Skocz do zawartości
Lutek

Asus RT-AC86U - pokazuje Static IP mimo, że jest ustawione Auto IP (DHCP)

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Lutek

Dzień dobry,
Spotkałem się z dziwnym zjawiskiem i to już drugi raz w ciągu 10 dni. Telewizor Samsung UE40ES8000 podłączony przez WiFi. Opcja IP w TV ustawiona na automatyczny, podobnie w routerze włączone DHCP, brak skojarzenia MAC z IP, a mimo to w urządzeniach podłączonych dla routera pokazuje Static, a nie DHCP. Reset routera nic nie pomaga wyłączenie i włączenie TV także nic nie daje i za każdym razem mam to samo. Sytuacja znika dopiero po wyłączeniu opcji "Odblokuj ręczny przydział" i ponownym jej włączeniu. 
Jak dotąd taka sytuacja zdarzyła się 2x i za każdym razem w przypadku tego TV.
Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją?

Edytowane przez Lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lutek

Uzupełniając chciałbym dodać, że wyczyściłem nvram, wgrałem nowy firmware, wyczyściłem nvram, przywróciłem ustawienia fabryczne routera i po tym wszystkim ten telewizor jak się łączy do AC86U to router pokazuje static choć i w routerze i w TV jest ustawione na auto DHCP - bardzo dziwna sprawa.
Jakieś pomysły co może być przyczyną?

Edytowane przez Lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Może sam TV ? Kiedyś ktoś coś pisał o "dziwnych" zachowaniach smarttv od Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lutek

Ja w tym TV wymieniałem kilka lat temu kartę sieciową WiFi bo padła ale nie miałem z nim innych problemów. Dzisiaj wystartował i wyświetla się DHCP. Ale inna dziwna sprawa, że zachowuje się jakby miał priorytet pasma 2,4 nad pasmem 5.0 (przy smart connect) choć działa i w jednym i drugim paśmie.
Spróbuję zrobić reset telewizora do ustawień fabrycznych i zobaczymy jaki to da rezultat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
33 minuty temu, Lutek napisał:

Ale inna dziwna sprawa, że zachowuje się jakby miał priorytet pasma 2,4 nad pasmem 5.0 (przy smart connect) choć działa i w jednym i drugim paśmie.

pasmo 2,4 GHz przez przeszkody charakteryzuje się lepszym sygnałem w porównaniu do 5 GHz. Przestaw router bliżej telewizora i zobacz jak się zachowa link.  

Mam smarttv LG który również skacze po pasmach w smartconnect, ale oglądając Netflixa nie zastanawiam się nad tym, dopóki jakość obrazu jest w porządku. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lutek
2 godziny temu, house napisał:

pasmo 2,4 GHz przez przeszkody charakteryzuje się lepszym sygnałem w porównaniu do 5 GHz. Przestaw router bliżej telewizora i zobacz jak się zachowa link.  

Mam smarttv LG który również skacze po pasmach w smartconnect, ale oglądając Netflixa nie zastanawiam się nad tym, dopóki jakość obrazu jest w porządku. 

Z mały ale można powiedzieć, ze stoją w jednym pokoju. TV stoi w rogu salonu (24mkw) a po przekątnej jest z nim połączony przedpokój  bez ścian i drzwi gdzie jakieś 1,5 od salonu stoi router. Realnie między nimi jest 6,5m. Sygnał od 5Ghz jest na max.  Dla przykładu po drugiej stronie mieszkania mam telefon S 7 Edge z sygnałem 50% (wg wskazań w routerze) i łapie 5Ghz. Wg mie jest to dziwne...

 

UPDATE: Zrobiłem ten Factory Reset z poziomu menu serwisowego i po konfiguracji sieci ustawił się na 5Ghz ale po wyłączeniu jest znów te 2.4 :( 
Co do adresu IP to na razie jest DHCP ale poobserwuję jeszcze jakiś czas....

Edytowane przez Lutek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lutek

Dzisiaj wgrałem testowo Asuswrt-Merlin 384.8_2 i znów Static. Musi to być chyba fiksacja telewizora bo tu zmieniałem firmware, i na kilku w tym i fabrycznym i Merlin pojawia się to dziwne zjawisko...

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Dziq83
      Przez Dziq83
      Cześć Wszystkim,
       
      od kilku lat posiadam router ASUS RT-AC87U i jestem (byłem) z niego bardzo zadowolony.
      Od ponad roku mieszkam w domu i przerzuciłem się z sieci osiedlowej na LTE i tutaj pojawił się problem, podłączyłem modem LTE po USB do routera.
      Internet działa w miarę szybko ale niestety co 3-5 minut rozłącza połączenie WAN, po chwili ponownie się łączy i znowu działa jakiś czas i rozłącza.
      Stwierdziłem, że to wina modelu USB i kilka dni temu kupiłem router Huawei B525 z wbudowanym modemem LTE, podłączyłem go kablem LAN do gniazda WAN w ASUSie.
       
      I tutaj niespodzianka, połączenie WAN dalej jest rozłączane, praktycznie dokładnie tak samo jak wcześniejszej.
      Sprawdzałem połączenie na samym B525 i jest OK nie rozłącza.
       
      Do Asusa wgrałem najnowszy soft, nic to nie zmieniło, wgrałem soft Asuswrt-Merlin to też nie rozwiązało problemu.
      Przywróciłem ustawienia fabryczne, konfigurując urządzenie od zera ale to też nie rozwiązało problemu.
       
      Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że rozłączanie połączenia z netem występuje na dwóch osobnych portach, tj. USB (sprawdzałem oba) oraz WAN.
       
      Prośba o jakieś wskazówki czy też pomoc w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu tego problemu.
       
      Pozdr.
       
    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Asuswrt-merlin is a customized version of Asus's firmware. The goal is to provide bugfixes and minor enhancements to Asus's firmware, with also 
      a few occasional feature additions.  This is done while retaining the look and feel of the original firmware, and also ensuring that the two codebases remain close enough so it will remain possible to keep up with any new features brought by Asus in the original firmware.
      This project's goal is NOT to develop yet another firmware filled with many features that are rarely used by home users - that is already covered by other excellent projects such as Tomato or DD-WRT. This more conservative approach will also help ensuring the highest level of stability possible.  Priority is given to stability over performance, and performance over features.
      Supported devices are:
      RT-N66U RT-AC66U RT-AC56U RT-AC66U_B1 (use the RT-AC68U firmware) RT-AC68U, RT-AC68P, RT-AC68UF (including HW revision C1 and E1) RT-AC86U RT-AC2900 (use the RT-AC86U firmware) RT-AC1900 & RT-AC1900P (use the RT-AC68U firmware) RT-AC3200 RT-AC87U RT-AC88U RT-AC3100 RT-AC5300 RT-AX88U
      http://asuswrt.lostrealm.ca/
    • Seeker_PL
      Przez Seeker_PL
      Cześć,
       
      Mam problem z przekierowanie portów na Routerze Asus RT-AC 5300. firmware Asuswrt-Merlin 384.7_2
      Na poprzednim modelu Asusa ta konfiguracja działała dokładnie z takimi ustawieniami. 
      Przekierowanie nie działa dla wszystkich moich urządzeń w sieci. 
       
      DDNS ustwiony
      Próbowałem włączć/wyłączyć UPnP support, nie pomogło
      Wszystkie urządzenia w sieci mają ustawione stałe IP
      Dostęp do Routera z WAN jest zablokowany
      Cokolwiek nie ustawię ciągle mam wszystkie porty zamknięte
       
      macie jakiś pomysł?
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.