Skocz do zawartości
no4fly1

Asus RT-AC68U nie działa poprawnie połączenie vpn

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

no4fly1

Witam,

Po przywróceniu  ustawień fabrycznych nie działa poprawnie połączenie vpn.

Router RT-AC68U  ma włączony  serwer vpn  i dodanego użytkownika (próbowałem na najnowszym  firmware Asusa i Merlina).

Po wyeksportowaniu ustawień i załadowaniu ich na kompie  OpenVPN pokazuje, że połączyłem się poprawnie. Także w GUI routera  widać, że połączenie  jest nawiązane.

Niestety, nie mogę wejść na wcześniej zmapowane dyski po smb, nie mogę  wejść na router lub NAS wpisując lokalny adres w przeglądarce.

W czym tkwi problem?

Nie działa także połączenie vpn z  RT-AC68U skonfigurowane  w Windows 10 (nie przez aplikację OpenVPN),

a  stare połączenie  z routerem  w pracy (RT-N66U) działa bez zmian, poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a na koncie admina ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
no4fly1

Niestety też nie .

Przy łączeniu przez łączenie z vpn przez Windows 10 wyskakuje taki komunikat.

59ad86956b189_Beztytuu.thumb.jpg.9878ff3496d736a0f4cbcca83c9e7e90.jpg

image.png

Edytowane przez no4fly1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

nie pamiętam, ale przy openvpn adres hosta w pliku konfiguracyjnym dodawany jest automatycznie - sprawdź czy na pewno.

Kolejna sprawa - sprawdź czy domyślny port 1194/udp jest otwarty w firewall'u (domyślnie przy konfiguracji openvpn firewall ma status auto).  Pociągnij hosta skanerem 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
 i sprawdź czy na pewno jest poprawnie otwarty. Co prawda piszesz, że się łączy - a zwykły ping działa ? 

I jeszcze jedno - łączysz się ze swojego LAN do własnego routera na publiczne IP via WAN?  - może problemem jest nat loopback ? W Firewall - General - na dole :

JIv8z.png

zmień opcję na merlin i sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Temat został zamknięty jako rozwiązany.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś ten post". 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • GrzegorzZ
      Przez GrzegorzZ
      Witam
       
      Mam wielką prośbę. Na wstępie wyjaśnię krótki opis jak obecnie wygląda moja sieć. 
      Więc mam internet z Orange. Sygnał odbieram Routerem  Huawei 8525s, którego mam kablem podłączonego do Asusa 4G-AC68U (troche chore, ale spowodowane jest to dziwnym zjawiskiem. Jak mam kartę włączoną do Asusa to mam bezpośredni transfer na kompie mierzeny na speedtest 2-5MB/s, jak mam kartę do Huaweia to mam ok 7MB/s ,a jak mam Huaweia podłączonego do Asusa, mam 20-30MB/s, ot, zjawisko dla mnie nie do wyjaśnienia).Kontynuując, od Asusa mam połączony kablem Switch TP-Link  TL SF1008D,od którego mam odprowadzone kable do 4 dekoderów (tak aby były w jednej sieci). Tak więc Asus jak dobrze rozumiem ustala sieć na mój dom wysyłając sygnał przez kabel i jednocześnie Wi-Fi (które również jest rozprowadzone przez Routery "gniazdkowe" jako wzmacniacze). Do sieci WI-Fi jest podłączona drukarka.
      Co ja bym chciał??? Mianowicie, marzy mi się ,aby zrezygnować z "gniazdkowych" i tak zrobić sieć ,aby w pomieszczeniach, których mam rozprowadzone kable podłączyć bezpośrednio pod nie Router, który by wysyłał sygnał Wi-Fi oraz podłączyć do niego dekoder. I co kluczowe. To musi być jedna sieć (przynajmniej dla dekoderów oraz dla sieci Wi-Fi). Na razie podłączyłem Tp-Linka WR743 ale nie mogę tego ustawić. Jak już udało mi się ,aby dekodery się widziały to znów sieć Wi-Fi jest inna i drukarki nie widzę. 
      Pytanie czy jestem w stanie to zrobić (pewnie wszystko się da) na tym co mam ? czy muszę coś do kupić ? 
       
       
    • Konradi95
      Przez Konradi95
      Witam
      Co mogą państwo poradzić w takiej sytuacji?
       
      Od razu dopowiem,
      Router nie ma wystawionego GUI do WAN, tak samo telnet i ssh.
      hasła dosyć mocne(reguła silnego hasła)
       
      fw najnowsze z sierpnia
       
      Pozdrawiam

    • cross099
      Przez cross099
      Cześć
       
      Z racji że w domu wymieniłem sprzęt sieciowy i wszystko zaczęło działać tak jak sobie to wymyśliłem ( w końcu po Wi-Fi transfery są rządu 220Mb/s+) chciałbym aby laptop który nabędę też dawał radę. Kwestia karty wifi i informacji o niej jest traktowana trochę po macoszenu. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaką karta jest wsadzona do tego Asusa, a nawet czy jest szansa na wymianę w razie klapy.. 
       
      Wiem że Intel 9260 czy Killer 1550 to nie będzie ale czy w razie czego możnaby było na taką kartę wymienić to co siedzi w środku ? Słyszałem dość ciepłych słów o tych kartach...
       
      U mnie w domu na AP robią UAP UniFi AC LR.  Każde napędza jedno piętro. Ok 60 m^2.
       
      Dzięki za pomoc i wskazówki.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.