Skocz do zawartości
szyjac

ASUS RT-AC58U instalacja LEDE

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

szyjac

Witam wszystkich.

Tak, ja we wszystkim muszę zmienić oprogramowanie, nawet w samochodzie.

...

Ostatnio miałem Gargoylle na TPL-WDR4300, niestety ze względu na niską jakość sieci propagowanej przez ten router postanowiłem dokonać zmian i w domu pojawił się RT-AC58U.

Jakość sieci zadowalająca, niestety mnie brakowało  statystyk z Gargoylle.

Postanowiłem zaryzykować i ze stron o których wyżej wspomniano zainstalowałem LEDE.

 

Wybrałem najprostszy wariant instalacji czyli plik stock2lede.trx jako aktualizacja oficjalnego softu, potem aktualizacja LEDE plikiem openwrt-r1283-f176f1f-ipq806x-asus_rt-ac58u-squashfs-sysupgrade.tar.

Obydwa kroki aktualizacji poprzez interfejs web routera.

 

Jak narazie jestem zachwycony, w ok godzinkę ogarnąłem konfiguracje, przekierowania portów i wszystko co miałem ustawione na oryginalnym sofcie.

Teraz router jest po ok 3h od aktualizacji i działa, nie wiem co może niedomagać, skrajności nie testowałem bo nie było kiedy.

Oczywiście interface web jest teraz po angielsku.

 

Jak upłynie trochę czasu będę mógł powiedzieć więcej.

PS - również nie biorę odpowiedzialności za czyjeś błędy, aktualizacje robiłem po KABLU nie wifi.

Edytowane przez szyjac
  • Lubię to 1
  • Super! 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@szyjac temat na tyle ciekawy, że wydzieliłem Twoją odpowiedź do osobnego tematu :) Napisz jak sprawuje się ten firmware po dłuższym czasie. 

8 minut temu, szyjac napisał:

Oczywiście interface web jest teraz po angielsku.

pokaż jakieś screeny i napisz jakiego interfejsu używasz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
szyjac

Nie wiem czy poprawnie załączyłem tą grafikę, ale na dobry apetyt i na początek:

LEDE.JPG

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miko

Dziękuję @szyjac za sprawdzenie. Zgodnie z

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
powinno działać tak naprawdę wszystko:

works:
    - Switch and Ethernet (99%)
    - LEDs (Status, WAN, WLAN2G, WLAN5G, USB, LAN)
    - Buttons (Reset, WPS)
    - FLASH (1 x 2MiB NOR Chip for U-Boot, 1 x 128MiB NAND for ubi)
    - WLAN2G and WLAN5G
    - CPUFREQ scaling
    - PRNG
    - serial
    - USB
    - Crypto Accelerator
    - sysupgrade (Read the flash instructions above to avoid bricking)
    - install image via webinterface (flash-factory.trx)
    - full LEDE Install (Read the flash instructions above to avoid bricking)

Not planned:
    - WAN<->LAN short-cut
    - LED Controller
    - Qualcomm Secure Execution Environment

Tak, aktualizacja zawsze po kablu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
53 minuty temu, szyjac napisał:

brakowało  statystyk z Gargoylle

pokaż screen z obecnych statystyk. jak to się prezentuje bo jakimś transferze ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
szyjac

Instalacja LEDE na Asus RT-AC58U jest banalnie prosta, troszkę trudniejszy jest powrót.

Jeśli ktoś chce zobaczyć funkcjonalność tego oprogramowania to sugeruje wrzucić je na "stary" router (- mniejsze ryzyko finansowe), podłączyć go do aktualnego routera i się pobawić nim. Oczywiście mogą być drobne różnice w wersjach, ale ogólny pogląd będzie.

 

Sam tak zrobiłem wcześniej z WDR4300 -  testowałem LEDE, potem przywróciłem na nim soft TPlinka.

 

Taka zabawa daje pogląd co do sensowności tego kroku.

obraz.thumb.png.434e7b367402b581ef02790ce0ec53f6.pngobraz.pngobraz.png

i normalny system linuxowy w konsoli, bo oryginalny Asusa jakiś wydał mi się mało przydatny - nie można tam nic zrobić

obraz.png

Lekko zmodyfikowany obraz z przeglądarki Chrome 😉
nawet nieźle

obraz.pngobraz.png

  • :-) 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miko

To, że instalacja jest prosta (w wariancie w pełni automatycznym), to raczej wiedzieliśmy, ale nikt nie miał na OpenITForum tyle chęci i odwagi, aby tego spróbować na swoim sprzęcie (a przynajmniej się tym nie chwalił ;-)

Edytowane przez miko
  • :-) 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
szyjac

W różnych miejscach ludziska wspominają o istnieniu jakiejś alternatywy dla tego routera, ale poza tym wspominaniem, ew. załączeniem linków nikt wyraźnie nie napisał że to instalował, że to działa. Takie opowieści o czymś egzotycznym.

Brakowało mi takiego wpisu, że to u kogoś działa.

Może teraz będzie więcej chętnych.

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
miko

Dokładnie to miałem na myśli :-)

Szkoda, że powrót jest trochę trudniejszy, ale nie można mieć wszystkiego.

Edytowane przez miko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davemaka

cześć.

trochę czasu upłynęło, jak się spisuje LEDE?

aktywna jest opcja VPN server PPTP, wcześniej korzystałem z AC51U padavan i śmigało aż miło

a na wrt-asus poprostu tragedia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
szyjac

Cześć,

akurat VPN nie używam i nawet nie widzę w "pakiecie", ale raczej nie będzie z tym żadnego problemu - wszystko co chcesz łatwo doinstalować:

obraz.png

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • rocknrolla
      Przez rocknrolla
      Cześć. W końcu dotarł do mnie router ASUS RT-AC86U 2900M z Chin. Niestety na dzień dobry odpala się konfigurator sieci w języku chińskim i trochę ciężko mi jest się połapać co i jak poustawiać żeby dostać się do menu. Czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Może jest jakiś sposób podmiany firmware bez wchodzenia do menu?
       
       
      [EDIT] Dobra poradziłem sobie jednak :D Wystarczyło wklepać http://router.asus.com/Main_Login.asp. 
       
      To teraz do rzeczy. Jeśli chodzi o Merlina to chciałem się tylko upewnić, że wrzucam to firmware bezpośrednio z poziomu routera poprzez menu Firmware Upgrade??
    • GrzegorzZ
      Przez GrzegorzZ
      Witam
       
      Mam wielką prośbę. Na wstępie wyjaśnię krótki opis jak obecnie wygląda moja sieć. 
      Więc mam internet z Orange. Sygnał odbieram Routerem  Huawei 8525s, którego mam kablem podłączonego do Asusa 4G-AC68U (troche chore, ale spowodowane jest to dziwnym zjawiskiem. Jak mam kartę włączoną do Asusa to mam bezpośredni transfer na kompie mierzeny na speedtest 2-5MB/s, jak mam kartę do Huaweia to mam ok 7MB/s ,a jak mam Huaweia podłączonego do Asusa, mam 20-30MB/s, ot, zjawisko dla mnie nie do wyjaśnienia).Kontynuując, od Asusa mam połączony kablem Switch TP-Link  TL SF1008D,od którego mam odprowadzone kable do 4 dekoderów (tak aby były w jednej sieci). Tak więc Asus jak dobrze rozumiem ustala sieć na mój dom wysyłając sygnał przez kabel i jednocześnie Wi-Fi (które również jest rozprowadzone przez Routery "gniazdkowe" jako wzmacniacze). Do sieci WI-Fi jest podłączona drukarka.
      Co ja bym chciał??? Mianowicie, marzy mi się ,aby zrezygnować z "gniazdkowych" i tak zrobić sieć ,aby w pomieszczeniach, których mam rozprowadzone kable podłączyć bezpośrednio pod nie Router, który by wysyłał sygnał Wi-Fi oraz podłączyć do niego dekoder. I co kluczowe. To musi być jedna sieć (przynajmniej dla dekoderów oraz dla sieci Wi-Fi). Na razie podłączyłem Tp-Linka WR743 ale nie mogę tego ustawić. Jak już udało mi się ,aby dekodery się widziały to znów sieć Wi-Fi jest inna i drukarki nie widzę. 
      Pytanie czy jestem w stanie to zrobić (pewnie wszystko się da) na tym co mam ? czy muszę coś do kupić ? 
       
       
    • Konradi95
      Przez Konradi95
      Witam
      Co mogą państwo poradzić w takiej sytuacji?
       
      Od razu dopowiem,
      Router nie ma wystawionego GUI do WAN, tak samo telnet i ssh.
      hasła dosyć mocne(reguła silnego hasła)
       
      fw najnowsze z sierpnia
       
      Pozdrawiam

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.