Skocz do zawartości
Xorfeusz

Lenovo Y580 i AC 7260

Rekomendowane odpowiedzi

Xorfeusz

Witam, zakupiłem kartę AC 7260 lecz mam problem z wgraniem zmodyfikowanego biosu do lapka, czy programem winflash wgra się bez problemu zmodyfikowany bios? Znalazłem tę

    Dodaj odpowiedź w tym temacie, aby wyświetlić ukryty link.
stronę lecz po rejestracji trzeba pisać 5 postów. I teraz nie wiem czy jest inne wyjście czy bęę musiał jakieś bezsensowne posty napisać?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

I teraz nie wiem czy jest inne wyjście czy bęę musiał jakieś bezsensowne posty napisać?

nie było wcześniej takiego ograniczenia :/ może nie tyle bezsensowne ale dołącz się do dyskusji w kilku i będziesz miał możliwość pobierania.  


czy programem winflash wgra się bez problemu zmodyfikowany bios?

w pakiecie z modyfikacją jest od razu aplikacja do aktualizacji z poziomu windows.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

nie było wcześniej takiego ograniczenia :/ może nie tyle bezsensowne ale dołącz się do dyskusji w kilku i będziesz miał możliwość pobierania.  

 

 

w pakiecie z modyfikacją jest od razu aplikacja do aktualizacji z poziomu windows.  

chodzi o aplikację FPTw64? 

 

Posiadam już zmodyfikowany bios o takiej samej nazwie jak oryginalny, udało mi się znaleźć ftpw64 i fpt dos. Lecz nie wiem jak wykorzystać te pliki i czy jeszcze mi czegoś brakuje.

Edytowane przez Xorfeusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@Xorfeusz nie, tam jest aplikacja od lenovo. nie pamiętam dokładnie gdyż robiłem ten update 3 miesiące temu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

@Xorfeusz nie, tam jest aplikacja od lenovo. nie pamiętam dokładnie gdyż robiłem ten update 3 miesiące temu. 

Czyżby chodziło o InsydeFlash?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Czyżby chodziło o InsydeFlash?

dokładnie tak. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

dokładnie tak. 

Tak tylko ze strony techinferno wynika, że jest ona dla wersji 2.xx ja posiadam 8.00 dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

więc musisz użyć wersji 

lenovo-y580-y480-bios-v8.00-5dcn90ww-mod

    Dodaj odpowiedź w tym temacie, aby wyświetlić ukryty link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

więc musisz użyć wersji 

lenovo-y580-y480-bios-v8.00-5dcn90ww-mod

    Dodaj odpowiedź w tym temacie, aby wyświetlić ukryty link.

Tak lecz do tego już potrzebuję bootowalny usb, zgadza się? Bo za pomocą insydeflash wyskakuje mi cały czas błąd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Bo za pomocą insydeflash wyskakuje mi cały czas błąd

niekoniecznie :) podaj treści błędu... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

niekoniecznie :) podaj treści błędu... 

This version of rom file isn't newer than version of bios, jak usunę plik rom jest Rom file not found, nie wiem co zrobić bo zmodowany bios ma rozszerzenie .bin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@Xorfeusz

trzeba rozpakować paczkę z BIOS, otworzyć plik 'platform' i zmienić wyraz RESSEN na RESSDIS i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

Dokładnie tak też robiłem, tylko zmieniałem na RESSDIN, (tak gdzieś wyczytałem) lecz ani jedna ani druga zmiana nic nie zmienia. dalej Rom file not found.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

pobierz odpowiednią paczkę jeszcze raz. przed flash'em zresetuj bios do ustawień fabrycznych, zdejmij hasło jeśli takowe istnieje. Kupiłem Y580 z biosem dla Win7 więc robiłem to na wersji 2.07. Nie mam doświadczenia z wersją 8.0. i nie zapomnij uruchomić plik z uprawnieniami administratora  B)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

pobierz odpowiednią paczkę jeszcze raz. przed flash'em zresetuj bios do ustawień fabrycznych, zdejmij hasło jeśli takowe istnieje. Kupiłem Y580 z biosem dla Win7 więc robiłem to na wersji 2.07. Nie mam doświadczenia z wersją 8.0. i nie zapomnij uruchomić plik z uprawnieniami administratora  B)

Dobra mam zmieniłem jeszcze nazwę pliku który ma aktualizować w pliku platform. Tylko teraz mam taki błąd "EC file size input error"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Tylko teraz mam taki błąd "EC file size input error"

to wskazuje na zły rozmiar pliku biosu. jak uda się go wgrać to nie uruchomisz laptopa :/ 

przyczytaj dokładnie plik readme. musi się wgrać jedynie po zmianie RESSDIN - jak nie to nie próbuj dalej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

Dobra udało się, teraz parę dni testowałem i dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak. Karta na zakresie 5Ghz nie osiąga prędkości 450Mbps mimo, że router(WDR-4300) taką obsługuje. Nie wiem co mam ustawić, a i prędkość internetu, bezpośrednio przy routerze też nie jest taka jak powinna, a zasięg jest na full.

 

W miejscu którym cały czas użytkuję laptopa, czyli jakieś 10m od routera mam zasięg 3-4 kreski, a szybkość jest na poziomie 6-30Mbps i tak skacze. Przy takim zasięgu ta szybkość powinna być chyba większa.

Edytowane przez Xorfeusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Karta na zakresie 5Ghz nie osiąga prędkości 450Mbps mimo, że router(WDR-4300) taką obsługuje

 

ale to jest marketingowa prędkość :/ ile osiągasz w MB/s ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

ale to jest marketingowa prędkość :/ ile osiągasz w MB/s ?

Przy wrzucaniu na dysk zewnętrzny WD My Cloud 2TB waha się między 0.3MB/s-1.7MB/s przy odległości ok. 10 metrów od routera

Bezpośrednio przy routerze jest 6.5MB/s przy szybkości połączenia z routerem 130Mb/s

Ustawienie routera jest na 20Mhz szerokość kanału gdyż na 40 mam gorszy zasięg przy odległości 10m, a po zmianie na 40Mhz połączenie z routerem (bezpośrednio przy nim) jest 300Mb/s i kopiowanie jest wtedy około 20MB/s Czyli prawidłowo. 

 

Lecz problem tkwi w czym innym na telefonie przy tych samych ustawieniach internet działa z max prędkością (mierzone na speedtest) a na laptopie raz z połową tego lub nawet parę kB/s

 
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Ustawienie routera jest na 20Mhz szerokość kanału

to jest główna przyczyna i lepiej nie będzie. gdybyś dysponował routerem AC wtedy masz dodatkowo 80MHz szerokość kanału więc tę prędkości byłyby jeszcze lepsze.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Xorfeusz

Więc, muszę coś fajnego wyszukać, dzięki temat rozwiązany.

  • Nie Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Hictis1935
      Przez Hictis1935
      Witam,
      posiadam router ASUS RT-AC68U, firmware Merlin 380.68_4 i światłowód 600 Mbit/s.
      Przy podłączeniu kabla WAN bezpośrednio do karty sieciowej uzyskuję gwarantowaną prędkość.
      W momencie poprowadzenie sieci przez router, maksymalne osiągi oscylują w granicach 500 Mbit/s.
      CPU Core 1 osiąga 100%, Core 2 jest prawie nie używany.
      QoS, Bandwitch Monitor, Air Control i inne dodatki są off.  W zakładce info WAN i Lan 1 Gbps.
      Próbowałem różne ustawienia w zakłade Switch Control (Enable Jumbo Frame, Spanning-Tree Protocol, NAT Acceleration ON/OFF) ale to nic nie pomaga.
       
      Udało mi się znaleźć informacje, że niektórzy na tym routerze wyciągają prędkości > 900 Mbit/s.
      Proszę  pomoc, lub sugestie co jeszcze mógł bym sprawdzić aby w pełni wykorzystać możliwości ISP.
    • bischop
      Przez bischop
      Hi
      On my router:
      Tomato v1.28.0000 MIPSR2-2.4-123 K26 USB AIO ======================================================== Welcome to the Netgear WNR3500L v2 [TomatoUSB] # uname -a Linux unknown 2.6.22.19 #4 Wed Oct 29 11:33:28 CET 2014 mips GNU/Linux got problem with DDoS attack. From time to time - usually every day between 6 p.m. - 01:00 a.m. - somebody is attacking. I`m not sure he is attacking from only one IP address or many.
      I got no proper rules for my iptables and i`m not sure exacly how to defend from this kind of attack.
      I think this kind of attack is not on TCP but UDP protocol. Why? becouse i think somebody is trying to DDoS my TeamSpeak v3 server behind that router. If TeamSpeak is turned off - there are not DDoS attack at all, my router is alive and not under heavy traffic.
      Using iptables && conntrack got a problem, becouse my iptables rules are not accepted becouse i got no conntrack :
      # iptables -t mangle -A PREROUTING -m conntrack --ctstate INVALID -j DROP iptables v1.3.8: Couldn't load match `conntrack':File not found Try `iptables -h' or 'iptables --help' for more information.  
       
       
      That is weird becouse i think i got it:
      # lsmod | grep conntrack nf_conntrack_h323 37152 0 nf_conntrack_ipv6 14176 3 # modprobe -l | grep conntrack /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/netfilter/nf_conntrack_h323.ko /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/netfilter/nf_conntrack_proto_gre.ko /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/netfilter/nf_conntrack_sip.ko /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/ipv6/netfilter/nf_conntrack_ipv6.ko /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/netfilter/nf_conntrack_ftp.ko /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/netfilter/nf_conntrack_pptp.ko /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/netfilter/nf_conntrack_rtsp.ko So if i got it - i dont know how to load this module for IPv4.
      # ll -a /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/ipv4/ drwxr-xr-x 3 root root 191 Oct 29 2014 ./ drwxr-xr-x 9 root root 105 Oct 29 2014 ../ -rw-r--r-- 1 root root 7704 Oct 29 2014 ah4.ko -rw-r--r-- 1 root root 9288 Oct 29 2014 esp4.ko -rw-r--r-- 1 root root 9160 Oct 29 2014 ipcomp.ko drwxr-xr-x 2 root root 593 Oct 29 2014 netfilter/ -rw-r--r-- 1 root root 5344 Oct 29 2014 tcp_vegas.ko -rw-r--r-- 1 root root 5176 Oct 29 2014 tunnel4.ko -rw-r--r-- 1 root root 3284 Oct 29 2014 xfrm4_mode_beet.ko -rw-r--r-- 1 root root 2388 Oct 29 2014 xfrm4_mode_transport.ko -rw-r--r-- 1 root root 3292 Oct 29 2014 xfrm4_mode_tunnel.ko -rw-r--r-- 1 root root 3956 Oct 29 2014 xfrm4_tunnel.ko  
       modprobe -a /lib/modules/2.6.22.19/kernel/net/ipv4/  <doesnt exist nf_conntrack_ipv4.ko>
       
       
      So my question is how to load conntrack ipv4 to get iptables working with it for udp?
      How to set proper rulez for droppig udp traffic by iptables?
      How to configure my router to defend that DDoS?
       
    • DominikP
      Przez DominikP
      Mam w firmie nowego DS214+, na który wgrana jest baza programu do obsługi warsztatu samochodowego. Według producenta tego programu na serwerze nie działa blokowanie rekordów w Sambie i przez to dwie osoby mogły w każdej chwili poprawiać te same dane i serwer nie protestował. Prowadziło to oczywiście do utraty spójności. Czy da się w jakiś sposób włączyć blokowanie tych rekordów ?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności