Skocz do zawartości
Darius121

ASUS AC68 + AC56 kopiowanie do NAS

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Darius121

Pierwszy post na forum, tak więc Witam wszystkich.

 

Posiadam, zakupiony w grudniu zestaw, który był testowany, firmware wgrany oryginalny, dostępny oficjalnie (mogę sprawdzić numer firmware).

 

Między routerem a kartą jest około 3-4 metrów (bez żadnych ścian itp.). Przeważnie kopiuje dane z komputera (Laptop i5, windows 8) do NAS (Zyxel NSA320), NAS jest podłączony do routera kablem, połączenie 1Gb/s. Do tej pory raz (nie wiem jak to się stało) udało mi się osiągnąć zapis na NAS około 40 MB/s a przeważnie jest to około 22-28 MB/s. W stosunku do opisanej recenzji osiągi są chyba trochę słabe. 

 

Proszę o pomoc w "przyspieszeniu".

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Między routerem a kartą jest około 3-4 metrów

jaka karta ? ac68u z jakim FW ? jakie pasmo i szerokość kanału WiFi ?

 

W stosunku do opisanej recenzji osiągi są chyba trochę słabe. 

w stosunku do zapisu na dysku usb 3.0 podpiętego do routera tak, ale może nsa-320 takie ma osiągi. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Darius121

Router firmware 3.0.0.4.374_379

Karta taka jak w recenzji tj.ASUS USB-AC56 sterownik 1023.6.225.2013,

 

Szerokość kanału ustawiona na routerze 80 mhz , kanał 44, kanał rozszerzony automat, WPA2-Personal. Chodzi oczywiście o transfer do NAS nie na dysk UBS

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

FW nie najświeższe więc zaktualizuj do

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.
. Co prawda otagowana jako beta ale działa bardzo dobrze pod względem wydajności WiFi.

 

Chodzi oczywiście o transfer do NAS nie na dysk UBS

 

jak na Marvell 6281 1200 MHz to transfery na poziomie 22-28 MB/s nie są jakimiś zaniżonymi wartościami. jeśli to transfer wielu małych plików to ok. 40MB/s może osiągnąłeś na dużym pojedynczym pliku ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Darius121

Być może to był pojedyńczy plik. Czyli mam rozumieć że to normalne wartości w przypadku tego serwera i chipsetu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jak najbardziej. NSA310 osiągał max 15MB/s więc twoje wartości są moim zdaniem poprawne. jak jest z odczytem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Darius121

A jeżeli po kablu (kiedy połączę laptopa do routera po gigabicie) transfer jest z tego co sprawdzałem około 50 MB/s. To nie powinno być podobnie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

To nie powinno być podobnie ?

nie :) kabel i WiFi to 2 różne rzeczy. na kablu nie masz zakłóceń które mają wpływ na jakość połączenia. zaktualizuj FW w routerze do bety którą podlinkowałem wyżej i sprawdź czy coś to zmieniło.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Darius121

nie :) kabel i WiFi to 2 różne rzeczy. na kablu nie masz zakłóceń które mają wpływ na jakość połączenia. zaktualizuj FW w routerze do bety którą podlinkowałem wyżej i sprawdź czy coś to zmieniło.  

To potrzebuje chwilki na upgrade. Do usłyszenia, :-)

 

Pytanie co do upgrade z pliku: trzeba rozpakować czy wgrywamy zipa? 

Edytowane przez Darius121

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Dnia 9.01.2014 o 17:12, Darius121 napisał:
Pytanie co do upgrade z pliku: trzeba rozpakować czy wgrywamy zipa? 

po rozpakowaniu wgrywasz plik FW_RT_AC68U_3004374501.trx

openit_1389284452__2014-01-09_172024.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Darius121

W miedzyczasie zdążyłem wgrać. Teraz postestuje i dam znać czy coś się zmieniło. Dziękuje za pomoc.

W miedzyczasie zdążyłem wgrać. Teraz postestuje i dam znać czy coś się zmieniło. Dziękuje za pomoc.

Wydaje, mi się że nic się nie zmieniło w transferach. Więc chyba ten typ tak ma.
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Wydaje, mi się że nic się nie zmieniło w transferach. Więc chyba ten typ tak ma.

Niestety tak. Ale to i tak jest bardzo przyzwoity wynik :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • szyjac
      Przez szyjac
      Witam wszystkich.
      Tak, ja we wszystkim muszę zmienić oprogramowanie, nawet w samochodzie.
      ...
      Ostatnio miałem Gargoylle na TPL-WDR4300, niestety ze względu na niską jakość sieci propagowanej przez ten router postanowiłem dokonać zmian i w domu pojawił się RT-AC58U.
      Jakość sieci zadowalająca, niestety mnie brakowało  statystyk z Gargoylle.
      Postanowiłem zaryzykować i ze stron o których wyżej wspomniano zainstalowałem LEDE.
       
      Wybrałem najprostszy wariant instalacji czyli plik stock2lede.trx jako aktualizacja oficjalnego softu, potem aktualizacja LEDE plikiem openwrt-r1283-f176f1f-ipq806x-asus_rt-ac58u-squashfs-sysupgrade.tar.
      Obydwa kroki aktualizacji poprzez interfejs web routera.
       
      Jak narazie jestem zachwycony, w ok godzinkę ogarnąłem konfiguracje, przekierowania portów i wszystko co miałem ustawione na oryginalnym sofcie.
      Teraz router jest po ok 3h od aktualizacji i działa, nie wiem co może niedomagać, skrajności nie testowałem bo nie było kiedy.
      Oczywiście interface web jest teraz po angielsku.
       
      Jak upłynie trochę czasu będę mógł powiedzieć więcej.
      PS - również nie biorę odpowiedzialności za czyjeś błędy, aktualizacje robiłem po KABLU nie wifi.
    • Maciek90
      Przez Maciek90
      Mam problem z tym routerem a mianowicie z aplikacją download master. Po podpięciu dysku pod usb klikam "zainstaluj" w zakładce aplikacja usb. Wszystko przebiega pomyślnie, aplikacja się instaluje i na końcu wyświetla komunikat "uruchom download master". Po kliknięciu odsyła mnie ponownie do strony logowania, co jak wczytałem w instrukcji jest rzeczą normalną. Niestety tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę się zalogować bo wyskakuje komunikat o błędnym haśle lub nazwie użytkownika. Dane logowania wpisuję oczywiście dobre, bo powinny być takie same jak do całego panelu routera. Dodam jeszcze, że robiłem reset do fabrycznych i sprawdzałem inne nośniki i sytuacja się powtarza. Ktoś coś na to poradzi?
    • matthies
      Przez matthies
      Hej
      rozważam zakup tego routera bardzo poważnie. Pytanie tylko czy ktoś może potwierdzić jego działanie z modemami USB?
      Mam Huawei E3372s w wersji HiLink.

      Inna sprawa, w podobnej cenie i z podobnymi funkcjami znalazłem też Fritz 4040. Porównywał ktoś może te dwa urządzenia?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.