Skocz do zawartości
djtc

Asus RT-AC68U oraz 2 x TL-WA5210 Problem

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

djtc

Witam mam sieć domową ustawioną na routerze ASUS RT-AC68U z Merlinem na pokładzie i wysyłam sygnał z domu do sąsiada za pomocą dwóch TPLinków TL-WA5210


ASUS serwer    -----kabel lan ---- TPLink 1 Access Point ---- TPLink 2 Access Point Client
Oba mają przypisane adresy z puli mojej sieci i wszystko ok śmiga transfer między nimi jak testuję to na poziomie 15 - 16 Mb/s więc przy 2,4 G jest to OK.

Problem pojawia się natomiast wtedy jak po jakim czasie (domyślam się że po czasie dzierżawy) TPLink 2 zostaje rozłączony i już nie ponawia połączenia nie może się połączyć do momenty aż nie zrestartuję TP LINKA 1 , a czasami muszę zrobić restart ASUSA
Czy jest możliwość wyłączenia czasów dzierżawy chociaż dla kilku urządzeń bo przy włączonym DHCP zawsze czas dzierżawy jest, chyba że czegoś nie widzę.
Mało tego czasami po restarcie zmniejsza się w nich transfer do 0,13 Mb/s a to już lipa.

Drugie pytanie
Od wymiany routera na model RT-AC68U, a dodam że wcześniej miałem RT-N66U zaobserwowałem problemy z Uploadem tzn jak podłączam kompa bezpośrednio do anteny od dostawcy PPPoE i włączam test prędkości i DL i UL są OK tzn 10 Mb/s oraz 8Mb/s a jak puszczam przez router to upload mocno zaniża max to 5,5 Mb/s. Nie wiem czy to też wina AUSA ale na poprzednim modelu jak odpalałem na smartphonie speedtest.net to testy szły ok a teraz przechodzi test ping i DL a na UL się wiesza i wyświetla problem z siecią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
:)


Drugie pytanie

 

prawdopodobnie przyczyną może być

ASUS RT-AC68U z Merlinem na pokładzie
 

wgraj fabryczny FW i sprawdź. Nie korzystam z Merlina ze względu na takie klocki - czasami się zdarzają a OFW tej przypadłości nie ma. 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

OKi dzięki za podpowiedź , Merlina wgrałem tylko dlatego że mogę przypisać nazwy hosta dla urządzeń podłączonych do routera które jaki ma adres i mac oraz co to za urządzenie.

 

@house A czy może wiesz czy DD-WRT ma również taką przypadłość co Merlin.

Czy na chwilę obecną radzisz wgrać OFW.

Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
nie sprawdzałem jeszcze ddwrt na ac68u. sprawdziłem jedynie na r7000 (bardzo podobny sprzęt) i nie powiem aby wszystko działało bezproblemowo. Jeśli na OFW zadziała prawidłowo to będziesz znał przyczynę - jeśli nie będziemy szukać rozwiązania w innym miejscu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k
wgraj fabryczny FW i sprawdź. Nie korzystam z Merlina ze względu na takie klocki - czasami się zdarzają a OFW tej przypadłości nie ma.

No właśnie, tu jest dobre pytanie: która to funkcjonalność może powodować w Merlinie takie sytuacje? Jest to mocno zastanawiające zważywszy na to ze jednak Merlin nie grzebie  kodzie, a dodaje funkcje...hmmm.

Edytowane przez grz3si3k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Jest to mocno zastanawiające zważywszy na to ze jednak Merlin nie grzebie  kodzie, a dodaje funkcje...hmmm.

a jak wyjaśnisz, że WiFi na merlinie dostaje czkawki a na OFW wszystko działa bezbłędnie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

Też to zaobserwowałem - problemy z wifi.

Zastanawiam się tylko dlaczego ASUS nie chce wprowadzić nazw hosta dla przypisanych adresów IP po mac żeby ułatwić rozpoznawanie urządzeń.

 

A swoją drogą

Jak chcę wysłać sygnał do sąsiada i podłączyć go do mojej sieci mamy dwie te same anteny TL-WA5210 oraz on ma router ustawiony za anteną w trybie AP

 

to lepiej ustawić anteny w trybie

AP -- AP client

czy może

bridge point to point

 czy jakaś inna metoda.


No właśnie, tu jest dobre pytanie: która to funkcjonalność może powodować w Merlinie takie sytuacje? Jest to mocno zastanawiające zważywszy na to ze jednak Merlin nie grzebie kodzie, a dodaje funkcje...hmmm.

 

A może w kodzie jest jakiś haczyk który porównuje kod i jak coś się nie zgadza to celowo wprowadza jakieś małe błędy żeby nie zmieniać ich fw.

Może należało by te źródła od a do z prześledzić?

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k
a jak wyjaśnisz, że WiFi na merlinie dostaje czkawki a na OFW wszystko działa bezbłędnie ?

No tutaj to nie jest dobry przykład zważywszy na moje osiągi na OFW jak i na Merlinie .. są takie same :lol: i tak samo złe

Edytowane przez grz3si3k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

to lepiej ustawić anteny w trybie AP -- AP client czy może bridge point to point  czy jakaś inna metoda.

ap client - to emulacja karty wifi. bridge point it point zastępuje kawałek kabla pomiędzy AP. wds to forwarder otrzymanego sygnału.

No tutaj to nie jest dobry przykład zważywszy na moje osiągi na OFW jak i na Merlinie .. są takie same i tak samo złe

jak wykluczysz uszkodzenie sprzetu to będziesz wyjątkiem. przynajmniej o 2 osób potwierdzone jest lepsze działanie OFW.
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k

jak wykluczysz uszkodzenie sprzetu to będziesz wyjątkiem

zobaczymy jak dostane nowy ....

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

ap client - to emulacja karty wifi. bridge point it point zastępuje kawałek kabla pomiędzy AP. wds to forwarder otrzymanego sygnału.

To może lepiej ustawić u mnie point to point bridge może problemów z rozłączaniem nie będzie bo AP - AP client jak się rozłączy druga strona to potem muszę Asusa restartować żeby znowu działało.Asus ma WDS TPLink też tylko jak trzeba to w obu tplinkach ustawić bo jak w AP client włączę WDS to nie łączy się z AP bo w AP nie mam opcji WDS 

 

zobaczymy jak dostane nowy ....

To rozumię że reklamowałeś te problemy z wifi, może więc i ja tak będę musiał robić ale najpierw testy na OFW bo Merlin u mnie najwidoczniej nie sprawdza zgodnie z wcześniejszymi postami.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k

To rozumię że reklamowałeś te problemy z wifi, może więc i ja tak będę musiał robić ale najpierw testy na OFW bo Merlin u mnie najwidoczniej nie sprawdza zgodnie z wcześniejszymi postami.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

A mam pytanie czy może ktoś z Was już się kontaktował z supportem w celu dodania np nazwy hostów przy ręcznie przypisywanych adresach do mac bo to jest trochę dziwne że w innych routerach takie pola na nazwy są obecne. I powiedzcie mi czy np warto ustawić wszystkie adresy na stałe w routerze a tylko część przydzielana po dhcp i czy wtedy te z dhcp będą miały czasy dzierżawy?

np

mam 20 urządzeń z przypisanymi adresami przez router według tabeli którą podałem

czyli 192.168.1.2 - 192.168.1.20

ale x.x.x.2 do x.x.x.5 to są AP-y i anteny a reszta to tunery tv konsola i kino domowe oraz telefony i tablety oraz kompy.

 

Jak ustawię żeby DHCP przydzielało adresy od 192.168.0.6 - 192.168.0.30 to wtedy te pierwsze mi nie odpowiadały czy one muszą mieć też na stałe przypisane adresy?

Powiedzmy że te pierwsze 5 urządzeń musi chodzić non toper bez dzierżaw bo potem kłopoty mam w szczególności z tymi antenami a dokładniej z tą po drugiej stronie bo nie jest połączona po kablu, z tą po kablu nie mam problemów.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
ustaw pulę na x.x.x.2 do x.x.x.30, wpisy static w dhcp wykluczą adresy x.x.x.2 do x.x.x.5 z przypisywania dzierżawy innym host'om a faktycznie ustaw je ręcznie na każdym.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

@house No właśnie teraz tak ustawiłem i pulę rozdawania adresów przez DHCP ustawiłem od x.x.x.6 do x.x.x.30 i to chyba też powinno śmigać bo mam teraz OFW a nie Merlina tylko szkoda że nazw nie można przypisać heh.

Sorki że nie daję plusów ale jeszcze nie mogę ;)

Edytowane przez djtc
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
bardziej mi chodziło o ustawienie szerszej puli wraz z adresami APeków. wtedy dając static na dhcp wykluczasz ich adresy z dystrybucji a i tak ustawiasz je z tzw palca. nazwy dodają się na OFW poprawnie i ile skonfigurujesz prawidłowo router jako serwer WINS dla klientów.  


Sorki że nie daję plusów ale jeszcze nie mogę ;)

plusy są dla Was nie dla mnie :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

plusy są dla Was nie dla mnie :D

Ale za dobre rady można podziękować ;)


@djtc bardziej mi chodziło o ustawienie szerszej puli wraz z adresami APeków. wtedy dając static na dhcp wykluczasz ich adresy z dystrybucji a i tak ustawiasz je z tzw palca. nazwy dodają się na OFW poprawnie i ile skonfigurujesz prawidłowo router jako serwer WINS dla klientów.

 

Tzn co muszę wpisać w Server WINS bo jest tam takie okno.?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Dnia 5.02.2014 o 08:13, djtc napisał:
Tzn co muszę wpisać w Server WINS bo jest tam takie okno.?

w Advanced_DHCP_Content.asp ustaw 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

w Advanced_AiDisk_others.asp ustaw "

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

wtedy dhcp będzie publikował adres wins klientom, widoczność w grupie roboczej się polepszy a nazwy będą rozpoznawane poprawnie. 

openit_1391936337__2014-02-09_095828.png

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
djtc

Dzięki @house

poustawiam i sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • lycone
      Przez lycone
      Przeprowadziłem się do nowego domu. Kupiłem Asusa RT-AC86U, który stoi w garażu (gniazdo z internetu tam jest niestety). Zasięg na dole w salonie (garaż za ścianą) jest w porządku, ale na piętrze prawie nie ma Wi-Fi. Router ma problem, żeby przebić się przez strop. Myślałem, aby dokupić drugiego Asusa i podłączyć go do skrętki na piętrze, aby działał w AiMesh. Ewentualnie zamiast niego kupić 2x Ubiquiti i wyłączyć wifi w tym Asusie i postawić 1 szt Ubiquiti w salonie na dole i 1 szt na piętrze. To drugie rozwiązanie jest droższe i moje pytanie brzmi czy uzyskam jakąś przewagę między 2x Asus? 
       
      Mam w domu około 8 urządzeń podłączonych kablem i 25 - 30 urządzeń na WiFi. 
    • Paul
      Przez Paul
      Witam jak w temacie nie moge sie połączyć z siecią 5G modem można raczej wykluczyć firmware był wgrany 377,380 i teraz mam najnowszy 384.7 a pozatym na laptopie karta z intela ac działa bez problemu
      Ustawienia w routerze kanał czy 44 czy 48 to samo kanał auto nie wykrywa sieci 80mhz ustawione na sztywno
      PCE AC68 sterownik broadcom 7.35.317.3 to samo pobrałem z strony asusa i zaktualizowałem sam sterownik do wersji 7.35.351.0 ten sam efekt
      w właściwosciach sterownika opcje zaawansowane jedynie co mam zmienione to
      20/40 Coexistance Wartosc Disable
      2G Bandwidth Capability Wartosc 2.4G 20/40 Mhz = to musze mieć tak ustawione bo gdy dam na 20mhz to po 2.4ghz max 50mg wyciągam a jak ustawie 20/40mhz to 100mb
      40mhz Intolerant Wartosc Disable
      Po wgraniu najnowszego softu do routera zresetowałem ustawienia  i jedyne co zmieniłem to wyłączyłem WPS
      Przedtem korzystałem z tych ustawień podanych na stronie nie wiem czy jakoś polepszają
      https://aivboh.wordpress.com/2017/06/04/tuning-the-asus-wireless-router-to-best-performance/
    • Kojot77
      Przez Kojot77
      Witam wszystkich,
      Posiadam DS216j, 2x WD RED 6 TB, 2 osobne wolumeny, lacze 300/20 Mb/s od Vectry, RT2600ac (zakupiony ostatnio po waszych opiniach ). Komputer po WiFi bez problemu sciaga pliki pelna szerokosia lącza.  Problem polega na tym, ze Transmission nie wykorzystuje lacze na full przy sciaganiu, wysylanie jest ok. Szczytowe osiagi to 120 Mb/s ktore obserwuje na NASie oraz routerze, bo Transmission Remote GUI "dlawi sie" i poki torrent sie nie sciagnie praktycznie nie odpowiada. W trakcie sciagana bez problemu loguje sie z WAN na NAS oraz router. NAS z routerem polaczone gigabitem (nawet wymienilem przewod ostatnio). Jak ogranicze sciaganie w samym transmission do 80-90 Mb/s to RemoteGUI dziala ok. Myslalem ze to moj staruszek Netgear sie nei wyrabial na zakretach, ale niestety na RT2600ac jest to samo. Wiec obstawiam ze to cos z samym transmission jest nie halo tylko nie moge sie dogrzebac co.  Spotkal sie ktos z takim cudem? Jakies podpowiedzi gdzie szukac?
       
      Pozdrawiam

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.