Skocz do zawartości
grz3si3k

Problem z wybudzaniem serwera po zaniku prądu

Rekomendowane odpowiedzi

grz3si3k    29
grz3si3k

Witam

DN2800MT płyta z Atomem, zasilacz PicoPsu, od jakiegoś czasu po zaniku prądu (a było ich ostatnio sporo) serwer nie wstaje. Trzeba go włączać guziczkiem na obudowie.

Dioda na płycie się świeci, w bios ustawione jest "Włączanie po zaniku napięcia"

Raz wstaje , raz nie i diabli wiedzą z jakiego powodu.Możliwe jest że nie za bardzo rozumiem metodę działania PicoPsu, jak mi ktoś to wyjaśni, będę wdzięczny, nie jestem elektronikiem.

 

Co gorsza próbuje ją wybudzić za pomocą WakeOnLan, ale chyba nie pamiętam czy ustawiłem w biosie opcję ( sprawdzę jak będę w domu).

Edytowane przez grz3si3k

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1385
house

pierwszy link w google - 

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

zobacz ostatni post, picopsu jest przyczyną.


a tak btw -

DN2800MT , zasilacz PicoPsu
 ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1385
house

Raz wstaje , raz nie i diabli wiedzą z jakiego powodu

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k    29
grz3si3k

Hmmm wyciąganie zwory, jakoś na razie chyba się nie pokuszę, ale jest ciekawostka. Jak robię testy z wyłączeniem prądu to zawsze się podnosi, i to mnie nurtuje, dlaczego skoro robiąc testy wstaje, a jak w rzeczywistości jest zanik energii-NIE ?

Kolejna sprawa to WakeOnLan, powinien go obudzić, a mimo to nie wstaje. 

 

Dziwne, panie , dziwne.... 

 

edit:

Okazuje się że płyta obsługuje wybudzanie w opcjach S3/S4 więc powinna się wzbudzać po odcięciu zasilania 

    Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Edytowane przez grz3si3k

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1385
house

Okazuje się że płyta obsługuje wybudzanie w opcjach S3/S4

oczywiście, że obsługuje - miałem ją na OMV i działało prawidłowo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k    29
grz3si3k

oczywiście, że obsługuje - miałem ją na OMV i działało prawidłowo.

no i to jest pytanie: dlaczego nie zadziałało ?  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k    29
grz3si3k

generalnie od tych zaników prądu padł mi dysk 720 GB  :DD

Zaopatrzenie się w UPS (jakaś używka) leczy temat 

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1385
house

Rzeczywiście - jeśli notujesz skoki zasilania to warto chronić sprzęt dodatkowym obwodem z podtrzymaniem zasilania. Kwestia tylko w jakiej kondycji są używane ogniwa w UPS'ach.

Ostatni zonk z zasilaniem zanotowałem u siebie mniej więcej 9 miesięcy temu ale wiadomo strzeżonego... :)

O.T.

a teraz publicznie - witam ponownie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
grz3si3k    29
grz3si3k
Kwestia tylko w jakiej kondycji są używane ogniwa w UPS'ach.

 

Generalne bateria trzyma ruter + nas około 2h, więc wystarczy. Jedna rzecz jest ważna: zabezpiecza przed przepięciami

 

O.T.

a teraz publicznie - witam ponownie :)

 

czasami się wraca 

Edytowane przez grz3si3k
  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • DominikP
      Przez DominikP
      Mam w firmie nowego DS214+, na który wgrana jest baza programu do obsługi warsztatu samochodowego. Według producenta tego programu na serwerze nie działa blokowanie rekordów w Sambie i przez to dwie osoby mogły w każdej chwili poprawiać te same dane i serwer nie protestował. Prowadziło to oczywiście do utraty spójności. Czy da się w jakiś sposób włączyć blokowanie tych rekordów ?
    • Daniel zaw
      Przez Daniel zaw
      WITAM WSZYSTKICH
      Zainstalowałem prestashop ale mam problem z widzialnością witryny z zewnątrz - cały czas server chce przekierować na adres wewnętrzny a nie domenę..... , może ktoś wie gdzie mam szukać? 
      może ktoś zmontuje jakis filmik instruktarzowy instalacji Prestashop na Synology!!
       
      Czy ktoś może  pomóc? 
    • cyberbob32
      Przez cyberbob32
      Witam wpadł mi dziś w ręce NETGEAR ReadyNAS 516 RN51600 uszkodzony. Urządzenie przestało działać, tj. włącza się, wyłącza kilka razy, później jest 'włączone', ale nie ma dostępu do niego przez sieć, reset do domyślnych ustawień nie pomaga wiatraki cały czas chodzą na pełnych obrotach Mial ktoś taki problem. Wygląda  najprawdopodobniej uszkodzenie firmware/biosu. 
  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

Openitforum

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności