Skocz do zawartości
Pablo

qnap ts-210 niski transfer

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Pablo

Witam,

 

Mam problem z bardzo niskim transferem rzędu 2-4 Mbit bez względu czy kopiowanie danych jest pomiędzy katalogami na serwerze czy też po sieci z lub na serwer. Sprawdzałem też bezpośrednie połączenie NAS-laptop i też bez szału. Mam zainstalowane dyski samsunga 1,5TB kupione razem z serwerem, pracują w RAID1. Z aplikacji mam tylk odpalone DLNA bez żadnych dodatkowych wodotrysków.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł co jest przyczyną takiego spowolnienia? Trochę mnie irytuje różnica w prędkości podawanej przez producenta i rzeczywistością u mnie...

 

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

która wersja QTS ? jak ustawiłeś jumbo-frames ? cpu nie jest czymś obciążony ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

QTS 4.0.2, firmware 4.0.2 (20130726)

jumbo frame, zmieniałem je w serwerze na wyższe wartości jednak to nic nie dało


też sie zastanawiałem nad obciążeniem cpu, w załączeniu printscreen 

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

serwer dlna uaktualnia swoją bibliotekę i konwertuje obraz i pliki wideo. wyłącz twonky i zobacz czy coś się zmieniło.

poza tym zaktualizuj QTS :

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

Witam,

 

Chyba wyłączyłem wszystko co się dało, łącznie z ochroną antywirusową. Procek na monitorze cały czas ok. 50%. Poniżej zrzuty ekranu.

Masz może jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyną takiego niedomagania?

 

pozdrawiam

 

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

niestety nie, nie posiadam serwera qnap więc nie mam jak sprawdzić. drugą rzeczą jaką bym sprawdził to dyski. może niedomaga któryś z nich.

zaktualizowałeś QTS ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

niestety nie, nie posiadam serwera qnap więc nie mam jak sprawdzić. drugą rzeczą jaką bym sprawdził to dyski. może niedomaga któryś z nich.

zaktualizowałeś QTS ?

Zaraz zrobię aktualizację, co do dysków to niby są w dobrym stanie bo też to sprawdzałem. Wg systemu dyski są w dobrym stanie, nie wykryto żadnych błędów, dysk powinien pracować poprawnie...

A jak można sprawdzić dyski w inny sposób?

Niestety po zmianie QTS'a transfer sie nie zmienił nadal jest na poziomie 9,5MB przy wyłączonych aplikacjach... :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@Pablo

masz możliwość włożenia jakiegoś innego dysku i sprawdzenia jak się zachowuje? skoro nie aplikacje (obciążenie cpu), nie QTS to nie pozostaje nic innego...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

Niestety nie mam innych dysków pod ręką ale pewnie to pozostaje do zrobienia i postawić na nowo system. Czy można to zrobić na jednym dysku czy też muszą być dwa? I czy jak włożę inne dyski to stracę ustawienia? Sorry nigdy tego nie robiłem więc wolę się dopytać niż stracić dane z dysków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Czy można to zrobić na jednym dysku czy też muszą być dwa?

możesz zrobić na jednym, ale nie jednym z tych które posiadasz. po powrocie do dotychczasowej konfiguracji masz możliwość odbudowania raid. Tym bardziej, że jest jeden dysk jest kopią drugiego. Nie robiłem tego w QNAPie więc nie podpowiem jak.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

Czyli jak dobrze rozumiem to mam wyjąć obecne oba dyski, włożyć jakiś inny trzeci dysk i na nim postawić na nowo system?

Czy po włożeniu z powrotem starych dysków serwer ruszy na starych ustawieniach?

Wolę się upewnić zanim coś zrobię co może spowodować utratę danych z dysków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

dokładnie tak. po włożeniu dysków z powrotem system będzie działał ale nie na starych ustawieniach, rozpozna dyski oraz to ,że należą do raid1 i zapyta czy zainicjować je i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

A na jakich ustawieniach będzie działał, co się np. zmieni?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

cała konfiguracja, najbezpieczniej będzie zrobić kopię danych na boku.

przejrzyj jeszcze :

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

można zrobić też to z konsoli :

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

ale musisz pamiętać, że włożenie dysków przy procesie inicjalizacji nas usunie dane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

no to czeka mnie niezła przeprawa zwłąszcza jak się tym nie zajmuje człowiek na codzień...

a tak poza tematem to co byś polecił jako serwer do użytku domowego chodzi o przechowywanie danych, DLNA, taki żeby dobrze śmigał i oczywiście nie musi to być jakiś super top ale z drugiej żeby nie był też jakiś cienias.

Jak kupowałem tego no to był to raczej jeden z tych lepszych na tamte czasy ale jednak jak się okazuje to nie do końca...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Netgear ReadyNas 102 (dobra cena do możliwości) albo byle jakie synology (dobierz model do możliwości finansowych). qnap dla mnie od zawsze jest synonimem dobrego sprzętu, kiepskiego oprogramowania i masy problemów :) nie mówię, że synology jest idealne ale jako posiadacz kilku już modeli mam o ich produktach jak najlepsze zdanie :) nawet słabe sprzętowo synology warto kupić dla samego DSM.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

Netgear ReadyNas 102 (dobra cena do możliwości) albo byle jakie synology (dobierz dobie model do możliwości finansowych). qnap dla mnie od zawsze jest synonimem dobrego sprzętu, kiepskiego oprogramowania i masy problemów :) nie mówię, że synology jest idealne ale jako posiadacz kilku już modeli mam o ich produktach jak najlepsze zdanie :) nawet słabe sprzętowo synology warto kupić dla samego DSM.

dzięki za info i dotychczasowe porady, czy w razie czego świadczysz odpłatne usługi w zakresie serwisu tego typu serwera QNAP?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

widzę że jesteśmy z jednego miasta, więc jeśli go podrzucisz to tak - jestem w stanie go obejrzeć i zdiagnozować :) - szczegóły na PW. 

zależne to będzie od możliwości czasowych i nie będzie "od ręki" :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

dzięki za info, jakby co to to sie odezwę na PW

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

Kabel nie uszkodzony ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Pablo

Dzięki za sugestię ale zamieniałem kable również, jednak było bez rezultatu...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Temat został zamknięty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • ligeza
      Przez ligeza
      Czy może ktoś doradzić jakiś przyzwoity UPS ze stabilizacją napięcia. Trzy lata temu zakupiłem polecany mi tu na forum dx850e, niestety ostatnio coś "zaczął szwankować" przechodząc na baterię i nie usypiając NAS (według logów po godzinie padł razem z Qnapem i kilkoma innymi urządzeniami). Okazało się, że wytrzymuje tylko do 261V po czym przechodzi na baterię. Chcąc zabezpieczyć sprzęt przydało by mi się coś z szerszym zakresem i stabilizacją napięcia. Pobór prądu przez urządzenia podpięte do niego to około 40W. Dobrze by było jakby się dało włożyć jakiś większy akumulator, tak by chociaż 3h na nim podtrzymać prąd.
    • PawelP
      Przez PawelP
      Po przebrnięciu przez kłopoty z firmwarem i dokonaniu (za pomocą Qnap tech Support) upgrade po SSH mogę wreszcie dostać się do swojego QNAPa. Ale tylko logując się do niego po http. Niestety, mapowanie dysków nadal nie działa, ani z poziomu Windows ani z poziomu Qfinder Pro 6.3. Sprawdziłem ustawienia w QNAPie, ale wszystko wydaje się OK. Do tego "stary" komputer, który miał dyski zmapowane dawno temu działa sobie na nich najspokojniej w świecie. Niestety, mój nowy nie może się do nich dostać. Próbowałem też z komputera mojego sąsiada, efekt taki sam, czyli nic. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przedziwnym zachowaniem?

    • rafv
      Przez rafv
      Witam,
       
      Znając upodobanie Seagate do wadliwych firmware w dyskach, raz na jakiś czas sprawdzam sobie dyski tego producenta w sprzęcie, czy nie pojawił się dla nich nowy firmware.
       
      Robiąc to, natrafiłem również na QNAPa TS-419P II, którego zakupiłem z 2 dyskami 3TB Seagate-a.
      Okazało się, że sprzedawca zamontował mi tam dyski z różnych partii z różnymi firmware, jeden z aktualnym i drugi z starszym, wadliwym (z czarnej listy).
      2 dyski 3TB Seagate ST3000DM001-9YN166
      kieszeń 1) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4B (upgrade po wyjęciu do CC4H gdy już pracowały w RAID1)
      kieszeń 2) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4H
      w woluminie RAID 1 (mirror) na QNAP TS-419P II, system plików ext4
       
      Dysk 1) ST3000DM001-9YN166 posiadał firmware CC4B i został pomyślnie zaktualizowany do CC4H (po wyłączeniu systemu i po wyjęciu dysku, podłączeniu do PC i upgrade z płyty bootowalnej) ale po aktualizacji firmware zmieniła się pojemność dysku na 2792,37 GB gdzie pojemność dysku 2) to 2794,52 GB w związku z czym QNAP TS-419P II po zamontowaniu dysku i uruchomieniu wyświetlał mi komunikat "RAID device in degraded mode. Volume failed because the disk size is too small".
      Zanim jednak odczytałem te komunikaty już po zaktualizowaniu firmware dysku zaktualizowałem firmware QNAPa z przed ostatniej wersji 4.0.7 do najnowszej 4.1.0.
      Po tej sytuacji QNAP nadal pracował i system wstawał, usługi działały, tylko logował błędy przedstawione wyżej.
       
      Są to modelowo te same dyski (obecnie mają ten sam firmware) więc powinny mieć tą samą pojemność i wydaje mi się, że po aktualizacji firmware pojemność dysku nie powinna się zmienić.
       
      Dla pewności postanowiłem sprawdzić, jakie wartości będą pokazywały inne programy w innym sprzęcie.
      Zamknąłem system QNAPa, wyjąłem oba dyski i każdy z osobna podpiąłem do PC, nie testowałem jakoś specjalnie tych dysków, spisałem informacje które programy przedstawiły po uruchomieniu i zczytałem SMARTa (wskazania z BIOSu płyty głównej oraz z programów z bootowalnej płyty):
      Wskazywane dane:
      1) BIOS: 2998 GB; HD TUNE: Capacity 762238 MB (744,4 GB (~799,3GB)), Victoria: 5856031999 LBAs 2859390 MB, Size 744 GB; QNAP: 2792,37 GB  (CC4B --> CC4H)
       
      2) BIOS: 3000 GB; HD TUNE: Capacity 764435 MB (746,5 GB (~801,6GB)), Victoria: 5860531055 LBAs 2861587 MB, Size 746 GB; QNAP: 2794,52 GB
       
      Po zamontowaniu dysków w takiej samej kolejności jak były nie mam już w przeglądarce standardowego okienka do zalogowania a informacje:
      "Zainstaluj oprogramowanie firmowe.
      Kliknij "Start", aby pobrać najnowsze oprogramowanie firmowe i zainstalować je automatycznie.
      Podczas instalacji oprogramowania firmowego wszystkie dane z napędu zostaną wyczyszczone."
       
      Próbowałem też z każdym dyskiem podłączonym z osobna w tych samych kieszeniach w jakich były pierwotnie, bez rezultatu, cały czas pozostaje tylko opcja zainstalowania oprogramowania firmowego na nowo z utratą danych.
       
      IP pozostał taki jaki miałem ustawiony.
      Mogę się do niego zalogować po ssh.
       
      Wybrany fragment z polecenia dmesg, dyski są widoczne:
      [   29.594782] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl F330) [   29.754799] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330) [   29.794814] ata1.00: HPA detected: current 5856031999, native 5856034112 [   29.794839] ata1.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133 [   29.794855] ata1.00: 5856031999 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32) [   29.854821] ata1.00: configured for UDMA/133 [   29.855063] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5 [   29.855384] Check proc_name[sata_mv]. [   29.855687] sd 0:0:0:0: [sda] 5856031999 512-byte logical blocks: (2.99 TB/2.72 TiB) [   29.855711] sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks [   29.855877] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off [   29.855895] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00 [   29.855963] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA [   29.856148] Check proc_name[sata_mv]. [   29.856934] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0 [   29.883067]  sda: unknown partition table [   29.883645] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk [   30.364799] ata2: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330) [   30.404815] ata2.00: HPA detected: current 5860531055, native 5860533168 [   30.404839] ata2.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133 [   30.404855] ata2.00: 5860531055 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32) [   30.464820] ata2.00: configured for UDMA/133 [   30.465023] scsi 1:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5 [   30.465319] Check proc_name[sata_mv]. [   30.465612] sd 1:0:0:0: [sdb] 5860531055 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB) [   30.465636] sd 1:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks [   30.465798] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off [   30.465816] sd 1:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00 [   30.465883] sd 1:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA [   30.466023] Check proc_name[sata_mv]. [   30.466773] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0 [   30.492273]  sdb: unknown partition table [   30.492833] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk [   30.814794] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 330) [   31.164792] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330) [   31.514776] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl F330) [   31.514836] md: Skipping autodetection of RAID arrays. (raid=autodetect will force) [   31.514904] RAMDISK: gzip image found at block 0 [   32.294450] VFS: Mounted root (ext2 filesystem) on device 1:0. [   32.295054] Freeing init memory: 168K [   32.428225] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver [   32.428298] orion-ehci orion-ehci.0: Marvell Orion EHCI [   32.428355] orion-ehci orion-ehci.0: new USB bus registered, assigned bus number 1 [   32.454805] orion-ehci orion-ehci.0: irq 19, io mem 0xf1050000 [   32.474774] orion-ehci orion-ehci.0: USB 2.0 started, EHCI 1.00 [   32.481474] hub 1-0:1.0: USB hub found [   32.481514] hub 1-0:1.0: 1 port detected [   32.794783] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using orion-ehci [   32.952879] hub 1-1:1.0: USB hub found [   32.953240] hub 1-1:1.0: 4 ports detected [   45.381633] md: linear personality registered for level -1 [   45.391087] md: raid0 personality registered for level 0 [   45.412536] md: raid10 personality registered for level 10 [   45.416493] xor: measuring software checksum speed [   45.464769]    arm4regs  :  1809.200 MB/sec [   45.514768]    8regs     :  1259.200 MB/sec [   45.564767]    32regs    :  1484.400 MB/sec [   45.564781] xor: using function: arm4regs (1809.200 MB/sec) [   45.745008] raid6: int32x1    134 MB/s [   45.914867] raid6: int32x2    190 MB/s [   46.084865] raid6: int32x4    214 MB/s [   46.254921] raid6: int32x8    194 MB/s [   46.254935] raid6: using algorithm int32x4 (214 MB/s) [   46.254948] raid6: using intx1 recovery algorithm [   46.264504] async_tx: api initialized (async) [   46.312580] md: raid6 personality registered for level 6 [   46.312607] md: raid5 personality registered for level 5 [   46.312619] md: raid4 personality registered for level 4 [   46.329441] device-mapper: ioctl: 4.22.1-ioctl (2012-06-01) initialised: dm-devel@redhat.com [   46.397928] MV-CESA:Fallback driver 'hmac(sha1)' could not be loaded! [   46.397959] alg: hash: Failed to load transform for mv-hmac-sha1: -2 [   46.413874] cryptodev: driver 0.9 loaded. Co można zrobić aby uruchomić QNAPa z danymi jakie posiadał ?
      Pracował w RAID1, więc powinien przynajmniej działać z dyskiem, który nie miał aktualizacji firmware a tylko był wyjęty, sprawdzony pod PC i załadowany ponownie.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.