Skocz do zawartości
emer

Dysk USB 3.0 do R7000

Rekomendowane odpowiedzi

emer    65
emer

powoli przybywa/wymienia się "sprzęt sieciowy" ...

 

Nie wiem czy to dobre miejsce, ale nie ma działu nt np dysków twardych.

Planuję (za poradą tutaj) kupić HD 2.5 USB 3.0 do mojego R7000 i podpiąć go do USB 3.0.

Myślę o :

- Samsung M3 Portable (1TB ok 230PLZ, 1.5TB ok 310PLZ, gwarancja 2lata)

- WD My Passport Ultra (1 TB ok 270PLZ , gwarancja 3lata)

- coś innego ?

 

Mógłby ktoś cos poradzić czy zasugerować ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1380
house

WD My Passport Ultra (1 TB ok 270PLZ , gwarancja 3lata)

+1 :

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

nigdy nie miałem z nim problemów a użytkuję już ponad rok, nie ma zonków z zasilaniem z różnych źródeł (routery, usb w synology, tunery dvb, stacjonarne bluray'e)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

Wiem, że Passport to b.doobry dysk, mający w necie dobre opinie i recenzje ... + oczywiście Twoja jako dodatkowy wielki plus

Właściwie juz miałem kupować, ale trafiłem na tego Samsunga ... też mający dobre opinie (choć niektórzy maja uprzedzenia do "szajsungów")

Jest kuurcze tańszy, a za ok 3 stówki byłoby 1.5 TB. Tylko gwara 2 lata ...

Szukałem jakiś porównań w necie, ale raczej są tylko pyskówki i uprzedzenia do firm  ;-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1380
house

Pomimo wszystko wziałbym WD. Z tego co pamiętam talerze w nim kręcą się wolniej ale jest bardzo szybki. wolałbym również mieć wsparcie gwarancyjne na 3 lata kosztem 500gb. Szukasz dysku do routera nie NAS'a.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

"kazałeś" - kupiłem  :D

no i problemo .... nie moge uaktualnić Smartware do wersji PRO, jakby ten dysk nie miał tej opcji ??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1380
house

nie moge uaktualnić Smartware do wersji PRO,

a kupiłeś licencję ?

 

WD SmartWare Pro jest już dostępny w darmowej 30-dniowej wersji próbnej w sklepie internetowym www.wdstore.com/eu. Po tym okresie, promocyjna cena standardowej licencji, dla 3 komputerów wynosi 19.95 euro (ok. 80 zł), a licencji premium (dla 10 stanowisk) - 39.95 euro (ok 160 zł). Po okresie promocyjnym sugerowana cena rynkowa wynosić będzie 29.95 euro (ok. 120 zł) za licencję standardową oraz 49.95 euro (200 zł) za wersję premium.

jakby ten dysk nie miał tej opcji ??

ten soft działa z każdym dyskiem, w opisie jest

3rd Party USB drives

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

W mojej instrukcji  (na  na tym dysku) jest opisane że przy instalacji tego programu powinna mi pojawic sie automatycznie opcja uaktualnienia do wersji PRO ... darmowo i nie trial.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1380
house

W mojej instrukcji  (na  na tym dysku) jest opisane że przy instalacji tego programu powinna mi pojawic sie automatycznie opcja uaktualnienia do wersji PRO ... darmowo i nie trial.

rozumiem, w takim razie skontaktuj się z support'em WD.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer
Szanowny Panie Xxxxx Xxxxx
Dziękujemy za kontakt z Western Digital.
Nazywam się Xxxxx.
Pragnę przerosić za zaistniały problem.
Zauważyliśmy problemy związane z aktualizacją i aktywację programu
Smart Ware do wersji PRO. W chwili obecnej problemem zajmują sie nasi
technicy, który pracują nad rozwiązaniem tego problemu.
Dopóki problem nie zostanie rozwiązany, serwis aktywacyjny nie będzie działał.
Jeżeli to możliwe proszę o próbę aktywacji w późniejszym czasie.
Po otrzymaniu odpowiedzi z Pana strony, chętnie udzielimy dalszej pomocy.
Może Pan również skontaktować się z nami telefonicznie, cytując Nr
Ref#, widoczny poniżej.

