Skocz do zawartości
Piotr33x

RT-AC68U + Intel WirelessAC 7260

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr33x    4
Piotr33x

Witam wszystkich,

Zachęcony powyższą recenzją nabyłem AC68U oraz dwie karty intel ac 7260 do dwóch laptopów (Win 8.1 i Win 7). Całość miała  zastąpić  N66U działającego razem z intelem 6300 i Killerem N1103. Do routera mam podłączony Nas DS710+ a na świat łącze 250Mbit/s. Zmiana sprzętu miała na celu zwiększenie transferów z Synka po Wifi do jednego z laptopów (odległość ok 3,5 m bez ścian od routera) oraz poprawienie zasięgu i połączenia z drugim laptopem ( jedna ściana , odległość 5 m). Niestety wymiana sprzętu  pogorszyła.  Na N66U(Merlin, sieć 5GHz 40Mhz ) miałem transfery z NAS-a ok 26 MB/s, zarówno pobieranie jak wysyłanie.

Teraz nie mogę przekroczyć 20 MB/s (laptop Win8.1) i 21 MB/s (laptop Win 7) zarówno z NAS-a jak dysku podpiętego do AC68U. Oczywiście w przypadku kart AC  7260 sieć 5 GHz 80Mhz.  Próbowałem wszystkich dostępnych firmware od Asusa i Merlina (zawsze czyściłem nvram i wszystko ustawiałem od nowa) i jeśli widziałem różnice miedzy różnymi wersjami oprogramowania to nigdy nie mogłem dorównać osiągom N66U.

Więc pytam się gdzie jest to 802.11ac? Czy mam uszkodzony router czy trafiły mi się dwie uszkodzone karty? Może coś źle ustawiam?

 

Pozdrawiam,

Piotr

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

@Piotr33x, mam ac68u, mam ds713 plus ale obecnie kartę jedynie intel 2200. W przyszłym tygodniu będę miał wireless-ac 7260 to będę mógł pokazać jak jest u mnie.

miałem transfery z NAS-a ok 26 MB/s, zarówno pobieranie jak wysyłanie

uwierzę jeśli dotyczyło to karty Bigfoot killer, co do intela 6300 to średnio w to wierzę bo centrino zawsze miało problemy z broadcom'em. ładnie zestawia link ale transfery takie sobie. na killer 1103 i n66u osiągałem max 22MB/s w smb/cifs.

 

Więc pytam się gdzie jest to 802.11ac?

ac68u z kartami z recenzji (edimax i asus - obie na usb 3.0) bez problemu osiągały wydajność prawie 2-krotnie większą od "N-ki"

moim zdaniem zonk z kartami intela, jak dostanę swoją to potwierdzę lub zaprzeczę... magistrala mpcie lub OS chyba nie ma nic do rzeczy.

btw- obecnie używam FW 3.0.0.4.374_371 od Asusa który okazał się być zdecydowanie lepszy od produkcji merlina 3.0.0.4_374.34_2 (problem z nat loopback) oraz 3.0.0.4_374.35_alpha3 (gorsze parametry linku i wydajność radia, bzdury w wykresach Traffic Manager - mylił interfejsy wl 0,1 z wan)

 

Czy mam uszkodzony router czy trafiły mi się dwie uszkodzone karty? Może coś źle ustawiam?

poczekaj kilka dni - kartę kupiłem w UK i czekam na przesyłkę... Dam Ci znać jak jest u mnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Piotr33x    4
Piotr33x

uwierzę jeśli dotyczyło to karty Bigfoot killer, co do intela 6300 to średnio w to wierzę bo centrino zawsze miało problemy z broadcom'em. ładnie zestawia link ale transfery takie sobie. na killer 1103 i n66u osiągałem max 22MB/s w smb/cifs.

 

U mnie Intel osiągał troszkę lepsze transfery niż Killer. Nawet z poprzednim routerem E4200 transfery były powyżej 20 MB/s.

Niestety po aktualizacji win 8 do win 8.1 intel zaczął wariować i pojawił się Killer a 6300 powędrował do drugiego laptopa z win7(poprzednio był w nim intel 5100).

 

btw- obecnie używam FW 3.0.0.4.374_371

 

Też na nim pozostałem. Może z czasem Merlin dopracuje swój soft.

 

poczekaj kilka dni - kartę kupiłem w UK i czekam na przesyłkę... Dam Ci znać jak jest u mnie.

 

Czekam na test.

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

Karta dziś dotarła. sprawdziłem ją na ostatniej wersji sterowników ze strony Intel :

openit_1385657439__2013-11-28_172921.png

Więc u mnie sprawa wygląda tak :

RT-AC68U z FW 3.0.0.4.374_371 - 6 metrów od router'a przez 1 ścianę. Klient to Lenovo Y580 z ac7260, kopiowanie pliku z Synology DS713 plus.

  • Pasmo 2,4GHz (40MHz szerokość kanału):

openit_1385657867__asu24g_ac7260_downloaopenit_1385657872__asu24g_ac7260_upload.

openit_1385658176__asus24g_ac7260_linkst

  • Pasmo 5GHz (80MHz szerokość kanału):

openit_1385657878__asus5g_ac7260_downloaopenit_1385657883__asus5g_ac7260_upload.

openit_1385658170__asus5g_ac7260_linksta

Moim zdaniem wynik jest świetny biorąc pod uwagę rozmiar karty (half mini-pcie), brak wystającego "czopka" usb z laptopa, różnica w wydajności względem poprzedniej mojej karty oraz cenę :12_slight_smile: Zapłaciłem za nią niecałe 29 funtów z przesyłką. Karty dostępne są poza granicami naszego kraju od około czerwca - u nas jeszcze nigdzie w ofercie jej nie widziałem (może poza laptopami xnote).

thx @tamtosiamto za pomoc ;)

openit_1386845166__cam00073.jpgopenit_1386845173__cam00074.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

odejmując ścianę jako przeszkodę (urządzenia widzą się bez przeszkód w odległości 6m)

  • Pasmo 5GHz (80MHz szerokość kanału):

openit_1385666589__2013-11-28_202146.pngopenit_1385666841__uploa.png

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Piotr33x    4
Piotr33x

house muszę przyznać że wyniki są rewelacyjne, na takie liczyłem dokonując wymiany sprzętu. Dobrze wiedzieć że AC7260  dogaduje się z AC68U, tylko nadal nie wiem dlaczego u mnie nie osiągam, w odległości 3m od routera, takich wyników jak Ty przez ścianę. Też próbowałem najnowszych sterowników ze strony intela, niestety bez zmian. Jakie masz ustawienia 5 GHz na routerze i czy coś zmieniałeś w ustawieniach karty WIFI?  Coraz bardziej skłaniam się do tego że mam wadliwy router:-( Przecież nie mogłem trafić dwóch wadliwych kart WIFI.

 

Pozdrawiam,

Piotr

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house

Jakie masz ustawienia 5 GHz na routerze

Wireless Mode- N+AC, Channel bandwidth- 80MHz, Control Channel - Auto,Reducing USB 3.0 interference - Enable. Za dużo nie zmieniałem.

 

coś zmieniałeś w ustawieniach karty WIFI?

nie, jedynie szerokość pasma na auto oraz preferowane pasmo na 5GHz.

 

mam wadliwy router

nie wykluczone, że tak jest. jeśli próbowałeś 2 laptopów, 2 kart i nadal jest tak samo to zapewne coś mu dolega. U mnie 29MB/s poszło or razu, jeszcze na sterowniku z windows update.

aktualizacja na najnowszy "proset" dała 34MB/s.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Piotr33x    4
Piotr33x

Witam,

Trochę powalczyłem ze sprzętem i skończyło się na tym że postawiłem od nowa system na jednym z laptopów.

Okazało się to połowicznym strzałem w dziesiątkę. Wyniki jakie osiągnąłem z 3 metrów bez ścian to:

NAS1.jpg

Z DL jestem bardzo zadowolony ale nie bardzo wiem dlaczego mam taki słaby UL:-(

Wynik ten osiągnąłem na najnowszych sterach Intela i podobny wynik miałem też na sterach świeżo zainstalowanego systemu.

Jednak dzisiaj w nocy WIN 8.1 sam postanowił sobie zaktualizować sterowniki do karty WIFI i na sterach z września ponownie

miałem transfer w okolicy 23 Mb/s. Instalacja sterowników od Intela przywróciła osiągi jak  po świeżej instalacji systemu.

Jeśli dzisiaj znajdę czas to pobawię się nowym Merlinem, może poprawi się UL.

Dnia 29.11.2013 o 06:41, house napisał:

Wireless Mode- N+AC, Channel bandwidth- 80MHz, Control Channel - Auto,Reducing USB 3.0 interference - Enable. Za dużo nie zmieniałem.

Na zagranicznych forach czytałem że użytkownicy mają ustawione kanały dla 5Ghz powyzej150, dlaczego ja mam wybór tylko : 39;40;44;48 ?

  • Lubię to 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
house    1389
house
Dnia 1.12.2013 o 08:51, Piotr33x napisał:

Jednak dzisiaj w nocy WIN 8.1 sam postanowił sobie zaktualizować sterowniki do karty WIFI i na sterach z września ponownie miałem transfer w okolicy 23 Mb/s

 zawsze możesz to wyłączyć :

openit_1385889903__2013-12-01_102419.png

Dnia 1.12.2013 o 08:51, Piotr33x napisał:

czytałem że użytkownicy mają ustawione kanały dla 5Ghz powyzej150, dlaczego ja mam wybór tylko : 39;40;44;48

ja też tak mam, ale jeśli ustawię powyżej 40 to telefon nie widzi mi sieci. gdzie czytaleś o kanale powyżej 150 ? forum smallnetbuilder ?

obecnie wygląda to tak :

admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# wl -i eth2 country
DE (EU/13) GERMANY
admin@RT-AC68U:/tmp/home/root# wl -i eth2 channels
36 40 44 48

zawsze może to zmienić z konsoli :

nvram set wl1_country_code=US
nvram set wl1_country=US
nvram set wl1_channel=157(?)
nvram commit
wlconf eth2 down
wlconf eth2 up

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Podobna zawartość

    • DominikP
      Przez DominikP
      Mam w firmie nowego DS214+, na który wgrana jest baza programu do obsługi warsztatu samochodowego. Według producenta tego programu na serwerze nie działa blokowanie rekordów w Sambie i przez to dwie osoby mogły w każdej chwili poprawiać te same dane i serwer nie protestował. Prowadziło to oczywiście do utraty spójności. Czy da się w jakiś sposób włączyć blokowanie tych rekordów ?
    • house
      Przez house
      Co byście powiedzieli na takie rozwiązanie - 4G-AC68U ? 
       
      Więcej informacji : 
      Dodaj reakcję lub odpowiedz w tym temacie, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
    • house
      Przez house

Openitforum

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności