Skocz do zawartości
davero

Przegrywanie danych pod linuxem.

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

davero

Witam 

 

problem jak w temacie. Sformatowałem hdd w qnapie, utworzyłem katalog widoczny dla qnapa jako dysk 2, Wyciągnąłem hdd podpiąłęm pod pc i pod linuxem zrzuciłem 1.5tb danych prędkość około 100m/s gdzie po lanie to 9m/s. Wrzucam spowrotem do qnapa i hmm.... jeden katalog mi otwierz pod katalogow już nie, wolne pliki niue odtwarza i resztę 3 katalogów też nie otwiera. Piszę , że brak uprawńien. Pozmieniałem wszystko na read/write, ale to samo. Moge po lanie wrzucic wsio i wtedy śmiga. Nie wiem gdzie leży problem (może pod linuxem coś się popsuło - tak samo robiłem z 1 dyskiem i tam działa wszystko)

 

 

Dane sprawdzam pod zmapowanym dyskiem. Nie wiem dlaczego ale nie mam tutaj file station w qnapie (nie jestem na swoim docelowym kompie - tutaj tylkko sciągnąłem od nowa qfindera)

 

Być może pod file statian  by chodziło wszystko.

 

 

Może wie ktoś co może być przyczyną ? i czemu działą jeden katalog, ale filmy w nim już nie. i reszta katalogów też nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

przenieś dane na linuxie a po całej operacji zrób:

chown nobody:nogroup -R <path>
chmod 777 -R <path>

potem w QTS zmień uprawnienia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

Czyli mam jeszcze raz nagrać te katalogi i pliki ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

nie, wykonaj polecenia na tych danych które przeniosłeś.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

nie, wykonaj polecenia na tych danych które przeniosłeś.

Pod jakim systemem :) sorki, ale nie mam zielonego pojęcia, a co najgorsze,  żeby linuxa odaplić muszę zmieniać karte graficzną ;/ mam msi 750 gtx i żaden linux jej nie widzi :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jak już to przeniosłeś to możesz włączyć ssh na qnapie i tam wykonać te polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

jak już to przeniosłeś to możesz włączyć ssh na qnapie i tam wykonać te polecenia.

ssh ? co to za skrót ? Jak mam to włączyć na qnapie ???

 

 

i gdzie mam te dane wpisać 

 

chown nobody:nogroup -R <path>chmod 777 -R <path> ???

Edytowane przez davero

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Dnia 27.03.2014 o 20:44, davero napisał:

ssh ? co to za skrót ? Jak mam to włączyć na qnapie ???

a tak :

openit_1395952818__2014-03-27_213859.png

następnie za pomocą putty połaczyć się z nas'em i znając dokładną ścieżkę danych (<path>) wydać te polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero
Dnia 27.03.2014 o 21:41, house napisał:

a tak :

następnie za pomocą putty połaczyć się z nas'em i znając dokładną ścieżkę danych (<path>) wydać te polecenia.

Coś te putty mi się rozłącza czuje, że sobie sam nie poradzę z tym. Najlepiej będzie chyba zmazać wszystko i zgrywać po usb dłuższy czas. Tylko nie mam file station i nie mogę ściągnąć tego. Szukam w aplkacjach są 100 a file station nie ma, chyba że teraz to się inaczej nazywa ???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jest na pewno w aplikacjach - File Station.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

Jest na pewno w aplikacjach - File Station.

Niestety nie mam. Na głownym kompie mam wersję z płytki i tam to mam. Tutaj zassałem z neta 4.1.2 qfinder i nie wiem czemu tego nie ma a w app akurat tego jednego brakuje :) a inaczej pod nasem nie pokazuje katalogów i plików chyba :). Chyba będę musiał zabrać do docelowego kompa serwer i tam sprawdzić. Czyli jeśli wezne i wzuce to samo raz jeszcze pod linuxem to dalej nie będę mógł odtwarzać tego pod nasem ? Z tego co pamiętam nie wpisywałem nic jak zapełniałem 1 dysk.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Czyli jeśli wezne i wzuce to samo raz jeszcze pod linuxem to dalej nie będę mógł odtwarzać tego pod nasem ?

jeżeli nie poprawisz uprawnień to nie.

Niestety nie mam. Na głownym kompie mam wersję z płytki i tam to mam

ale aplikacja jest w QTS :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

jeżeli nie poprawisz uprawnień to nie.

ale aplikacja jest w QTS :rolleyes:

Pod kompem docelowym katalogi i pliki działają :-) dziwne bo nic nie rozbiłem.

 

Problem natomiast mam z file station bo nie mam tego i nie mogę pod qnapem przegrywac itp.

 

założe drugi temat o file station

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      QNAP Systems, Inc. (QNAP) oficjalnie zaprezentował dziś niezarządzalne switche 10GbE/NBASE-T - modele QSW-1208-8C (dwunastoportowy) oraz QSW-804-4C (ośmioportowy). Urządzenia przeznaczone są dla użytkowników domowych oraz małych firm, planujących wdrożenie sieci 10GbE z myślą o zadaniach wymagających wysokiej przepustowości. Stanowią one atrakcyjne kosztowo rozwiązania pozwalające zwiększyć wydajność sieci z użyciem wykorzystywanego już w firmie okablowania Cat 5e, 6 oraz 6a.

      Model QSW-1208-8C wyposażony jest w 12 portów, w tym cztery porty SFP+ (optyczny) oraz osiem portów typu combo SFP+ (optyczny)/ RJ45 (miedziany). QSW-804-4C oferuje 8 portów, w tym cztery porty SFP+ (optyczny) oraz cztery combo SFP+ (optyczny)/ RJ45 (miedziany). Dzięki temu urządzenia stanowią doskonałe rozwiązanie dla użytkowników planujących inwestycję w rozwiązania sieciowe 10GbE networking. Nowości są oczywiście wstecznie kompatybilne ze starszym sprzętem i obsługują standard IEEE 802.3az (Energy Efficient Ethernet, EEE), pozwalają na zmniejszenie zużycia energii i jednocześnie zapewniają wysoką wydajność sieciową.
      Modeli QSW-1208-8C oraz QSW-804-4C można używać jako urządzeń typu desktop lub w montażu rack (w zestawie znajdują się niezbędne elementy montażowe). Oba nowe switche wyróżniają się eleganckim wzornictwem, dzięki czemu idealnie wpisują się w nowoczesne wnętrza domowe czy biurowe. Inteligentny system chłodzenia sprawia, że ciepło odprowadzane jest efektywnie i praktycznie bezgłośnie, zapewniając użytkownikowi najwyższą wydajność i ciszę.
      Specyfikacja : QSW-1208-8C: 12 portów ( 4 porty optyczne SFP+, 8 portów typu combo SFP+/ RJ45)
      QSW-804-4C: 8-portów ( 4 porty optyczne SFP+, 4 porty typu combo SFP+/ RJ45)
      Tryp desktop/rackmount; obsług 5 standardów sieciowych (10GBASE-T/5GBASE-T/2.5GBASE-T/1000BASE-T/100BASE-TX), zgodność ze standardem IEEE 802.3az.
      Dostępność Niezarządzalny switch QSW-1208-8C jest już dostępny, zaś model QSW-804-4C są pojawi się na rynku w maju 2018 r.
       
      Więcej informacji znaleźć można na stronie : https://www.qnap.com/pl-pl/product/qsw-1208-8c
    • guzik1
      Przez guzik1
      Witam!
       
      Od trzech miesięcy jestem posiadaczem tego routera i praktycznie od samego początku mam problem z usługą Quickconnect. Po konfiguracji praktycznie po 1-2 dniach otrzymuję informację na maila że połączenie zostało utracone i nie mam zdalnego dostępu do niego, pomaga dopiero ponowna konfiguracja, czasami wystarczy tylko restart. Czy ktoś spotkał się z takim problemem. Dodam tylko jeszcze, że mam do tego routera podpięty DS416play i usługa Quickconnect działa bez zarzutu - co mogę z tym zrobić?
       
      Czy ktoś by mógł mi jeszcze pomóc - może ma jakiś prosty opis jak utworzyć certyfikat i jak ustawić bym mógł logować się bezpiecznie.
       
      Będą bardzo wdzięczny za pomoc. 
    • kryzys123
      Przez kryzys123
      Witam, mam problem z zalogowaniem do Qnap'a TS-212P przez http, po lanie. Wpisuję adres w przeglądarce (Firefox 59.0.1 (64 bity)) razem z właściwym portem, pojawia się okno logowania i po wpisaniu danych pojawia się niebieski ekran z Q na środku i nie przechodzi dalej. Jakiś pomysł?
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.