Skocz do zawartości
djtc

Problem z dwoma TPLinkami - TL-WA5210

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

djtc

Witam

Posiadam 2 sztuki TL-WA5210

Mam problem ze stabilnością ich pracy.

Były ustawione już jako AP - AP client Adresy przypisane na stałe z puli adresów  serwera brama podana na serwer kanały ustawione te same, jakość połaczenia u clienta pokazywało 100 % moc 65 dBi.

Przez parę godzin działa ok a po paru godzinach client się rozłącza albo AP go wywala, w każdym bądź razie połączenie między nimi ginie,

Pomagało restartowanie obu, ale nie tak ma to być żeby co parę godzin to robić.

Dodam że odległość to 80 metrów.

Jak połączy się to speed test między jednym a drugim tplinkiem pokazuje około 17 Mb/s więc ok.

 

Sprawdziłem też drugi sposób  ustawiłem je w trybie bridge point to point a tu znowu działa na początku ok ale po jakimś czasie pokazuje transfer między nimi 0,13 Mb/s a to już lipa i dodatkowo nie mogę się połączyć przez sieć ze strony routera - serwera z tym od kolegi natomiast test idzie a z jego routerem ustawionym w trybie AP w domu mogę się połącyć bez problemu.

W trybie bridge mogę mieć tylko zabezpieczenie WEP z obu stron bo lepsze nie  jest możliwe do wyboru..

 

Dodam że wszystkie routery i anteny mają na sztywno ustawione adresy IP od x.x.x.1 - x.x.x.5 a od x.x.x.6 router-serwer przydziela resztę automatycznie,

 

Czy miał ktoś takie dolegliwości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

Na pierwszy strzał wyłącz dhcp i poustawiaj z palca bramę, adres i dns.

Jako ciekawostka adresy statyczne ustawia sie poza pulą z dhcp ponieważ może dojść do konfliktu.

Jak to nie pomoże to sprawdź zasilacz w obu punktach. Na przegrzewanie sprzętu raczej nie liczę ale wszystko możliwe. Ostatecznie padł jeden z nich i oddaj do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

Na pierwszy strzał wyłącz dhcp i poustawiaj z palca bramę, adres i dns.

Jako ciekawostka adresy statyczne ustawia sie poza pulą z dhcp ponieważ może dojść do konfliktu.

Jak to nie pomoże to sprawdź zasilacz w obu punktach. Na przegrzewanie sprzętu raczej nie liczę ale wszystko możliwe. Ostatecznie padł jeden z nich i oddaj do serwisu.

Adresy jak już napisałem są przydzielone z poza puli DHCP i są ustawione na stałe w obu antenach bramę mają też ustawioną z palca.

Oba są na zewnątrz ale to nie powinien być problem bo to są urządzenia zewn. a poza tym są pod dachem więc na nie nie pada z góry.

Zasilacz jest podłączony około 6 - 8 m od anteny tzn skrętka od zasilacza ma około 8 metrów do anten.

Jak mam sprawdzić zasilacz ?

bo dla mnie to albo działa albo nie ;)

chyba że prąd może dawać różny , jak tak to jakie powinien mieć parametry.

Edytowane przez djtc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
branetre

Jedyny sposób to zakupienie innego zasilacza POE Chodzi o to że może mieć np. kondesatory popuchnięte Tego nie sprawdzisz bo jak sam napisałeś przez kilka godzin jest ok a potem lega Wiele czynników ma wpływ na takie zachowanie. Bawiłeś się na innych kanałach ?


    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.
;-)

Edytowane przez lud3ik
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

Jedyny sposób to zakupienie innego zasilacza POE Chodzi o to że może mieć np. kondesatory popuchnięte Tego nie sprawdzisz bo jak sam napisałeś przez kilka godzin jest ok a potem lega Wiele czynników ma wpływ na takie zachowanie. Bawiłeś się na innych kanałach ?

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.
;-)

Też się bawiłem na innych kanałach ale kanał 10 jest czysty u mnie a najwięcej są używane 1 , 6 13 i 11 czasem zaobserwowałem 8 od kogoś.

A jażeli chodzi o strefę Fresnela to na odległości 70 - 80 m ma ona raczej małe znaczenie bo na lini mamy dosłownie jedną gałązkę od sąsiada i to nawet nie wiem czy mieści się w tej strefie a na tak małym dystansie to ten promień ma około 80 cm więc mało.

W sprawie zasilacza to to jest nówka sprzęt więc mogę reklamować.

Dzwoniłem do TP-Linka i też stwierdzili że najprawdopodobniej uszkodzona jedna z anten ale najlepiej odesłać obie razem do serwisu. Dodatkowo zalecili włączenie ping watch dog. ale przy moim problemie to się raczej nie sprawdzi bo u mnie częściej jest spadek z normalnego transferu na 0,13 Mb/s więc połączenie jest i się nie zrestartuje.

Edytowane przez djtc
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
edi

Również mam ten problem z TL-WA5210, przez kilka dni jest ok wszytko ładnie stanilnie gra. A czasem zaczenie przerywać brak łącznośći i tak przez cały dzień. Jest bardzo denerwujące, doprowadza człowieka do szału. Sprzęt mam od kilku tygodniu, a problem zacząc się kilka dni temu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Maciek90
      Przez Maciek90
      Mam problem z tym routerem a mianowicie z aplikacją download master. Po podpięciu dysku pod usb klikam "zainstaluj" w zakładce aplikacja usb. Wszystko przebiega pomyślnie, aplikacja się instaluje i na końcu wyświetla komunikat "uruchom download master". Po kliknięciu odsyła mnie ponownie do strony logowania, co jak wczytałem w instrukcji jest rzeczą normalną. Niestety tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę się zalogować bo wyskakuje komunikat o błędnym haśle lub nazwie użytkownika. Dane logowania wpisuję oczywiście dobre, bo powinny być takie same jak do całego panelu routera. Dodam jeszcze, że robiłem reset do fabrycznych i sprawdzałem inne nośniki i sytuacja się powtarza. Ktoś coś na to poradzi?
    • nonamed
      Przez nonamed
      Witajcie, proszę o pomoc. Mam problem z połączeniem się z NAS mając zestawione połączenie VPN z serwerem Synology.
      1.  Na telefonie komórkowym mam aktywne połączenie VPN L2TP do mojego serwera Synology (xxxx.synology.me) (telefon iphone w sieci orange),
      2.  Będąc w sieci LTE nawiązuję z powodzeniem połączenie VPN na moim telefonie,
      3. Z komórki próbuję się dostać do serwera NAS korzystając z aplikacji FileExplorer lub FileBrowserGO <- aplikacja umożliwiająca przeglądanie plików w folderach sieciowych etc.
      4. Niestety próba połączenia z serwerem jest nieudana (timeout) - w aplikacji jest ustawiony port 445 (próbowałem innych ale bez efektów):

      Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link. Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.
      Trochę rozkładam ręce bo nie wiem co może być nie tak. Korzystałem z Kreatora konfiguracji portów EZ-Internet gdzie zaznaczyłem wszystkie usługi, ale to nic nie daje:
      Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.
      Mój serwer NAS Synology w ustawieniach routera ma zarezerwowany adres ip 192.168.0.105 . Porty są przekierowane dla tego adresu... Mój router to ASUS RT-AC58U . W konfiguracji routera tak wyglądają moje przekierowania portów:
      Destination     Proto. Port range  Redirect to     Local port ALL             TCP    5000        192.168.0.105   5000       ALL             TCP    5001        192.168.0.105   5001       ALL             TCP    80          192.168.0.105   80         ALL             TCP    443         192.168.0.105   443       ALL             UDP    500         192.168.0.105   500       ALL             UDP    1701        192.168.0.105   1701       ALL             UDP    4500        192.168.0.105   4500       ALL             UDP    137         192.168.0.105   137       ALL             UDP    138         192.168.0.105   138       ALL             TCP    134         192.168.0.105   134       ALL             UDP    134         192.168.0.105   134       ALL             TCP    445         192.168.0.105   445       ALL             UDP    445         192.168.0.105   445       ALL             TCP    16881       192.168.0.105   16881     ALL             UDP    16881       192.168.0.105   16881     ALL             TCP    3261        192.168.0.105   3261       ALL             TCP    60342       192.168.0.105   873       ALL             TCP    3263        192.168.0.105   3263       ALL             TCP    3240        192.168.0.105   3240       ALL             TCP    3241        192.168.0.105   3241       ALL             TCP    3242        192.168.0.105   3242       ALL             TCP    3243        192.168.0.105   3243       ALL             TCP    3244        192.168.0.105   3244       ALL             TCP    3245        192.168.0.105   3245       ALL             TCP    3246        192.168.0.105   3246       ALL             TCP    3247        192.168.0.105   3247       ALL             TCP    3248        192.168.0.105   3248       ALL             TCP    3249        192.168.0.105   3249       ALL             TCP    3250        192.168.0.105   3250       ALL             TCP    3251        192.168.0.105   3251       ALL             TCP    3252        192.168.0.105   3252       ALL             TCP    3253        192.168.0.105   3253       ALL             TCP    3254        192.168.0.105   3254       ALL             TCP    3255        192.168.0.105   3255       ALL             TCP    3256        192.168.0.105   3256       ALL             TCP    3257        192.168.0.105   3257       ALL             TCP    3258        192.168.0.105   3258       ALL             TCP    3259        192.168.0.105   3259       ALL             UDP    60343       192.168.0.105   123       ALL             TCP    60344       192.168.0.105   5000       ALL             TCP    60345       192.168.0.105   5001       ALL             TCP    60346       192.168.0.105   80         ALL             TCP    60347       192.168.0.105   443       ALL             TCP    55001       192.168.0.105   55001     ALL             TCP    55002       192.168.0.105   55002     ALL             TCP    6690        192.168.0.105   6690       ALL             TCP    6881        192.168.0.105   6881       ALL             UDP    6881        192.168.0.105   6881       ALL             TCP    4662        192.168.0.105   4662       ALL             UDP    4672        192.168.0.105   4672       ALL             TCP    9025        192.168.0.105   9025       ALL             TCP    9026        192.168.0.105   9026       ALL             TCP    9027        192.168.0.105   9027       ALL             TCP    9028        192.168.0.105   9028       ALL             TCP    9029        192.168.0.105   9029       ALL             TCP    9030        192.168.0.105   9030       ALL             TCP    9031        192.168.0.105   9031       ALL             TCP    9032        192.168.0.105   9032       ALL             TCP    9033        192.168.0.105   9033       ALL             TCP    9034        192.168.0.105   9034       ALL             TCP    9035        192.168.0.105   9035       ALL             TCP    9036        192.168.0.105   9036       ALL             TCP    9037        192.168.0.105   9037       ALL             TCP    9038        192.168.0.105   9038       ALL             TCP    9039        192.168.0.105   9039       ALL             TCP    9040        192.168.0.105   9040       ALL             TCP    1723        192.168.0.105   1723       ALL             UDP    1194        192.168.0.105   1194       ALL             UDP    60348       192.168.0.105   1701       ALL             UDP    60349       192.168.0.105   500       ALL             UDP    60350       192.168.0.105   4500       ALL             TCP    60351       192.168.0.105   21         ALL             TCP    60352       192.168.0.105   548       ALL             TCP    60353       192.168.0.105   137       ALL             TCP    60354       192.168.0.105   138       ALL             TCP    60355       192.168.0.105   139       ALL             TCP    60356       192.168.0.105   445       ALL             UDP    60357       192.168.0.105   137       ALL             UDP    60358       192.168.0.105   138       ALL             UDP    60359       192.168.0.105   139       ALL             UDP    60360       192.168.0.105   445       ALL             TCP    60361       192.168.0.105   111       ALL             TCP    60362       192.168.0.105   892       ALL             TCP    2049        192.168.0.105   2049       ALL             UDP    60363       192.168.0.105   111       ALL             UDP    60364       192.168.0.105   892       ALL             UDP    2049        192.168.0.105   2049       ALL             TCP    60365       192.168.0.105   22         ALL             TCP    60366       192.168.0.105   23         Wykonałem również test przekirerowania portów w DSM i wygląda że wszystko powinno być ok...:

      Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.  
      Jakieś pomysły o co chodzi? Będę wdzięczny za pomoc i sugestie.
       
    • Hictis1935
      Przez Hictis1935
      Witam,
      posiadam router ASUS RT-AC68U, firmware Merlin 380.68_4 i światłowód 600 Mbit/s.
      Przy podłączeniu kabla WAN bezpośrednio do karty sieciowej uzyskuję gwarantowaną prędkość.
      W momencie poprowadzenie sieci przez router, maksymalne osiągi oscylują w granicach 500 Mbit/s.
      CPU Core 1 osiąga 100%, Core 2 jest prawie nie używany.
      QoS, Bandwitch Monitor, Air Control i inne dodatki są off.  W zakładce info WAN i Lan 1 Gbps.
      Próbowałem różne ustawienia w zakłade Switch Control (Enable Jumbo Frame, Spanning-Tree Protocol, NAT Acceleration ON/OFF) ale to nic nie pomaga.
       
      Udało mi się znaleźć informacje, że niektórzy na tym routerze wyciągają prędkości > 900 Mbit/s.
      Proszę  pomoc, lub sugestie co jeszcze mógł bym sprawdzić aby w pełni wykorzystać możliwości ISP.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.