączyć system wyjąć dyski i odpalić. W przypadku uruchomienia macierzy bez dysków powinna wyskoczyć informacja że ich brakuje. Podgrać przez www plik konfiguracyjny ( nie wiem czy on trzyma info o raidach)

Nie wiem do końca jakie zachowania ma macierz zaprogramowane. I czy ewentualnie by mogło to pomóc.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

A jakby po prostu wyłączyć system wyjąć dyski i odpalić. W przypadku uruchomienia macierzy bez dysków powinna wyskoczyć informacja że ich brakuje.

I tak będzie, wtedy wsun dyski, rebuild raid.

Podgrać przez www plik konfiguracyjny ( nie wiem czy on trzyma info o raidach)

Nie wiem do końca jakie zachowania ma macierz zaprogramowane. I czy ewentualnie by mogło to pomóc.

Nic nie podgrywaj, zrób jw

tapniete z telefonu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otaro

Wystarczył sam restart macierzy żeby przywrócić ją do poprawnego działania. Nie wyciągałem dysków, tylko backup danych.

Zostało znaleźć przyczynę błędnych prób logowania się do iSCSI, o których ciągle dostaję info.

Dzięki za pomoc i podpowiedzi.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Warto rozważyć teraz aktualizację QTS do 4.0.7 build 0410 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.