Skocz do zawartości
graphkins

RT-AC58U - telewizor Samsung K5572 nie widzi bramy i dns z routera

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

graphkins

Routerek działa super pod warunkiem, że działa...

Średnio raz na miesiąc występuje problem taki jak ktoś opisał w tym temacie https://www.wykop.pl/wpis/20839467/czy-ktos-wie-jak-rozwiazac-ten-problem-samsung-ue4/

 

W skrócie: telewizor Samsung K5572 nie widzi bramy i dns z routera. Wczoraj kilka razy wyłączałem i włączałem router i próbowałem połączyć się z wifi, ale za każdym razem klapa, a dziś śmiga jak zwykle.

Jak rozwiązać sprawę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

tylko ten tv ma ten problem czy wszystkie hosty w lan ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
graphkins

O widzę, ze trzeba było jako osobny temat. Sorry.

 

Obecnie korzystam tylko z wifi w tv na 5GHz oraz z netu po kablu w PC. Po kablu zawsze jest ok.

Jak testowałem jeszcze 2,4 GHz na smartfonie, to też było w porządku.

Więc obstawiam, że tylko tv. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Może jednak problemem jest sam tv a nie router ? jeśli działa po kablu to i po wifi będzie działać. Jeśli nie może się połączyć to kwestia routera, jeśli się łączy bezprzewodowo i otrzymuje dzierżawę adres IP i pomimo tego nie ma komunikacji do bramy i dalej to chyba jednak problem po stronie klienta. Adresacja tv jest manual, dhcp, statyczna rezerwacja ? Może tutaj leży problem...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
graphkins

TV pobiera ustawienia automatycznie, nic nie wpisuję ręcznie. 

Konfigurowałem tylko wg Twoich porad w tym temacie. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
3 godziny temu, graphkins napisał:

Więc obstawiam, że tylko tv.

więc problemu upatrywałbym w samym TV. Jeśli się nie mylę, to niektóre Samsungi umożliwiają wykorzystanie osobnego adaptera USB WiFi - może to rozwiązałoby problem jeśli szwankuje połączenie przez wbudowaną kartę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
graphkins

Dziękuję, pozostaje mi mieć nadzieję, że problem się nie nasili.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • muzykcb
      Przez muzykcb
      Cześć.
      Proszę o opinię czy transfery mojego dysku są poprawne.
      Pytam bo mam nieraz dziwne zachowania - przy "zimnym" starcie systemu po starcie biosu kontrolka dysku zaczyna świecić jak "głupia" i po 10 sekundach następuje reset komputera, po resecie wszystko startuje poprawnie.
      Nie zawsze tak się dzieje, są dni że system startuje poprawnie .
      Windows 10 HOME, ASUS G752VY, Samsung NVME 950 PRO
       
       


    • Grzegorz Ł.
      Przez Grzegorz Ł.
      Witam użytkowników,
      potrzebny nowy ruter pokroju RT-AC1200G+, którego kupiłem jakiś czas temu teściom i zdążyłem się troszkę z nim zapoznać. Tym razem kupuję dla siebie i chciałbym mieć możliwość podłączenia dysku, przeszukałem już troszkę oferty i zainteresowały mnie dwie opcje:
      1.ASUS RT-AC58U (RT-AC1300) - ten jest dostępny w wielu sklepach
      2.RT-AC1300G Plus - ten dostępny jest chyba tylko w dwóch
      Rutery są bardzo podobne i nie wiem, który jest nowszy, lepszy i który będzie miał dłuższe wsparcie? Dlaczego RT-AC1300G Plus jest praktycznie niedostępny i brak jakichkolwiek informacji w sieci o tym sprzęcie?
      Pomóżcie coś doradzić, ewentualnie zaproponujcie coś na podobnym poziomie z możliwością podpięcia dysku do kwoty 450zł max.
    • Tokepit
      Przez Tokepit
      Witam,
       
      Mam pytanie do Was bo mam nadzieję, że znacie się lepiej niż ja ::)
       
      Otóż mam kilka urządzeń sieciowych w domu, które co prawda działają ale nie wiem czy ich ustawienia są najbardziej optymalne.
       
      Ale do rzeczy.  Internet po kablu dostarczany jest do routera Asus RT-AC750, do niego zaś po kablu podłączony jest jeden z nadajników systemu mesh - Tenda Nova MW3 oraz również po kablu nadajnik do przesłania internetu z domu do budynków gospodarskich - NanoStation 5AC loco.
       
      Pytanie 1 - czy mam włączyć sieć bezprzewodową również w Asusie czy zostawić rozsyłanie bezprzewodowe tylko urządzeniom Tenda? Teraz mam w Asusie wyłączone "rozsiewanie" internetu po Wi-Fi - tylko Tenda.
       
      Pytanie 2 - ustawienia adresów IP - Router Asus przydziela adresy z puli 192.168.2, zaś Tenda z puli - 192.168.5. Oznacza to, że z urządzeń podłączonych do Tendy (bezprzewodowo) nie widzę urządzeń podłączanych do sieci w tym drugim budynku gospodarskim, gdzie poprzez NanoStation urządzenia mają również adresy z zakresu 192.168.2. Czy powinienem ujednolicić zakres adresów IP i ustawić jeden z zakresów zarówno dla Asusa jak i dla Tendy?
       
      Wiem, że speców mogą śmieszyć te pytania ale ja nie jestem expertem od urządzeń sieciowych, zatem proszę Was o pomoc :)
       
      Pozdrawiam
       
       
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.