Skocz do zawartości
peter1819

RT-AC1200G+ not giving name localhost to the DHCP lease

Rekomendowane odpowiedzi

peter1819

Czy mógłby ktoś rzucić okiem na moje logi? To tylko 22 godziny. 

Spoiler

Nov  7 17:23:02 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 17:40:10 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 17:49:13 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 17:50:24 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 17:54:06 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 18:09:03 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:03:32 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:05:39 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:20:29 rc_service: httpd 213:notify_rc restart_wireless
Nov  7 20:20:49 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:20:51 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:20:59 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:21:02 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:21:25 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:21:35 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:23:03 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:23:06 rc_service: httpd 213:notify_rc reboot
Nov  7 20:23:07 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:23:07 kernel: Attempt to kill tasklet from interrupt
Nov  7 20:23:08 dnsmasq-dhcp[207]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:23:08 iTunes: daemon is stoped
Nov  7 20:23:08 FTP Server: daemon is stoped
Nov  7 20:23:08 Samba Server: smb daemon is stoped
Nov  7 20:23:08 kernel: gro disabled
Feb 14 01:00:10 syslogd started: BusyBox v1.17.4
Feb 14 01:00:10 kernel: klogd started: BusyBox v1.17.4 (2017-04-07 09:57:50 CST)
Feb 14 01:00:10 kernel: Linux version 2.6.36.4brcmarm (root@asus) (gcc version 4.5.3 (Buildroot 2012.02) ) #1 PREEMPT Fri Apr 7 10:07:03 CST 2017
Feb 14 01:00:10 kernel: CPU: ARMv7 Processor [410fc075] revision 5 (ARMv7), cr=10c53c7f
Feb 14 01:00:10 kernel: CPU: VIPT nonaliasing data cache, VIPT nonaliasing instruction cache
Feb 14 01:00:10 kernel: Machine: Northstar Prototype
Feb 14 01:00:10 kernel: Ignoring unrecognised tag 0x00000000
Feb 14 01:00:10 kernel: Memory policy: ECC disabled, Data cache writealloc
Feb 14 01:00:10 kernel: Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 32512
Feb 14 01:00:10 kernel: Kernel command line: root=/dev/mtdblock2 console=ttyS0,115200 init=/sbin/preinit earlyprintk debug
Feb 14 01:00:10 kernel: Memory: 125464k/125464k available, 5608k reserved, 0K highmem
Feb 14 01:00:10 kernel: Virtual kernel memory layout:
Feb 14 01:00:10 kernel:     vector  : 0xffff0000 - 0xffff1000   (   4 kB)
Feb 14 01:00:10 kernel:     fixmap  : 0xfff00000 - 0xfffe0000   ( 896 kB)
Feb 14 01:00:10 kernel:     DMA     : 0xf7e00000 - 0xffe00000   ( 128 MB)
Feb 14 01:00:10 kernel:     vmalloc : 0x88800000 - 0xf0000000   (1656 MB)
Feb 14 01:00:10 kernel:     lowmem  : 0x80000000 - 0x88000000   ( 128 MB)
Feb 14 01:00:10 kernel:     modules : 0x7f000000 - 0x80000000   (  16 MB)
Feb 14 01:00:10 kernel:       .init : 0x80008000 - 0x80039000   ( 196 kB)
Feb 14 01:00:10 kernel:       .text : 0x80039000 - 0x803e5000   (3760 kB)
Feb 14 01:00:10 kernel:       .data : 0x803fe000 - 0x80420f40   ( 140 kB)
Feb 14 01:00:10 kernel: Mount-cache hash table entries: 512
Feb 14 01:00:10 kernel: Found ST compatible serial flash with 256 64KB blocks; total size 16MB
Feb 14 01:00:10 kernel: ACP (Accelerator Coherence Port) enabled
Feb 14 01:00:10 kernel: bio: create slab <bio-0> at 0
Feb 14 01:00:10 kernel: PCI: no core
Feb 14 01:00:10 kernel: PCI: no core
Feb 14 01:00:10 kernel: PCI: Fixing up bus 0
Feb 14 01:00:10 kernel: PCI: Fixing up bus 1
Feb 14 01:00:10 kernel: PCI: scanning bus 0 !!!
Feb 14 01:00:11 kernel: PCI: Fixing up bus 0
Feb 14 01:00:11 kernel: VFS: Disk quotas dquot_6.5.2
Feb 14 01:00:11 kernel: Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
Feb 14 01:00:11 kernel: pflash: found no supported devices
Feb 14 01:00:11 kernel: bcmsflash: squash filesystem found at block 30
Feb 14 01:00:11 kernel: Creating 5 MTD partitions on "bcmsflash":
Feb 14 01:00:11 kernel: 0x000000000000-0x000000040000 : "boot"
Feb 14 01:00:11 kernel: 0x000000040000-0x000000ff0000 : "linux"
Feb 14 01:00:11 kernel: 0x0000001ef910-0x000000da0000 : "rootfs"
Feb 14 01:00:11 kernel: 0x000000da0000-0x000000ff0000 : "jffs2"
Feb 14 01:00:11 kernel: 0x000000ff0000-0x000001000000 : "nvram"
Feb 14 01:00:11 kernel: === PPTP init ===
Feb 14 01:00:11 kernel: Registering the dns_resolver key type
Feb 14 01:00:11 kernel: VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:2.
Feb 14 01:00:11 kernel: emf: module license 'Proprietary' taints kernel.
Feb 14 01:00:11 kernel: Disabling lock debugging due to kernel taint
Feb 14 01:00:11 kernel: et_module_init: passivemode set to 0x0
Feb 14 01:00:11 kernel: et_module_init: txworkq set to 0x0
Feb 14 01:00:11 kernel: et_module_init: et_txq_thresh set to 0xce4
Feb 14 01:00:11 kernel: et_module_init: et_rxlazy_timeout set to 0x3e8
Feb 14 01:00:11 kernel: et_module_init: et_rxlazy_framecnt set to 0x20
Feb 14 01:00:11 kernel: bcm_robo_enable_switch: EEE is disabled
Feb 14 01:00:11 kernel: eth0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 9.10.178.61 (r667680)
Feb 14 01:00:11 kernel: wl_module_init: passivemode set to 0x0
Feb 14 01:00:11 kernel: wl_module_init: txworkq set to 0x0
Feb 14 01:00:11 kernel: PCI: Enabling device 0001:01:00.0 (0140 -> 0142)
Feb 14 01:00:11 kernel: eth1: Broadcom BCM43227 802.11 Wireless Controller 9.10.178.61 (r667680)
Feb 14 01:00:11 kernel: eth2: Broadcom BCM43c8 802.11 Wireless Controller 9.10.178.61 (r667680)
Feb 14 01:00:11 stop_nat_rules: apply the redirect_rules!
Feb 14 01:00:12 WAN Connection: ISP's DHCP did not function properly.
Feb 14 01:00:12 RT-AC1200G+: start httpd
Feb 14 01:00:12 RT-AC1200G+: firmware version: 9.0.0.4.382_10680-gc72d1c8
Feb 14 01:00:13 disk monitor: be idle
Feb 14 01:00:13 jffs2: valid logs(1)
Feb 14 01:00:13 hour monitor: daemon is starting
Feb 14 01:00:13 hour monitor: daemon terminates
Feb 14 01:00:13 miniupnpd[242]: version 1.9 started
Feb 14 01:00:13 miniupnpd[242]: HTTP listening on port 52054
Feb 14 01:00:13 miniupnpd[242]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Feb 14 01:00:13 syslog: Generating SSL certificate...
Feb 14 01:00:13 syslog: module ledtrig-usbdev not found in modules.dep
Feb 14 01:00:13 syslog: module leds-usb not found in modules.dep
Feb 14 01:00:14 rc_service: udhcpc 249:notify_rc start_firewall
Feb 14 01:00:14 wan: finish adding multi routes
Feb 14 01:00:14 kernel: SCSI subsystem initialized
Feb 14 01:00:14 rc_service: udhcpc 249:notify_rc stop_upnp
Feb 14 01:00:14 rc_service: waitting "start_firewall" via udhcpc ...
Feb 14 01:00:15 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Feb 14 01:00:18 WAN Connection: WAN was restored.
Feb 14 01:00:18 miniupnpd[242]: shutting down MiniUPnPd
Feb 14 01:00:18 start_nat_rules: apply the nat_rules(/tmp/nat_rules_eth0_eth0)!
Feb 14 01:00:19 start_nat_rules: apply the nat_rules(/tmp/nat_rules_eth0_eth0)!
Feb 14 01:00:20 kernel: nf_conntrack_rtsp v0.6.21 loading
Feb 14 01:00:20 kernel: nf_nat_rtsp v0.6.21 loading
Feb 14 01:00:20 miniupnpd[357]: version 1.9 started
Feb 14 01:00:20 miniupnpd[357]: HTTP listening on port 39443
Feb 14 01:00:20 miniupnpd[357]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Feb 14 01:00:20 rc_service: udhcpc 249:notify_rc start_upnp
Feb 14 01:00:20 rc_service: waitting "stop_upnp" via udhcpc ...
Feb 14 01:00:20 miniupnpd[357]: shutting down MiniUPnPd
Feb 14 01:00:22 dhcp client: bound 10.5.91.66 via 10.5.88.1 during 172800 seconds.
Feb 14 01:00:22 miniupnpd[362]: version 1.9 started
Feb 14 01:00:22 miniupnpd[362]: HTTP listening on port 59303
Feb 14 01:00:22 miniupnpd[362]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Feb 14 01:00:23 ntp: start NTP update
Nov  7 20:24:20 rc_service: ntp 359:notify_rc restart_upnp
Nov  7 20:24:20 miniupnpd[362]: shutting down MiniUPnPd
Nov  7 20:24:21 miniupnpd[373]: version 1.9 started
Nov  7 20:24:21 miniupnpd[373]: HTTP listening on port 38246
Nov  7 20:24:21 miniupnpd[373]: Listening for NAT-PMP/PCP traffic on port 5351
Nov  7 20:24:21 rc_service: ntp 359:notify_rc restart_diskmon
Nov  7 20:24:21 disk_monitor: Finish
Nov  7 20:24:22 disk monitor: be idle
Nov  7 20:24:25 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:24:25 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:24:32 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:24:41 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:25:06 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:25:11 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:26:45 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 20:27:21 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 21:00:23 disk_monitor: Got SIGALRM...
Nov  7 21:09:38 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 21:12:33 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 22:38:51 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  7 23:00:51 disk_monitor: Got SIGALRM...
Nov  7 23:15:51 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 00:21:54 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 02:01:02 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 04:09:54 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 05:25:07 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 06:19:08 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 06:46:51 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 07:55:33 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 07:55:47 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 08:24:16 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 08:27:58 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 09:09:17 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 10:25:56 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 13:39:11 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 14:17:13 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 16:13:09 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 16:13:44 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 16:35:20 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 16:43:21 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 16:44:33 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 17:03:16 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 17:16:31 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 17:33:09 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 18:14:43 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 18:45:02 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1
Nov  8 19:13:12 dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.134 because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@peter1819 host 192.168.1.134 nie ma stałego IP z palca, spoza puli dhcp ? Nie ma nazwy ustawionej na "localhost" ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819

