Skocz do zawartości
lycone

Wydajność Transmission w DS918+

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

lycone
W dniu 5.03.2018 o 21:02, house napisał:

w samym zapisie i odczycie via SMB zysku nie ma praktycznie żadnego. Zdecydowanie lepiej działa za to obsługa aplikacji w NAS - np przeglądanie bardzo dużej kolekcji zdjęć (mam 50 GB w photo station i działa wszystko rewelacyjnie), bardzo duża responsywność interfejsu, zapis torrentów w transmission przy dużej ilości seedów (cache zapisu na dysku ssd niweluje problem zbyt dużej ilości operacji I/O i użycia CPU).

dobry wybór i świetna baza dodatkowego oprogramowania.

Dzisiaj podłączyłem kupione dzięki Tobie i innym moje DS918+. Jest to mój pierwszy NAS, więc trochę czasu spędzę na forum zanim wszystko opanuję :) W każdym razie do rzeczy. Zainstalowałem Transmission i trochę się zawiodłem, bo maksymalny transfer opiewał na 15 - 20 MB/s. Do tego był bardzo chwiejny od nawet 10 MB/s do właśnie 20 MB/s. Już zacząłem szukać SSD jako Cache, ale spróbowałem Deluge i tutaj transfery na tych samych plikach spokojnie wynoszą ponad 50 - 60 MB/s przy takim samym lub tylko trochę wyższym zużyciu CPU. Ilość opcji również na plus względem Transmission. Dla kogoś kto okazjonalnie używa torrent pewnie wystarczy, ale jak ktoś trochę bardziej siedzi w temacie to jednak Deluge lepiej się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Da się jakoś poprawić responsywność w DS918+ przy 4x8TB? SSD już tam nie dołożę. Chyba, że cache SSD zrobi podobną robotę?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
12 godzin temu, lycone napisał:

Ilość opcji również na plus względem Transmission

transmission konfiguruje się poprzez plik settings.json a nie interfejs webgui : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

12 godzin temu, lycone napisał:

Zainstalowałem Transmission i trochę się zawiodłem, bo maksymalny transfer opiewał na 15 - 20 MB/s. Do tego był bardzo chwiejny od nawet 10 MB/s do właśnie 20 MB/s.

trzeba pogrzebać w ustawieniach. sprawdzić poprawność przekierowania portu na zewnątrz itp. nie mam takich problemów z transmission :

2018-11-04_092307.thumb.png.22b76058e6f6f3003fb72f1b6977f318.png

1 godzinę temu, lycone napisał:

Da się jakoś poprawić responsywność w DS918+ przy 4x8TB? SSD już tam nie dołożę. Chyba, że cache SSD zrobi podobną robotę?

tak, dokładając ssd cache dla zapisu poprawi się wydajność również i dla tego pakietu. Nie wiem czy jest sens skoro deluge załatwiło sprawę. Prawdą jest, że Deluge sprawniej pobiera torrenty praktycznie od samego startu, szybciej nawiązuje połączenia z peer'ami i ogólnie rzecz biorąc może wydawać się wydajniejsze jednak transmission (moim zdaniem) jest zdecydowanie sprawniejsze w nabijaniu ratio i seedowaniu. A o to chyba bardziej chodzi :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Port mam odblokowany. To nie jest problem. Możliwe, że chodzi o cache. Ciężko powiedzieć, ale transfer skakał tak jakby coś nie dawało rady, a zasoby CPU i RAM ledwo ruszone. W każdym razie są jakieś wady Deluge, że mam kombinować coś z Transmission czy dać sobie spokój i tyle?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

spróbuj zmienić w konfiguracji parametr 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

jeżeli to nie pomoże, to zostań z deluge.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Odkryłem dzisiaj, że NAS cały czas pracuje nad "sprawdzaniem parzystości". Od wczoraj do dzisiaj zeszło jedynie 35%. Jest tam informacja, że może mieć to wpływ na wydajność systemu. Jak się skończy to wtedy pobawię się ustawieniami klientów torrent. Teraz tylko ubolewam nad wydajnością 1Gb/s, bo przerzucanie obecnej biblioteki mediów trwa nieskończoność.

Edytowane przez lycone
  • Ałć! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Zatrzymaj inne operacje dyskowe (jak zapis danych bądź konwersja miniatur w photostation) wtedy sprawdzanie szybciej się zakończy a wydajność wróci do normalnego poziomu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Nie wiem jak zmienić ustawienia. Potrzebuję do tego jakąś aplikację, aby edytować ten plik konfiguracyjny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

tak, na początek zainstaluj to:

następnie dodaj w konfiguracji aplikacji na końcu taki wpis :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

zatrzymaj pakiet transmission w Centrum aplikacji (w przeciwnym przypadku zmiany w konfiguracji nie zostaną zapisane) i zmień odpowiednie opcje, zapisz i uruchom pakiet ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Zainstalowałem program, włączyłem i nie wiem co dalej. Jak otworzyć ten plik konfiguracyjny? Nie potrafię go nigdzie znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

tak w skrócie :

2018-11-06_180056.thumb.png.7e3e85c6e8948c0d47d513db51fd67df.png2018-11-06_180138.thumb.png.14c39a6f7d7cc4e7d5bf4b76bcc148e4.png2018-11-06_180233.thumb.png.c4c1b6c059e76bde3c9866c43215c5be.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Działa. Dziękuję. Mam jeszcze kilka pytań, w tym problem z certyfikatem od Lets Encypt, ale to jutro napiszę wszystko na spokojnie.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
12 godzin temu, lycone napisał:

Mam jeszcze kilka pytań, w tym problem z certyfikatem od Lets Encypt,

a co z nim jest nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone
11 godzin temu, house napisał:

a co z nim jest nie tak ?

Nie działa u mnie. Włączyłem HTTPS (Sieć/Ustawienia DSM), ale w Chrome wyświetla się, że połączenie nie jest bezpieczne. Przy próbie uzyskania certyfikatu godnie z tym (FAQ od Synology); 

 

Gdy klikam na końcu ZASTOSUJ, to cały czas widnieje Przetwarzanie przez kilka minut i potem wyskakuje informacja, że się nie udało i mam się ponownie zalogować. Założyłem domenę synology.me i e-mail z tej domeny, który tam wpisałem.

 

EDIT:

Udało się. Problemem był zamknięty port 80 w Routerze ASUS. Pytanie teraz czy mam zostawić ten port przekierowany czy po uzyskaniu certyfikatu mogę usunąć przekierowanie?

 

2. Druga sprawa to co lepiej wybrać w tworzeniu LAG: Adaptive Load Balancing czy IEEE 802.3ad Dynamic Link Aggregation? Wybrałem tą drugą opcję, bo mój Switch ją wspiera, ale nie jestem pewny czy to dobry wybór. Gdybym wiedział, że nie potrzebuję Switcha, który wspiera LAG to wybrałbym coś o połowę tańszego zamiast Netgear gs108tv2, chyba, że rzeczywiście ta ten dynamiczny LAG jest lepszy. W ustawieniach sieci pojawiło się Full Duplex 2000 Mb/s, więc chyba wszystko ok.

Edytowane przez lycone

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
8 godzin temu, lycone napisał:

Udało się. Problemem był zamknięty port 80 w Routerze ASUS. Pytanie teraz czy mam zostawić ten port przekierowany czy po uzyskaniu certyfikatu mogę usunąć przekierowanie?

zostawić, jeżeli zamkniesz ten port to certyfikat nie odnowi się i wygaśnie. Zainstaluj web station na Synology, przekieruj port 80 do DSM, w katalogu www wstaw plik .htaccess z redirectem np do google i po sprawie.

8 godzin temu, lycone napisał:

2. Druga sprawa to co lepiej wybrać w tworzeniu LAG: Adaptive Load Balancing czy IEEE 802.3ad Dynamic Link Aggregation? Wybrałem tą drugą opcję, bo mój Switch ją wspiera, ale nie jestem pewny czy to dobry wybór.

powiem tak - najlepszy z możliwych ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone
13 godzin temu, house napisał:

zostawić, jeżeli zamkniesz ten port to certyfikat nie odnowi się i wygaśnie. Zainstaluj web station na Synology, przekieruj port 80 do DSM, w katalogu www wstaw plik .htaccess z redirectem np do google i po sprawie.

Bez tutoriala nie zrobię tego. Jest to konieczne?

 

Co do LAG to super, że jest to najlepsza opcja. Wszystko zadziałało "od strzała" :) W temacie samego NAS to dzisiaj kupiłem 2x Samsung 250GB EVO 860. Jeżeli nie odczuję korzyści to najwyżej zwrócę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
1 godzinę temu, lycone napisał:

Bez tutoriala nie zrobię tego. Jest to konieczne?

koniecznie nie jest, ale po co zabłąkany wędrowiec ma wiedzieć, że akurat na twoim hoście (publicznie dostępnym) działa jakiś web server nginx ze domyślną stroną z Web Station. Tworzysz plik index.html w głównym katalogu \web z taką zawartością :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

i każdy kto tam trafi zostanie przekierowany do google.pl. Let's Encrypt sprawdza jedynie czy może nawiązać komunikację na porcie tcp/80 i jeśli host jest dostępny przedłuża certyfikat automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Dziękuję. Edytowałem właśnie plik index.html i wpisałem to co podałeś. Gdy kliknę na niego to uruchamia się Chrome i wyświetla strona Google. Czy mam coś jeszcze ustawiać w programie Web Station, aby było to widziane z zewnątrz, a nie tylko z sieci lokalnej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
31 minut temu, lycone napisał:

Czy mam coś jeszcze ustawiać w programie Web Station, aby było to widziane z zewnątrz, a nie tylko z sieci lokalnej?

tak.

31 minut temu, lycone napisał:

Edytowałem właśnie plik index.html i wpisałem to co podałeś. Gdy kliknę na niego to uruchamia się Chrome i wyświetla strona Google.

czyli przekierowanie działa prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone
W dniu 12.11.2018 o 09:51, house napisał:

tak.

 

Co dokładnie ustawić? Domyślny stan serwera mam jako  "Nomralny", ale Stan osobistej strny internetowej jako "Wyłączone".

 

Mam jeszcze pytanie o szyfrowanie. Jak to zrobić najbezpieczniej? Jak daję opcję Montuj to mam dwie rzeczy do wyboru. Jedna to wpisać hasło, a druga zamontować plik klucza. Można ustawić aby obie rzeczy były wymagane? Druga sprawa to gdy dodałem hasło do menedżera kluczy, to wystarczyło wybrać opcję "Montuj za pomocą menedżera kluczy" czy coś takiego i wtedy folder został zamontowany bez podania żadnego hasła, ani pliku z kluczem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
6 godzin temu, lycone napisał:

Co dokładnie ustawić? Domyślny stan serwera mam jako  "Nomralny", ale Stan osobistej strny internetowej jako "Wyłączone".

Dokładnie to musisz włączyć jedynie przekierowanie portu tcp/80 w routerze do IP serwera NAS. W samym Web Station nic nie zmieniasz, osobista strona internetowa powoduje tylko to, ze każdy z użytkowników DSM posiada swój własny katalog %webroot% w folderze /home.

6 godzin temu, lycone napisał:

Jak daję opcję Montuj to mam dwie rzeczy do wyboru. Jedna to wpisać hasło, a druga zamontować plik klucza. Można ustawić aby obie rzeczy były wymagane?

niestety nie można, albo jedno albo drugie.

6 godzin temu, lycone napisał:

gdy dodałem hasło do menedżera kluczy, to wystarczyło wybrać opcję "Montuj za pomocą menedżera kluczy" czy coś takiego i wtedy folder został zamontowany bez podania żadnego hasła, ani pliku z kluczem.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Cytat

Magazyn kluczy: magazynem kluczy jest urządzenie zewnętrzne lub partycja systemowa obsługiwana przez serwer Synology NAS używane jako klucz fizyczny do odszyfrowywania folderów współdzielonych.

Cytat

Sugestie dotyczące zabezpieczeń:

Zalecamy wybór urządzenia zewnętrznego jako Lokalizacji magazynu kluczy, aby zwiększyć bezpieczeństwo danych.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Wszystko wiem, po raz kolejny dziękuję :) Doszły do mnie dzisiaj 2x SSD EVO 860. Niestety Synology ich nie widzi. Dopiero teraz sprawdziłem listę kompatybilności i tylko seria 9XX jest wspierana. Zamówiłem już EVO 970, a te co mam teraz zwrócę.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Zepsuł mi się dzisiaj Deluge. Zawsze włączałem go tak samo, a dzisiaj nie odpala się. Wyskakuje Connection Menager i gdy klikam Start Daemon to nic się nie dzieje. Próbowałem zatrzymać aplikację w DSM i uruchomić ponownie, ale dalej to samo. Co ciekawe na statystykach w DSM widać, że Deluge działa w tle i pobiera. Jakiś pomysł jak to naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Niestety nie pomogę, Też mi się kiedyś tak "zepsuł" więc nie widziałem celu w szukaniu przyczyny i zmiany z transmission. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
lycone

Pomogło odinstalowanie Deluge i zainstalowanie ponownie :/ Przeprosiłem się z Transmission przez to, na spokojnie przejrzałem ustawienia według Twojej instrukcji za pomocą pliku konfiguracyjnego i... jest dobrze :) Zwiększyłem liczbę peerów na torrent, liczbę peerów ogólnych, cache z 2MB na 256MB, przekierowałem porty i transfer zrobił się stabilny, zużycie procesora przestało skakać a użycie łącza sięga 60 - 70 MB/s. 

 

Jutro będę próbował ustawić dostęp do Transmission przez internet. Póki co mogę podać mój patent na w miarę szybkie dodawanie torrentów. Ściągam je na telefon, potem otwieram DS File i kopiuje torrenty do pliku Watch od Transmission. Natychmiast dodają się do kolejki ściągania :)

 

Masz jakieś uwagi czy tricki do zastosowania w Transmission? (poza https, bo to jutro będę ustawiam według znalezionej instrukcji w innym temacie od Ciebie) 

 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
6 godzin temu, lycone napisał:

Póki co mogę podać mój patent na w miarę szybkie dodawanie torrentów. Ściągam je na telefon, potem otwieram DS File i kopiuje torrenty do pliku Watch od Transmission. Natychmiast dodają się do kolejki ściągania

trochę na około :) użyj tego :

  • na desktopie : 
    Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
  • a tego w telefonie
    Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
6 godzin temu, lycone napisał:

Masz jakieś uwagi czy tricki do zastosowania w Transmission? (poza https, bo to jutro będę ustawiam według znalezionej instrukcji w innym temacie od Ciebie) 

nie, https z reverse proxy i to praktycznie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • lycone
      Przez lycone
      Uzyskałem tutaj dużo pomocy w wyborze AP do routera i teraz jestem szczęśliwym posiadaczem 2x Ubiquiti UAP-AC-LR jako AP i ASUSa RT-AC86U jako router bez włączonego WiFi. Całość działa bardzo stabilnie i szybko  Teraz potrzebuję pomocy z NAS. Dużo czytałem (za dużo) i zrobił mi się mętlik w głowie.
       
      Stanęło na wyborze między DS918+ vs Qnap TS-453Be. Czyli ta sama baza sprzętowa i podobna cena. Nigdy nie miałem NAS, ale też moje potrzeby nie są zbyt duże. Być może wystarczy mi coś z półki niżej np. TS-431P2, bo chyba Synology nie ma odpowiednika tego modelu?
       
      Czego wymagam:
      - Szybkości przesyłu plików (filmów) pomiędzy komputerami, TV, Plex, Nvidia Shield TV, w tym chcę mieć Link Aggregation, bo kupiłem już nawet taki switch. Ważne jest to, że głównie zależy mi na zwykłym SMB, a nie DLNA (DLNA tylko w jednym TV).
      - Działającego klienta torrent. Tu pytanie o dodawania torrentów. W jaki sposób się to robi? Muszę używać PCta, aby ściągnąć plik torrent i dodać go do transmission? Czy jest jakiś lepszy sposób, aby zrobić to z telefonu? Obecnie pobieram je na qBitorrent, gdzie ustawiłem go pod siebie i wyciąga duży procent mojego łącza czyli spokojnie okolice 50 - 70 MB/s (łącze 1Gb/s).
      - Szyfrowania wolumenów, albo chociaż pojedynczych folderów. Czy foldery te będą wtedy normalnie widoczne dla TV, PC i Shield TV? W jaki sposób odbywa się to szyfrowanie? Gdy wyłączę NAS to po włączeniu trzeba podać hasło?
      Co mi jest zbędne:
      - port HDMI, bo NAS będzie stał w garażu
      - wirtualizacje i inne wymagające zadania
       
      Powiedzcie czy jest sens dopłacać do tych pierwszych modeli względem takie TS-431P2? Ewentualnie polecicie jakiś zamiennik od Synology? Chciałbym możliwie najprostszej obsługi tych zadań, które wymieniłem.
       
    • Kojot77
      Przez Kojot77
      Witam wszystkich,
      Posiadam DS216j, 2x WD RED 6 TB, 2 osobne wolumeny, lacze 300/20 Mb/s od Vectry, RT2600ac (zakupiony ostatnio po waszych opiniach ). Komputer po WiFi bez problemu sciaga pliki pelna szerokosia lącza.  Problem polega na tym, ze Transmission nie wykorzystuje lacze na full przy sciaganiu, wysylanie jest ok. Szczytowe osiagi to 120 Mb/s ktore obserwuje na NASie oraz routerze, bo Transmission Remote GUI "dlawi sie" i poki torrent sie nie sciagnie praktycznie nie odpowiada. W trakcie sciagana bez problemu loguje sie z WAN na NAS oraz router. NAS z routerem polaczone gigabitem (nawet wymienilem przewod ostatnio). Jak ogranicze sciaganie w samym transmission do 80-90 Mb/s to RemoteGUI dziala ok. Myslalem ze to moj staruszek Netgear sie nei wyrabial na zakretach, ale niestety na RT2600ac jest to samo. Wiec obstawiam ze to cos z samym transmission jest nie halo tylko nie moge sie dogrzebac co.  Spotkal sie ktos z takim cudem? Jakies podpowiedzi gdzie szukac?
       
      Pozdrawiam
    • emer
      Przez emer
      dzisiaj neta mi zmieniono ... tak szybko i na świeżo:
      po kablu:

      po WiFi:

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.