Skocz do zawartości
Pawellang

ASUS RT-AC68U problem z DLNA

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Pawellang

Witam serdecznie,

 

Mam problem z konfiguracją DLNA. Na oryginalnym FW mój router był niewidoczny w sieci DLNA, więc przesiadłem się na Merlina. Tam już był widoczny, ale nie pokazywał filmów a jedynie małą część muzyki. Poszedłem o krok dalej i zainstalowałem DD-WRT. Teraz widać wszystkie filmy, ale tylko małą część muzyki a w dodatku pokazuje podwójnie katalogi gdzie się znajdują, przy czym w jednych wszystkie katalogi jakie są dostępne na dysku (NTFS) ale bez plików w środku a w drugich tylko opisaną wyżej część z plikami do odczytu.

Czy jest jakiś FW, który działa prawidłowo?

Być może coś źle ustawiłem? Samba działa bez problemów.

Proszę o pomoc.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

Witamy na forum :)

 

Z racji tego że zbyt mało informacji podałeś ciężko nam co kolwiek wygdybać. Reasumująć fakt działania na merlinie domniemam że nie włączyłeś wcale dlna na of. Pamiętaj o tym że nie wszystkie formaty audio/video są rozpoznawane przez niektóre urządzenia.

 

Zrób tak:

  1. Wgraj oryginalne oprogramowanie
  2. Podepnij dysk z multimediami
  3. Zaloguj się na router (192.168.1.1)
  4. Wejdź w zakładkę USB Application
  5. Kliknij na Servers Center
  6. Włącz (Enable DLNA Media Server)
  7. Ważne żeby ścieżka do plików była zgodna z zamontowanym urządzeniem
  8. Zrestartuj router i urządzenia podpięte do niego (profilaktycznie bo niekonieczne)
  9. Jak się nie uda wgraj inną wersję oprogramowania (niższą lub wyższą)
  10. Ma działać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

wszystkie katalogi jakie są dostępne na dysku (NTFS) ale bez plików w środku

a z uprawnieniami na NTFS masz wszystko ok ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pawellang

 

Witamy na forum :)

 

Z racji tego że zbyt mało informacji podałeś ciężko nam co kolwiek wygdybać. Reasumująć fakt działania na merlinie domniemam że nie włączyłeś wcale dlna na of. Pamiętaj o tym że nie wszystkie formaty audio/video są rozpoznawane przez niektóre urządzenia.

 

Zrób tak:

  1. Wgraj oryginalne oprogramowanie
  2. Podepnij dysk z multimediami
  3. Zaloguj się na router (192.168.1.1)
  4. Wejdź w zakładkę USB Application
  5. Kliknij na Servers Center
  6. Włącz (Enable DLNA Media Server)
  7. Ważne żeby ścieżka do plików była zgodna z zamontowanym urządzeniem
  8. Zrestartuj router i urządzenia podpięte do niego (profilaktycznie bo niekonieczne)
  9. Jak się nie uda wgraj inną wersję oprogramowania (niższą lub wyższą)
  10. Ma działać :)

 

 

Oczywiście włączałem Enable DLNA Media Server w pozycję ON na Merlin FW i pokazywało mi tylko 23 katalogi z muzyką z dostępnych 80, a filmów żadnych. Ustawiałem też ścieżkę prawidłowo i tak jak pisałem wcześniej działała tylko Samba (pokazywała wszystkie pliki w PC i innych urządzeniach)

Na oryginalnym FW próbowałem tylko z ostatnią wersją to mi w ogóle nie pokazywało nic, nawet Samba sharing w PC :-)

a z uprawnieniami na NTFS masz wszystko ok ? 

W sumie nie wiem jak to sprawdzić, ale poprzez sieć w komputerze mogę robić co chcę z tymi plikami, które są na dysku podpiętym pod router.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

ale poprzez sieć w komputerze mogę robić co chcę z tymi plikami, które są na dysku podpiętym pod router.

 

jak dużo masz tam plików ? może musisz poczekać na zindeksowanie mediów w dlna... Do tej pory w asusie było tak jak @ pisał :

Ma działać
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pawellang

jak dużo masz tam plików ? może musisz poczekać na zindeksowanie mediów w dlna... Do tej pory w asusie było tak jak @ pisał :

No trochę tego jest :-) A może brakuje jakiejś pamięci w routerze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

No trochę tego jest :-)

a może musisz poczekać aż serwer DLNA zindeksuje sobie całość. To nie jest tak, że włączasz i działa od razu. Wszystkie pliki muszą zostać "dodane" a po tym indekser sprawdza czy doszły nowe.

Sugeruje to:

ale nie pokazywał filmów a jedynie małą część muzyki

Teraz widać wszystkie filmy, ale tylko małą część muzyki

A może brakuje jakiejś pamięci w routerze?

raczej czasu na zakończenie operacji indeksowania :)
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pawellang

No ale na DD WRT czekałem 30 min i jak stawało na jakimś katalogu to już dalej nie szło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Ile danych muzyka/film w GB ?

DD WRT czekałem 30 min i jak stawało na jakimś katalogu to już dalej nie szło.

a dysk sprawny ? sprawdzałeś go poza routerem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pawellang

Ile danych muzyka/film w GB ?

a dysk sprawny ? sprawdzałeś go poza routerem ?

Tak, podpinałem do PC i nawet formatowałem ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
podpinałem do PC i nawet formatowałem

ale to nie rozwiązuje problemu jeśli dysk jest uszkodzony, sprawdziłeś go całego ? najczęściej indekser staje jak nie może czytać z jakiegoś obszaru dysku - może warto przyjrzeć się samemu nośnikowi.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a jak go przetestować?

    Dodaj odpowiedź w tym temacie, aby wyświetlić ukryty link.

 

sprawdzić S.M.A.R.T. :

    Dodaj odpowiedź w tym temacie, aby wyświetlić ukryty link.

 

error scan (pełny nie quick) w :

    Dodaj odpowiedź w tym temacie, aby wyświetlić ukryty link.

 

i chkdsk...

jest wiele sposobów.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pawellang

Ja pierdziele. Nie uwierzycie :-)

Zauważyłem że cały czas indeksowanie staje na tym samym katalogu. Wyrzuciłem go z dysku i działa teraz. Widocznie jakiś plik był niezgodny.

Taka pierdoła a ja się tyle męczyłem :-)

  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Ja *. Nie uwierzycie :-)

:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • ronifcb
      Przez ronifcb
      Witam.panowie potrzebuje porady ,ktory router wybrac.Ten z wątku czyli asus ac88u dsl czy netgear d7800 ? Na tą chwile router będzie podłaczony pod łącze vdsl dlatego zalezy mi na tym by miał modem.W niedalekiej przyszłosci będzie to pewnie połaczone z jakimś modemem lte po wanie.Cena jest bardzo zbliżona także mam problem z wyborem.pozdrawiam
    • Hictis1935
      Przez Hictis1935
      Witam,
      posiadam router ASUS RT-AC68U, firmware Merlin 380.68_4 i światłowód 600 Mbit/s.
      Przy podłączeniu kabla WAN bezpośrednio do karty sieciowej uzyskuję gwarantowaną prędkość.
      W momencie poprowadzenie sieci przez router, maksymalne osiągi oscylują w granicach 500 Mbit/s.
      CPU Core 1 osiąga 100%, Core 2 jest prawie nie używany.
      QoS, Bandwitch Monitor, Air Control i inne dodatki są off.  W zakładce info WAN i Lan 1 Gbps.
      Próbowałem różne ustawienia w zakłade Switch Control (Enable Jumbo Frame, Spanning-Tree Protocol, NAT Acceleration ON/OFF) ale to nic nie pomaga.
       
      Udało mi się znaleźć informacje, że niektórzy na tym routerze wyciągają prędkości > 900 Mbit/s.
      Proszę  pomoc, lub sugestie co jeszcze mógł bym sprawdzić aby w pełni wykorzystać możliwości ISP.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności