Skocz do zawartości
glorifyday

Dodatkowa pamiec... i klopoty

Rekomendowane odpowiedzi

glorifyday

Witam,

mam leciwego, ale jeszcze w miare radzacego sobie peceta z Core 2 Quad na plycie glownej Intela DG35EC.

Poniewaz system to 64 bitowe W7, a na pokladzie bylo 4GB RAM w dwoch kosciach, postanowilem dokupic dwie identyczne (uzywane, bo nowych takich juz nie ma), uprzednio sprawdziwszy, ze plyta obsluguje do 8GB.

Montuje dzisiaj pamieci, wlaczam a komputer wstaje z 10 razy wolniej niz normalnie, po czym losowo nie dziala dzwiek lub (po restarcie) ethernet. Puscilem Memtesta, przeszedl ze 4 etapy i zero bledow...

Ki czort?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

wyłącz plik wymiany oraz hibernację i sprawdź jak sprawa wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

OK, pobawie sie dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Troche mi zeszlo, generalnie wreszcie dzisiaj mialem sie czas pobawic i...

...ustawienia pamieci wirtualnej sa bez znaczenia, jedyne co ma znaczenie, to zainstalowana liczba modulow RAM.

Na 1, 2 lub 3 modulach (po 2 GB kazdy) dziala jak miodzio. Dodaje czwarty modul i kicha. Chyba niewazne, ktory to konkretnie modul ani nawet ktore konkretnie gniazdko (wszystkich kombinacji of kors nie probowalem, ale na chybil-trafil pozmienialem moduly miejscami, probowalem tez roznych miejsc pustych).

Roznica jest tego rzedu, ze animacja Windows 7 trwa na 1/2/3 modulach 11 sekund, a na 4 - 115 sekund. Czyli faktycznie ok. 10x, tak jak to na poczatku okreslilem "na oko". Do tego dochodza takie ficzery jak brak sieci czy dzwieku przy 4 modulach. I wyglada, ze moduly sie w tedy mocno grzeja.

Z riserczu wynika, ze plyta nie pbsluguje modulow wiekszych niz 2 GB, wedle producenta (Intel) powinna przyjac 8 GB, wiec teoretycznie robie jak producent przykazal.

Z doborem pamieci poszedlem tez, jak mi sie wydawalo, po linii najmniejszego oporu, dokupilem po prostu takie same moduly, jak juz na plycie przez wiele lat bez problemu pracowaly.

A tu taki zonk.

Plyta to Intel DG35EC.
Pamieci to Corsair CM2X2048-6400C4DHX.

Zebym wiedzial, jakie kosci beda dzialac, to bym sprzedal aktualne i kupil odpowiednie, ale to chyba loteria.

Edytowane przez glorifyday

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Z doświadczenia powiem, że płyty Intela zawsze były najmniej grymaśne w kwestii vendora pamięci. To samo doświadczenie powodowało, że zawsze kupowałem moduły Kingston.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Wiesz... ja kiedys tez bralem zawsze Kingstona. Ale tu byl komputer kupiony z pracy i mial juz konkretna konfiguracje, zdawalo sie, zupelnie bezkonfliktowa. Dokupienie dwoch identycznych modulow wydawalo sie bezpieczna opcja.

Facet z Intela na czacie stwierdzil, ze pamiec jest kompatybilna i ze moze byc walniety kontroler pamieci. Na plycie lub... w procesorze (???). Ze radzi wyprobowac plyte z innym procesorem i procesor z inna plyta. Srednio to dla mnie wykonalne.

Ale radzil tez zaczac od odczyniania urokow ;-). Czyli od odpiecia wszystkiego i wyjecia bateryjki z plyty na min. 15 minut. Dorzuce do tego od siebie przejechanie jej odkurzaczem i zobaczymy, czy pomoze.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Godzinę temu, glorifyday napisał:

Na plycie lub... w procesorze (???)

tak, w Sandy / Ivy Bridge przeniesiono kontroler z mostka północnego do CPU. Nie wiem czy na pewno dla LGA775, nie pamiętam już  kiedy to było - 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Godzinę temu, glorifyday napisał:

Ale radzil tez zaczac od odczyniania urokow ;-). Czyli od odpiecia wszystkiego i wyjecia bateryjki z plyty na min. 15 minut. Dorzuce do tego od siebie przejechanie jej odkurzaczem i zobaczymy, czy pomoze.

czary nie pomogą, albo działa albo nie działa :) Efekt który opisujesz może jest związany z samym Windowsem ? Próbowałeś uruchomić jakieś x64 livecd linuxa i sprawdzić rozmiar pamięci oraz efekty uruchamiania samego systemu ?

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday
16 minutes ago, house said:

Próbowałeś uruchomić jakieś x64 livecd linuxa i sprawdzić rozmiar pamięci oraz efekty uruchamiania samego systemu ?

W sumie nie... to jest mysl.

Jesli chodzi o winde, to jest tak, ze pokazuje 8GB, dodatkowo, jak puszcze przeliczenie indeksu wydajnosci systemu, to ten indeks sie nie zmniejsza. Ale wszystko sie w widoczny sposob muli i nie ma LANu lub dzwieku.

Nie wiem jak czyszczenie CMOSu, ale odkurzacz to czary, ktore mi juz pare razy w zyciu pomogly ;-).

Edytowane przez glorifyday
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
9 minut temu, glorifyday napisał:

Ale wszystko sie w widoczny sposob muli i nie ma LANu lub dzwieku

to może problem z którymś sterownikiem ? długie uruchamianie i wspomniane problemy właśnie to by sugerowało. "pociągnij" system jakimś "aktualizatorem" np Snail Driver

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Snail driver juz byl grzany jakos niedawno.

Jesli jest ten dziwny przeskok pomiedzy trzema a czterema modulami RAM, to jakos jednak wydaje mi sie, ze problem sprzetowy.

Ale dodatkowa weryfikacja bedzie odpalenie jakigos livecd, to jest dobry pomysl.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Dawne dzieje, ale z tego co pamiętam to płyty główne z chipsetem P35 średnio lubiły konfiguracje pamięci z 4 slotami zajętymi.  Spróbuj może z kośćmi w konfiguracji 2x4Gb. Przy okazji posiadania Core2Duo i Core2Quad miałem płyty z chipsetami P35, P45 i X48 i to własnie ta z P35 była najbardziej chimeryczna.

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Wedlug Intela ta plyta nie akceptuje kosci 4GB. Potwierdzil to jakis sprzedawca na allegro, czym moze nie nalezaloby sie przejmowac ;-), ale tez tego samego zdania jest konfigurator Kingstona, ktory do tej plyty polecil wylacznie kosci 1 i 2 GB.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

WTEM! ;-)

Ubuntu Gnome 64 bit startuje z Live CD mniej wiecej tak samo dlugo na 6GB i na 8GB...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Więc albo masz wolny cd (co jest normalne) albo winzgroze do reinstalacji. Sieć I dźwięk działają ok w Linuksie przy 8gb?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

No wlasnie nie da sie wykluczyc duzego wplywu niskiej predkosci CD na wynik, graniczacego z jego zafalszowaniem. Moze sprobuje odpalic live linux z jakiegos pena, przy czym plyta ma USB 2.0, wiec demon preedkosci i tu sie nie obudzi ;-).

Reinstall windy to nie jest cos, o czym marze po nocach, nadal tez nijak nie pojmuje, dlaczego tylko przeskok z 6 na 8 GB jest krytyczny, a zonglerka 1, 2 i 3 modulami nie robi na Windzie wrazenia. Dodatkowo to budzi moje watpliwosci, czy powody niezgodnosci nie sa jakies glebsze i reinstall nie da oczekiwanych rezultatow...

Nie sprawdzilem dzwieku i LANu pod live linuxem. Pomierzylem tylko czasy. Na oko nie sypal komunikatami, ale dzisiaj sprawdze moze i to.

 

P.S. Odczynianie urokow nie dalo rezultatow. Ani wyczyszczenie CMOSa, ani odkurzanie.

 

Takie cos zobaczylem...

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Quote

With the mixed sticks, might try raising the DRAM voltage to 1.55 and the CPUVTT voltage to 1.12 and see if that helps any

Inna sprawa, ze ja nie mam 'mixed sticks', ale moge zobaczyc, czy jest to u mnie w ogole ustawialne (nie widzialem). Zreszta, proba ustawienia czegokolwiek innego niz 'Auto' w konfiguracji pamieci konczyla mi sie piszczeniem plyty przy starcie.

Edytowane przez glorifyday

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Asterion

Jakie ustawiłeś taktowanie pamięci 800MHz czy niżej. Czasami przy wszystkich 4 bankach zajętych trzeba było obniżyć taktowanie ram, bo nie było stabilne przy tym samym taktowaniu jak np tylko przy 2 kościach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Na Auto, co sie w praktyce przeklada na 800. Tylko wtedy w ogole komputer startuje.

Jak probowalem recznie na 667, to piszczal i nie startowal.

Edytowane przez glorifyday

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Jeszcze sie troche pobawilem i zainstalowalem Ubuntu Gnome 64bit na penie. Dodatkowo znalazlem jakiegos Cinnamona Live 64bit na penie.

Zmiana z 6GB na 8GB nie robi na obu linuksach wrazenia.

Nie wiem, moze jedynie ciekawe jest to, ze 6GB jest raportowane jako 5.8GiB (w top odpowiada to liczbie 6099932)

a 8GB to odpowiednio... 7GiB (7390220).

 

Zwlaszcza przy 8GB ubytek jest jakis spory, tak mi sie wydaje przynajmniej... muslabym sprobowac, czy taki linux zaraportuje tyle samo ew systemie, gdzie jest 8GB i nie ma problemow.

 

Z Winda chyba w ogole jest problem i nie wiem, czy pomoze reinstalacja. Wygrzebalem gdzies jakie Winsows7 rescue w formie live USB. Sam nie pamietam, jak ja to kiedys wyrzezbilem, ale bodaj w oparciu o Windows 7 Enterprise 64 bit.

I ten live USB startuje i dziala w sposob widoczny wolniej po przejsciu z 6GB na 8 GB.

 

Moze da sie Winde jakos zmusic, zeby widziala tylko pierwsze 7 GB, jak linux, i zaczela dzialac normalnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Idac tropem widzianej przez Linuks pamieci ograniczylem pamiec dla Windy:

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Troche nie do konca rozumiem, jak to dziala, bo wpisalem "7390" a po restarcie mam:

C:\>systeminfo | find "Total Physical Memory"
Total Physical Memory:     6 612 MB

Ale system na czterech kosciach wstaje szybko, siec i dzwiek jest. Wszystko sie wydaje byc w porzadku.

 

Ktos to umie wytlumaczyc? ;-)

 

Edytowane przez glorifyday

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

A powiedz czy GPU używa jakiegoś rozmiaru pamięci ram dla siebie? Grafika jest wbudowana na płycie czy w cpu?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

GPU jest na plycie i chyba cos dla siebie rezerwuje. Cos sie w BIOSie ustawia. Jesli dobrze pamietam, to jednak dalece mniej niz 1/2 GB.

Ale zeby Winda sobie z tym dawala automatycznie rade przy 6GB, a przy 8GB trzebaby ja bylo zmuszac do rezerwacji recznie? Dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Z ciekawosci sprawdzilem jeszcze raz memtesta. Widzi cala pamiec, 8GB, puscilem na prawie cala dobe, bledow nie bylo. Ale przyuwazylem, ze na pierwszym, bardzo szybkim przebiegu leci szybko do 92% a potem do konca idzie bardzo wolno.

Diabli wiedza, co moze powodowac, ze jakas koncowa partia adresow dziala bezawaryjnie, ale znacznie wolniej niz reszta. Moze jest tak, ze winda adresuje jak leci, chce uzywac wszystkiego i dlatego zwalnia, a linux robi jakies szybkie sprawdzenie pamieci i sam wylacza obszary, ktore nie odpowiadaja wystarczajaco szybko? Dziwne by to bylo, ale tak to troche wyglada.

Czary mary ;-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

A winda nie miewa BSOD'ów ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Po prawdzie mialem jednego, ale na 6GB i jeszcze bez recznych ograniczen pamieci, zdaje sie w sterowniku grafiki, ale tez bylo to w czasie, kiedy co chwila cos kombinowalem, restartowalem, zonglowalem koscmi, czasem jak mi cos nie szlo, to wymuszalem reset guzikiem, wiec w warunkach ciut niestabilnych. W momencie jak ruszylo na 8GB z recznym ograniczeniem, puscilem scandiska i sfc i od tego czasu, poki co, spokoj.

Charakterystyczne i deczko niepojete jest dla mnie to, ze Memtest pod koniec zakresu pamieci zwalnial, ale nie zaraportowal ani jednego bledu, a chodzil prawie dobe i przeszedl wszystkie testy (potem, zdaje sie, tety sa powtarzane az do ESC).

Okazuje sie, ze nawet mam zdjecie tego BSODa.

1hjui2cng1gc.jpg

Edytowane przez glorifyday

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.