Skocz do zawartości
tomeq

ASUS RT-66U Merlin 3.0.0.4.372.31_0

Rekomendowane odpowiedzi

tomeq

Witam

ma pytanko, na Asusie jak w temacie chciałem skonfigurować klienta VPN z ustawieniami dla obsługi usługi oferowanej przez vpnonline.pl, chodzi mi o to że mój router łączy się jako klient z ich serwerem VPN i mam wyjście na świat z przydzielonym przez nich publicznym IP, jednak wydaje mi się ze w opcjach konfiguracji czegoś brakuje. Podczas instalacji Merlina miałem same problemy, długo trwało zanim ten soft się zainstalował i mam wrażenie że tu jest błąd. Nie włącza się w ogóle klient Open VPN, po wprowadzeniu ustawień i kliknięciu "przełącznika" z off na on router przeładowuje konfiguracje i pozostaje wyłączony. Załączam linki do zrzutów, czy ktoś może mi napisac czy wszystko jest w porządku czy jakiś zakładek jednak nie ma, być może podczas instalacji firmware wystąpił błąd?

 

tomek

 

linki do zrzutów ekranu:

 

1_gora.jpg

1_dol.jpg

2_gora.jpg

2_dol.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

na początek zrób aktualizację do 3.0.0.4.374.32 ze względu na :

- CHANGED: Upgraded OpenVPN to 2.3.2

a następnie sprawdź czy klient openvpn łączy się w systemie - mają tutorial do tego : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

druga sprawa, że nie masz żadnych kluczy w konfiguracji.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Belliash

Wiem ze w nowszych wersjach czasem wystepuja bledy. Sam z ciekawosci wrzucilem kiedys najnowszy dostepny soft Merlina i nie dzialalo przekierowanie portow :p

W odroznieniu od @house proponuje downgrade :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
kiedys najnowszy dostepny soft Merlina i nie dzialalo przekierowanie portow

dywagacje - nigdy się nie zdarzyło, że w merlinie mi coś nie działało a od używam go od 1 wydania. więcej problemów miałem w tomato by shibby ;)

druga sprawa, że wydanie na rt-n16 jest mocno eksperymentalne - rmerlin nawet go nie posiada więc wsparcie dla tego modelu jest ale jako takie - spektrum tego FW jest wąsko ograniczone i niedomagania na n16 nie są wykładnikiem całości jego działania na innych modelach - zwłaszcza na rt-n66u na którym działa rewelacyjnie (nawet lepiej niż OFW).

 

W odroznieniu od @house proponuje downgrade

 

i zaaplikowanie więcej błedów w openvpn ;-) najnowsza wersja działa bardzo stabilnie.

Automatyczna wiadomość:

Temat przeniesiony z forum "

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
" do "
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Belliash

O Tomato nie bede sie wypowiadal :D

Natomiast wiem ze sa tez osoby majace N66 i rowniez uskarzajace sie na problemy z Merlinem. Nie weryfikowalem tego, bo nie mialem jak. Moze to niezbyt profesjonalne powtarzac to co sie uslyszalo, ale nie sposob wszystko sprawdzic :)

Poza tym, nie wiem co ma router do przekierowania portow - to iptables i konfiguruje sie go w taki sam sposob na obu routerach. Skoro na 1 dziala, to i na innym powinno, wiec tak do konca nie zwalalbym tu tak na eksperymentalna obsluge RT-N16.

Tak czy inaczej, najlepiej niech autor sprawdzi inna wersje, albo i kilka nowszych i starszych i sam zobaczy ktora bedzie dzialala najlepiej. Czy blad te zostal poprawiony w nowszej wersji, czy konieczny jest downgrade...

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Poza tym, nie wiem co ma router do przekierowania portow - to iptables i konfiguruje sie go w taki sam sposob na obu routerach. Skoro na 1 dziala, to i na innym powinno, wiec tak do konca nie zwalalbym tu tak na eksperymentalna obsluge RT-N16.

racja, ale wszystkie zasłyszane niedomagania raczej klasyfikowałbym jako brak wiedzy albo umiejętności :) osobiście nie słyszałem o zonku z przekierowaniem... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Belliash

A jednak :D Przynajmniej z WebUI nie dzialalo... Coz, wrzucilem Tomato, bo co mialem zrobic jak WDR4300 padl i potrzebowalem jakiegos routera :P Jednak koniec OT. Czekamy na newsy od autora

