Skocz do zawartości
Lutek

RT-AC86U - czasami wyłącza się jedno z pasm WiFi

Rekomendowane odpowiedzi

Lutek
Napisano (edytowane)

Ostatnio już 2-3x zrobiło się tak a Merlin 384.9, ze wyłączyło się któreś z pasm np 2,4Ghz a 5Ghz chodziło lub odwrotnie (używam Smart Connect). Na początku myślałem, ze spowodowane włączoną funkcja harmonogramu wyłączającą 2.4Ghz w godzinach 3-6 ale nie, bo po dezaktywacji tej usługi po kilku dniach znów wyłączyło mi 5Ghz. Wygląda to tak, ze dane pasmo nie działa, lampka na obudowie jest zgaszona i wszytko wraca do normy po wyłączeniu zasilania routera i ponownym włączeniu. 
Czy spotkał się ktoś z takim objawem?

Edytowane przez Lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Łukasz Socha

Tak, dokładnie przedwczoraj wcięło mi 5ghz, ten sam soft.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lutek
1 minutę temu, Łukasz Socha napisał:

Tak, dokładnie przedwczoraj wcięło mi 5ghz, ten sam soft.

Od 3 dni jadę na alfie 384.10 i na razie nie wyłączyło się na razie...ale zobaczymy

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Łukasz Socha

To moj drugi 86u, w poprzednim z chińskiej dystrybucji wyłączało sieć 2,4G aż ta umarła kompletnie.

obecny egzemplarz był stabilny jak skała przez wiele miesięcy, jak zobaczyłem, ze nic się nie łączy z siecią 5G to od razu zainicjowałem go od zera. Teraz działa, ale już stresik mam, bo raz podobna historia się zdarzyła.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Banzaj

Walczę z podobnym problemem od paru dni. 5GHz jest widziane przez wszystkie urządzenia, co jakiś czas da się z nim podłączyć, ale połączenie znika po kilku minutach i przez kilka godzin nie da się nawiązać go ponownie. 2,4GHz równocześnie działa bez problemu. Robiłem downgrade firmware'u, niestety nie pomogło, wyłączałem wszystkie usługi poza 5GHz i ustawiałem statyczną adresację, również nic z tego. Co ciekawe, zauważyłem, że po otwarciu sieci 5GHz (usunięcie uwierzytelnienia) mogę się za każdym razem połączyć z WiFi, jednak nie mam dalej dostępu Internetu. Też obserwujecie takie zachowanie? Chętnie oddałbym sprzęt na gwarancję, ale pochodzi z chińskiej dystrybucji i raczej mam marne szanse, że uda się to zrealizować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Łukasz Socha

Miastem tak jak piszesz z siecią 2,4 z Chin właśnie.

jak kupowałeś z gearbest to masz duże szanse.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Banzaj

Akurat Joybuy, może być gorzej. Pytanie, odzyskałeś pieniądze czy dostałeś sprzęt? Ja wolałbym nowy router niż zwrot za sprzęt kupiony na promocji od którego jeszcze musiałem zapłacić VAT u celników.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Łukasz Socha
2 godziny temu, Banzaj napisał:

Akurat Joybuy, może być gorzej. Pytanie, odzyskałeś pieniądze czy dostałeś sprzęt? Ja wolałbym nowy router niż zwrot za sprzęt kupiony na promocji od którego jeszcze musiałem zapłacić VAT u celników.

U mnie się pomylili i przysłali kolejny router za darmo. Po sprzedaży obu sztuk wyszedłem na mały plusik.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lutek

Wy piszecie o zupełnie innych przypadku. U mnie jak działa interface (czytaj działa nadajnik) WiFi 2.4 czy 5Ghz to zawsze się łączy. Po prostu czasami wyłączał sie interface tak jak bym go wyłączył w ustawieniach routera - jakbym opcję "Uruchom radio" ustawił na nie.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Łukasz Socha

Tak właśnie miałem ostatnio 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Banzaj

U mnie faktycznie sytuacja jest inna, właściwie nie miałem przypadku, żeby całkowicie znikało pasmo.

 

Łukasz, jak wyglądała procedura w GB? Mnie poprosili o nagranie filmiku żeby pokazać o co chodzi. Gdyby skończyło się dosyłką nowego routera to byłoby świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Łukasz Socha

Opis usterki, chyba właśnie filmik kazali dosłać i dostałem po akceptacji wady trzy opcje:

-zwrot całej kasy, ale musiałbym in wysłać router do Hiszpanii i jeszcze zmieścić się w 45 dniach co było niemożliwe,

-zwrot 50% kasy na portfel w GB i zatrzymanie uszkodzonej sztuki,

-zatrzymanie uszkodzonego i rabat na nowy router.

 

po kilku dniach zobaczyłem, że w panelu rma jest info o wysyłce towaru??? I za kilka tygodni dotarł nowy do Polski. Nic nie płaciłem, nigdy się nie upomnieli o nic. Fart

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • xPatryQ
      Przez xPatryQ
      Witam,
       
      Posiadam router DASAN H640GW i chciałbym stworzyć dwie osobne sieci tzn. aby jedna była 2.4ghz a druga 5.0ghz (WiFi), czy ktoś krok po kroku może mi pokazać jak to dokładnie skonfigurować aby działało tak jak należy. Nigdy się tym nie bawiłem a chciałbym aby to działało i żeby mój telefon Huawei Mate 20 Lite łączył się z siecią 5.0ghz.
      Poniżej SS z panelu routera

    • OpenITbot
      Przez  OpenITbot
      Zobacz plik Intel PROSet/Wireless Software
      The Intel® PROSet/Wireless Software or Intel® PROSet/Wireless WiFi Software is the name of the package that includes the Wi-Fi drivers and some other software components for Intel Wireless Adapters.
      Dodający &nbspOpenITbot Dodano 08.02.2019 Kategoria Karty sieciowe  
    • ramzes99
      Przez ramzes99
      Witam wszystkich na forum.
      Mam router Asus RT-AC86U. Do firmware 384.6 mogłem używać dwóch domen przypisanych do mojego adresu IP. W konfiguracji DDNS w nazwie hosta oddzielałem je po prostu przecinkiem, np. domena1.dyndns.org,domena2.dyndns.org
      Obie domeny są na serwerze dyndns.org i obie mam na swoim koncie (ten sam user i pass do konta). Od kolejnych aktualizacji firmware ASUSa nie mogę wpisać po przecinku drugiej domeny. Działa tylko pierwsza. Czy jest obecnie jakiś inny sposób na dodanie kolejnej domeny?
      dziękuję za pomoc

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.