Skocz do zawartości
Jacek

Dostęp do FTP w trybie Passive

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Jacek    1
Jacek

Witam z moim pierwszym tematem, i od razu problem... :12_slight_smile:

Mam DS412+ z DSM 4.3.3827.

Niestety nie mażna od jakiegoś czasu połączyć się z FTPem w trybie Passive. Blokuje na "List".

Zaznaczam, że nic nie zmieniałem wcześniej, dopiero od momentu zgłoszenia problemu.

Załączam zrzuty z kofiguracji DSM i przekierowanie portów z routera Netgear WNR3500Lv2.

Co się da z tym zrobić, żeby FTP działał nie tylko w trybie Active?

Pozdrawiam

Jacek

Screen Shot 2014-03-11 at 14.18.37.jpg

Screen Shot 2014-03-11 at 14.18.58.jpg

Screen Shot 2014-03-11 at 14.19.44.jpg

Screen Shot 2014-03-11 at 14.20.02.jpg

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

sprawdziłem przed chwilą na DSM 5.0 i przekierowanym jedynie 21 porcie:

Odpowiedź 220 DiskStation FTP server ready.
Polecenie: USER admin
Odpowiedź 331 Password required for admin.
Polecenie: PASS ********
Odpowiedź 230 User admin logged in.
Polecenie: OPTS UTF8 ON
Odpowiedź 200 OK, UTF-8 enabled
Status: Połączono
Status: Uzyskiwanie listy katalogów...
Polecenie: PWD
Odpowiedź 257 "/" is current directory.
Polecenie: TYPE I
Odpowiedź 200 Type set to I.
Polecenie: PASV
Odpowiedź 227 Entering Passive Mode (*,*,*,*,*,*))
Polecenie: LIST
Odpowiedź 150 Opening BINARY mode data connection for 'file list'.
Odpowiedź 226 Transfer complete.
Status: Listowanie katalogów zakończone pomyślnie

Polecam aktualizację do najnowszej wersji DSM 5.0 - sprawdziłem i działa. nie działało przy zaznaczonej opcji :

openit_1394615221__2014-03-12_100643.png

Przyczyny upatrywałbym w konfiguracji routera. Usuń wszystkie przekierowania i zostaw jedynie port 21 do IP Synology.

Jeśli to nie pomoże dodaj przekierowanie zakresu 55535-55663. 

 

BTW - dodaj zrzuty ekranu w jpg  :///*

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jacek    1
Jacek

Czy przejście na DSM 5.0 jest jedynym rozwiązaniem? Czy tak powinno być na DSM 4.3? Co może być odpowiedzialne jeszcze na routerze, że nie działa tryb passive?

Znalazłem jeszcze takie ustawienie. Czy może coś zmienić?

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

Czy przejście na DSM 5.0 jest jedynym rozwiązaniem? Czy tak powinno być na DSM 4.3?

nie, oczywiście że nie. sprawdziłem jedynie u siebie a mam wersję 5.0 

 

przekierowałeś 21 i a potem 55535-55663 ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jacek    1
Jacek

Od razu oba mam przekierowane. Nie za bardzo mam z kim to sprawdzać pojedyńczo - sami klienci.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

Od razu oba mam przekierowane.

Dokładnie te które Ci podałem? Zauważ że różnią się od tego co podaje DSM.

Nie za bardzo mam z kim to sprawdzać pojedyńczo - sami klienci.

Zapnij się na adres WAN routera. Albo daj na prv dane do logowania na testowe konto i adres to ja sprawdzę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

Automatyczna wiadomość:

Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: problem rozwiązany.

Jeśli nie zgadzasz się z podanym powodem, prosimy o zgłoszenie tego posta do personelu forum.

Pozdrawiamy,

Ekipa OpenITForum.pl

:zgoda:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Openitforum

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności