Jump to content
Pawellang

ASUS RT-AC68U problem z DLNA

Rate this topic

Recommended Posts

Pawellang

Witam serdecznie,

 

Mam problem z konfiguracją DLNA. Na oryginalnym FW mój router był niewidoczny w sieci DLNA, więc przesiadłem się na Merlina. Tam już był widoczny, ale nie pokazywał filmów a jedynie małą część muzyki. Poszedłem o krok dalej i zainstalowałem DD-WRT. Teraz widać wszystkie filmy, ale tylko małą część muzyki a w dodatku pokazuje podwójnie katalogi gdzie się znajdują, przy czym w jednych wszystkie katalogi jakie są dostępne na dysku (NTFS) ale bez plików w środku a w drugich tylko opisaną wyżej część z plikami do odczytu.

Czy jest jakiś FW, który działa prawidłowo?

Być może coś źle ustawiłem? Samba działa bez problemów.

Proszę o pomoc.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
branetre

Witamy na forum :)

 

Z racji tego że zbyt mało informacji podałeś ciężko nam co kolwiek wygdybać. Reasumująć fakt działania na merlinie domniemam że nie włączyłeś wcale dlna na of. Pamiętaj o tym że nie wszystkie formaty audio/video są rozpoznawane przez niektóre urządzenia.

 

Zrób tak:

  1. Wgraj oryginalne oprogramowanie
  2. Podepnij dysk z multimediami
  3. Zaloguj się na router (192.168.1.1)
  4. Wejdź w zakładkę USB Application
  5. Kliknij na Servers Center
  6. Włącz (Enable DLNA Media Server)
  7. Ważne żeby ścieżka do plików była zgodna z zamontowanym urządzeniem
  8. Zrestartuj router i urządzenia podpięte do niego (profilaktycznie bo niekonieczne)
  9. Jak się nie uda wgraj inną wersję oprogramowania (niższą lub wyższą)
  10. Ma działać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

wszystkie katalogi jakie są dostępne na dysku (NTFS) ale bez plików w środku

a z uprawnieniami na NTFS masz wszystko ok ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawellang

 

Witamy na forum :)

 

Z racji tego że zbyt mało informacji podałeś ciężko nam co kolwiek wygdybać. Reasumująć fakt działania na merlinie domniemam że nie włączyłeś wcale dlna na of. Pamiętaj o tym że nie wszystkie formaty audio/video są rozpoznawane przez niektóre urządzenia.

 

Zrób tak:

  1. Wgraj oryginalne oprogramowanie
  2. Podepnij dysk z multimediami
  3. Zaloguj się na router (192.168.1.1)
  4. Wejdź w zakładkę USB Application
  5. Kliknij na Servers Center
  6. Włącz (Enable DLNA Media Server)
  7. Ważne żeby ścieżka do plików była zgodna z zamontowanym urządzeniem
  8. Zrestartuj router i urządzenia podpięte do niego (profilaktycznie bo niekonieczne)
  9. Jak się nie uda wgraj inną wersję oprogramowania (niższą lub wyższą)
  10. Ma działać :)

 

 

Oczywiście włączałem Enable DLNA Media Server w pozycję ON na Merlin FW i pokazywało mi tylko 23 katalogi z muzyką z dostępnych 80, a filmów żadnych. Ustawiałem też ścieżkę prawidłowo i tak jak pisałem wcześniej działała tylko Samba (pokazywała wszystkie pliki w PC i innych urządzeniach)

Na oryginalnym FW próbowałem tylko z ostatnią wersją to mi w ogóle nie pokazywało nic, nawet Samba sharing w PC :-)

a z uprawnieniami na NTFS masz wszystko ok ? 

W sumie nie wiem jak to sprawdzić, ale poprzez sieć w komputerze mogę robić co chcę z tymi plikami, które są na dysku podpiętym pod router.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ale poprzez sieć w komputerze mogę robić co chcę z tymi plikami, które są na dysku podpiętym pod router.

 

jak dużo masz tam plików ? może musisz poczekać na zindeksowanie mediów w dlna... Do tej pory w asusie było tak jak @ pisał :

Ma działać
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawellang

jak dużo masz tam plików ? może musisz poczekać na zindeksowanie mediów w dlna... Do tej pory w asusie było tak jak @ pisał :

No trochę tego jest :-) A może brakuje jakiejś pamięci w routerze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

No trochę tego jest :-)

a może musisz poczekać aż serwer DLNA zindeksuje sobie całość. To nie jest tak, że włączasz i działa od razu. Wszystkie pliki muszą zostać "dodane" a po tym indekser sprawdza czy doszły nowe.

Sugeruje to:

ale nie pokazywał filmów a jedynie małą część muzyki

Teraz widać wszystkie filmy, ale tylko małą część muzyki

A może brakuje jakiejś pamięci w routerze?

raczej czasu na zakończenie operacji indeksowania :)
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawellang

No ale na DD WRT czekałem 30 min i jak stawało na jakimś katalogu to już dalej nie szło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Ile danych muzyka/film w GB ?

DD WRT czekałem 30 min i jak stawało na jakimś katalogu to już dalej nie szło.

a dysk sprawny ? sprawdzałeś go poza routerem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawellang

Ile danych muzyka/film w GB ?

a dysk sprawny ? sprawdzałeś go poza routerem ?

Tak, podpinałem do PC i nawet formatowałem ponownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
podpinałem do PC i nawet formatowałem

ale to nie rozwiązuje problemu jeśli dysk jest uszkodzony, sprawdziłeś go całego ? najczęściej indekser staje jak nie może czytać z jakiegoś obszaru dysku - może warto przyjrzeć się samemu nośnikowi.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a jak go przetestować?

You do not have the required permissions to view the link content.

 

sprawdzić S.M.A.R.T. :

You do not have the required permissions to view the link content.

 

error scan (pełny nie quick) w :

You do not have the required permissions to view the link content.

 

i chkdsk...

jest wiele sposobów.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pawellang

Ja pierdziele. Nie uwierzycie :-)

Zauważyłem że cały czas indeksowanie staje na tym samym katalogu. Wyrzuciłem go z dysku i działa teraz. Widocznie jakiś plik był niezgodny.

Taka pierdoła a ja się tyle męczyłem :-)

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
Ja *. Nie uwierzycie :-)

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • gabrychu
      By gabrychu
      Mam problem z konfiguracją MR2200ac, próbuje już trzeci raz i za każdym razem mam informację "Nie można nawiązać połączenia".
      W logach - Wi-Fi point [salon] failed to join mesh network.
       
      Oba sprzęty stoją koło siebie. Na RT2600ac włączona tylko sieć 5GHz, włączony poziom zabezpieczeń WPA2-Personal, filtr adresów MAC wyłączony.
      Telefony bez problemu łączą się z siecią.
       

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.