Jump to content
house

NETGEAR R7000 vs ASUS RT-AC68U

Rate this topic

Recommended Posts

house

Jeden z naszych użytkowników @DarioX7 dyskutował ostatnio na forum dd-wrt z kimś twierdzącym, że NETGEAR R7000 "kicks the Asus badly" - konkretnie RT-AC68U. Tak się złożyło, że miałem na chwilę dostęp do R7000 który recenzowałem kilka miesięcy temu.
openit_1389112570__cam00119.jpg
Od czasu recenzji NETGEAR wprowadził nową wersję FW 1.0.2.194 która miała rozwiązać wszystkie zauważone problemy i pozwolić R7000 dzierżyć laur zwycięstwa :12_slight_smile:
openit_1389455330__2014-01-07_175525.pngopenit_1389455335__2014-01-07_180128.png

I tak sie stało :12_slight_smile: Wskazującym na nierzetelność moich testów był nie kto inny jak <<KONG>> który od dłuższego czasu zajmuje się przystosowaniem DD-WRT dla urządzeń NETGEAR. Twierdził, że użycie przez ASUSA modułu paragon-ntfs jest niemiarodajne na NTFS i za wzór stawiał test ze smallnetbuilder. Zasugerował aby przeprowadzić go za pomocą NAS Performance Tester w 5-krotnej pętli wykorzystując 4000MB danych oraz system plików EXT4.
Do testów użyłem dysku WD My Passport 1TB USB 3.0 (WDBBEP0010BBK-EESN).

Wydajność USB
NAS Performance Tester - USB 3.0 NTFS Średni zapis: Średni odczyt:
ASUS RT-AC68U 40,11 MB/s 54,33 MB/s
NETGEAR R7000 42,58 MB/s 65,27 MB/s
 
NAS Performance Tester - USB 3.0 EXT4 Średni zapis: Średni odczyt:
ASUS RT-AC68U 37,24 MB/s 48,96 MB/s
NETGEAR R7000 36,85 MB/s 61,55 MB/s
 
NAS Performance Tester - USB 2.0 EXT4 Średni zapis: Średni odczyt:
ASUS RT-AC68U 15,69 MB/s 28,20 MB/s
NETGEAR R7000 25,69 MB/s 29,08 MB/s
 
SMB/CIFS - USB 3.0 NTFS odczyt: zapis:
ASUS RT-AC68U 52,3 MB/s 42,7 MB/s
NETGEAR R7000 59,5 MB/s 39,4 MB/s
 
SMB/CIFS - USB 3.0 EXT4 odczyt: zapis:
ASUS RT-AC68U 57 MB/s 37,7 MB/s
NETGEAR R7000 64,6 MB/s 38 MB/s
 
SMB/CIFS - USB 2.0 EXT4 odczyt: zapis:
ASUS RT-AC68U 24,2 MB/s 21,6 MB/s
NETGEAR R7000 26,5 MB/s 26,1 MB/s

Różnica jest znacząca i zauważalna. Szkoda tylko, że nie wiadomo kiedy R7000 trafi do sprzedaży gdyż planowana jest już od listopada zeszłego roku :///*
Dodatkowo na szybko zrobiłem porównanie wydajności interfejsów radiowych za pomocą JPERF:

openit_1389458794__2014-01-11_161341.png

Alternatywne FW
Postanowiłem sprawdzić, jak na R7000 sprawuje się DD-WRT. Do tego celu użyłem wersji SVN revision 23325M kompilowanej przez "Kong" dostępnej na portalu myopenrouter  :
openit_1389810038__2014-01-15_181103.png
Na początek poprzez NETGEAR GENIE należy wgrać tzw initial flash, dostępny pod adresem : http://www.desipro.de/ddwrt/K3-AC-Arm/Initial/
Po wgraniu w/w pliku należy przywrócić ustawienia do wartości "fabrycznych" i wgrać najnowszą dostępną wersję poprzez interfejs DD-WRT:
openit_1389810291__factory.pngopenit_1389810296__upgrade_progress.png
Po kilku minutach mogłem zabrać się za zabawę :
openit_1389810579__2014-01-15_182041.pngopenit_1389810569__2014-01-15_181155.pngopenit_1389810574__2014-01-15_181430.png
  • Pasmo 2,4GHz - 40MHz szerokość kanału :

Kopiowanie pliku z serwera Synology DS713plus - odległość 7 metrów przez 1 ścianę:

openit_1389811171__ddwrt_24g_download.pnopenit_1389811176__ddwrt_24g_upload.png

Parametry połączenia :

bin/iperf.exe -c 192.168.1.5 -P 1 -i 1 -p 5001 -f m -t 10
------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.1.5, TCP port 5001
TCP window size: 0.06 MByte (default)
------------------------------------------------------------
[184] local 192.168.1.2 port 54696 connected with 192.168.1.5 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[184] 0.0- 1.0 sec 16.4 MBytes 138 Mbits/sec
[184] 1.0- 2.0 sec 16.7 MBytes 140 Mbits/sec
[184] 2.0- 3.0 sec 15.9 MBytes 134 Mbits/sec
[184] 3.0- 4.0 sec 16.5 MBytes 138 Mbits/sec
[184] 4.0- 5.0 sec 16.0 MBytes 134 Mbits/sec
[184] 5.0- 6.0 sec 16.2 MBytes 136 Mbits/sec
[184] 6.0- 7.0 sec 16.5 MBytes 138 Mbits/sec
[184] 7.0- 8.0 sec 16.7 MBytes 140 Mbits/sec
[184] 8.0- 9.0 sec 16.3 MBytes 137 Mbits/sec
[184] 9.0-10.0 sec 16.6 MBytes 139 Mbits/sec
[184] 0.0-10.0 sec 164 MBytes 137 Mbits/sec
Done.

openit_1389812834__jperf24g_graph.pngopenit_1389812839__2014-01-15_185513.png

  • Pasmo 5GHz - 80MHz szerokość kanału :

Na tym polu niestety sukcesu brak :( Nie ważne jak bym konfigurował interfejs WL1 to transfery które osiągnąłem maksymalnie oscylowały na poziomie 30Mb/s :///*

Co o tym myślicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
DarioX7

@DarioX7 - postaram się w weekend zrobić test USB 3.0 na ext4.

trzymam kciuki :good:

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@DarioX7 za który model ? zaktualizowałem pierwszy post o wyniki  B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
DarioX7

Cóż nie spodziewałem się takiego obrotu spraw :p, wcześniejsze twoje testy innego zwyciężczynie wskazywały. Widać nie ocenia się książkę po okładce :|

Edited by DarioX7
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

wcześniejsze twoje testy innego zwyciężczynie wskazywały

dokładnie, jednak aktualizacja FW dodała mu skrzydeł :)

Widać nie ocenia się książko po okładce :|

co nie zmienia faktu, że jego wygląd jest co najmniej "dziwny" ;-) przy drugim podejściu jeszcze bardziej mi się nie podoba.

Dotarło do mnie info od naszego partnera, że R7000 będzie dostępny na dniach w cenie adekwatnej do nowej ceny RT-AC68U którą ASUS wprowadzi po wyczerpaniu się zapasów na rynku :(

//edit:

zaktualizowałem w pierwszym poście info o DD-WRT

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Panowie ze smallnetbuilder porównali ponownie w/w sprzęt :12_slight_smile:

You do not have the required permissions to view the link content.

Odnoszę wrażenie, że otrzymałem zupełnie inny sprzęt w takim samym brandem :12_slight_smile: ale różniący się od tego który otrzymali oni :12_slight_smile:

Kombinuję PCE-AC68 aby porównać działanie  ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

  • Pasmo 5GHz - 6 metrów przez 1 ścianę
You do not have the required permissions to display the content of the code field.

openit_1393263003__2014-02-24_181234.pngopenit_1393263009__2014-02-24_181110.pngopenit_1393262998__3328863447.png

openit_1393263014__2014-02-24_170414.pngopenit_1393263018__2014-02-24_170538.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  
    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?
    • Stefano007
      By Stefano007
      Witam,
      mam kartę sieciową ASUS USB-AC51 i wszystko działało poprawnie, ale nagle coś się zepsuło. Nie mogę podłączyć się do sieci domowej. Inne urządzenia, telefony, tablet, laptopy mogą się podłączyć, ale mój komputer stacjonarny nie. Mogę połączyć się z innymi sieciami np. z hotspotu z telefonu, ale nie z tą jedną moją domową. Co dziwne jak podepnę ją do laptopa to mogę się połączyć z siecią bez problemu. Przeinstalowałem sterowniki, ale nic nie pomogło.
      Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.