Właśnie to sprawdzałem. Pod tym IP jest po Lanie telewizor. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

i powiedz jeszcze, że to smartv samsung :) W ustawieniach TV sprawdź czy ma włączone pobieranie adresu z dhcp i przestaw w ustawieniach sieciowych jego nazwę (zapewne jest pusta albo właśnie localhost).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819

Bingo. 

Jak połówka odejdzie od telewizora to sprawdzę jakie są ustawienia. Teraz lepiej nie przerywać "Na Wspólnej" ☺️

Tak na 192.168.1. 134 chodzi po Lanie lokalhost SmartTv Sam. Ale nie znalazłem w jego menu możliwości zmiany nazwy i wpisania na sztywno IP. 

Chyba, że w routerze mam to ustawić na sztywno? 

W TV nazwa jest nadana przeze mnie. W routerze nazwa też nadana przeze mnie. Jak zmieniam IP na np. 192.168.1.103 lub 192.168.1.202 nadal w logu sypie tym błędem 

dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.xxx because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1

Co robić? 

Edytowane przez peter1819
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819
W dniu 11/8/2017 o 20:34, peter1819 napisał:

Bingo. 

Jak połówka odejdzie od telewizora to sprawdzę jakie są ustawienia. Teraz lepiej nie przerywać "Na Wspólnej" ☺️

Tak na 192.168.1. 134 chodzi po Lanie lokalhost SmartTv Sam. Ale nie znalazłem w jego menu możliwości zmiany nazwy i wpisania na sztywno IP. 

Chyba, że w routerze mam to ustawić na sztywno? 

W TV nazwa jest nadana przeze mnie. W routerze nazwa też nadana przeze mnie. Jak zmieniam IP na np. 192.168.1.103 lub 192.168.1.202 nadal w logu sypie tym błędem 

dnsmasq-dhcp[204]: not giving name localhost to the DHCP lease of 192.168.1.xxx because the name exists in /etc/hosts with address 127.0.0.1

Co robić? 

Wczoraj, znalazłem parę informacji na zagranicznych forach o tym problemie.

Ponoć to wina Samsunga, że tak nazywa swoje produkty po sieci.

A jak się nada nazwę TV np. SamsungTV to automatyczne do wyświetlanej nazwy dodają się nawiasy kwadratowe i wygląda to tak [SamsungTV] a ponoć nie można używać znaków specjalnych.

Zmieniłem też serwery na Googlowskie i nic.

Ktoś nawet dzwonił do wsparcia Samsunga, ale oni nie widzą problemu i spychają odpowiedzialność na providera ISP.

Jak to ugryźć ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
36 minut temu, peter1819 napisał:

Jak to ugryźć ?

zmienić TV ? Winy routera tutaj raczej nie widzę. Również mam Samsung TV, ale ja mu przydzielam adres statyczny z dhcp z ręcznym hostname - dziad mi się zgłasza w nazwie swoim adresem MAC.

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819
48 minut temu, house napisał:

zmienić TV ?

TVik świeżo kupiony. Nie ma mowy o zmianie. Jeszcze przejrzę instrukcję od TV.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

wybacz, to oczywiście był żart, zapomniałem dodać ";):) trudno wymieniać TV z powodu tak błahego błędu  

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819

Wiem :)

Ale rozwiązania problemu nadal widzę. A do tego rouera nie ma alternatywnegio FW. Ani Merlina, ani Openwrt, Tomato, Gargoyle.... Posucha.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Niestety tak, to jeden z podstawowych i tańszych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819

Czy tańszych to nie wiem.  Choć ja kupiłem go okazjonalnie to ma wolnym rynku stoi ponad 200pln.

I z zasięgiem też dość słabo w porównaniu do Rt-ac51u tak jak pisałem wcześniej.  Ile z niego wychodzi w podstawie? (z rt+ac1200g+) 100mW w obu pasmach? Czy mniej?  Da się ewentualnie ciut zwiększyć. Tak wiem, że to ciut musiałoby być o rząd aby uzyskać 2-3dBm. 

Ok,   ale co dalej z moim problem złego adresu i nazwy Tv?

Edytowane przez peter1819

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Przydzielając rezerwację adresu IP po MAC powinieneś mieć możliwość ustawienia DHCP option 12 - hostname. Wbij jakąkolwiek nazwę, pokrywającą się z nazwą wklepaną w TV i zobacz czy coś się zmieniło. Takie rozwiązanie działa na asuswrt-merlin, nie pamiętam jak jest w OFW. Tak jak pisałem wcześniej, przyczyna leży w TV, nie w FW routera.

36 minut temu, peter1819 napisał:

Czy tańszych to nie wiem

wyrzuć 2 antenowe rt-n12d i rt-ac51u, starszy rt-n18u i kolejny w kolejce cenowo jest rt-ac1200g+. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
peter1819

Guziki z pętelką. Nic nie działa. Nie wiem czy robię to dobrze, czy nie. Wrr.... Zaraz pomogę mu ruskim kluczem.

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • peter1819
      Przez peter1819
      Witajcie po raz pierwszy. 
      Jestem od niedawna użytkownikiem tego routera Rt-ac1200G +
      U mnie chodzi na razie dobrze. 
      Choć sygnał jest słabszy niż w Rt-ac51u o około 5 do 6dB.  To dość dużo. 
      I co ciekawe nie mogę ustawić w nim polskiego języka menu?
      Mam tylko angielski, duński, szwecki, norweski.
      O co chodz? 
    • sqnhed
      Przez sqnhed
      Dzień dobry wszystkim. 
      Zakupiłem ostatnio router Asus RT AC 1200 G+ ale nie potrafię go okiełznać. Napiszę pokrótce jak sytuacja wygląda, jeśli ktoś mi będzie w stanie pomóc. 
      Posiadam laptopa HP Omen z kartą sieciową Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7265. Mój dostawca internetu to Netia aczkolwiek podłączenie robił jeszcze Dialog. Jest to łącze światłowodowe o prędkości 100 Mb/s, kabel światłowodowy ze ściany podpięty jest do modemu Alcatel Lucent (który otrzymałem od Dialogu), a następnie modem połączony jest z routerem. Mój stary TP-Link nigdy tak naprawdę nie był w stanie zbliżyć się do prędkości 100 Mb/s, a ostatnio zaczął w ogóle odmawiać posłuszeństwa, w związku z czym postanowiłem zakupić w/w Asusa. Zaznaczam, że łącząc się bezpośrednio z modemem przez kabel, zawsze osiągam prędkość w granicach 95-97.
      Mój problem polega na tym, że na nowym routerze prędkość jest strasznie niestabilna, a wyniki speedtestów są jak dla mnie kompletnie nielogiczne. Pierwszy problem pojawił się na samym początku - poprzez pasmo 2.4 GHz uzyskiwałem download w granicach 90, natomiast poprzez pasmo 5 GHz około 65. Laptop był wówczas w bezpośrednim sąsiedztwie routera, więc nie ma mowy o żadnych zakłóceniach. Potem próbowałem w innych pomieszczeniach (mieszkam w bloku z wielkiej płyty - nie ma jakichś dramatycznych przeszkód, mieszkanie 65 m2, cienkie ściany, tak naprawdę maks. 2 na drodze od routera do laptopa) i w zasadzie za każdym razem pokazywało co innego. Bez jakiejkolwiek reguły - czasem szybciej na 2.4 GHz, czasem na 5 GHz, czasem 90 Mb/s czasem 30. Żadnej prawidłowości. Zaktualizowałem sterowniki do karty sieciowej (najnowsze jakie są to październik 2016) i przez moment wydawało mi się, że wszystko wróciło do normy. Na 5 GHz speedtest.net miał  niezależnie od pomieszczenia w granicach 100 Mb/s, na 2.4 około 70 (pasmo 2.4 jest u mnie zapchane dość konkretnie - cała klatka schodowa ma routery w mieszkaniach ;)). Ale po jakimś czasie znów zaczęły się cyrki - 35, 70, 95, 45, 65 itd. Przy pobieraniu plików z firmowego serwera FTP prędkość pobierania też skacze (raz 10 MB/s raz 5 itd.) Dodatkowo zaczęły się od czasu do czasu pojawiać problemy z wczytywaniem stron ("brak serwera DNS").  Zauważyłem, że sytuacja poprawia na chwilę po wyłączeniu i włączeniu Wifi w lapku, więc nie wiem czy to nie jest kwestia mojej karty. 

      Czego ewentualnie można próbować jeśli chodzi o konfigurację routera? Mam najnowszy firmware (3.0.0.4.382.15525), ale nic specjalnie nie grzebałem w ustawieniach. Jest możliwe, że router jest uszkodzony? Chyba, że po prostu  wina leży w mojej karcie - jeśli tak, to może powinienem kupić jakąś zewnętrzną kartę na USB? 
      Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. 
      pozdrawiam 
    • dampy96
      Przez dampy96
      To ja mam ten problem , że mam bardzo słaby zasięg a problemu z restartem nie mam z tego co widze mega wadliwa seria od Asusa , wymieniałem ten router już raz z powodu słabego zasiegu po wymianie zero rezultatów wynik taki sam - dałem sobie spokój przeżyje rok na tym routerze po tym sprzedam go za połowe ceny i za 150 zł kupie średniej klasy router który będzie wyprzedzał Asusa o lata świetlne

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności