Skocz do zawartości
gabrychu

RT1900ac wydajność WAN

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

gabrychu

Modem od UPC wymieniony na Compala.

Pobieranie pliku 1GB z ftp.atman.pl czy speedtest.tele2.net: na RT1900ac średnia prędkość około 10MB/s, podłączyłem Mikrotik RB750Gr3 średnia prędkość 30MB/s.

Ostatnio nawet przywracałem ustawiania domyślne na RT1900ac i pobierane było w granicach 20MB/s co zrzuciłem na winę modemu Cisco. Ale na Compalu mam to samo.

Ustawiania RT1900ac standardowe, włączone wifi 2,4 i 5GHz, żadnych dodatkowych usług.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@gabrychu to dziwne bo RT1900ac te 700 Mbits powinien wyciągnąć bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
gabrychu

@house od zakupu i wymianie z Asusa RT-AC58U na RT1900ac miałem "wrażenie" jakby internet chodził wolniej.  Teraz mam pewność, że to nie tylko "wrażenie".

Przywrócę jeszcze raz ustawiania standardowe ale jeśli to nie pomoże to jest jakieś rozwiązanie?

Bo ja pomysłu za bardzo nie mam.

 

PS. Mogłem poczekać, dołożyć trochę kasy i wziąć RT2600ac :D

Edytowane przez gabrychu
Edycja1
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
6 minut temu, gabrychu napisał:

Przywrócę jeszcze raz ustawiania standardowe ale jeśli to nie pomoże to jest jakieś rozwiązanie?

podłącz PC pod Compala, jeśli to nie ISP to nic innego i pozostaje RMA.

7 minut temu, gabrychu napisał:

PS. Mogłem poczekać, dołożyć trochę kasy i wziąć RT2600ac :D

mogłeś ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
gabrychu

@house a RMA to do sprzedawcy czy bezpośrednio z Synology?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Bezpośrednio w Synology musiałbyś zacząć od kontaktu ze wsparciem i opisem problemu, potem kilka dni diagnoza i dopiero ewentualna wymiana sprzętu. U sprzedawcy będzie szybciej.

  • Dzięki! 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Dziq83
      Przez Dziq83
      Cześć Wszystkim,
       
      od kilku lat posiadam router ASUS RT-AC87U i jestem (byłem) z niego bardzo zadowolony.
      Od ponad roku mieszkam w domu i przerzuciłem się z sieci osiedlowej na LTE i tutaj pojawił się problem, podłączyłem modem LTE po USB do routera.
      Internet działa w miarę szybko ale niestety co 3-5 minut rozłącza połączenie WAN, po chwili ponownie się łączy i znowu działa jakiś czas i rozłącza.
      Stwierdziłem, że to wina modelu USB i kilka dni temu kupiłem router Huawei B525 z wbudowanym modemem LTE, podłączyłem go kablem LAN do gniazda WAN w ASUSie.
       
      I tutaj niespodzianka, połączenie WAN dalej jest rozłączane, praktycznie dokładnie tak samo jak wcześniejszej.
      Sprawdzałem połączenie na samym B525 i jest OK nie rozłącza.
       
      Do Asusa wgrałem najnowszy soft, nic to nie zmieniło, wgrałem soft Asuswrt-Merlin to też nie rozwiązało problemu.
      Przywróciłem ustawienia fabryczne, konfigurując urządzenie od zera ale to też nie rozwiązało problemu.
       
      Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że rozłączanie połączenia z netem występuje na dwóch osobnych portach, tj. USB (sprawdzałem oba) oraz WAN.
       
      Prośba o jakieś wskazówki czy też pomoc w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu tego problemu.
       
      Pozdr.
       
    • lycone
      Przez lycone
      Dzisiaj podłączyłem kupione dzięki Tobie i innym moje DS918+. Jest to mój pierwszy NAS, więc trochę czasu spędzę na forum zanim wszystko opanuję  W każdym razie do rzeczy. Zainstalowałem Transmission i trochę się zawiodłem, bo maksymalny transfer opiewał na 15 - 20 MB/s. Do tego był bardzo chwiejny od nawet 10 MB/s do właśnie 20 MB/s. Już zacząłem szukać SSD jako Cache, ale spróbowałem Deluge i tutaj transfery na tych samych plikach spokojnie wynoszą ponad 50 - 60 MB/s przy takim samym lub tylko trochę wyższym zużyciu CPU. Ilość opcji również na plus względem Transmission. Dla kogoś kto okazjonalnie używa torrent pewnie wystarczy, ale jak ktoś trochę bardziej siedzi w temacie to jednak Deluge lepiej się sprawuje.
    • emer
      Przez emer
      dzisiaj neta mi zmieniono ... tak szybko i na świeżo:
      po kablu:

      po WiFi:

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.