 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

zdaje sie że mam marniutki wynik .... 

 

 

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

zdaje sie że mam marniutki wynik .... 

po pierwsze to zrób testy w pętli 5 razy, tak jak jest w ustawieniu default-owym. A najlepiej jak zwiększysz plik do 1GB. Niech ruter i komp się trochę rozgrzeją.

I przypomnij jeszcze na jakiej karcie, ...ruter widzę w stopce R7000, dobrze jak podasz jeszcze jak karta zwąchała się z ruterem.

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

niby the best ... AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM9432

dysk podłączony na USB 3.0


"jak karta zwąchała się z ruterem"

troche nie rozumiem o co chodzi ...

przypomne moje "wyniki" netu (mam 300Mb/s):

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Edytowane przez emer

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

dysk podłączony na USB 3.0

To faktycznie marniutko, nie znam zupełnie tego rutera ani jego oprogramowania ciężko mi coś doradzić. Wynik sugerowałby dwie możliwości albo karta z ruterem dogadały się 2,4Ghz tylko na 300Mbits, może nawet mniej, dlatego pisałem aby to sprawdzić

troche nie rozumiem o co chodzi ...

albo przez manager urządzeń albo centrum sieci i udostępniania, kliknij w połączenie.

Albo dysk pracuje w USB2.0 ale to i tak byłby kiepski wynik.

Zrób jeszcze te testy w pętli, niech karta z ruterem mają czas aby optymalnie się dogadać.

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

w miejscu gdzie jestem - 5-7m, pare ścian żelbet w "stanie sieci" zestawia sie teraz na 585Mb/s

próbowałem w pętli - nic lepszego - cały czas oscyluje wokół tych prędkości ...

a na ookla i prędkość netu po WiFi widzisz jaki wynik ....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

jeżeli

 

 


zestawia sie teraz na 585Mb/s

i

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

to jest to ewidentnie wina połączenia dysku z ruterem

300Mbits z Ookla to co najmniej 37MB/s a u ciebie transfer z dysku to 20Mb/s

pomimo 585Mbits i tak powinieneś osiągać maks jaki jest w testach innych użytkowników tego rutera, w granicach 50-70MB/s przy odczycie.

Wyniki, które podałeś sugerują słabe USB 2.0

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

nie wiem co miałbym sprawdzic i gdzie ... podłączony jest do USB 3.0 , no i dysk jest 3.0

mam wyłączone 2.4GHz i pracuje na tylko 2.4GHz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

:D

mam wyłączone 2.4GHz i pracuje na tylko 2.4GHz

:D

... podłączony jest do USB 3.0 , no i dysk jest 3.0

wierze, jednak zgodzisz się, że wyniki sugerują co innego, ale tak jak napisałem wcześniej, nie znam urządzenia, nie wiem co i gdzie się ustawia. Może jest podobne ustawienie jak w ASUSie, redukujące zakłucenia USB 3.0 i 2,4Ghz, nie mam pojęcia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit

:angel: a dysk podłączyłeś z przodu rutera czy z tyłu :D

Edytowane przez Idanit
  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

nie traktuj mnie aż tak ... wiem że "trochę" lama jestem, ale raczej nie aż taki .... 

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

sie aniooołek znalazł ... zreszta i tak mówisz że nawet po 2.0 to marny wynik

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
emer    65
emer

nic nie robiłem z dyskiem - jedynie zrobiłem jeden folder z plikami od WD

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1380
house

sformatuj go jeszcze raz z "rozmiarem jednostki alokacji" na domyślny. rozumiem, że w samym windowsie jest ok i śmiga wszytsko jak powinno ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1380
house

czyli wpiąć go do lapka i pod windowsem sformatowac ?

No tak :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Idanit    250
Idanit


nie traktuj mnie aż tak ... wiem że "trochę" lama jestem, ale raczej nie aż taki .... 

czyli wpiąć go do lapka i pod windowsem sformatowac ?

:angel: podepnij z przodu rutera, podziękuj i pochwal się wynikami :angel:

Edytowane przez Idanit
  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


Openitforum

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności