Skocz do zawartości
sqnhed

RT-AC1200G+ czego próbować jeśli chodzi o konfigurację routera

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

sqnhed

Dzień dobry wszystkim. 

Zakupiłem ostatnio router Asus RT AC 1200 G+ ale nie potrafię go okiełznać. Napiszę pokrótce jak sytuacja wygląda, jeśli ktoś mi będzie w stanie pomóc. 

Posiadam laptopa HP Omen z kartą sieciową Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7265. Mój dostawca internetu to Netia aczkolwiek podłączenie robił jeszcze Dialog. Jest to łącze światłowodowe o prędkości 100 Mb/s, kabel światłowodowy ze ściany podpięty jest do modemu Alcatel Lucent (który otrzymałem od Dialogu), a następnie modem połączony jest z routerem. Mój stary TP-Link nigdy tak naprawdę nie był w stanie zbliżyć się do prędkości 100 Mb/s, a ostatnio zaczął w ogóle odmawiać posłuszeństwa, w związku z czym postanowiłem zakupić w/w Asusa. Zaznaczam, że łącząc się bezpośrednio z modemem przez kabel, zawsze osiągam prędkość w granicach 95-97.

Mój problem polega na tym, że na nowym routerze prędkość jest strasznie niestabilna, a wyniki speedtestów są jak dla mnie kompletnie nielogiczne. Pierwszy problem pojawił się na samym początku - poprzez pasmo 2.4 GHz uzyskiwałem download w granicach 90, natomiast poprzez pasmo 5 GHz około 65. Laptop był wówczas w bezpośrednim sąsiedztwie routera, więc nie ma mowy o żadnych zakłóceniach. Potem próbowałem w innych pomieszczeniach (mieszkam w bloku z wielkiej płyty - nie ma jakichś dramatycznych przeszkód, mieszkanie 65 m2, cienkie ściany, tak naprawdę maks. 2 na drodze od routera do laptopa) i w zasadzie za każdym razem pokazywało co innego. Bez jakiejkolwiek reguły - czasem szybciej na 2.4 GHz, czasem na 5 GHz, czasem 90 Mb/s czasem 30. Żadnej prawidłowości. Zaktualizowałem sterowniki do karty sieciowej (najnowsze jakie są to październik 2016) i przez moment wydawało mi się, że wszystko wróciło do normy. Na 5 GHz speedtest.net miał  niezależnie od pomieszczenia w granicach 100 Mb/s, na 2.4 około 70 (pasmo 2.4 jest u mnie zapchane dość konkretnie - cała klatka schodowa ma routery w mieszkaniach ;)). Ale po jakimś czasie znów zaczęły się cyrki - 35, 70, 95, 45, 65 itd. Przy pobieraniu plików z firmowego serwera FTP prędkość pobierania też skacze (raz 10 MB/s raz 5 itd.) Dodatkowo zaczęły się od czasu do czasu pojawiać problemy z wczytywaniem stron ("brak serwera DNS").  Zauważyłem, że sytuacja poprawia na chwilę po wyłączeniu i włączeniu Wifi w lapku, więc nie wiem czy to nie jest kwestia mojej karty. 

Czego ewentualnie można próbować jeśli chodzi o konfigurację routera? Mam najnowszy firmware (3.0.0.4.382.15525), ale nic specjalnie nie grzebałem w ustawieniach. Jest możliwe, że router jest uszkodzony? Chyba, że po prostu  wina leży w mojej karcie - jeśli tak, to może powinienem kupić jakąś zewnętrzną kartę na USB? 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. 

pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
neon

witam, spróbuj ustawić kanały w wifi na sztywno. Wybierz kanał osobno dla 2,4 i 5 GHz tylko sprawdź, który jest wolny. Dodatkowo sprawdź czy router prawidłowo pobrał DNS z modemu Alcatel. 

wprowadź również na sztywno ip Laptopa w ustawieniach routera. Tak, żeby router asus zawsze przydzielał takie samo ip. Powinna być taka funkcja w ustawieniach DHCP - rezerwacja ip dla sprzętu w sieci. 

jak to nie pomogło to podłącz jeszcze kabel lan i sprawdz czy na lanie chodzi ok. 

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sqnhed

Dzięki :)

Postąpiłem wg wskazówek neona i na razie wszystko jest OK. Potestuję jeszcze jeden dzień dla pewności. Jeśli znów pojawią się problemy wrzucę screeny z inSSIDera. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Temat został zamknięty jako rozwiązany.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś ten post". 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji zawiera nasza Polityka prywatności