Jump to content
Sign in to follow this  
Paul

Asus RT-AC68U + PCE-AC68 Brak połączenia 5G

Rate this topic

Recommended Posts

Paul

Witam jak w temacie nie moge sie połączyć z siecią 5G modem można raczej wykluczyć firmware był wgrany 377,380 i teraz mam najnowszy 384.7 a pozatym na laptopie karta z intela ac działa bez problemu

Ustawienia w routerze kanał czy 44 czy 48 to samo kanał auto nie wykrywa sieci 80mhz ustawione na sztywno

PCE AC68 sterownik broadcom 7.35.317.3 to samo pobrałem z strony asusa i zaktualizowałem sam sterownik do wersji 7.35.351.0 ten sam efekt

w właściwosciach sterownika opcje zaawansowane jedynie co mam zmienione to

20/40 Coexistance Wartosc Disable

2G Bandwidth Capability Wartosc 2.4G 20/40 Mhz = to musze mieć tak ustawione bo gdy dam na 20mhz to po 2.4ghz max 50mg wyciągam a jak ustawie 20/40mhz to 100mb

40mhz Intolerant Wartosc Disable

Po wgraniu najnowszego softu do routera zresetowałem ustawienia  i jedyne co zmieniłem to wyłączyłem WPS

Przedtem korzystałem z tych ustawień podanych na stronie nie wiem czy jakoś polepszają

https://aivboh.wordpress.com/2017/06/04/tuning-the-asus-wireless-router-to-best-performance/

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Witam ponownie widzę że ciężki temat -)

Sprawdziłem jeszcze kilka ustawień w routerze w pasmie 5G

O to wyniki

Tryb bezprzewodowy-Auto/Pasmo Kanału-20 lub 40Mhz łączy się z internetem jako ac lecz na speedtest.pl prędkości dochodzą do 20mb  Pasmo kanału 20/40/80 lub samo 80 Mhz nie łączy z internetem

Tryb bezprzewodowy-N/AC mixed wszystko dokładnie to samo co powyżej

Tryb bezprzewodowy-N only Pasmo kanału-40Mhz internet działa prędkości -+ 150Mb

kanał na sztywno ustawiony 44 żadnej innej sieci 5G w okolicy

internet światłowód 300mb po 23 500mb

Ma ktoś jakiś pomysł co można jeszcze spróbować ?

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
21 minut temu, Paul napisał:

Ma ktoś jakiś pomysł co można jeszcze spróbować ?

przywróć ustawienia fabryczne routera, ustaw tryb sieci na auto. kanał 5GHz ręcznie na 44-48 (ważne aby w trybie auto nie przestawiał się na 100), szerokość kanału 80 MHz na sztywno i zainstaluj sterownik 7.35.340.0 lub 1.558.53.1 dla Windows 10.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Więc po kolei

Przywróciłem ustawienia fabryczne siec na auto kanał na 44 w trybie auto właśnie ustawia kanał 100 szerokość kanału na 80 MHz

sterownik pobrałem 7.35.340.0 rozpakowałem wersje do Win 10 aktualnie mam wersje zainstalowaną 7.35.317.3 daje zaktualizuj sterownik wskazuje folder i mi pisze że mam najnowszy sterownik

drugi sterownik pobrałem z tej strony

You do not have the required permissions to view the link content.

zainstalowałem sterownik lecz nigdzie go nie ma nie może wyświetlić karty bo nie ma wtedy sterownika

 

właśnie tak robię sterownik karty zaktualizuj ustawiona folder ręcznie i mi pisze że mam najnowszy sterownik

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
4 minuty temu, Paul napisał:

pobrałem 7.35.340.0 rozpakowałem wersje do Win 10 aktualnie mam wersje zainstalowaną 7.35.317.3 daje zaktualizuj sterownik wskazuje folder i mi pisze że mam najnowszy sterownik

*.340 jest nowszy. Wskaż ręcznie pliki sterownika.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Zaktualizowałem sterownik ręcznie do wersji 7.35.351.0 dalej to samo 80MHz nie łączy wcale ustawie 40 działa 5G

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Tylko ten jeden klient WiFi z PCE-AC68 czy pasmo 5GHz w ogóle jest niewidoczne dla wszystkich?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Telefony się łącza bez problemu z 5GHz tak samo laptop

aktualnie siedzę na ustawieniach N only 40 MHz kanał 44 Prędkości Down-112mb Uplo-81mb

z alieexpress mi idzie karta 9260 intela bo na tą już nie ma siły powoli

Chyba przed spaniem mi się uaktywniło kilka % mózgu więcej , sprawdziłem jeszcze jedną rzecz mianowicie odkręciłem antenki z karty i podpiąłem je to tej przystawki magnetycznej dodawanej do karty i postawiłem na komputerze i jest połączyło sie normalnie 80MHz 5G

Jeszcze jedno pytanie router w drugim pokoju brak innych sieci 5G 230/80 mb czy to dobre prędkości ?

Tak mam wszystko poustawiane coś zmienić by było lepiej ?

Bez tytułu.jpg

Bez tytułu2.jpg

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • wds
      By wds
      Witam,

      Posiadam router Asus RT-AC68U i zastanawiam się, jak zrobić to, żeby była widoczna tylko jedna sieć Wifi, bo obecnie mam dostępne dwie sieci w wyszukiwaniu, ta która ma 2.4 Ghz i ta, która ma 5 GHz. 
    • gulashos
      By gulashos
      Cześć proszę o pomoc, zakupiłem router Asusa RT-AC68U i zdziwiony jestem poziomem sygnału wi-fi jest on niesamowicie słaby, rozumiem wiele rzeczy, że nie samym Wi-Fi człowiek żyje ale ... zrobiłem test ustawiłem obok routera Samsunga Galaxy S10+ jako router i zasięg niesamowity praktycznie w każdym miejscu w domku gdzie router już totalnie nie dawał rady. Proszę o pomoc bo może to kwestia ustawień. Zabawę kanałami i zmianą softa mam za sobą nie pomogło to w żaden sposób. Dziwni mnie, ze poziom sygnały jest tak słaby a prawie każdy router bez anten działa lepiej. Mam 137metrów domek i zasięg nie przebija się przez piętro. Nie jest to kamienica ani żadne żelbetonowe konstrukcje (S10 w trybie routera radzi sobie idealnie). Wg producenta Router ten ma świetne Wi-Fi a tutaj nie wydaje mi się. Tutaj przykład: http://prntscr.com/ol73h7 jak ktoś ma jakiś pomysł proszę doradźcie. Bo nie wiem czy ten router tak ma czy coś mam zwalone w konfigu. 

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.