Skocz do zawartości
house

Tomato-ARM na Asus RT-AC68U

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

house

Tomato-ARM działa. Cierpi jeszcze na bolączki wieku dziecięcego ale najważniejsze jest, że się uruchamia :D

openit_1393957584__2014-03-04_181829.pngopenit_1394001121__openit_1393957570__20openit_1394001126__openit_1393957577__20

Victek (http://victek.is-a-geek.com/specs.html) szumnie zapowiedział swoją modyfikację kilka miesięcy temu, ale @shibby go ubiegł i jest już w fazie testów :D

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
[email protected]:/tmp/home/root# nvram show | grep board
boardrev=0x1100
1:boardflags=0x30000000
boardtype=0x0646
size: 27525 bytes (38011 left)
boardflags2=0x00000000
0:boardflags=0x00001000
boardflags=0x00000110
0:boardflags2=0x00100002
0:boardflags3=0x00000003
1:boardflags2=0x00300002
1:boardflags3=0x0
boardnum=00
[email protected]:/tmp/home/root# nvram show | grep eth
wl0_ifname=eth1
wl1_ifname=eth2
size: 27525 bytes (38011 left)
lan_ifnames=vlan1 eth1 eth2
wl_ifnames=eth1 eth2
wl_ifname=eth1
acs_ifnames=eth1 eth2
[email protected]:/tmp/home/root# nvram show | grep vlan
size: 27525 bytes (38011 left)
vlan2ports=0 5
wl0_vlan_prio_mode=off
vlan2hwname=et0
wl_vlan_prio_mode=off
wan_ifnameX=vlan2
lan_ifnames=vlan1 eth1 eth2
wan_ifnames=vlan2
vlan1hwname=et0
vlan1ports=1 2 3 4 5*
wandevs=vlan2
trunk_vlan_so=0
wan_iface=vlan2
wan_ifname=vlan2
landevs=vlan1 wl0 wl1
wl1_vlan_prio_mode=off

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

Porównałem na szybko konfigurację board i vlanow i się zgadza z moja. Rozumiem że nadal ci zrywa połączenia?

Jak siade do kompa to przejrze logi

Edytowane przez shibby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

nie tyle zrywa co po flashu sytuacja wygląda tak, że router wstaje ale nie ma komunikacji do niego, interfejsy radiowe leżą - więc po bożemu reset WPS'em.
i tak : po restarcie znów brak komunikacji zarówno po kablu jak i diody od radia nie palą się. wciskam z boku WiFi on/off - podnoszą się radia bo zapalają się diody - i w tym samym czasie pojawia się komunikacja po kablu i działa dhcp.

reset nvram z webgui (pełny) i ponownie restart. po restarcie znów to samo - brak komunikacji zarówno po kablu jak i diody o radia nie palą się. wciskam z boku WiFi on/off - podnoszą się radia bo zapalają się diody.

 

nie ma znaczenia, czy czyszczę nvram z konsoli czy też z webgui. dzieje się dokładnie to samo. 

 

włączam turbo mode. wciskam przycisk LED - restart - nic - nie żyje kompletnie, diody od WLAN się nie palą, nie daje rady podnieść ich przyciskiem pod WPS (ten on/off).

i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

po wyczyszczeniu nvramu router się restartuje i router odlicza 90sek. Pełny restart routera trwa ok 140sek. Tak więc te 90sek licznika to za mało (nie poprawione jeszcze), trzeba odczekać dłużej. Pytanie ile ty czekałeś?

 

Logi, nvram - wszystko wygląda poprawnie. Tak więc jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie ten czas. Wyczyść nvram i odczekaj ok 140-150sek (w sumie 140sek to ma nawet asus ustawione). Diody wifi muszą się zapalić zaraz po wykryciu interfejsów przez sterownik (a w logach widać, że ci wykrywa je popranie).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Pytanie ile ty czekałeś?

ok 3 minut tak +/- 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

no to runęła moja teoria...

Sprawdźmy czy mamy wgraną tą samą wersję. W about na dole jest data kompilacji. Moja to

Built on nie, 02 mar 2014 15:15:42 +0100 by Shibby, http://openlinksys.info

Jutro zapiszę swoją konfigurację, wyczyszczę nvram i zobaczę po jakim czasie wstał. Postaram się nagrać filmik.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

 

Sprawdźmy czy mamy wgraną tą samą wersję

tę samą. a miałeś inne kompilacje ? 

Edytowane przez house

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

No wiesz kompilowalem tego po kilkanascie razy dziennie ;) mogło sie więc okazać ze omyłkowo podeslalem ci jakiś inny kompilat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

do katalogu betatest wrzuciłem filmik. U mnie wszystko działa. Po prostu trzeba być cierpliwym między restartami go niektóre mogą trwać nawet 3min. Wifi startuje za każdym razem, pokazałem jak naprawić radio 5GHz by działało na 80MHz. Pokazałem też OC procka.

 

Spróbuj powtórzyć te kroki.

 

btw znalazłem błąd z odtwarzaniem zapisanej konfiguracji. Dokładniej rzecz mówiąc to zapis konfiguracji jest coś niepoprawny i później restore nie potrafi go odczytać. Trzeba robić save przez ssh i odtwarzać go też przez ssh. Wtedy działa.

 

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

nagrane programem Mirillis action. Splash otwiera to bez problemu.

obejrzałem i nigdy nie udało mi się osiągnąć takiego efektu. 4x go wgrywałem, resetowałem i  :kupa:

albo mam pecha, albo router dziwny albo dupa ze mnie nie tester :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacekb1

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
, a tomato odpusciles ? nie dopytuje o szczegoly, ale chyba jest jeszcze sporo problemow do rozwiazania przez @
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@house, a tomato odpusciles ?

nie, ale wymaga sprawdzenia wszystkiego.

 

ale chyba jest jeszcze sporo problemow do rozwiazania przez shibby'ego

no właśnie nie :) ale nie mogę nic więcej powiedzieć :)

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacekb1

no właśnie nie :) ale nie mogę nic więcej powiedzieć :)

 

 

Hehe, i to jest swietna wiadomosc, dzieki :)

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

house apropo OC mamy potwierdzenie od samego merlina

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

 

CPU: 1 GHz (through Turbo mode)
DDR: 666 MHz

< Router failed to boot>

 

uzywales narzędzia AC68U DDR Configuration Upgrade Tools ? On podmienia bootloader.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
tak :) 3-4 tygodnie temu :) i co teraz ?

edit/ na starym egzemplarzu tak, na nowym juz nie bo przyszedł z bootladerem nowym który miał już 666MHz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

no i właśnie jak to RMerlin napisał w nowym bootloaderze jest spie**a funkcja OC i nic się na to póki co nie poradzi. Cofnąć bootloadera się nie da a faktycznie wszystkie nowe egzemplarze są już z ramem 666MHz.

 

Ja mam egzemplarz z grudnia z ramem 533 i dlatego działa mi OC. (przynajmniej jedną rzeczy wyjaśniliśmy ;P)

 

a jak w ogóle tomato bez OC? działa ci czy nadal sieć zrywa? Dałem wczoraj tomato-arm kilku osobom (w tym zagranicznym) i pomijając kwestię OC to najpoważniejszy znaleziony problem to niemigające diody USB, więc jest dobrze ;)

 

btw nie wiem czy widziałeś ale jeden ludek z zagranicy wgrał moje tomato (defacto dla asusa) do netgeara 6300v2 i mu wszystko działa :D Myślę więc, że odpalenie tomato na R7000 to będzie pikuś.

Edytowane przez shibby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k

no i właśnie jak to RMerlin napisał w nowym bootloaderze jest spie**a funkcja OC i nic się na to póki co nie poradzi. Cofnąć bootloadera się nie da a faktycznie wszystkie nowe egzemplarze są już z ramem 666MHz.

hmmm.. to stawiam że mój po wymianie jest też z 666MHz..  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Ja mam efekt taki jak opisywałem za każdym razem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k

zresztą z logu dmesg widać ile ma ramu 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

ale jak taktowany już nie.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

więc co dalej z routerami z nowym bootloaderem ? będzie ich coraz więcej... i te z początku produkcji będą w mniejszości

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacekb1

Po przeczytaniu tematu widze, ze borykamy sie z tymi samymi problemami - 666MHz / nie wstawanie softu/radia po flashu itp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k

ale jak taktowany już nie.

no tak, to fakt ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Po przeczytaniu tematu widze, ze borykamy sie z tymi samymi problemami - 666MHz / nie wstawanie softu/radia po flashu itp.

ten problem występuje u Ciebie jedynie po Turbo mode ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacekb1

Nie, turbo mode odkrylem w pierwszym tescie ze ubija mi soft, po konsultacjach z @shibby ze moze (i jest) to spowodowane taktowaniem pamieci na 666MHz turbo nie wlaczalem w nastepnych testach, potem wrocilem do OFW (bo musialem) i wieczorkiem znowu flash'nolem tomato a tu zonk, albo soft sie nie podnosil albo radio i tak w kolko, walczylem dobre 40min zanim wstalo prawidlowo.

Jesli bedzie taka potrzeba moge rozebrac ACeka i podlaczyc jakiegos jtaga o ile bede wiedzial gdzie i jesli ma on jakies zlacze debug.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
a tu zonk, albo soft sie nie podnosil albo radio i tak w kolko, walczylem dobre 40min zanim wstalo prawidlowo.

czyli dokładnie to samo co u mnie :) mniej więcej tyle samo czasu poświęciłem na podniesienie do normalnego stanu (czyszczenie nvram z konsoli, WPS, włączanie radia guzikiem)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

no to rozebranie go jest niezbędne w takim razie. Musimy namierzyć co go boli.

 

W środku jest złącze serialowe z pinami (pasuje kabelek CA-42). Drobna uwaga: podłącz rx i tx ale nie podłączaj GND. Włącz router i odczekaj jakies 5sek (aż tylnia dioda zapali się i zgaśnie) i dopiero wtedy podłącz GND. Inaczej nie zobaczysz nic a router ci zwiśnie. Jak już wstanie cały to z konsoli "reboot" i masz całego bootloga.

 

Najlepsze jest to, że 99,99% kernela, libów no i sterowniki wifi są identyczne jak w asusie...

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jacekb1

W środku jest złącze serialowe z pinami (pasuje kabelek CA-42). Drobna uwaga: podłącz rx i tx ale nie podłączaj GND. Włącz router i odczekaj jakies 5sek (aż tylnia dioda zapali się i zgaśnie) i dopiero wtedy podłącz GND. Inaczej nie zobaczysz nic a router ci zwiśnie. Jak już wstanie cały to z konsoli "reboot" i masz całego bootloga.

 

A moze byc cos na PL2303 + Termite, czy polecasz cos innego ?

Powyzsza raczej mi sie sprawdza przy roznych sprzetach.

 

Jaka predkosc portu ?

post-75-0-64659900-1394803671_thumb.jpg

Edytowane przez jacekb1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
shibby

standardowo 115200 8in1

 

jak ci działał z innymi routerami typu asus. netgear, tplink to z tym też zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • lycone
      Przez lycone
      Przeprowadziłem się do nowego domu. Kupiłem Asusa RT-AC86U, który stoi w garażu (gniazdo z internetu tam jest niestety). Zasięg na dole w salonie (garaż za ścianą) jest w porządku, ale na piętrze prawie nie ma Wi-Fi. Router ma problem, żeby przebić się przez strop. Myślałem, aby dokupić drugiego Asusa i podłączyć go do skrętki na piętrze, aby działał w AiMesh. Ewentualnie zamiast niego kupić 2x Ubiquiti i wyłączyć wifi w tym Asusie i postawić 1 szt Ubiquiti w salonie na dole i 1 szt na piętrze. To drugie rozwiązanie jest droższe i moje pytanie brzmi czy uzyskam jakąś przewagę między 2x Asus? 
       
      Mam w domu około 8 urządzeń podłączonych kablem i 25 - 30 urządzeń na WiFi. 
    • Paul
      Przez Paul
      Witam jak w temacie nie moge sie połączyć z siecią 5G modem można raczej wykluczyć firmware był wgrany 377,380 i teraz mam najnowszy 384.7 a pozatym na laptopie karta z intela ac działa bez problemu
      Ustawienia w routerze kanał czy 44 czy 48 to samo kanał auto nie wykrywa sieci 80mhz ustawione na sztywno
      PCE AC68 sterownik broadcom 7.35.317.3 to samo pobrałem z strony asusa i zaktualizowałem sam sterownik do wersji 7.35.351.0 ten sam efekt
      w właściwosciach sterownika opcje zaawansowane jedynie co mam zmienione to
      20/40 Coexistance Wartosc Disable
      2G Bandwidth Capability Wartosc 2.4G 20/40 Mhz = to musze mieć tak ustawione bo gdy dam na 20mhz to po 2.4ghz max 50mg wyciągam a jak ustawie 20/40mhz to 100mb
      40mhz Intolerant Wartosc Disable
      Po wgraniu najnowszego softu do routera zresetowałem ustawienia  i jedyne co zmieniłem to wyłączyłem WPS
      Przedtem korzystałem z tych ustawień podanych na stronie nie wiem czy jakoś polepszają
      https://aivboh.wordpress.com/2017/06/04/tuning-the-asus-wireless-router-to-best-performance/

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.