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
tomeq

Witam

dziekuję za podjęcie tematu. Jako kompletny amator w temacie za który się zabrałem musze przyznać się do błędu. Zabrałem się "od d...py strony" -  wystarczyło ustawić w WAN-ie połączenie PPTP i tunel się zestawia bez problemu, nie ma potrzeby w ogóle korzystania z dedykowanej zakładki VPN. Problem z którym się tu do Was zwróciłem rozwiązałem a właściwei go obszedłem, takie rozwiązanie zupełnie mi wystarcza na dzień dzisiejszy. Dziękuję za wszyskie wypowiedzi i do następnego problemu :-)

 

tomeq

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • pike28
      Przez pike28
      Witajcie . Zakupiłem przełącznik ubiquiti i mam pewien problem z dwoma urządzeniami w sieci .
       
      1. Komputer stacjonarny DELL Optiplex 790 z karta sieciową 1Gb/s . Komputer nawiązuje połączenie ale negocjuje prędkość 10/100 Mbit. Zmiana sterowników nie pomogła kable zarobione poprawnie.
       
      2 PS4. Konsola nawiązuje połączenie z pełnym 1Gb/s ale transfer pobierania plików jest w iście żółwim tempie. Zmiany konfiguracji na konsoli :DNS, MTU nie przynoszą żadnych zmian. Inna konsola PS4 (PRO) również pracuje w sieci i działa poprawnie osiągając maksymalne prędkości pobierania.
       
      Czy w ubiquiti istnieje możliwość sprawdzenia logów dotyczących połączeń i pracy portów ? Nigdzie nie mogę tego znaleźć a dzienniki nic nie pokazują.
       
      Bedę wdzięczny za każdą pomoc.
    • Kojot77
      Przez Kojot77
      Witam wszystkich,
      Posiadam DS216j, 2x WD RED 6 TB, 2 osobne wolumeny, lacze 300/20 Mb/s od Vectry, RT2600ac (zakupiony ostatnio po waszych opiniach ). Komputer po WiFi bez problemu sciaga pliki pelna szerokosia lącza.  Problem polega na tym, ze Transmission nie wykorzystuje lacze na full przy sciaganiu, wysylanie jest ok. Szczytowe osiagi to 120 Mb/s ktore obserwuje na NASie oraz routerze, bo Transmission Remote GUI "dlawi sie" i poki torrent sie nie sciagnie praktycznie nie odpowiada. W trakcie sciagana bez problemu loguje sie z WAN na NAS oraz router. NAS z routerem polaczone gigabitem (nawet wymienilem przewod ostatnio). Jak ogranicze sciaganie w samym transmission do 80-90 Mb/s to RemoteGUI dziala ok. Myslalem ze to moj staruszek Netgear sie nei wyrabial na zakretach, ale niestety na RT2600ac jest to samo. Wiec obstawiam ze to cos z samym transmission jest nie halo tylko nie moge sie dogrzebac co.  Spotkal sie ktos z takim cudem? Jakies podpowiedzi gdzie szukac?
       
      Pozdrawiam
    • Michał10
      Przez Michał10
      Witajcie,
      jestem nowy i zielony w tematach IT. Mam taki kłopot. Zainstalowano mi dzisiaj internet światłowodowy 300Mb/30Mb. Do tego internetu zakupiłem router Netgear R7000. I wszystko byłoby świetnie gdyby nie jeden mały szczegół. Gdy podepnę się bezpośrednio pod światłowód to mam transfer na poziomie 280Mb/28Mb na 2,4GHz (taki notebook stary trochę mam). Gdy podepnę router to po kablu mam

       
      Natomiast gdy chcę sprawdzić po wifi to niezależnie czy na 2,4GHz czy na 5GHz (sprawdzane na nowym smartfonie) w obu przypadkach jest podobnie:

       
      Czy możecie mi powiedzieć dlaczego tak jest? Co może być przyczyną, że WIFI ogranicza prędkość? Czy router jest uszkodzony? A może są jakieś ustawienia, które odblokują to ograniczanie prędkości. Przy okazji mam pytanie czy router Netgear R7000 jest taki problematyczny w konfiguracji? Technik od internetu bluźnił mi na ten router przy małym dziecku jak szewc. Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi co zrobić. Będę wdzięczny jeśli powiecie mi też jak ewentualnie te ustawienia pozmieniać. Nie wiem co mam zrobić. Czy reklamować czy wykazać się jeszcze cierpliwością i poszukać kogoś kto sobie z tym poradzi.
      Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
       
       
       
       
       
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.